Search
× Search
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Δελτία Τύπου

Συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023
/ Κατηγορίες: Ομιλίες, Δελτία Τύπου

Συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Στην επί κοντά πενήντα χρόνια θητεία μου στο Κοινοβούλιο έχω πάρει το λόγο σε 100 περίπου προϋπολογισμούς. Βάση λοιπόν αυτής της εμπειρίας μου θέλω να σας αναφέρω μερικές σκέψεις μου.

 

Αυτός ο προϋπολογισμός καταρτίστηκε υπό συνθήκες ΥΨΗΛΗΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ εξαιτίας των ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΩΝ  ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Είχε να αντιμετωπίσει την οικονομική τροχοπέδη λόγω του covid 19, την ενεργειακή κρίση λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία που δημιούργησε πρωτοφανή αβεβαιότητα στις προβλέψεις για την οικονομία που περιόρισε την ανάπτυξη και δημιούργησε ύφεση.

Υπό αυτές τις συνθήκες πιστεύω ότι πρέπει να περιορισθούν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και η όξυνση διότι  εντός ολίγων μηνών θα έχουμε εκλογές.

Πρέπει να προχωρήσουμε με όσο το δυνατόν πιο ήρεμο εκλογικό κλίμα για το καλό του τόπου.

 

Ο προϋπολογισμός του 2023 καλείται να συγκεράσει προκλήσεις που αφορούν την ενεργειακή κρίση, την πληθωριστική πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, την υγειονομική κρίση, που έχει οδηγήσει σε αυξημένες δαπάνες στο σύστημα υγείας,  αλλά και τις επιπλέον, έναντι των παρελθόντων ετών, δαπάνες για την αναγκαία αμυντική θωράκιση της χώρας.

 

Την ίδια στιγμή, καλείται να διατηρήσει τη δημοσιονομική ισορροπία και τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, σε χρονιά διεθνούς επιβράδυνσης ή και ύφεσης και παράλληλα να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ζωής και της ευημερίας όλων των πολιτών.

 

Όλες οι μακροοικονομικές προβλέψεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2023, είναι επισφαλείς.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η παγκόσμια οικονομία, αναμένεται να παρουσιάσει τον τρίτο χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 20 ετών, με την Ευρώπη να πλήττεται εντονότερα.

 

Το ένα τρίτο των χωρών της παγκόσμιας οικονομίας εκτιμάται ότι θα εμφανίσει τουλάχιστον δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης εφέτος και το επόμενο έτος.

 

Σε αυτό το περιβάλλον, η ελληνική οικονομία προβάλλει ισχυρή ανθεκτικότητα  και ισχυρή δυναμική.

 

Όλες οι εκθέσεις, των επίσημων φορέων του εξωτερικού, αναγνωρίζουν την πρόοδο στην ελληνική οικονομία την τελευταία τριετία

κατά τη διάρκεια της οποίας η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε 11 φορές, φτάνοντας πλέον μία θέση κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί με διπλάσιο ρυθμό έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2022 και τριπλάσιο το 2023.

 

Προβλέπεται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 5,6%  για το 2022 και 1, 8% για το 2023.

 

Το ΑΕΠ αναμένεται να υπερβεί τα 224 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023,  

45 δισεκατομμύρια ευρώ αυξημένος πλούτος σε σχέση με το 2018.

 

Οι επενδύσεις μας κράτησαν και θα μας κρατήσουν και του χρόνου εκτός ύφεσης. Την τριετία 2020, 2021, 2022 αυξήθηκαν περίπου κατά 30%.

 

Εφέτος εκτιμάται, ότι θα πετύχουμε ιστορικό υψηλό σε εξαγωγές και ξένες άμεσες επενδύσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στο ρυθμό αύξησης επενδύσεων στην Ευρώπη την επόμενη τριετία.

 

Η ανεργία έχει υποχωρήσει περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες σε μηνιαία βάση, σε σχέση με το 2019 προσεγγίζοντας πλέον σε ετήσια βάση το επίπεδο του 2010.

 

Αυτή η οικονομική μεγέθυνση θα βοηθήσει τη χώρα να επανέλθει σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 0,7%, χωρίς να μπει ούτε ένας νέος φόρος.

 

Κι όχι μόνο δεν θα μπει ούτε ένας νέος φόρος αλλά η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και το κοινωνικό κράτος.

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Όπως είπαμε, ο προϋπολογισμός του 2023 έχει ένα διττό στόχο:

 

  • Αφενός, τη συνέχιση και ενίσχυση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, ιδιαίτερα αυτών που έχουν περισσότερη ανάγκη.

 

  • Αφετέρου, την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας και τη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

 

Για την επίτευξη αυτού του στόχου προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα, σταχυολογώ τα σημαντικότερα:

 

α) Μέτρα, ύψους 8,3 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου

 

β) Μέτρα, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης,

 

γ)         Μέτρα, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων,

 

δ) Μέτρα, ύψους 355 εκατ. ευρώ, για τους δημοσίους υπαλλήλους,

 

Επίσης, έχουμε

ε) Μόνιμα μέτρα, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, για τους συνταξιούχους.

  • Πλέγμα μέτρων για την ενίσχυση της κοινωνικής στέγης και της κατοικίας.
  • Μέτρα άσκησης κοινωνικής πολιτικής, με τη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπατριωτών μας.

 

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Ο Προϋπολογισμός του 2023 είναι ο πρώτος Κρατικός Προϋπολογισμός τα τελευταία δώδεκα έτη, που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημο990νιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας.

 

Το γεγονός αυτό, καταδεικνύει την εθνική ευθύνη που έχουμε απέναντι στις θυσίες των πολιτών, αλλά και απέναντι στη νέα γενιά.

Ευθύνη να διατηρηθεί η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, ακόμη και σε περιόδους αντίξοων διεθνών συγκυριών, όπως αυτή που διανύουμε.

 

 Ωστόσο, εκτός από δημοσιονομική σταθερότητα, η χώρα χρειάζεται και πολιτική σταθερότητα.

 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και

η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας

έχουν αποδείξει ότι μπορούν να την προσφέρουν, λειτουργώντας

με σχέδιο, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα.

 

Με συνέπεια προεκλογικών λόγων και έργων,

με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητά.

 

Και οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία,

υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη,

είναι η μόνη πολιτική δύναμη της χώρας σήμερα που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια, την ευημερία και την προοπτική των Ελλήνων.

 

Και αυτή η εμπιστοσύνη θα επιβεβαιωθεί στις κάλπες του 2023.

Print
956 Rate this article:
4.0

Ομιλίες

Συνεντεύξεις

Δηλώσεις

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω