Search
× Search
Κυριακή, 19 Μαΐου 2024

Δελτία Τύπου

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β' Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στη ΝΕΡΙΤ

Σημεία της συνέντευξης του

Βουλευτή Β’ Πειραιά

κ. Γιάννη Τραγάκη

στη ΝΕΡΙΤ

 

 

Για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου:

 

Το κείμενο αυτό, που υπέγραψε ο κ. Βαρουφάκης, σαφώς μιλάει ότι θα είναι συνέχιση του προγράμματος, αναφέρεται σε αξιολόγηση της προηγούμενης συμφωνίας, του 2012, αναφέρεται και σε αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων που θα γίνουν το τετράμηνο που έπεται μέχρι την 20η Ιουνίου. Αυτό είναι δεδομένο. Απλά η λέξη που μπήκε είναι η «μεγαλύτερη ευελιξία». Και εδώ μπαίνει η δημιουργική ασάφεια, η οποία θεωρώ ότι τελικά αποβαίνει σε βάρος της χώρας μας.

 

Για το τι περιμένουμε από τη συνάντηση της επταμερούς:

 

Ήδη έχει καθοριστεί το τι δεν περιμένουμε. Δεν περιμένουμε συμφωνία, παρά μόνο πολιτική συζήτηση, γιατί τα πρόσωπα που συμμετέχουν είναι πολιτικά. Το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε από την σημερινή συζήτηση είναι να συμφωνήσουμε σε τι συμφωνήσαμε, δηλαδή ότι το κείμενο της συμφωνίας έχει μία μόνο όψη και όχι δύο όψεις, αυτή των εταίρων και αυτή της κυβέρνησης.

 

Η επταμερής δεν αποφασίζει, απλά συζητάει και παραπέμπει στο Eurogroup. Το ίδιο πιστεύω θα είναι και η συνάντηση του κ.Τσίπρα με την κα. Μέρκελ. Καλές είναι αυτές οι συζητήσεις, είναι επιβεβλημένο να γίνονται, αν και θεωρώ ότι θα έπρεπε πρώτα να γίνουν διμερείς συναντήσεις, ώστε ο κ. Τσίπρας να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι σκέφτεται ο καθένας από τους έξι και μετά να προχωρήσουμε στην επταμερή συνάντηση, η οποία είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού που δεν θα αποδώσει τίποτα. Θα μας παραπέμψουν στο Eurogroup της Δευτέρας και από εκεί θα μας  παραπέμψουν στους τεχνοκράτες της τρόικα. Διότι, εκεί είναι το πρόβλημα μας, οι αξιολογήσεις δεν γίνονται ούτε από τα πολιτικά πρόσωπα, ούτε από το Eurogroup που συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, γίνονται από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.  

 

 

Για την έλλειψη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία:

 

Από πού μπορούν να προέλθουν χρήματα στη χώρα; Μπορούμε να πάρουμε από την αγορά; Αποκλείεται και απόδειξη είναι το εξής τραγικό. Πάει ο ΟΔΔΗΧ να πάρει βραχυπρόθεσμα χρήματα και δεν συμμετέχει ούτε ένας ξένος επενδυτής, παρά το γεγονός ότι το επιτόκιο που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες ήταν 2,9%, πολύ υψηλό επιτόκιο.

 

 

 

 

 

 

Για τις ιδιωτικοποιήσεις:

 

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να σταματάει ιδιωτικοποιήσεις που όχι μόνο βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά έχουν ολοκληρωθεί. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι τα περιφερειακά αεροδρόμια, για τα οποία η συμφωνία έχει κλείσει. Ξεκινήσαμε με τίμημα 700 εκατομμύρια και πετύχαμε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ και με προοπτική  3 δισεκατομμυρίων σε επενδύσεις, τα οποία σε βάθος χρόνου θα μας αποδώσουν 10 δισεκατομμύρια.

 

Για την γεωπολιτική θέση της χώρας:

 

Αυτή τη στιγμή, η χώρα μας είναι τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και αυτό είναι πολύ σημαντικό, πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Να σας φέρω ένα παράδειγμα, όταν είχαμε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., στην οποία ήμουν πρόεδρος του κοινοβουλευτικού σκέλους, και μιλούσαμε για την Frontex το κυρίαρχο επιχείρημα μας ήταν ότι εμείς ήμαστε σε εκείνη την γεωγραφική θέση που μας καθιστά το ανατολικό όριο της Ευρώπης και ότι το μήκος της ακτογραμμής της χώρας μας, με τα 3.120 νησιά, είναι ίσο με το μήκος της ακτογραμμής της Αφρικής. Δεν είναι τυχαίο αυτό.

 

Τα ανοίγματα προς τη Ρωσία και την Κίνα είναι καλά, αρκεί να φέρουν και χρήματα. Αυτή τη στιγμή, όμως, τα πολλά λεφτά είναι στο τραπέζι και για αυτό τον λόγο πιστεύω ότι με τους εταίρους μας θα πάμε σε μια αμοιβαία συμφωνία, με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Δεν μας συμφέρει εμάς να βγούμε από το 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ από την ποσοτική χαλάρωση του Ντράγκι, όπου είναι να πάρουμε 30 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία θα πάνε στην ανάπτυξη, και τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ του Γιούνκερ, χρήματα με τα οποία θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα της χώρας μας, την ανεργία.

Print
1217 Rate this article:
No rating

Ομιλίες

Συνεντεύξεις

Δηλώσεις

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω