Search
× Search
Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

Δελτία Τύπου

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β' Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στο Τ/Σ "ΣΚΑΪ"

Σημεία συνέντευξης του

 Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας

 Και Βουλευτή Β’ Πειραιά,

κ. Γιάννη Τραγάκη,

στον Τ/Σ «ΣΚΑΙ»

 

Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2015

 

Για το εάν η Ν.Δ. υποστηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης:

 

Τόσο ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο κ. Σαμαράς, στην ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις, αλλά και πολλά στελέχη από εμάς, έχουμε πει ότι θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης που θα είναι στη θετική κατεύθυνση, αλλά θα είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει αρνητικές συνθήκες για τη χώρα. Αυτό σαν γενική παρατήρηση.

 

 

Για το αίτημα της κυβέρνησης παράταση της δανειακής σύμβασης:

 

Εμείς εξαρχής είπαμε ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης προϋποθέτει όρους, δηλαδή προϋποθέτει πρόγραμμα. Και είναι σίγουρο ότι με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση θα μας οδηγήσει σε τρίτο μνημόνιο.

 

Ζητώντας χρήματα, από τη δανειακή σύμβαση, είναι βέβαιο ότι θα μας τεθούν όροι και ήδη γίνεται αυτό. Δεν θα αναφερθώ στο κείμενο Νταϊσεμπλουμ, που και εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους, είναι ένα σκληρό κείμενο το οποίο θέλει διαπραγμάτευση, θα αναφερθώ στο κείμενο Μοσκοβισί, το οποίο επικαλείται η κυβέρνηση και υποστηρίζει, δια στόματος κ. Βαρουφάκη, ότι θα το υπέγραφε. Το κείμενο Μοσκοβισί, αν το αναλύσετε θα δείτε ότι λέει το αυτονόητο, ότι η δανειακή σύμβαση συνοδεύεται από όρους, ότι οι όροι θέτουν πρόγραμμα, άρα μιλάμε για μνημόνιο. Δανειακή σύμβαση χωρίς όρους και πρόγραμμα δεν υπάρχει.

 

Αυτή, λοιπόν, η πρόταση της κυβέρνησης, η οποία θα συζητηθεί την Παρασκευή στο Eurogroup, δεν θα έχει καμία τύχη εάν δεν καταθέσει προϋποθέσεις και όρους που να αποδεικνύουν ότι έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε αυτά που θα συμφωνηθούν, έστω με ισοδύναμα μέτρα.

 

 

 

Για τις διαπραγματεύσεις της 5ης αξιολόγησης του προγράμματος:

 

Η 5η αξιολόγηση του προγράμματος οδηγούσε και οδήγησε σε κατάργηση του μνημονίου, στις 31 Δεκεμβρίου, σε δίμηνη παράταση και μετά στο πιο κομβικό σημείο των διαπραγματεύσεων, στη προληπτική πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Αυτό είναι το σημαντικότερο σημείο και δεν υπάρχει πια στο τραπέζι. Η πιστοληπτική γραμμή στήριξης δεν αφορούσε μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορούσε και το ΔΝΤ, έναντι του οποίου έχουμε υποχρεώσεις μέχρι το 2016. Άρα με το ΔΝΤ έχουμε πρόγραμμα μέχρι το 2016 και κανείς δεν μιλάει για αυτό.

 

Η εμπλοκή που δημιουργήθηκε στις διαπραγματεύσεις για την 5η αξιολόγηση αφορούσε το δημοσιονομικό κενό του 2015, το οποίο έλεγαν ότι είναι στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, εμείς λέγαμε ότι είναι 1 δισεκατομμύριο και τώρα έχει φτάσει στα 4 δισεκατομμύρια, λόγω των εκλογών και της παράλυσης της οικονομίας. Και τότε μας έλεγαν να πάρουμε ισοδύναμα μέτρα, για να καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό, το ίδιο λένε και τώρα.

 

Για τα 11 δισεκατομμύρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ):

 

Τα χρήματα, αυτά, του ΤΧΣ μπήκαν για συγκεκριμένο σκοπό. Για να απελευθερωθούν πρέπει να υπάρξει ομόφωνη απόφαση τόσο του Eurogroup, όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή του συνόλου των τραπεζιτών όλων των χωρών μελών της Ε.Ε. Δεν είναι απλό το θέμα της απελευθέρωσης των 11 δις του ΤΧΣ.

 

Για την σκληρή γραμμή του Σόϊμπλε:

 

Η γραμμή Σόιμπλε είναι η γραμμή των δεκαοχτώ, μην ξεχνάτε ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup οι συσχετισμοί ήταν 18 – 1. Αν ο Σοιμπλε ήταν ο εμπνευστής και ο Νταισεμπλουμ ο εκτελεστής, υπήρξε και η ομόφωνη γνώμη των άλλων, ακόμα και των αδελφών Κυπρίων, με τους οποίους ήμασταν πάντα αλληλέγγυοι.

 

Για την υποψηφιότητα Παυλόπουλου στην προεδρία της Δημοκρατίας:

 

Η υποψηφιότητα του κ. Παυλόπουλου είναι μια πολύ καλή υποψηφιότητα. Η παράδοση που έχουμε δημιουργήσει, τα τελευταία πολλά χρόνια, το κόμμα που είναι στην κυβέρνηση να προτείνει υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο από την αντιπολίτευση έχει πετύχει.             Είχαμε δύο πετυχημένους Προέδρους, τον κ. Στεφανόπουλο και τον κ. Παπούλια, με διακριτική παρουσία και πιστεύω ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα έχει την ίδια διακριτική παρουσία, η οποία θα ενώνει τον λαό και θα προασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας μας στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό εάν χρειαστεί.

 

Θέλω, όμως, να τονίσω ότι το Σύνταγμα προβλέπει ότι όταν μια Βουλή διαλύεται λόγων μη εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας αμέσως μόλις συνέλθει σε Σώμα πρέπει να γίνει εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Και το λέω, γιατί ενεπλάκη η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως είναι το θέμα του Eurogroup. Η μη ανακοίνωση του αμέσως μετά τη συγκρότηση της Βουλής και η μη ανακοίνωση του την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε ότι και στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε με επικοινωνιακούς όρους.

Print
1243 Rate this article:
No rating

Ομιλίες

Συνεντεύξεις

Δηλώσεις

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω