Search
× Search
Τετάρτη, 8 Μαΐου 2024

Δελτία Τύπου

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β' Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στο Τ/Σ "STAR"

Σημεία της συνέντευξης του

Βουλευτή Β’ Πειραιά

κ. Γιάννη Τραγάκη

στη ενημερωτική εκπομπή του STAR CHANNEL

με την Π. Τσαπανίδου

 

 

Για τη σημερινή συνάντηση του κ. Τσίπρα με την κα. Μέρκελ στο Βερολίνο:

 

Καταρχήν, θα ευχηθώ να έχει καλή επιτυχία ο κ. Τσίπρας στη σημερινή συνάντηση. Εμείς, έχουμε αποδείξει και με πράξεις ότι το εννοούμε αυτό, σας θυμίζω ότι την προηγούμενη εβδομάδα στη συνάντηση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ο κ. Σαμαράς τα είπε με την κα. Μέρκελ, όπου ζήτησε να μην υπάρχει αυτή η δημοσιονομική ασφυξία στη χώρα και να της δοθεί η δυνατότητα να αναπνεύσει.

 

Για την άγνωστη επιστολή Τσίπρα που δημοσιεύουν οι Financial Times:

 

Από ότι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η επιστολή αυτή είχε σταλεί από τις 15 Μαρτίου και είχε αποφασισθεί να κρατηθεί μυστική και από τους τρεις στους οποίους είχε αποσταλεί, την κα. Μέρκελ, τον κ. Όλάντ και τον κ. Γιούνκερ, αλλά τελικά διέρρευσε.

 

Αυτή η επιστολή περιέχει την αγωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού για τη δημοσιονομική ασφυξία και ζητάει επιμόνως να δοθούν χρήματα στη χώρα για να αναπνεύσει. Τα ζητάει, όμως, με λάθος τρόπο. Όταν βάζει στο τραπέζι το θέμα ότι εάν δεν πάρουμε χρήματα εμείς θα προτιμήσουμε να δώσουμε μισθούς και συντάξεις, παρά να αποπληρώσουμε τους οφειλέτες μας, αυτό σημαίνει αυτομάτως πιστωτικό γεγονός.

 

Αυτή η δήλωση δημιουργεί ανασφάλεια, η οποία θα επηρεάσει τις ελληνικές τράπεζες. Σας θυμίζω ότι το τελευταίο τριήμερο είχαμε μια εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες της τάξης του 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι πολύ μεγάλο ποσό.

 

Για το τι πρέπει να απαιτήσουμε σε χρήματα:

 

Καταρχήν, πρέπει να απαιτήσουμε πάση θυσία να μας δοθούν τα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ που αποκόμισε σαν κέρδη η ΕΚΤ από την δευτερογενή αγορά ομολόγων. Αυτά είναι χρήματα που δικαιούμαστε, είναι κέρδη που έχουν δοθεί σε άλλες χώρες.

 

Από εκεί και πέρα, εμείς ζητάμε μέσω του ELA να πάρουμε χρήματα ώστε να μπορέσουμε να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα. Θα σας πω, λοιπόν, ότι όταν έγινε η προκήρυξη από τον ΟΔΔΗΧ να πάρουμε έξι εβδομάδων χρήματα πήραμε μόνο 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατομμύρια ήταν από ξένο επενδυτή και μάλιστα από την Κίνα. Όλο το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από τις ελληνικές τράπεζες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τώρα δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

 

Για το δημοσιονομικό κενό:

 

Οι Βρυξέλλες, με την προηγούμενη κυβέρνηση, έλεγαν ότι το δημοσιονομικό κενό ήταν της τάξης των 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, εμείς λέγαμε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ και εκεί μπαίνει το email Χαρδούβελη που περιλαμβάνει  τα ισοδύναμα μέτρα που θα έπρεπε να πάρουμε σε περίπτωση που οι εταίροι μας είχαν δίκιο.

 

Αυτή τη στιγμή, το δημοσιονομικό κενό στη χώρα έχει φτάσει τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ και πάει τρέχοντας, θα πρέπει να αναπληρωθεί. Από πού μπορεί να αναπληρωθεί; Μπορεί από τις αγορές; Όχι βέβαια, είμαστε εκτός αγορών. Μπορεί από την εσωτερική αγορά, με τη διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων; Ούτε αυτό γίνεται. Άρα, μόνο αν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις μπορούμε να καλύψουμε το κενό.

 

Για τις ιδιωτικοποιήσεις:  

 

Οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Για παράδειγμα, για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια θα παίρναμε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ και σε βάθος τριών ετών άλλα 1,4 δισεκατομμύρια, όταν στην αρχή βγήκαμε με ορίζοντα 300 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Άλλο παράδειγμα, είναι ο ΑΔΜΗΕ, μια ιδιωτικοποίηση που έφτασε στο τέλος της . Επτά ξένες τεράστιες εταιρείες εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ, από την Κίνα, από το Βέλγιο, από την Ιταλία.

 

Για τον τουρισμό:

 

Η εσωτερική σελίδα της Bild  σήμερα αναφέρεται στους 50 λόγους για τους οποίους αγαπάμε τους Έλληνες. Θα πρέπει να αντιληφθούν οι Γερμανοί τουρίστες ότι η Ελλάδα παραμένει ο καλύτερος προορισμός για τις διακοπές τους. Ο τουρισμός είναι έσοδα.

 

Για το θέμα Κατρούγκαλου:

 

Με ενοχλεί που ο κ. Κατρούγκαλος μεταθέτει το δικό του πρόβλημα ως πρόβλημα της κυβέρνησης. Για αυτό τον λόγο, ο κ. Τσίπρας ήταν προσεκτικός, δεν τον δέχτηκε όταν ζήτησε συνάντηση ο κ. Κατρούγκαλος, τον παρέπεμψε στους συνεργάτες του. Αυτό το θέμα είναι ηθικό και πολιτικό, ηθικό για τον κ. Κατρούγκαλο και πολιτικό για την κυβέρνηση. Το καλύτερο που έχει να κάνει ο κ. Κατρούγκαλος είναι να παραιτηθεί για να διευκολύνει τον κ. Τσίπρα

Print
1232 Rate this article:
No rating

Ομιλίες

Συνεντεύξεις

Δηλώσεις

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης

Δήλωση του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ιστορική έδρα της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω