Search
× Search
Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024

Δελτία Τύπου

/ Κατηγορίες: Δελτία Τύπου

Ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής, Ι. Τραγάκης, στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC), Βίλνιους Λιθουανίας (27-29/10/2013)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Γιάννης Τραγάκης, μετείχε στην τελευταία, επί Λιθουανικής Προεδρίας, Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ε.Ε. (COSAC), που έγινε στο Vilnius της Λιθουανίας (27 – 29 Οκτωβρίου 2013). Στην ατζέντα της διάσκεψης ήταν τα εξής θέματα: α) Ευρωπαϊκές Εκλογές 2014: Μια πλατφόρμα συζήτησης με τους πολίτες πάνω στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και β) Δημοκρατική νομιμοποίηση στην Ε.Ε. και ο ρόλος των Κοινοβουλίων της Ε.Ε..
 
Ως προς το πρώτο θέμα, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι οι Ευρωεκλογές του 2014 έχουν τεράστια σημασία, καθώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της πρωτοφανούς ανεργίας και της κοινωνικής κρίσης αξιών, ένας βίαιος, ρατσιστικός και εξτρεμιστικός λαϊκισμός έχει κάνει δυναμική εμφάνιση σε πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Τραγάκης: «Ένα μαύρο σύννεφο μαζεύεται ήδη πάνω από την Ευρώπη. Πρέπει να δράσουμε με περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με ανάπτυξη και στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, με έμφαση στη δημιουργία ευκαιριών για τους νέους ανθρώπους και μεγαλύτερη διαφάνεια στις πολιτικές αποφάσεις της Ε.Ε.».
Όσον αφορά στο δεύτερο θέμα της ατζέντας και ειδικότερα τις σχέσεις των εθνικών κοινοβουλίων με το Ευρωκοινοβούλιο, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν λύσει αυτά τα θέματα πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια με την λεγόμενη «Δελφική Αμφικτιονία», όπου όλες οι μεγάλες πόλεις της Ελλάδος τότε είχαν συνενωθεί σε μια μεγάλη ένωση,  επιλύοντας τα προβλήματα τους δημοκρατικά, και ακριβώς αυτή ήταν η μεγαλύτερη συνεισφορά της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα εθνικά κοινοβούλια και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο οφείλουν να προασπίσουν τη δημοκρατικότητα της Ένωσης και να βρουν τρόπους να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους σε εποικοδομητικές βάσεις. «Μένει να αποδείξουμε, όλοι μας, ότι ο στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η ουσία», είπε κλείνοντας το δεύτερο σκέλος της παρέμβασης του.
Τέλος, ο κ. Τραγάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα παίρνει τη σκυτάλη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. - διευκρινίζοντας ότι θα είναι σύντομη λόγω της διεξαγωγής των Ευρωεκλογών - ευχαρίστησε τη Λιθουανική προεδρία για την άριστη φιλοξενία και την εξαιρετική συνεδρίαση που διοργάνωσαν και κάλεσε όλους τους παριστάμενους στην Αθήνα, στις αρχές του έτους, στο ελληνικό κοινοβούλιο για τη Διάσκεψη Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και στις 15 Ιουνίου αντίστοιχα, στην Ολομέλεια της COSAC, σε μια καλοκαιρινή Αθήνα.
Print
1329 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω