Search
× Search
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Δελτία Τύπου

Σημεία της συνέντευξης του  υπ. Βουλευτή Β’ Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη  στον Τ/Σ ΣΚΑΪ

Σημεία της συνέντευξης του υπ. Βουλευτή Β’ Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στον Τ/Σ ΣΚΑΪ

 

Σημεία της συνέντευξης του

Βουλευτή Β’ Πειραιά

κ. Γιάννη Τραγάκη

στον Τ/Σ ΣΚΑΙ

με τους δημοσιογράφους Δ. Οικονόμου – Μ. Αναστασοπούλου

 

 

Για την αντίδραση της Ν.Δ. στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ:

 

Θεωρώ ότι η αντίδραση μας είναι λογική. Εμείς είχαμε προειδοποιήσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είχε πει πριν από τέσσερις περίπου ημέρες, ότι πρέπει να γίνει κάτι ώστε να σταματήσει αυτή η τουρκική προκλητικότητα, αν και εγώ θα την πω παραβατικότητα. Διότι, είναι κατάφορη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία ασφαλώς καταδικάσαμε. Απλώς, μέσα στο 3ημερο του Αγίου Πνεύματος δεν ήταν λογικό να συνέλθει το ΚΥΣΕΑ, ήταν για εσωτερική κατανάλωση.

 

Τι θα μπορούσε να κάνει καλύτερα; Να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

 

Για την θέση της Κύπρου στο διεθνές στερέωμα:

 

Η Κύπρος δεν είναι μόνη της, είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε. και μπορεί να ασκήσει βέτο για οποιαδήποτε ενέργεια της Ε.Ε. Για παράδειγμα, σήμερα συνέρχεται στις Βρυξέλλες η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και θα συζητήσουν για αυτό το θέμα, προετοιμάζοντας το Συμβούλιο Κορυφής που θα γίνει την Πέμπτη. Μέσα στην ατζέντα είναι και το τι παρεμβάσεις μπορεί να κάνει η Ε.Ε. απέναντι στη Τουρκία.

 

Και την κυπριακή ΑΟΖ, όπως ξέρετε, τη προστατεύει το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και κάτι πολύ σημαντικό ακόμα. Η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου φρόντισε να υπάρχει η συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων κρατών, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Γιατί; Διότι, συμφώνησαν σε δύο πράγματα: το πρώτο, να έρθει ο αγωγός φυσικού αερίου από την Κύπρο προς τη Δυτική Ευρώπη και το δεύτερο η κατασκευή εργοστασίου υγροποίησης φυσικού αερίου στη Κύπρο. Άρα η Κύπρος έχει όλα τα ατού της Ε.Ε., του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

 

Για τη θέση της Τουρκίας:

 

Η Τουρκία, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε τεράστια οικονομική δύνη, όλοι οι δείκτες είναι πολύ χαμηλά, τόσο όσον αφορά στον πληθωρισμό, όσο και στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Σε δεκαπέντε ημέρες τους υποβάθμισαν σχεδόν δύο βαθμίδες, δεν μπορούν να δανεισθούν. Επομένως, η μόνη εισροή χρημάτων που έχουν σίγουρη είναι από τον τουρισμό.

 

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι οι κινήσεις της είναι εν πολλοίς λεονταρισμοί. Παρόλα αυτά, εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι και ομονοούντες.

 

 

Για το εάν θα είναι αρνητική εξέλιξη εάν η Ε.Ε. δεν προβεί σε συγκεκριμένες κυρώσεις:

 

Νομίζω πως όχι, μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν το δικαίωμα της άσκησης βέτο και μπορούν να το ασκήσουν σε οποιοδήποτε θέμα. Για παράδειγμα, στο θέμα της βίζας, που ο κ. Ερντογάν είχε πάρει τη διαβεβαίωση ότι οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούσαν να εισέρχονται στην Ε.Ε. χωρίς βίζα.

 

Για το εάν θα επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας:

 

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα έχουμε αυτοδυναμία, όσα κόμματα και αν μπουν στη Βουλή. Εγώ το βλέπω στους δρόμους που γυρνάω, όχι μόνο έχουμε τη δυναμική των Ευρωεκλογών, αλλά είμαστε και ενισχυμένοι λόγω ακριβώς του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι ανεξάρτητα από το εάν θα έχουμε αυτοδυναμία, μετά τις εκλογές θα είμαστε ανοιχτοί σε συγκλίσεις με όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου.

 

Για την κατηγορία του ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη Ν.Δ. θα επιστρέψει το ΔΝΤ:

 

Καλά, αυτά τα fake news να τα ξεχάσουν. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει κάτι πολύ σωστό, ότι όλοι περιμένουν να πάρουν τα λεφτά τους από εμάς. Για να πάρουν τα λεφτά τους πρέπει να έχουμε ανάπτυξη και πως μπορεί να δημιουργηθεί ανάπτυξη; Μόνο με επενδύσεις, είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις επενδύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης δεν έφερε ούτε μια επένδυση και όχι μόνο δεν έφερε, αλλά εμπόδισε και μεγάλες επενδύσεις, όπως του Ελληνικού, της Csosco κ.λπ.

Print
1882 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω