Απόσπασμα της ομιλίας του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Ν.Δ. Β' Πειραιά κ. Γ. Τραγάκη στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής
Απόσπασμα της Ομιλίας του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Ν.Δ. Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής με θέμα ημερησίας διάταξης "Διορισμός στη θέση του Προέδρου του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία "Πράσινο Ταμείο" κ. Κων/νου Σερράου
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ (Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής- Προεδρεύων της Επιτροπής): Θετική η ψήφο σας, κυρία Ζήση.
Το λόγο έχει ο κ. Τραγάκης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εγώ, θα συνεχίσω από κει που τελείωσε η κυρία Ζήση. Θα μιλήσω για την υπεραξία, που προκύπτει από τις ειδικές πολεοδομικές ρυθμίσεις, με συγκεκριμένο παράδειγμα.
Έβγαλε η ΚΕΔ σε πλειστηριασμό αγροτεμάχιο, το οποίο αγοράστηκε από όμιλο σουπερμάρκετ, και μετά ο όμιλος΄, πήρε ειδικές διατάξεις πολεοδομικών όρων δόμησης, και μπορώ να πω, ότι εκατονταπλασίασε την αξία του οικοπέδου. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τα θέματα των ειδικών πολεοδομικών ρυθμίσεων.
Ήθελα να αναφερθώ σε αυτό που είπε η κυρία Υπουργός, για την αλλαγή της επιλογής της κυρίας Μαραγκουδάκη, γιατί είχαμε κληθεί 19 του μηνός Ιανουαρίου, για την κυρία Μαραγκουδάκη, και τελικά η σημερινή σας η επιλογή, είναι καλύτερη. Διορθώσατε ένα λάθος, νομίζω εγώ.
Δηλαδή, η πρώτη σας σκέψη θα ήταν να πάτε σε έναν άνθρωπο ο οποίος ήξερε από οικονομικά, επειδή θα διαχειριστεί πολλά χρήματα και μετά καταλήξατε ότι καλύτερα να είναι ο διευθυντής αρμόδιος για τα οικονομικά και να έχουμε έναν επικεφαλής πρόεδρο, ο οποίος να ρυθμίζει και να γνωρίζει καλά το αντικείμενο - και εκ της θέσεως που ήταν γνωρίζει καλά, έχω καλά στοιχεία για τον κ. Σερράο.
Ήμουν ο εισηγητής του ν. 743/77 για τη δημιουργία του ΕΤΕΡΠΣ. Πιστεύαμε πολύ στο ΕΤΕΡΠΣ τότε. Μάλιστα, είχα κάνει έναν υπολογισμό και είχα δει ότι, για να απαλλοτριώσουμε τους θεσμοθετημένους κοινόχρηστους χώρους τότε, το 1977, θέλαμε μισό κρατικό προϋπολογισμό. Δεν καταφέραμε να κάνουμε πολλά πράγματα μέσω του ΕΤΕΡΠΣ - είναι γεγονός αυτό - σώσαμε μερικές πλατείες, σώσαμε μερικούς κοινόχρηστους χώρους, αλλά δεν καταφέραμε να κάνουμε αυτό το οποίο έπρεπε να κάνουμε για τους θεσμοθετημένους κοινόχρηστους χώρους. Εγώ νομίζω ότι η κύρια αιτία - θα το επαναλάβω για ακόμη μια φορά, κύριε Πρόεδρε - είναι η έλλειψη Κτηματολογίου. Εάν θα πάρετε την εισήγησή μου τότε, στο ν. 743/77, θα δείτε ότι επέμενα τόσο πολύ για το Κτηματολόγιο, πριν από 34 χρόνια, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός χωρίς την ύπαρξη Κτηματολογίου. Δυστυχώς, βρισκόμαστε στο 10% της προσπάθειας της σύνταξης του Κτηματολογίου. Είναι πολύ σημαντικό το θέμα, χάνουμε πόρους, χάνουμε κοινόχρηστους χώρους και εδώ θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση και θέλω να το προσέξετε αυτό κύρια Υπουργέ: δεν δηλώνονται οι ιδιοκτησίες του δημοσίου στο Κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα να τις δηλώνουν οι ιδιώτες, οι κατέχοντες παρανόμως τους χώρους, οι καταπατητές δηλαδή και, επομένως, να ευεργετούνται, γιατί μπορεί μεν να μην υπάρχει χρησικτησία σε χώρους οι οποίοι είναι ιδιοκτησία του δημόσιου, αλλά, όταν το δημόσιο δεν τις δηλώνει στο Κτηματολόγιο, με το αιτιολογικό ότι ό,τι δεν δηλώνεται από ιδιώτες ανήκει στο δημόσιο, είναι λάθος, διότι πάρα πολλοί ιδιώτες δηλώνουν καταπατημένα δημόσια κτήματα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, είναι στις προδιαγραφές για το Κτηματολόγιο και θα ήθελα να το προσέξετε.
Η δεύτερη παρατήρηση που κάνω αφορά τους ημιυπαίθριους χώρους. Έχω την αίσθηση ότι χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Μπορεί η σκέψη σας να ήταν ότι θα υπήρχε πρόβλημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το νόμο Σουφλιά, για την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων χώρων, όπως ξέρετε, όμως, αυτές είναι κανονιστικές διατάξεις. Δηλαδή, το να έβγαινε μια απόφαση, π.χ., εναντίον κάποιου, ο οποίος είχε δηλώσει τον ημιυπαίθριο χώρο και είχε γνωμοδοτηθεί αντισυνταγματική, δεν σημαίνει αυτό ότι θα συμπαρέσυρε όλους τους άλλους δηλώσαντες. Τα έσοδα είναι πολλά. Θα σας ζητηθεί να διαχειριστεί ένα τεράστιο ποσό. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό που έχω κάνει εγώ, ανέρχεται περίπου στο ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ. Εάν θα δώσετε ακόμα μια παράταση, θα υποβληθούν πάνω από 450.000 δηλώσεις. Θα διαχειριστείτε πολλά χρήματα, πολλά από τα οποία μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε πολύ σημαντικές διευθετήσεις. Η κ. Υπουργός είπε ότι δεν συμμετέχει στην εκμετάλλευση του αεροδρομίου του Ελληνικού- και καλώς είπε. Έχει γίνει μια μελέτη από το Πολυτεχνείο, μάλιστα σε συνεργασία με τη σχολή σας και τη σχολή των Τοπογράφων Μηχανικών και έχει αποδεχθεί το Πολυτεχνείο ότι η καλύτερη αξιοποίηση του Ελληνικού είναι το 1/3 να έχει οικιστική ανάπτυξη και τα άλλα 2/3 να παραχωρηθούν σε δημόσια χρήση, σε πάρκο ή οποιαδήποτε άλλη εκμετάλλευση αποφασίσει η Κυβέρνηση. Τι θέλω να πω, όμως, με αυτό; Επειδή από το 1/3 αυτής της αξιοποίησης θα προκύψουν πάλι τεράστια έσοδα, εγώ είχα κάνει μια πρόταση πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, ένα μέρος των εσόδων αυτών να χρησιμοποιηθούν για την απαλλοτρίωση πλατειών και κοινόχρηστων χώρων σε υποβαθμισμένες περιοχές, π.χ., στην περιοχή μου, που είμαι στην Β΄ Πειραιά. Στην Β΄ Πειραιά, εάν κοιτάξετε τον πολεοδομικό χάρτη, θα βρεθείτε σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί οι περισσότερες συνοικίες είναι προσφυγικές, επομένως, δεν έχουν απαλλοτριωθεί οι κοινόχρηστοι χώροι, είναι στενοί οι δρόμοι και πρόκειται για ένα ρυθμιστικό σχέδιο, το οποίο θέλει αλλαγή και αλλαγή μπορεί να γίνει μόνο με χρήματα – δηλαδή, να γίνουν γενναίες παραχωρήσεις εκεί. Θα ήθελα να το διεκδικήσετε αυτό.
Το ΕΤΕΡΠΣ έκανε δουλειά σε ορισμένα θέματα, αξιοποίησε αρκετά χρήματα - είμαστε μηχανικοί και γνωρίζουμε τι έσοδα έχει το ΕΤΕΡΠΣ από όλες τις άλλου είδους παραχωρήσεις - αλλά τώρα θα ήθελα να σας παρακαλέσω να δείτε το εξής θέμα: Γνωρίζω ότι έχει γίνει πρόταση, μέσω του Υπουργείου, να διεκδικήσει το Πράσινο Ταμείο για τους σκοπούς του – οι οποίοι σκοποί έχουν μεγάλη γκάμα - χρήματα από το ΕΣΠΑ, από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Δηλαδή, το Πράσινο Ταμείο, πράγματι, μπορεί να προσφέρει περισσότερα από το ΕΤΕΡΠΣ, διότι έχει και αυξημένες αρμοδιότητες, αλλά εγώ πιστεύω ότι έχει και καλή προίκα, καλή χρηματοδότηση.
Επειδή δεν κατάλαβα, θέλω να σας ρωτήσω, εάν θα είστε πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΕΡΡΑΟΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Προέδρου του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Πράσινο Ταμείο»): Μάλιστα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ένα άλλο ερώτημα που θέλω να κάνω έχει σχέση με το Γαλάζιο Ταμείο, επειδή είμαι σε μια περιοχή που έχει ακτογραμμή - Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πέραμα, Σαλαμίνα έχουν αρκετά μεγάλη ακτογραμμή - και επειδή είμαστε μπορώ να σας πω περισσότερο θιγμένοι από απόψεως θαλάσσιας ρύπανσης. Γνωρίζετε όλοι ότι από το δίαυλο Σαλαμίνος - Περάματος περνάνε όλα τα τάνκερς για να φορτώσουν καύσιμα και υπάρχουν ηθελημένες διαρροές αποβλήτων καυσίμων, όταν καθαρίζουν τις δεξαμενές τους έξω από τον Πειραιά. Θα ήθελα πραγματικά να δώσετε μια ιδιαίτερη έμφαση, σας παρακαλώ πολύ, στο Γαλάζιο Ταμείο, γιατί αυτές οι περιοχές έχουν κατά καιρούς κακοποιηθεί, αν αναλογιστείτε ότι στον Ακροκέραμο στο Κερατσίνι είχαν εκβολή περίπου 1 εκατομμύριο λύματα ημερησίως ελεύθερα - μην κοιτάτε τώρα που έγινε το κέντρο καθαρισμού των λυμάτων στην Ψυττάλεια, που προσφέρει πράγματι έργο και θα προσφέρει ακόμα περισσότερο, διότι υπάρχει ακόμα ένα στάδιο, το οποίο πρέπει να ολοκληρώσετε, ώστε ο πρωτογενής μηχανικός καθαρισμός να γίνει αποκλειστικά και καθαρά βιολογικός καθαρισμός. Και πιστεύω ότι - μιας και κάνουμε μια ελεύθερη συζήτηση τώρα – θα μπορέσει να μας δώσει καθαρό νερό περίπου 500 χιλιάδες κυβικά ημερησίως. Πρόκειται για μια τεράστια ποσότητα νερού, η οποία, βέβαια, θέλει τρομερές εγκαταστάσεις για να τη μεταφέρουμε στην Αττική, ώστε να μπορέσουμε τουλάχιστον να αρδεύσουμε σχεδόν όλους τους κήπους που υπάρχουν και να δώσουμε και μια έμφαση - πάω από το ένα θέμα στο άλλο, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις που αφορούν την περιφέρεια μου, επειδή είναι η Υπουργός εδώ - στην αναβάθμιση του όρους Αιγάλεω. Έχουμε κάνει, κατά καιρούς, τουλάχιστον, 17 προσπάθειες αναδάσωσης του όρους Αιγάλεω και έχουν αποτύχει όλες. Ο λόγος είναι εμφανής πια: από τις πλημμύρες οι φερτές ουσίες έχουν φύγει, δεν έχει χώμα και είναι όλο βράχους τώρα. Μια λύση είναι, βέβαια, να κάνουμε πεζούλες, αλλά είναι δύσκολο να κάνουμε πεζούλες σε ένα βουνό. Νομίζω, όμως, ότι πρέπει να κάνετε μια προσπάθεια αναδάσωσης - μια τελευταία προσπάθεια που είχαμε κάνει πριν από δέκα χρόνια είχε κάποια αποτελέσματα, μας άφησε μερικά δενδρύλλια καναδικής πεύκης. Θέλω να σας παρακαλέσω να το προσέξετε και αυτό. Εκεί ήταν οι τσοπαναραίοι της περιοχής που είχαν δημιουργήσει το πρόβλημα, γιατί είχαν κατσίκες που έτρωγαν όλα τα δενδρύλλια των αναδασώσεων και ήταν όλοι από τα Γιάννενα.
Εύχομαι να πετύχετε.