Εισήγηση του Α' Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γ. Τραγάκη προς τα μέλη των Προεδρείων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας
Εισήγηση του
Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής
κ. Γιάννη Τραγάκη
στην ενημέρωση των προεδρείων των
Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας των 75 χωρών
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ όλους που παρευρίσκεστε στη σημερινή μας συνάντηση, προκειμένου ως μέλη των Προεδρείων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας να ενημερωθείτε αφενός για την σπουδαιότητα και αφετέρου για τον τρόπο λειτουργίας τους.
Δυστυχώς ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, δεν μπόρεσε να είναι σήμερα μαζί μας διότι βρίσκεται στο εξωτερικό με αποστολή της κυβέρνησης. Ωστόσο, έχω ήδη συνεννοηθεί μαζί του και στον άμεσο μέλλον, σε μια επόμενη συνάντηση θα μας δοθεί η δυνατότητα να έχουμε και την δική του παρουσία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συστάθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν Κοινοβουλευτικές Ομάδες Φιλίας για πρώτη φορά το 1975 (π.χ. με την Γερμανία, τη Γαλλία, τις Η.Π.Α., το Βέλγιο κ.α.).
Μέχρι το 1996 είχαν συσταθεί 33 Ομάδες Φιλίας και το 2004 έφτασαν τις 47. Την κοινοβουλευτική περίοδο 2007 – 2009 η Βουλή των Ελλήνων είχε συστήσει 72 Ομάδες Φιλίας και σήμερα έχουμε φτάσει τις 75!
Κατά τη συγκρότηση των Ομάδων Φιλίας των 75 χωρών, επιδιώχθηκε η συνεργασία με τα κόμματα, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στο διακομματικό χαρακτήρα των Προεδρείων, ελήφθησαν σοβαρά υπόψη οι προτιμήσεις των βουλευτών και μετά από συνεννόηση με τους Γενικούς Γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων συγκροτήθηκαν τα Προεδρεία.
Σκοπός των Ομάδων Φιλίας είναι η ανάπτυξη σχέσεων, η ενίσχυση της συνεργασίας και η ενδυνάμωση των δεσμών φιλίας με τα Κοινοβούλια άλλων χωρών.
Είναι, κυρίως, η προώθηση της Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας, η οποία μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση και ενίσχυση της εξωτερικής μας πολιτικής και την προώθηση των θέσεων της χώρας σε σημαντικά διεθνή ζητήματα.
Η Κοινοβουλευτική Διπλωματία είναι συνυφασμένη με την έννοια της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού, γι’ αυτό και μπορούμε να πούμε ότι η εμφάνιση της συμπίπτει με τη γέννηση της δημοκρατίας και των αντιπροσωπευτικών σωμάτων αυτής. Έτσι η Εκκλησία του Δήμου στην αρχαία πόλη των Αθηνών είχε ανάμεσα στα άλλα της καθήκοντα και την δικαιοδοσία να δέχεται ξένους Πρέσβεις. Το ίδιο συνέβαινε με την Απέλλα της Σπάρτης και με την Σύγκλητο της Ρώμης και της μετέπειτα Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Βαθμιαία, η Κοινοβουλευτική Διπλωματία διαμορφώθηκεσε πολυμερήκαι διμερή με την τελευταία να καλύπτει τις διμερείς σχέσεις των Κοινοβουλίων.
Αιχμή του δόρατος αυτής της διμερούς Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας είναι οι Ομάδες Φιλίας μεταξύ των χωρών.
Πραγματικά στις σχέσεις των δύο Κοινοβουλίων δύο (2) είναι βασικά οι άξονες της μεταξύ τους δραστηριότητας:
Τα Προεδρεία των Κοινοβουλίων και οι Ομάδες Φιλίας.
Μάλιστα μπορούμε να πούμε ότι επειδή οι Πρόεδροι και γενικώς τα Προεδρεία των Νομοθετικών Σωμάτων έχουν βεβαρημένο πρόγραμμα, είναι πιο εύκολο να δούμε την διπλωματική κινητικότητα να ξεκινά σε επίπεδο Ομάδων.
Άλλωστε, η Ομάδα Φιλίας έχει τη δυνατότητα να επικεντρωθεί σε μία μόνον χώρα, με την οποία είναι συνδεδεμένη, σε αντίθεση με το Προεδρείο της Βουλής που έχει να κάνει με το σύνολο των χωρών του κόσμου.
Είναι αρκετοί οι τρόποι επαφής με την αντίστοιχη χώρα, τους οποίους ήδη εφαρμόζουν πολλά εκ των Προεδρείων των Ομάδων Φιλίας.
Η επαφή με τους εδώ διαπιστευμένους Πρέσβεις είναι δεδομένη. Άλλωστε αντιστοίχως αρκετοί Πρέσβεις εδώ πληροφορούμαι ότι έχουν λάβει την πρωτοβουλία να έρθουν σε επαφή με τις Ομάδες Φιλίας του Κοινοβουλίου μας.
Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις των Πρεσβειών και μάλιστα στις πολιτιστικές, οικονομικές, μορφωτικές, είναι ιδιαίτερης σημασίας και θερμαίνουν το κλίμα μεταξύ των φορέων.
Η επίσκεψη στην αντίστοιχη χώρα είναι αυτονόητο ότι συντελεί τα μέγιστα στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο Κοινοβουλίων με την αλληλοενημέρωση, την εξέταση κοινών προβλημάτων, την υιοθέτηση κοινών (άρα και ισχυρότερων) θέσεων σε διάφορες διεθνείς συναντήσεις, την στήριξη τέλος σε ειδικά εθνικά θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες.
Όλη αυτή η δραστηριότητα καλό είναι να γίνεται με συντονισμό, με γνώση του αντικειμένου, του βίου και της ιστορίας κάθε χώρας. Διότι οι διακρατικές σχέσεις καθορίζονται μεν από την κυβερνητική πολιτική κάθε χώρας, αλλά ταυτόχρονα είναι σημαντικός και ο ρόλος των Διακοινοβουλευτικών σχέσεων με ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών ανάμεσα στους Εκπροσώπους των Λαών, δηλαδή τους βουλευτές, οι οποίοι εκλέγονται από την κοινωνία και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα της.
Στο πλαίσιο αυτό, ο σύγχρονος βουλευτής παγκοσμίως έχει να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπου καλείται να ενισχύσει την διπλωματίας της χώρας του. Ειδικά για την Ελλάδα, καλείται, λόγω της συγκυρίας των εθνικών μας θεμάτων (Κυπριακό, Σκόπια, Ελληνοτουρκικές Σχέσεις), να αντιμετωπίσει ένα υπερβάλλον φορτίο σε σχέση με τους περισσότερους ξένους συναδέλφους του.
Είναι χρήσιμο όλοι οι Βουλευτές να έχουν κατά νουν ότι ο Βουλευτής που παρευρίσκεται στο εξωτερικό (ή σε διεθνή συνάντηση στο εσωτερικό) εκπροσωπεί όλη τη Βουλή και επομένως ολόκληρο το Έθνος και όχι μόνο το κόμμα στο οποίο ανήκει.
Επιπλέον, κατά την επίσκεψη μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας στο εξωτερικό, θα πρέπει να επιδιώκεται επαφή με το απόδημο ελληνικό στοιχείο, τόσο σε επίπεδο συλλογικό όσο και μεμονωμένα με προσωπικότητες που αναπτύσσουν σημαντική δράση στη συγκεκριμένη χώρα.
Κοινή επιθυμία και βασικό μέλημα όλων μας είναι η διατήρηση και ενδυνάμωση του πολιτικού αυτού δικτύου που όπως στο παρελθόν έτσι και στο μέλλον θα είναι πάντα πρόθυμο και ικανό να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια σε σημαντικά θέματα που αφορούν στην Ελλάδα και στον Απόδημο Ελληνισμό.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι τα Προεδρεία των Ομάδων Φιλίας θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με τους βουλευτές ελληνικής καταγωγής ανά τον κόσμο, στο τέλος Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ).
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία που αφορά τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες Φιλίας, επικοινωνήστε με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διεθνών Υποθέσεων & Ελληνισμού της Διασποράς κα Νάγια Μήλιου.
Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, η αλληλοενημέρωση και συνεργασία των Βουλευτών με το Υπουργείο Εξωτερικών είναι απαραίτητη και πολλαπλώς χρήσιμη. Το Υπουργείο Εξωτερικών δια των υπηρεσιών του στη χώρα μας και των Πρεσβειών και Προξενείων στο εξωτερικό, να είστε βέβαιοι ότι είναι στη διάθεση σας για κάθε συνεργασία.
Σας ευχαριστώ.