Search
× Search
Παρασκευή, 2 Μαΐου 2025

Ομιλίες

/ Categories: Ομιλίες

Εισήγηση του Α΄Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γ. Τραγάκη στη συνάντηση με την Υπουργό Επικρατείας επί Οικονομικών Υποθέσεων της Λεττονίας κα Sanita Bajare

Εισήγηση του
Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γιάννη Τραγάκη
στη συνάντηση με την Υπουργό Επικρατείας
επί Οικονομικών Υποθέσεων της Λετονίας
κα. Sanita Bajare
 
Κυρία Υπουργέ,
Κύριε Πρέσβη,
Κυρίες και κύριοι,
 
Ως Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων σας, με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Ελλάδα, στην Αθήνα και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Επίσης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής εκφράζω την ικανοποίηση μου για αυτή τη συνάντηση, διότι μας δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις γύρω από τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος,
όπως είναι το μέλλον της ΟΝΕ, η κατάσταση στην Ευρωζώνη, ο βαθμός σύγκλισης της Λετονίας να ενταχθεί στην ζώνη του ευρώ το 2014 και κυρίως οι διμερείς πολιτικές και οικονομικές μας σχέσεις.
Η διαδικασία ολοκλήρωσης της ΟΝΕ που, υπό την πίεση της κρίσης χρέους και των αγορών, ξεκίνησε ουσιαστικά τον Ιούνιο του 2012, προχωρά με αργό αλλά σταθερό ρυθμό.
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, παρά τις μεγάλες προσδοκίες δεν ελήφθησαν οι «μεγάλες» αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση, καίτοι δεν προέκυψαν εντυπωσιακά αποτελέσματα, πλην όμως, η διαδικασία θεσμικής ολοκλήρωσης της ΟΝΕ μπήκε σε συγκεκριμένη τροχιά. Η πορεία αυτή, σε κάποιο στάδιο, θα απαιτήσει αναμφίβολα και αναθεώρηση των Συνθηκών, ενώ όπως όλα δείχνουν θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων.
Ο οδικός χάρτης για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ αποτυπώνεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Ειδικότερα:
·       Δίδεται άμεση προτεραιότητα στην ολοκλήρωση του νέου αυστηρού πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης.
·       Το ζήτημα της σύστασης ενός ενιαίου χρηματοπιστωτικού πλαισίου αντιμετωπίζεται                 εξίσου ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας.
·                       Σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση της διακυβέρνησης της ευρωζώνης, οι αρχηγοί των κρατών μελών της ευρωζώνης θα υιοθετήσουν το Μάρτιο του 2013 κανονισμό λειτουργίας των Συνόδων Κορυφής.
·                     Σχετικά με την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης και λογοδοσίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συνεργασία με τα εθνικά κοινοβούλια, σε πρώτη φάση, θα οργανώσουν διάσκεψη των αντιπροσώπων τους για να συζητήσουν θέματα σχετικά με την ΟΝΕ.
            Όσον αφορά την Ελλάδα, η έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας Δημοσιονομικής και Οικονομικής Ένωσης μπορεί να προβεί καθοριστική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης. Οι αγορές πρέπει να πεισθούν ότι η Ευρωζώνη χτίζεται πάνω σε νέα, στέρεα θεμέλια.
Όσον αφορά τις οικονομίες των δικών μας χωρών, νομίζω ότι εσείς είστε στην πλέον κατάλληλη θέση να αντιληφθείτε τι περνάει σήμερα η ελληνική οικονομία και κοινωνία, καθώς στα τέλη του 2008 η Λετονία βρέθηκε και εκείνη προ του ενδεχομένου της άμεσης χρεοκοπίας.
Προσέφυγε σε διεθνή οικονομική βοήθεια, σύναψε δάνειο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης με την Ε.Ε.
Σημαντικότερη συνέπεια του Μνημονίου ήταν η ραγδαία επιδείνωση του επιπέδου διαβίωσης στη χώρα και ο μαρασμός της οικονομικής δραστηριότητας.
Ωστόσο, η οικονομία σας σταθεροποιήθηκε και σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το δεύτερο τρίμηνο του 2012 η χώρα γνώρισε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη (4,3%) ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση της Λετονίας έχει εκφράσει την αποφασιστικότητα της να εκπληρώσει τα κριτήρια του Μάαστριχτ και να ενταχθεί στην ευρωζώνη μέχρι το 2014.
Πιστεύουμε ότι οι προοπτικές ένταξης στην ευρωζώνη είναι ανοιχτές, είναι ζωντανές και ευχόμαστε επιτυχή έκβαση της προσπάθεια σας.
Οι διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις Ελλάδος – Λετονίας βρίσκονται σε αναπτυξιακή τροχιά και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προσφέρονται μεγάλες ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη.
Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές δεν είναι απλώς μέτριες, αλλά και αυστηρά προσηλωμένες σε ένα πολύ στενό φάσμα προϊόντων και αγαθών. Επομένως, υπάρχει άφθονος χώρος τόσο για ποιοτική όσο και ποσοτική αναβάθμιση τους.
Οι διμερείς επενδύσεις παραμένουν, επίσης, σε χαμηλά επίπεδα.
Ο τομέας των μεταφορών, του τουρισμού και της εμπορικής ναυτιλίας μπορούν αποδειχθούν πρόσφορα πεδία επικερδούς επιχειρηματικής συνεργασίας.
Επίσης, η διμερής συνεργασία στο επιχειρηματικό πεδίο μπορεί να διευρυνθεί με την ανάληψη Κοινοπραξιών στα Βαλκάνια, όπου η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα κατέχει το στρατηγικό πλεονέκτημα.
Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου γιατί η Ελλάδα, μέχρι πρόσφατα, υπήρξε αγαπημένος τουριστικός προορισμός των Λετονών.
Ελπίζουμε, οι Λετονοί φίλοι μας να συνεχίσουν να επισκέπτονται την χώρα μας, η οποία μπορεί να τους προσφέρει ασφαλείς, ποιοτικές και οικονομικές διακοπές.
Σας ευχαριστώ.
Print
1543 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω