Ομιλία του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γιάννη Τραγάκη στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού της Βουλής 2013
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ
Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
κ. ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΑΓΑΚΗ
ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 2013
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σήμερα, συζητάμε και ψηφίζουμε το Σχέδιο Προϋπολογισμού Δαπανών της Βουλής για το οικονομικό έτος 2013 και τον Απολογισμό Δαπανών της Βουλής, οικονομικού έτους 2011. Στον Προϋπολογισμό, όπως είναι γνωστό, περιλαμβάνονται οι δαπάνες που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση των αναγκών της Βουλής και τη λειτουργία των υπηρεσιών της.
Επιτρέψτε, να πω ότι ο Προϋπολογισμός της Βουλής είναι κάτι παραπάνω από νούμερα και λογιστικές απεικονίσεις. Ο Προϋπολογισμός της Βουλής διευρύνει και αναβαθμίζει τις λειτουργίες του Κοινοβουλίου, ενισχύει τον ρόλο του Βουλευτή και πάνω από όλα κατοχυρώνει το κοινοβουλευτικό μας σύστημα.
Διαχρονικά οι Προϋπολογισμοί της Βουλής διακρίνονται από δημοσιονομική αυστηρότητα και πειθαρχία. Τα τελευταία χρόνια, επιτυγχάνουν να καλύπτουν το ευρύτατο φάσμα των λειτουργιών του Κοινοβουλίου και παράλληλα καταφέρνουν να επιστρέφουν ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων στον κρατικό Προϋπολογισμό.
Η σημερινή συζήτηση έχει ξεχωριστό χαρακτήρα, διότι διεξάγεται στη πιο κρίσιμη περίοδο για την Πατρίδα μας, όπου εμείς ως βουλευτές της Εθνικής Αντιπροσωπείας καλούμαστε λάβουμε ιστορικά κρίσιμες αποφάσεις, οι οποίες θα κρίνουν τη μοίρα του τόπου μας και το μέλλον των παιδιών μας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Προϋπολογισμός της Βουλής για το 2013 καταρτίστηκε λαμβάνοντας υπόψη δύο βασικά δεδομένα. Πρώτον, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι δαπάνες της Βουλής, συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια συγκράτησης των εθνικών δαπανών. Δεύτερον, ότι είναι σημαντικό να διασφαλισθεί στοιχειωδώς η ομαλή λειτουργία της Βουλής και του Βουλευτή, που πρέπει και οφείλει να λειτουργεί ως εκπρόσωπος του λαού.
Έτσι, λοιπόν, η Βουλή των Ελλήνων μειώνει τον προϋπολογισμό της το 2013 κατά 22 εκατομμύρια ευρώ (από 12 εκατομμύρια ευρώ που είχε αρχικά προγραμματιστεί), διαμορφώνοντας τον στα 148.751.000 ευρώ, από 170.972.000 ευρώ που ήταν το 2012.
Έτσι, η Βουλή δίνει πρώτη το παράδειγμα της περιστολής των δαπανών, συμμετέχοντας στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους τους Έλληνες, με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, την επίτευξη μιας διατηρήσιμης δημοσιονομικής σταθερότητας, την αντιμετώπιση της ανεργίας και τελικά την έξοδο από την κρίση.
Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015 είχε ορισμένες προβλέψεις για το πώς θα προχωρήσουν οι μειώσεις του Προϋπολογισμού της Βουλής: Προβλεπόταν ότι το 2012 ο προϋπολογισμός θα ήταν στα 190 εκατομμύρια ευρώ, το 2013 στα 185 εκατομμύρια ευρώ, το 2014 στα 180 εκατομμύρια ευρώ και το 2015 στα 175 εκατομμύρια ευρώ.
Έτσι, τρία χρόνια πριν το 2015 βρισκόμαστε πολύ πιο κάτω από τον επιδιωκόμενο στόχο, αφού ο προϋπολογισμός του 2013 που συζητάμε σήμερα είναι κατά πολύ μικρότερος από αυτό που προβλεπόταν από το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής και στρατηγικής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θεωρώ χρέος μου ως παλαιός κοινοβουλευτικός, να υπερασπιστώ την τιμή και το ρόλο του βουλευτή από τις άδικες και παραπλανητικές επιθέσεις που δέχεται κάθε χρόνο με αφορμή τη δημοσιοποίηση του Προϋπολογισμού της Βουλής.
Κάθε χρόνο, επιχειρείται από πολλές πλευρές και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ένας εύκολος εντυπωσιασμός σε βάρος των βουλευτών και του Κοινοβουλίου. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, το κόστος λειτουργίας του κορυφαίου θεσμού του δημοκρατίας αντιμετωπίζεται ως μια πολυτέλεια, μια περιττή σπατάλη, μια πράξη ευνοιοκρατίας προς τους βουλευτές.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους, ότι οι δαπάνες για την υλικοτεχνική υποδομή της Βουλής, για την επιστημονική και διοικητική υποστήριξη του έργου των βουλευτών, δεν αφορά σε πρόσωπα. Αφορά στην αποδοτική λειτουργία του Κοινοβουλίου. Το Κοινοβούλιο είναι η καρδιά της δημοκρατίας. Είναι το κέντρο της πολιτικής. Είναι ο πυρήνας λήψης των αποφάσεων, που επηρεάζουν τη ζωή όλων των πολιτών.
Γίνεται, επίσης, πολύ συζήτηση για τις αποδοχές των Βουλευτών. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, βρισκόμαστε στο στόχαστρο της κοινής γνώμης.
Θέλω να πω, ότι στην προκειμένη περίπτωση συζητάμε για έναν Προϋπολογισμό, ο οποίος για τέταρτη χρονιά, ουσιαστικά, φέρνει μειώσεις στην βουλευτική αποζημίωση και στις λοιπές παροχές. Είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κάποιος με το ύψος των μειώσεων, σε κάθε περίπτωση ο Προϋπολογισμός της Βουλής όσον αφορά στα κονδύλια που καλύπτουν τη βουλευτική αποζημίωση και τα πάσης φύσεως επιδόματα και παροχές μειώνεται συνεχώς.
Ουσιαστικά, από το 2009 που αρχίζει η κρίση, μιλάμε για μια συνολική μείωση στις παροχές των Βουλευτών της τάξεως του 45% - 48%.
Πρέπει, επίσης, να γνωρίζετε ότι ο μισθός του Βουλευτή ήταν συνδεδεμένος, με βάση το Ζ’ Ψήφισμα, με τον μισθό του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Οι δικαστές, προσφεύγοντας στο «Μισθοδικείο», πήραν τελικά δύο φορές αυξήσεις στις αποδοχές τους, κάτι που αρνήθηκαν να κάνουν ομόφωνα οι Βουλευτές.
Αυτά τα λέω, για να αποκαταστήσουμε το δίκαιο, διότι ζούμε σε μια περίοδο που δυστυχώς βρίσκουν πρόσφορο έδαφος η δημαγωγία, ο λαϊκισμός, αλλά και ο αντικοινοβουλευτικός λόγος.
Βέβαια, από την άλλη μεριά, πρέπει και εμείς οι ίδιοι με τη συμπεριφορά μας, τα λεγόμενα μας, το κοινοβουλευτικό μας έργο, τη γενικότερη παρουσία μας, να συμβάλουμε ώστε η πολιτική να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία. Η διατήρηση και η ενδυνάμωση της αυτονομίας της πολιτικής είναι χρέος όλων μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η Βουλή των Ελλήνων, χωρίς να υποβαθμίζει τις βασικές της λειτουργίες, καταφέρνει με τον Προϋπολογισμό της να μειώσει πολύ περισσότερο από τον προβλεπόμενο μέσο όρο τα κονδύλια που προβλέπονται. Όλα τα κονδύλια και όλοι οι Κωδικοί είτε έχουν μειώσεις είτε είναι ισοσκελισμένοι σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.
Βεβαίως, θεωρώ ότι καλύπτει τις ανάγκες και την επάρκεια που πρέπει να έχει το Κοινοβούλιο, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η Δημοκρατία.
Με αυτές τις σκέψεις ψηφίζω τον Προϋπολογισμό της Βουλής του 2013.
Ευχαριστώ.