Εισήγηση του Α' Αντιπροέδρου της Βουλής με τους Προέδρους των Ομόσπονδων Βουλών της Βοζνίας Ερζεγοβίνης
Εισήγηση του
Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής
κ. Γιάννη Τραγάκη
κατά τη συνάντηση με τους
Προέδρους των Ομόσπονδων Βουλών Βοσνίας & Ερζεγοβίνης
Κυρίες και κύριοι,
Μετά τη συνάντηση σας με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Μειμαράκη, θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου, ως Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, να σας καλωσορίσω στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ως κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των δύο οντοτήτων της φίλης χώρας.
Οι χώρες μας έχουν πολύ καλές σχέσεις. Δεν υφίστανται διμερή προβλήματα, ούτε εκκρεμή θέματα σε πολιτικό επίπεδο. Η Ελλάδα επιθυμεί να ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις μας και να διευρύνει τη συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία, το εμπόριο, τον τουρισμό.
Θεωρούμε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης (Β/Ε) αποτελεί κοινή επιδίωξη και στρατηγικό στόχο όλων των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα. Η πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ωφελήσει σημαντικά τη χώρα και όλες τις συστατικές οντότητες της, αλλά και την ευρύτερη περιοχή συνολικά.
Η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε τη χώρα στην ευρωπαϊκή της πορεία. Είναι σημαντικό η Β/Ε να δώσει ώθηση στη μεταρρυθμιστική διαδικασία.
Η Ελλάδα συμμερίζεται την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η αποκεντρωμένη δομή της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης δεν θα πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο στην ευρωπαϊκή ενταξιακή διαδικασία της χώρας.
Σημαντική συμβολή στις προσπάθειες της χώρας προς ευρω – ατλαντικές δομές, μπορεί να προσφέρει η διακοινοβουλευτική συνεργασία, με την μεταφορά εμπειριών, καλών πρακτικών αλλά και την αποφυγή λαθών.
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο θέτει εαυτό στη διάθεση των Κοινοβουλίων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης σε ένα ενδεχόμενο πλαίσιο συνεργασίας προς την κατεύθυνση αυτή, με τη συμμετοχή, παραδείγματος χάριν, των επί μέρους κοινοβουλευτικών επιτροπών εκατέρωθεν.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να αναφέρω το ενδιαφέρον που έχει εκφράσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο για συμμετοχή σε Πρόγραμμα Αδελφοποίησης (Twinning) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση των Κοινοβουλίων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη θεσμική προετοιμασία τους, στην πορεία προς ένταξη.
Θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα την από πλευρά σας στήριξη αυτού του ενδιαφέροντος.
Η χώρα μας υποστηρίζει την ανάπτυξη της εταιρικής σχέσης της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης με το ΝΑΤΟ και την προοπτική προσχώρησης της στη Συμμαχία.
Θεωρούμε ότι η συμμετοχή της στα Συμμαχικά προγράμματα λειτουργεί ως κίνητρο για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και συμβάλλει σημαντικά στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.
Επανειλημμένως η Ελλάδα διατυπώνει τη σταθερή και αταλάντευτη θέση της υπέρ της προώθησης της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Πιστεύουμε ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλει καθοριστικά στην εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας, της πολιτικής συνεργασίας και της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης.
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την επικείμενη ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε. την 1η Ιουλίου 2013 και πιστεύουμε ότι η χώρα αυτή θα αποτελέσει λαμπρό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Η περίπτωση της Κροατίας αποδεικνύει ότι όταν μια υποψήφια χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της, τότε και η Ε.Ε. τηρεί τις δικές της.
Η απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Σερβία και η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων του Μαυροβουνίου αποτελούν επίσης σημαντικές θετικές εξελίξεις.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση μας για το ότι, παρά την κατανοητή στάση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης να αναγνωρίσει τα Σκόπια με τη συνταγματική τους ονομασία, εν τούτοις στα διεθνή φόρα, κατά κανόνα χρησιμοποιείται η διεθνώς αποδεκτή ονομασία, αποφεύγοντας την όξυνση ενός ευαίσθητου για εμάς θέματος, μέχρι την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσεως.
Τον Δεκέμβριο του 2012, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εξαρτάται από την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, την προώθηση και τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας και την επίλυση του ζητήματος ονομασίας.
Ευχόμαστε την επίλυση του κοσοβαρικού. Στηρίζουμε τη συνέχιση και ευόδωση του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας, στο πλαίσιο του οποίου ήδη καταγράφονται μετρήσιμα και αξιόλογα αποτελέσματα.
Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τη διεύρυνση και εμβάθυνση της περιφερειακής συνεργασίας. Συμμετέχουμε δραστήρια και ενεργά σε όλα τα περιφερειακά σχήματα συνεργασίας, περιλαμβανομένης της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών Νοτιανατολικής Ευρώπης (SEECP).
Στηρίζουμε επίσης το έργο του Συμβουλίου Περιφερειακής Σταθερότητας, που έχει την έδρα του στο Σεράγεβο.
Προσβλέπουμε στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της συνεργασίας μας με τους Βόσνιους φίλους μας και στο πλαίσιο όλων των περιφερειακών σχημάτων και δομών συνεργασίας.
Σας ευχαριστώ.