Search
× Search
Παρασκευή, 2 Μαΐου 2025

Ομιλίες

/ Categories: Ομιλίες

Παρέμβαση του Α' Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γ. Τραγάκη στη συνάντηση κορυφής των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ένωσης για τη Μεσόγειο

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

                        Απώτερος στόχος όλων των ενεργειών μας, ως  κοινοβουλευτικών, είναι η εξασφάλιση της ευημερίας και της ασφάλειας των συμπολιτών μας. Για να εγγυηθούμε όμως συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να  υπάρχει ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Απαραίτητη, επίσης, προϋπόθεση για να εδραιωθεί η σταθερότητα και η κοινωνική ειρήνη είναι η  οικονομική ευημερία, και κυρίως η καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Σ’ αυτό τον τομέα η Ευρώπη μπορεί να συμβάλει σημαντικά  –όπως ήδη  κάνει εδώ και χρόνια.

Όπως φαίνεται και από τους στόχους της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να προσφέρει  όλα τα απαραίτητα εργαλεία και μέσα για την υποστήριξη των προσπαθειών των εταίρων μας προς την κατεύθυνση της εδραίωσης των δημοκρατικών θεσμών , αλλά και την κοινωνικο-οικονομική τους ανάπτυξη.

Σε αυτή τη μεταβατική φάση, είναι ουσιώδες τα μέτρα και η χρηματοδότηση της Ε.Ε. να προσανατολίζονται στο να αποφέρουν άμεσα και απτά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη , ιδιαίτερα όσον αφορά στους νέους και τις γυναίκες, καθώς και σε τομείς-κλειδιά, όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας και οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις .

Τα στοιχεία αυτά είναι ουσιώδη για τη βιωσιμότητα της διαδικασίας μετασχηματισμού του Μεσογειακού Νότου.

Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνολική και παράλληλη προσέγγιση, βάσει τόσο πολιτικών, όσο και κοινωνικο – οικονομικών παραμέτρων, οι οποίες αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοενισχύονται.

Επίσης, υποστηρίζουμε την αρχή της διαφοροποιημένης προσέγγισης του κάθε εταίρου, αλλά και την ομόλογη αρχή “more for more. Αρχές, σύμφωνα με τις οποίες η χορήγηση αρωγής εκ μέρους της Ε.Ε. θα γίνεται, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτεραιότητες και την πρόοδο που επιδεικνύει ο κάθε εταίρος μας.

Υποστηρίζουμε την επιβράβευση των εταίρων, που σημειώνουν μεγαλύτερη πρόοδο, αλλά διατηρούμε επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τη σκοπιμότητα επιβολής μέτρων εναντίον εκείνων, που υπολείπονται σημαντικά, καθότι, στην προκειμένη περίπτωση, τα κίνητρα και όχι οι κυρώσεις έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα.

 Θεωρούμε, ότι η επιτυχημένη εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας συνεπάγεται την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των εταίρων.

 

Η Ελλάδα, επίσης, αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο τους νέους θεσμικούς μηχανισμούς, όπως οι Ομάδες Δράσης (Task Forces), ο Ειδικός Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την περιοχή της Ν. Μεσογείου και ο Οδικός Χάρτης. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει συντονισμός των εμπλεκομένων θεσμών και οργανισμών και το ρόλο συντονιστή πρέπει, φύσει και θέσει, να αναλάβει κατεξοχήν η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κλείνοντας, θέλω να σημειώσω ότι σημαντικό ρόλο στη συνεργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη παίζει και ο πολιτιστικός τομέας και εδώ είναι προφανής η συμβολή του ιδρύματος Ana Lindh.

Η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου  πρέπει να βασίζεται   στην προαγωγή  των επαφών, τόσο μεταξύ Κοινοβουλίων, των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, όσο και  μεταξύ τμημάτων του πληθυσμού με ομοειδή ενδιαφέροντα όπως οι  νέοι και οι φοιτητές, έτσι ώστε να συμβάλλει ουσιαστικά στην αμοιβαία κατανόηση και   ανεκτικότητα.

Σας ευχαριστώ.

Print
1684 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω