Ομιλία στην Βουλή του Γ. Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στην συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος
ΟΜΙΛΙΑ
TOY ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΟΣ
ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΙΩΑΝΝΗ ΤΡΑΓΑΚΗ
ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Αθήνα, 7 Μαΐου 2008
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Τον Ιούνιο του 2006, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, πήραμε την απόφαση να ανοίξουμε τον διάλογο και να δρομολογήσουμε όλες τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ώστε η σημερινή Βουλή να είναι αναθεωρητική.
Με την κίνηση μας αυτή, σηματοδοτήσαμε την έναρξη της διαδικασίας για την πραγματοποίηση σημαντικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων σε συνταγματικό επίπεδο. Μεταρρυθμίσεων που υπαγορεύονταν – με επιτακτικό τρόπο – απο τις ανάγκες της νέας εποχής, το διεθνές περιβάλλον, τις απαιτήσεις της ίδιας της κοινωνίας.
Η απόφαση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος δεν είναι, και δεν μπορεί να είναι, μια ευκαιριακή επιλογή μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Δεν είναι υπόθεση ούτε ενός κόμματος, ούτε μια κυβέρνησης.
Η Συνταγματική Αναθεώρηση συνιστά την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία.
Αποτελεί σημείο αναφοράς για τη λειτουργία της ελληνικής πολιτείας,
τη λειτουργία των πολιτειακών δομών,
τη λειτουργία των θεσμών και του πολιτεύματος.
Το Σύνταγμα μας θέτει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αναπτύξει τις πρωτοβουλίες του και εντέλει θα αναλάβει τις επιλογές του ο κοινός νομοθέτης. Πρωτοβουλίες και επιλογές που μεσομακροπρόθεσμα θα επηρεάσουν την ζωή της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα πολίτη.
Γι’ αυτόν τον λόγο, το Σύνταγμα – απαιτώντας αυξημένες πλειοψηφίες - απαιτεί ουσιαστικά τη συναίνεση, την συνεννόηση και την σύνθεση.
Αναθέτει την ευθύνη της αναθεώρησης σε όλους.
Υπαγορεύει την θετική και δημιουργική συμμετοχή.
Με βάση αυτή την πεποίθηση ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για την νέα συνταγματική αναθεώρηση, υπογραμμίζοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο την θέληση μας για συμπόρευση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Μακριά απο δογματισμούς, ιδεοληψίες και εφήμερες σκοπιμότητες. Με μοναδικό γνώμονα την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που είναι μπροστά μας. Την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Βλέποντας τα άδεια έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, λυπάμαι ιδαίτερα, διότι για ακόμα μια φορά η ηγεσία της, με τις επιπόλεες επιλογές της, στέλνει στην ελληνική κοινωνία το μήνυμα της απόλυτης ανευθυνότητας. Αποφάσισε να λάμψει δια της απουσίας της.
Για άλλη μια φορά, η αξιωματική αντιπολίτευση αποτυγχάνει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και παρουσιάζεται κατώτερη των προσδοκιών, βλάπτοντας έτσι ζωτικά συμφέροντα της χώρας.
Ακόμα και την ύστατη ώρα, αδυνατούν να αντιληφθούν ότι με την φυγή τους απο την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως είναι η Αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν πλήττουν την κυβερνητική πλειοψηφία. Αντίθετα, προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον τόπο, τραυματίζουν το δημόσιο βίο και υποβαθμίζουν την ποιότητα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Θυμίζω, ότι οι σημερινοί απόντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην αρχή ήταν παρόντες. Είχαν συμφωνήσει στην ανάγκη της συνταγματικής μεταρρύθμισης και είχαν καταθέσει τις δικές τους προτάσεις. Θυμίζω ότι κορυφαία στελέχη της τόνιζαν διαρκώς και αναγνώριζαν μέχρι την τελευταία στιγμή – ακόμα και λίγο πριν τη φυγή τους – ότι ο διάλογος στην αρμόδια Επιτροπή διεξαγόταν σε υψηλό επίπεδο.
Παρόλαυτα, κάτω απο το βάρος της απόφασης για το άρθρο 16 οδηγήθηκαν στα άκρα. Εσωκομματικές και προσωπικές σκοπιμότητες τους οδήγησαν σε πολιτικό αδιέξοδο, το οποίο επιχείρησαν να λύσουν αποχωρώντας με τον πιο προσχηματικό τρόπο.
Πρόκειται για μια στάση απόλυτης ανευθυνότητας. Συνιστά γνήσια αντικοινοβουλευτική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά.
Και όλα αυτά, συμβαίνουν σε μια εποχή που η κοινωνία είναι πολύ πιο μπροστά από τέτοιου είδους αλλαζονικές και διχαστικές νοοτροπίες. Μια εποχή ταχύτατων εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα. Οι πολίτες αποστρέφονται τις πολιτικές της έντασης και της πόλωσης.
Ζητούν λύσεις στα προβλήματα τους, χωρίς αναβολές και ολιγωρίες.
Ζητούν από όλους μας, όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να βρούμε πεδία συνενόησης και να προχωρήσουμε γρήγορα και αποφασιστικά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Εμείς, δεν διεκδικήσαμε ποτέ και δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο στις ιδέες και τις προτάσεις. Πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου και το αποδεικνύουμε στην πράξη. Δεχόμαστε και αξιοποιούμε κάθε γόνιμη πρόταση, πολύ δε περισσότερο όταν αφορά την μείζονα κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως είναι η αναθεώρηση του συντάγματος.
Δεν πρόκειται, όμως, να βάλουμε το κομματικό πάνω απο το συλλογικό συμφέρον.
Δεν θα συμβιβαστούμε με την μιζέρια και τη στείρα άρνηση.
Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα.
Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με συντηρητικές αντιλήψεις, χρόνιες παθογένεις και κατεστημένες νοοτροπίες. Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στους στόχους που έχουμε θέσει και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στους πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πριν αναφερθώ στους κύριους άξονες πάνω στους οποίους κινείται η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την συνταγματική αναθεώρηση, επιτρέψτε μου να κάνω μια σύντομη αναδρομή.
Το Σύνταγμα του 1975, με τις διαδοχικές αναθεωρήσεις που υπήρξαν, από τότε μέχρι σήμερα, είναι το μακροβιότερο στη σύγχρονη πολιτική μας Ιστορία. Είναι το πιο δημοκρατικό και το πιο προοδευτικό Σύνταγμα που γνώρισε η χώρα. Αυτή είναι μια αλήθεια, που αναγνωρίζεται σήμερα από όλες τις πολιτικές συνιστώσες.
Το Σύνταγμα του 1975, έθεσε τις θεμέλιες βάσεις ώστε να αναπτυχθεί η μεταπολιτευτική κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ελλάδα. Με όλες τις αδυναμίες, τις ελλείψεις ή τις δυσλειτουργίες που αυτή παρουσιάζει. Προσέφερε έναν στέρεο κοινοβουλευτικό και δημοκρατικό βίο, ο οποίος είναι πρωτόγνωρος για τα δεδομένα της πολιτικής ζωής του νέου ελληνικού κράτους.
Οφείλουμε, οπωσδήποτε, να υπογραμμίσουμε ότι στην διαμόρφωση αυτής της πραγματικότητας κρίνεται ως πολύ θετική και καθοριστική η συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Συνέβαλαν στην διαμόρφωση θεσμών και δομών που άντεξαν στο πέρασμα των ετών και εδρέωσαν το δημοκρατικό μας πολίτευμα.
Οι αναθεωρήσεις που ακολούθησαν, προσέφεραν σημαντικές βελτιώσεις αλλά δεν άλλαξαν τον πυρήνα του Συντάγματος του 1975. Είναι γεγονός, ότι με την τελευταία αναθεώρηση, του 2001, ορισμένες επιτακτικά αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές δεν έγιναν αποδεκτές.
Καθώς και ορισμένες αναθεωρήσεις διατάξεων που έγιναν, αποδείχθηκε στην πράξη ότι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Οφείλουμε, λοιπόν, σήμερα να προχωρήσουμε τις αλλαγές που δεν έγιναν το 2001. Οφείλουμε να διορθώσουμε τις ρυθμίσεις εκείνες, της πρόσφατης Αναθεώρησης, που φάνηκαν αναποτελεσματικές ή μη παραγωγικές στο διάστημα που μεσολάβησε.
Είναι επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσουμε σε μια Αναθεώρηση ουσιαστική.
Μια Αναθεώρηση που να ανταποκρίνεται στα αιτήματα και τις ανάγκες της εποχής.
Να απαντά στις μεγάλες προκλήσεις του αύριο.
Να τολμά τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη ο τόπος.
Πιστεύουμε, πραγματικά, ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αναβολές και ολιγωρίες. Δεν υπάρχει χώρος για στείρα άρνηση και αντίδραση απέναντι σε κάθε αλλαγή. Για στασιμότητα και αδράνεια.
Πιστεύουμε, ακράδαντα, ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει ώστε να προωθήσουμε τις αλλαγές εκείνες που ανταποκρίνονται πρωτίστως στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και του νέου ευρωπαϊκού και διεθνούς περιβάλλοντος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Έχουμε, ήδη, αναπτύξει τους επτά βασικούς άξονες πάνω στους οποίους στηρίζεται η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την συνταγματική αναθεώρηση:
Πρώτον: Σύγχρονη Παιδεία, προσιτή σε όλους, ώστε να καταστεί η Χώρα μας κέντρο διεθνούς εκπαίδευσης και πολιτισμού. Βασική μας προτεραιότητα, είναι η αναβάθμιση της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Δεύτερον: Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, για την εμπέδωση Κράτους Δικαίου και την περαιτέρω θωράκιση της Δημοκρατίας μας.
Τρίτον: Προστασία του περιβάλλοντος, που εγγυάται βιώσιμη ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες.
Τέταρτον: Αποτελεσματική προστασία της ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένης της πνευματικής, σύμφωνα με τον προορισμό της.
Πέμπτον: Κράτος Δικαίου στην υπηρεσία του πολίτη, με αναβαθμισμένες δομές και λειτουργίες, απαλλαγμένες από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και εστίες διαφθοράς.
Έκτον: Ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση, ικανή να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες του πολίτη.
Έβδομον: Θεσμικό πλαίσιο, που εγγυάται διαφάνεια παντού, ώστε να προστατεύεται αποτελεσματικά το συλλογικό συμφέρον και να ενισχύεται η εμπιστοσύνη του πολίτη στο δημόσιο βίο και το πολιτικό σύστημα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Οι πολίτες, σήμερα, καταλαβαίνουν πολύ καλά τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν την Αξιωματική Αντιπολίτευση στην υπονόμευση της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Έχουν, επίσης, πλήρη επίγνωση της ανάγκης να προχωρήσουμε μπροστά με συγκεκριμένους στόχους, τολμηρές αλλαγές, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.
Προωθούμε την συνταγματική αναθεώρηση για να ενδυναμώσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς.
Προωθούμε τη συνταγματική αναθεώρηση για να βάλουμε τη χώρα σε νέα αναπτυξιακή τροχιά.
Να ανταποκριθούμε, όλοι μαζί, στις ανάγκες της νέας εποχής, στα αιτήματα και τις ανάγκες των πολιτών.
Σας ευχαριστώ πολύ.