Search
× Search
Σάββατο, 3 Μαΐου 2025

Ομιλίες

/ Categories: Ομιλίες

Σημεία της παρέμβασης του Γ. Γραμματέα της Κ.Ο της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στην συζήτηση για την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής

Σημεία της παρέμβασης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη,
στην συζήτηση για την
Τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής
 
Βουλή των Ελλήνων
Αθήνα, 25 Ιουνίου 2008
 
 
Για το αίτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής, για την υπόθεσης της Siemens:
 
«Επικαλούμαι τις γνώσεις και την πείρα του κ. Βενιζέλου, από την συμμετοχή του στην εξεταστική επιτροπή που συστήσαμε για τα οπλικά συστήματα. Γνωρίζει καλύτερα, από οποιονδήποτε, ότι όταν συστήνεται εξεταστική επιτροπή, ο αρμόδιος ανακριτής, ο οποίος έχει επιληφθεί της ποινικής υπόθεσης, κατεβάζει κάτω το μολύβι, δεν ασχολείται και περιμένει το αποτέλεσμα – πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής. Αυτό σημαίνει σημαντική καθυστέρηση. Να είστε σίγουροι, ότι εάν είχαμε συστήσει εξεταστική επιτροπή για την Siemens, όπως ζητούσε το ΠΑΣΟΚ, ο αρμόδιος εισαγγελέας δεν θα είχε προχωρήσει με τόσο γοργούς ρυθμούς, δεν θα είχε καλέσει όλους αυτούς τους μάρτυρες και δεν θα είχε ανοίξει όλους αυτούς τους λογαριασμούς».
 
Για τον ρόλο του Κοινοβουλίου:
 
«Θέλω να πληροφορήσω τους νεότερους συναδέλφους βουλευτές, ότι το 1974, σε απλή συζήτηση στην Βουλή, παρίσταντο όλοι οι βουλευτές, όλο το Υπουργικό Συμβούλιο και τα θεωρεία γεμάτα. Ο κόσμος μας ζητούσε «ρουσφέτι» να τους βρούμε πρόσκληση για τις συνεδριάσεις του επόμενου μήνα. Τότε, πραγματικά, η καρδιά της Δημοκρατίας χτυπούσε μέσα στο Κοινοβούλιο. Είναι, λοιπόν, υποχρέωση όλων μας, ανεξαρτήτως κόμματος, να επαναφέρουμε την καρδιά της δημοκρατίας μέσα στο Κοινοβούλιο».
 
Για τον Κανονισμό της Βουλής:
 
«Ο κανονισμός είναι το κείμενο εκείνο, το οποίο δοκιμάζεται καθημερινά στην πράξη. Δοκιμάζεται και κρίνεται μέσα εδώ, στο Κοινοβούλιο. Από την κρίση αυτή, λοιπόν, προέκυψαν οι βελτιώσεις και οι προσθήκες που ο Πρόεδρος της Βουλής έφερε ενώπιον μας».
 
Για την παραβίαση του Κανονισμού:
 
«Όλη αυτή την ώρα που μιλάμε, μέτρησα 17 παραβιάσεις του κανονισμού. Αυτό σημαίνει, ότι η τήρηση του Κανονισμού δεν είναι μόνο ευθύνη του Προεδρείου, είναι και ευθύνη όλων μας. Πρέπει να προσπαθούμε να είμαστε, πάντα, μέσα στα χρονικά όρια και όχι μόνο».
 
 
Για την, προτεινόμενη, τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής:
 
«Εάν ήθελα να δώσω ένα τίτλο στην προτεινόμενη τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, θα έλεγα ότι ο νέος κανονισμός είναι φιλοβουλευτικός. Είναι ένας κανονισμός που ευνοεί τους απλούς βουλευτές. Θέλω να το επισημάνω αυτό, διότι ως Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεχόμουν συνεχώς παράπονα από τους βουλευτές ότι δεν προλάβαιναν να μιλήσουν. Πιστεύω, ότι μόνο ο Σιούφας, ως Πρόεδρος της Βουλής, θα μπορούσε να πείσει την κυβέρνηση να μειώσει τον χρόνο ομιλίας και των υπουργών και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων».
 
Για τις καινοτομίες του προτεινόμενου Κανονισμού της Βουλής:
 
«Η βασικότερη καινοτομία, η οποία δεν επισημάνθηκε όσο θα έπρεπε, είναι ότι θέτει σαν προϋπόθεση, πριν από την κατάθεση ενός νομοσχεδίου, ο αρμόδιος υπουργός να έχει την υποχρέωση να κοινοποιεί, σε εμάς τους βουλευτές, ένα περίγραμμα – κείμενο του νομοσχεδίου, ώστε να μην αιφνιδιαζόμαστε για το νομοθετικό γίγνεσθαι. Πολύ σημαντική, επίσης, καινοτομία είναι ότι καλούμε για ακρόαση όλους τους πρέσβεις, όταν αυτοί δώσουν τα διαπιστευτήρια τους. Αυτό ισχύει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου».
Print
1500 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω