Search
× Search
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ομιλίες

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Ομιλία του Βουλευτή Β' Πειραιά, κ. Ιωάννη Τραγάκη

Φίλες και φίλοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αγαπητοί σύνεδροι,

 

Επιτρέψτε μου, ως ένα από τα αρχαιότερα μέλη της Νέας Δημοκρατίας, να ξεκινήσω την ομιλία μου με μια προσωπική κατάθεση.

 

Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος και υπερήφανος που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο 11ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο της μεγάλης μας παράταξης.

 

Είμαι υπερήφανος, γιατί από το 1974, που συνυπέγραψα την Ιδρυτική Διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας και πρωτοεκλέχθηκα βουλευτής, σε ηλικία 29 ετών, υπηρέτησα και υπηρετώ την παράταξη με συνέπεια και αφοσίωση.

 

Είχα την τύχη και την τιμή να συμμετέχω σε όλα τα συνέδρια του κόμματος μας, από το πρώτο ιστορικό συνέδριο της Χαλκιδικής το 1979, έως σήμερα.

 

Είχα, επίσης, την τύχη και την τιμή να συνεργαστώ με όλους τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας,

από τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή,

τον Γεώργιο Ράλλη,

τον Ευάγγελο Αβέρωφ,

τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

και τον Μιλτιάδη Έβερτ, μέχρι

τον Κώστα Καραμανλή,

τον Αντώνη Σαμαρά,

τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη

και βέβαια τον σημερινό μας Πρόεδρο και αυριανό Πρωθυπουργό της χώρας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Σαράντα τρία χρόνια μετά, μπορούμε να πούμε: είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Νεοδημοκράτες!

 

Είμαστε υπερήφανοι, γιατί όλες οι μεγάλες επιλογές μας δικαιώθηκαν και δικαιώνονται!

 

Είμαστε υπερήφανοι, γιατί στις δύσκολες στιγμές σταθήκαμε όρθιοι και κρατήσαμε και τη χώρα όρθια!

 

Αυτή η παράταξη οραματίστηκε και πέτυχε την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και παραμένει έως σήμερα σταθερά προσανατολισμένη στο όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

 

Με συνέπεια και αποφασιστικότητα υπερασπίζει διαχρονικά την εθνική κυριαρχία και τα εθνικά δίκαια.

 

Σ' αυτή την πορεία των σαράντα τριών χρόνων βάλαμε πάνω από όλα το Εθνικό Συμφέρον. Αυτό κάνουμε και σήμερα.

 

Η Ιδρυτική Διακήρυξή μας παραμένει πάντα επίκαιρη. Πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία, με κοινωνική ευαισθησία.

 

Η Νέα Δημοκρατία, είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη του τόπου, σταθερά προσηλωμένη στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας.

 

Όπως έχει πει και ο Πρόεδρος μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

 

«Η Νέα Δημοκρατία είναι μεγάλο λαϊκό Κόμμα, είναι ένα Κόμμα το οποίο στον πυρήνα του, στη βάση της ιδεολογικής του συγκρότησης έχει τη στήριξη των πιο αδύναμων».

 

Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός συνδυάζει την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς με την υποχρέωση σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός στοχεύει στην επίτευξη της κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

Αυτή δεν θα επιτευχτεί αποκλειστικά μόνο μέσα από την κρατική παρέμβαση. Αντίθετα, το κράτος θα πρέπει να εξασφαλίσει ένα «minimum» κοινωνικής ασφάλειας και πρόνοιας στους πολίτες με την συγκρότηση ενός κοινωνικού κράτους.

 

Το κράτος στον κοινωνικό φιλελευθερισμό λειτουργεί σαν «δίχτυ» προστασίας.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Το 11ο Τακτικό μας Συνέδριο είναι Συνέδριο αρχών και θέσεων, μέσα από το οποίο θα διαμορφώσουμε και θα επικυρώσουμε τους κεντρικούς άξονες του προγράμματος μας.

 

Και ως βουλευτής της Β’ Περιφέρειας του Πειραιά, για πολλές δεκαετίες, χάρηκα ιδιαίτερα που το 1ο Προσυνέδριο του κόμματος μας έγινε στη Νίκαια, μια ταλαιπωρημένη και υποβαθμισμένη περιοχή, που μαστίζεται από την ανεργία και τη φτώχεια.

 

Διότι, αυτή η επιλογή δεν ήταν τυχαία.

 

Σηματοδότησε τη βούληση μας, μέσω του Συνεδρίου, να επικεντρωθούμε στα προβλήματα της κοινωνίας που δοκιμάζεται, προτείνοντας λύσεις για την προστασία και την ευημερία των ανθρώπων που έχουν περισσότερη ανάγκη.

 

Για τη Νέα Δημοκρατία η στήριξη στους ασθενέστερους συμπολίτες μας πρέπει να γίνεται με μόνιμες πολιτικές, μέσα από σταθερούς πόρους που θα αποτελούν μέρος του τακτικού προϋπολογισμού.

Την ακραία φτώχεια δεν την καταπολεμάς μόνο  με επιδόματα περιορισμένης διάρκειας αλλά κυρίως  με δουλειές. Δουλειές που θα έρθουν μόνο μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις

Μια πολιτική αλληλεγγύης έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στηρίζοντας παράλληλα, με στοχευμένες πολιτικές έμπρακτης βοήθειας, αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.

 

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα από τον προσυνεδριακό διάλογο προτείνουμε τα εξής:

 

1. Πρώτη προτεραιότητα: νέες και καλά αμειβόμενες δουλειές

 

Με φορολογικές και αντι-γραφειοκρατικές παρεμβάσεις   όπως η μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων από 29 σε 20%, η μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον 2% όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζομένους αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πλέον, αλλά και η οριζόντια απλοποίηση των αδειοδοτήσεων.

 

2. Εφαρμογή της Πράσινης Βίβλου για την κοινωνική ένταξη όλων των πολιτών και την αντιμετώπιση της φτώχειας

 

Με συγκεκριμένες και κοστολογημένες δράσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Με μέτρα άμεσης εισοδηματικής ενίσχυσης όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που πρώτη η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εισήγαγε  το 2014 και κυρίως με  πολιτικές για τη σταδιακή επανένταξη στην αγορά εργασίας και την επιστροφή στην οικονομική αυτονομία.

 

3. Ανθρωπιά και αξιοπρέπεια στην Υγεία

 

Για μας ανθρωπιά και αξιοπρέπεια στην υγεία σημαίνει μεταξύ άλλων: i) υλοποίηση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού ii) κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών iii)  ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού iv) επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες, v) προτεραιότητα, όχι στις προσλήψεις διοικητικών υπαλλήλων, αλλά στις προσλήψεις νοσηλευτών που θα καλύψουν τις μεγάλες σημερινές ελλείψεις, vi) εθνική στρατηγική για την πρόληψη, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και να ανέβει ουσιαστικά το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα για τους φτωχότερους.

 

4. Τα λεφτά του φορολογούμενου για το ΕΣΥ πρέπει να πιάνουν τόπο

 

i) Το σύστημα θα λειτουργεί με συγκεκριμένους στόχους και αυστηρούς ελέγχους, προκειμένου η απόδοση και η αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών να είναι μετρήσιμες.

ii) τα Κέντρα Υγείας και τα πρώην ιατρεία του ΙΚΑ θα περάσουν σταδιακά στον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο να βρίσκονται εγγύτερα στους πολίτες

iii) Εισαγωγή του επαγγελματικού μάνατζμεντ στα νοσοκομεία με δεσμευτικούς στόχους,

 

5. Δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με ισχυρές βάσεις

 

Μόνον η επανεκκίνηση της οικονομίας μπορεί να αυξήσει ουσιαστικά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Περισσότερες δουλειές – περισσότερες εισφορές. Πέρα από αυτό όμως, χρειαζόμαστε δομικές παρεμβάσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

i) Πρέπει να μειώσουμε το ύψος των εισφορών για να διευκολύνουμε την οικονομία να πάρει μπρος και να σταματήσει ο φαύλος κύκλος «υψηλές εισφορές – ύφεση – μικρότερα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία».

ii) Με δεδομένη την εξασφάλιση αξιοπρεπούς εθνικής σύνταξης και την ενεργοποίηση του θεσμού των επαγγελματικών ταμείων, είναι ανάγκη να δοθούν περαιτέρω κίνητρα για τη στήριξη και της ιδιωτικής ασφάλισης

iii) Εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των αρνητικών δημογραφικών τάσεων.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Η χώρα πρέπει να βγει από τον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας και να ξαναγίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. 

 

Η Ελλάδα μπορεί να  μπει ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης, της αξιοπρέπειας, της προκοπής και αυτό θα γίνει μόνο με ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο.

 

Και η Νέα Δημοκρατία αυτό ακριβώς κάνει σήμερα.

 

Ανοίγει διάπλατα τη πόρτα της στη κοινωνία και συνδιαμορφώνει με ειδικούς, με τα μέλη της, αλλά και με κάθε πολίτη που θέλει να συμμετέχει, τους βασικούς άξονες του σχεδίου της για την επόμενη μέρα.

 

Βασικός στόχος είναι, όχι μόνο να αλλάξουμε Κυβέρνηση, αλλά να αλλάξουμε σελίδα.

 

Να αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο.

 

Σας ευχαριστώ.

Print
2098 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω