Search
× Search
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ομιλίες

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Παρέμβαση Ι. Τραγάκη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής

Παρέμβαση Ι. Τραγάκη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής , με θέματα ημερήσιας διάταξης:

Α) Συνέχιση της συζήτησης επί της Εκθέσεως Πεπραγμένων της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (2015) και ακρόαση του Προέδρου της Αρχής, κ. Χρήστου Ζαμπίρα.

Β) Συζήτηση επί της Ετήσιας Εκθέσεως της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (2015) και ακρόαση του Διευθυντή της Υπηρεσίας, κ. Χρήστου Κανάκη, Πλοιάρχου.

Γ) Συζήτηση επί των Ετήσιων Εκθέσεων Απολογισμού της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας (2014 και 2015) και ακρόαση του Διευθυντή της Υπηρεσίας, κ. Αναστασίου Αναστασάκου, Ταξίαρχου.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, για το διαδικαστικό θέμα, είχε μείνει σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη συνεδρίαση μας για να μας προσκομιστεί η γνωμοδότηση από την αυτοψία που έκανε στα γραφεία του Κ.Κ.Ε. ο Ο.Τ.Ε.. Την έχετε φέρει σήμερα, γιατί δεν την έχουμε ακόμη στα χέρια μας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΜΠΙΡΑΣ (Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών): Δεν την έχουμε, αλλά μπορούμε να σας την στείλουμε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν την έχετε;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής -  Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Να μας την στείλετε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Με συγχωρείται, αλλά επειδή είχα ρωτήσει μετά επιτάσεως την προηγούμενη φορά εγώ, εάν η απαντήσει του αφορούσε σε βλάβη, είναι πολύ σημαντικό το ερώτημα. Αφορούσε σε βλάβη ή όπως είπε επί λέξη ο κ. Μπακάλης, στην προηγούμενη πάλι συνεδρίασή μας, ότι τα νούμερα τα έχουμε εμείς, άρα έχετε τα νούμερα από που προέρχονται οι κλήσεις.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΚΑΛΗΣ (Μέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών): Έχουμε τα νούμερα τα οποία δέχθηκαν τις εισερχόμενες κλήσεις, δηλαδή, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος στον Περισσό, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος στην Αθήνα, στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΜΠΙΡΑΣ (Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών): Απ' ό,τι μάθαμε έχει γίνει και εκκρεμεί ακόμη η έκθεση του βουλεύματος.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Με συγχωρείται, επειδή ανατρέχω πάντοτε στα Πρακτικά, επί λέξη, ήταν η εξής έκφραση η δική σας, «ο Ο.Τ.Ε. έχει αυτά  τα οποία του έδωσε το Κ.Κ.Ε.,  δεν μας έδωσε εμάς τα νούμερα, δηλαδή ο Ο.Τ.Ε. ή το Κ.Κ.Ε., τα νούμερα τα έχουμε εμείς και τα συλλέξαμε εμείς». Απλώς αποτυπώνει εκεί ότι έκανε με τους δικούς τους λόγους και δεν βρήκε τίποτα. Άρα εσείς κάνατε έλεγχο και συλλέξατε νούμερα, έτσι λέτε εδώ επί λέξη. Εκτός και εάν το είπατε εν τη ερήμην του λόγου σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΚΑΛΗΣ( Μέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών): Την πρώτη μέρα που πήγαμε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος στον Περισσό, μας δώσανε τους αριθμούς των τηλεφωνικών αριθμών που γινόντουσαν οι παράτυπες κλήσεις. Αυτά πήραμε από το Κ.Κ.Ε., από κει και πέρα πήγαμε στον Ο.Τ.Ε. την επόμενη μέρα και για αυτά τα νούμερα ζητήσαμε όλα τα στοιχεία, όλα τα κέντρα από τα οποία δρομολογείται αυτή η κίνηση προς αυτά τα νούμερα, προς αυτούς τηλεφωνικούς αριθμούς. Αυτά τα στοιχεία έχουμε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δηλαδή μόνο τα κέντρα και όχι τα νούμερα;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΚΑΛΗΣ( Μέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών): Τα νούμερα δεν μπορούμε να τα πάρουμε αν δεν έχουμε «άρση απορρήτου».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Μάλιστα, σωστή απάντηση.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ(Γ` Αντιπρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος της Επιτροπής): Είχα διαβάσει μια καταγγελία του κ. Παφίλη, που έλεγε ότι πρέπει αυτεπάγγελτα να κινηθούν για την άρση του απορρήτου. Δεν γνωρίζω αν τελικά έκανε την αίτησή το Κ.Κ.Ε. ή όχι.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΜΠΙΡΗΣ( Πρόεδρος Της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών): Είχε πει ότι θα κάνει, δεν ξέρω αν την έκανε, σε εμάς δεν έχει φτάσει. Σε εμάς ως ΑΔΑΕ δεν έχει φτάσει.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ(Γ` Αντιπρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος της Επιτροπής): Εάν γνωρίζει ο κ. Συντυχάκης, γιατί αυτά είναι πιο τεχνικά θέματα, ας πει.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ:

 

Διάβασα στην έκθεσή σας και νομίζω ότι σας έχουν ξεπεράσει σε υλικοτεχνική υποδομή εκείνοι οι οποίοι, πιθανόν, να σκέπτονται κάτι το περίεργο. Νομίζω ότι ένα από τα κύρια αιτήματά σας είναι και αυτό, όπως και ο χαμηλός προϋπολογισμός, που έπεσε στα 1,5 εκατομμύρια ευρώ από 2,6 εκατομμύρια.

Πράγματι, έχετε πρόβλημα. Έχετε μόνο δεκαοκτώ ελεγκτές για να ελέγξετε όλη την Ελλάδα.

Για το κύριο αντικείμενό σας, που σας είχα ρωτήσει και την προηγούμενη φορά και δεν μου απαντήσατε, δεν έχετε πάει στην Ε.Υ.Π.. Εσείς είστε εκείνοι που μπορείτε να κάνετε έλεγχο στην Ε.Υ.Π., αποκλειστικά, βάσει νόμου.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχουν πάει μία φορά. Στα τρία χρόνια μια φορά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Είχαν πάει πρόπερσι, ενώ ο νόμος λέει «τακτικός έλεγχος».

Θέλω να μάθω αν έχετε προγραμματίσει τακτικό έλεγχο στην Ε.Υ.Π..

Ευχαριστώ.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Γ΄ Αντιπρόεδρος Βουλής-Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Τραγάκης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ : Κυρία Πρόεδρε, εγώ για να κάνω μια εκ των προτέρων τοποθέτηση, θα ήθελα να πω ότι τιμάμε την προσφορά του Λιμενικού Σώματος σε όλη αυτή την κρίση την προσφυγική μεταναστευτική που υπάρχει. Υπάρχουν πράξεις αυτοθυσίας εκ μέρους των ανδρών και των γυναικών του Λιμενικού Σώματος σε ό,τι αφορά όλο αυτό το ρεύμα των προσφύγων και των μεταναστών που περνούν μέσα από τα ελληνικά νησιά. Υπάρχουν όμως και ορισμένα θέματα, τα οποία μας δημιουργούν όχι αρνητικές εντυπώσεις.

Νομίζω ότι πρέπει να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες πολύ πιο γρήγορα. Για παράδειγμα υπήρξε καταγγελία εναντίον αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος, όχι πρόσφυγα,  μετανάστη, διότι τους δίδετε το δικαίωμα μέχρι τελεσιδικίσεως της αποφάσεως για την καταγγελία που έχουν κάνει να παραμένουν στην Ελλάδα, διότι εξετάζονται ως μάρτυρες και το είχαν κάνει πριν από λίγο καιρό αυτό σχεδόν επάγγελμα, να κάνουν καταγγελίες εναντίον ανδρών του Λιμενικού Σώματος.

Υπήρξε μια καταγγελία συγκεκριμένη στη Χίο, η οποία δεν ξέρω εάν ολοκληρώθηκε ακόμη. Πέρυσι θυμάμαι που είχαμε τον κ. Γκιώνια εδώ, και τον είχα ρωτήσει, δεν είχε ολοκληρωθεί αυτή η υπόθεση. Εάν έχει ολοκληρωθεί τώρα αυτό το θέμα και εάν ισχύει αυτό ότι πράγματι δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα.

Υπήρξε μια δημοσίευση των δύο τελευταίων ημερών ότι υπήρχε μια εμπλοκή σκάφους του Λιμενικού Σώματος στο Αιγαίο με ένα πολεμικό τουρκικό. Διαψεύστηκε αυτό από το Λιμενικό Σώμα, δεν ξέρω εάν εσείς κάνατε έρευνα ή τι έγινε ή εάν είναι προς διερεύνηση αυτό το θέμα. Απλά θα ήθελα να σας παρακαλέσω εάν έχετε γνώση του γεγονότος να μας ενημερώσετε. Αυτά και ευχαριστώ πολύ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ(Διευθυντής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, Πλοίαρχος): Θα προσπαθήσω να είμαι πολύ σύντομος.

Όσον αφορά την πρώτη ερώτησή, για τον χρόνο διεκπεραίωσης των καταγγελιών, θα πρέπει να πω εδώ, ότι από τον νόμο προβλέπεται ότι η προθεσμία για την προκαταρκτική εξέταση, αλλά και την προανάκριση, είναι ορισμένη και είναι τρεις μήνες. Εμείς προσπαθούμε να διεκπεραιώσουμε τις καταγγελίες όσο το δυνατόν συντομότερα, χωρίς να εξαντλούμε κατά ανάγκη το τρίμηνο, οπότε μπορεί να είναι και 15 - 20 μέρες ή και ένας μήνας.

Τώρα όσον αφορά την συνεργασία μας με την Δικαιοσύνη και τις άλλες Αρχές, είναι αυτονόητο ότι είναι άριστη η συνεργασία μας και με τις άλλες Διωκτικές Αρχές- κυρίως με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας- αλλά γενικά και με όλες τις Διωκτικές Αρχές, δεδομένου δε ότι η υπηρεσία μας συμμετέχει και στα μικτά συντονιστικά κλιμάκια, όπου εκεί συμμετέχουν όλες οι Διωκτικές Αρχές του δημόσιου τομέα.

Όσον αφορά τα αδικήματα, τα ποσοστά που ρωτήσατε για την «παράβαση καθήκοντος» ή δωροδοκίας, η «παράβαση καθήκοντος» είναι το κυρίαρχο αδίκημα που ενυπάρχει σε κάθε πράξη ως το απαραίτητο υπόβαθρο, οπότε το μεγαλύτερο ποσοστό είναι η «παράβαση καθήκοντος».

Για τα αδικήματα σχετικά με τους πρόσφυγες, υπάρχουν πράγματι καταγγελίες για συμπεριφορές συναδέλφων, όπως είναι για βασανιστήρια, χειροδικίες. Αυτές όλες διερευνώνται και όσες είχαμε, έχουνε αποσταλεί στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Είπατε βασανιστήρια;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ(Διευθυντής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, Πλοίαρχος): Καταγγελίες για βασανιστήρια.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Μάλιστα. Προσέξτε αυτή την έκφραση σας παρακαλώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ(Διευθυντής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, Πλοίαρχος): Ναι, καταγγελίες για βασανιστήρια.Σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κύριε Αναστασάκο, θα ήθελα να σας υποβάλω δύο - τρεις ερωτήσεις.

Μας δίνεται η ευκαιρία από τον Οκτώβριο να σας ξαναδούμε  και πάλι σήμερα εδώ.

Είχα τονίσει και τότε το επαναλαμβάνω και τώρα, ότι η Διεύθυνσή σας έχει τέτοιες αρμοδιότητες, που δεν έχει ούτε  Ανεξάρτητη Αρχή.

Σκεφτείτε, ότι εσείς έχετε το δικαίωμα ελέγχου και στη δίωξη οικονομικού εγκλήματος, εκτός των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή, εμπλέκεστε σε πολλά.

Έχω την αίσθηση, ότι η στελέχωση της Υπηρεσίας είναι ελλιπής.

Είχατε ζητήσει και τον Οκτώβριο του 2015 βοήθεια για τη στελέχωση της Υπηρεσίας σας. Δεν γνωρίζω, εάν έχει ευοδωθεί αυτό το αίτημά σας, αλλά υπολογίζω, ότι θα έχει ευοδωθεί, γιατί έχετε πάρα πολύ μεγάλες αρμοδιότητες και μάλιστα σε κάτι το οποίο αναφέρατε, στο λεγόμενο διασυνοριακό έγκλημα, γιατί αυτή την περίοδο το διασυνοριακό έγκλημα είναι πολύ διαδεδομένο.

Ήθελα να αναφερθώ στο πρώτο αντικείμενο, που είναι η αντιμετώπιση οικονομικού και οργανωμένου εγκλήματος.

Το πρώτο αντικείμενο της Υπηρεσίες σας, κατά βάση, είναι η αντιμετώπιση οικονομικού και οργανωμένου εγκλήματος. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική αρμοδιότητα, διότι εσείς ειδικά μπορείτε χωρίς την άδεια εισαγγελέως όχι μόνο να ανοίξετε τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά να ανοίξετε ακόμα και θυρίδες, κάτι το οποίο μας αναφέρατε τώρα που κάνατε τον απολογισμό σας.

Επομένως, αυτό είναι μία πολύ σημαντική αρμοδιότητα, την οποία δεν έχει κανένας άλλος και αντιλαμβάνεστε το βάρος αυτής της αρμοδιότητας.

Ήθελα να ρωτήσω, την αρμοδιότητα αυτή την ασκείτε σε συνεργασία με τον Εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος είναι στην Υπηρεσία σας ή αποκλειστικά η Υπηρεσία σας την ασκεί;

Το δεύτερο που ήθελα να πω είναι σχετικά με τη διαφθορά των αξιωματούχων είτε αυτοί είναι αστυνομικοί υπάλληλοι, δηλαδή, αστυνομικοί τους οποίους τιμούμε εμείς και είδατε, από τα στοιχεία σας, ότι είναι ελάχιστες περιπτώσεις που έχουν οδηγηθεί στο αυτόφωρο και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό, αλλά επ΄ ευκαιρία θα ήθελα να θέσω και ένα θέμα για τη βιαιοπραγία εναντίον αστυνομικών.

Υπήρξε, δηλαδή, το φαινόμενο να υπάρξει Ένωση Αστυνομικών, οι οποίοι υπέβαλαν μήνυση και υπήρξε το φαινόμενο, ότι ομάδα αστυνομικών, οι οποίοι ήταν σε μια κλούβα των ΜΑΤ και είχαν εγκλωβιστεί σε ένα επεισόδιο, να υποβάλουν μήνυση εναντίον των αξιωματικών τους.

Έχουν έρθει σε εσάς αυτές οι καταγγελίες.

Τις έχετε ελέγξει;

Τις έχετε δει καθόλου;

Αυτά και σας ευχαριστώ πολύ.


 

Print
1362 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω