Search
× Search
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ομιλίες

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Παρέμβαση Ι. Τραγάκη στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα: Προετοιμασία της συνάντησης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. (COSAC) στη Μάλτα

Παρέμβαση Ι. Τραγάκη στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα: Προετοιμασία της συνάντησης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC) στη Μάλτα και ενημέρωση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο σχετικά με:

            α) Το πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2017,

        β) Τις προτεραιότητες της Προεδρίας της Μάλτας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το α’ εξάμηνο του 2017.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής-Πρόεδρος της Επιτροπής):

Κύριε Τραγάκη, έχετε το λόγο.

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εγώ, αφού ευχαριστήσω τους κύριους συναδέλφους, διότι πρέπει να βρίσκομαι και σε μια άλλη Επιτροπή, όπου είμαι ομιλητής- εισηγητής, θα ήθελα να θέσω μερικά πράγματα βασιζόμενα στην εμπειρία μου, διότι έχω ασχοληθεί πολύ με την COSAC, έχω προεδρεύσει στην COSAC, ξέρω την σημασία που έχει. Δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε ποτέ την σημασία που έχουν τα Κοινοβούλια και τα Εθνικά Κοινοβούλια στην συμμετοχή τους στην COSAC.

            Καταρχάς, ποια είναι τα προβλήματά μας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα μας αυτή τη στιγμή, εκτός από το οικονομικό, είναι το θέμα της ανεργίας και το μεταναστευτικό. Θα ξεκινήσω από το τελευταίο, από το μεταναστευτικό. Καταρχάς να πω ότι φύγαμε από μια «εχθρική» προεδρία σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, από τη Σλοβακία, και πάμε σε μια προεδρία η οποία δείχνει ότι θα είναι «φιλική», διότι αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα. Άρα, επειδή κι αυτή αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, και μάλιστα, το μέγεθος της είναι τέτοιο που δεν μπορεί να έχει μεγάλη απορρόφηση μεταναστών και κυρίως προσφύγων, νομίζω, ότι  από τις προτεραιότητες που θα πρέπει να αναδείξουμε σε αυτή την COSAC είναι το μεταναστευτικό, και να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι προεδρεύει η Μάλτα. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός.

            Θα ήθελα επ’ ευκαιρία αυτού, να επισημάνω κάτι, κύριε Πρόεδρε και θα ήθελα να κάνω μια προτροπή, παράκληση προς εσάς. Όπως ξέρετε, εχθές πήγαν ο κ. Μουζάλας με τον κ. Αβραμόπουλο, στην Λέσβο, στη Μυτιλήνη δηλαδή. Επειδή, είναι μεγάλη προτεραιότητα για την χώρα μας το μεταναστευτικό και πρέπει να συζητούνται στο πλαίσιο των Επιτροπών και μάλιστα, όχι μόνο της Επιτροπής τη δική μας αλλά και της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, θα πρότεινα να κάνουμε μια από κοινού συνεδρίαση των επιτροπών αυτών, στην οποία θα πρέπει να  κληθεί ο αρμόδιος Υπουργός ο κ. Μουζάλας, ο οποίος δεν μας έχει ενημερώσει.

Ο κ. Μουζάλας, έχει ενημερώσει αρκετά ξένα Κοινοβούλια και δεν έχει ενημερώσει το δικό μας Κοινοβούλιο. Ο κ. Αβραμόπουλος, επίσης. Έχει ενημερώσει αρκετά ξένα Κοινοβούλια, έχει έρθει σε επαφή με πολλά ξένα Κοινοβούλια και δεν έχει έρθει με το δικό μας. Θα ήθελα, λοιπόν, σε μία επόμενη συνεδρίασή μας να προσκληθούν και οι δύο και ο κ. Μουζάλας και ο κ. Αβραμόπουλος, ώστε να θέσουμε το μεταναστευτικό σε πρώτη προτεραιότητα, σε ό,τι αφορά τη Μάλτα, τώρα.

Με τη Μάλτα, οι οικονομικές μας διαφορές και οι συναλλαγές μας, δεν είναι τόσο σημαντικές. Μπορούμε, όμως εμείς, επ’ ευκαιρία της Προεδρίας της Μάλτας που δεν έχει καθόλου ανεργία, να θέσουμε ένα θέμα το οποίο η Επιτροπή Γιουνγκερ στο Ετήσιο Πρόγραμμα Εργασίας της έβαλε δέκα προτεραιότητες πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε και πρέπει εμείς να το θέσουμε τώρα. Στην πρώτη COSAC που θα γίνει τώρα στην Μάλτα, πρέπει να θέσουμε αυτή την προτεραιότητα, να εκμεταλλευτούμε, δηλαδή το Πρόγραμμα Εργασίας, διότι οι δέκα προτεραιότητες Γιουνγκερ, είναι κοστολογημένες, κι εκτός του ότι είναι κοστολογημένες είναι και συγκεκριμένες και εστιασμένες. Αυτές, λοιπόν, οι 21 βασικές πρωτοβουλίες που προτείνονται είναι πολύ σημαντικές για τη χώρα μας αλλά είναι και πολύ σημαντικές για το μέλλον της Ε.Ε..

 Αν έπρεπε να ξεχωρίσω μερικές απ' αυτές οι οποίες θα πρέπει να συζητηθούν, είναι η  πρωτοβουλία για τη Νεολαία. Γνωρίζετε, και απευθύνομαι σε εσάς, κύριε Υπουργέ, και το ξέρετε, ότι το 46, 1% των νέων στην Ελλάδα είναι άνεργοι. Έχουμε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στους νέους στην Ε.Ε.. Βεβαίως και στις υπόλοιπες  ηλικίες, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, εδώ είμαστε πάρα πολύ χαμηλά. Άρα, πρέπει να εκμεταλλευτούμε το πακέτο Γιούνγκερ, τις 21 πρωτοβουλίες Γιούνγκερ, ώστε να αξιοποιήσουμε τις καλύτερες πολιτικές και εργαλεία που προτείνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε τις δεξιότητες στους νέους μας και να βελτιώσουμε τις προοπτικές τους στην αγορά εργασίας.

Κλείνοντας, αναφορά θα κάνω στις οικονομικές πολιτικές. Θα μπορούσε να συζητηθεί το πολυετές Πρόγραμμα Εργασίας τώρα, με δική σας πρωτοβουλία, εσείς να το κάνετε, που θα είσαστε στην COSAC και να το κάνετε αυτό. Εγώ, δυστυχώς, δεν θα μπορέσω να έρθω τότε, αλλά σας λέω, όμως, ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό για να βάλουμε και αυτή την προτεραιότητα.

Επίσης, μπορούμε να βάλουμε μια τελευταία προτεραιότητα, η οποία είναι η φορολόγηση των εταιρειών. Είπε ο κ. Καμμένος, προηγουμένως κάτι και το οποίο είναι σωστό κι όλα τα στοιχεία που έθεσε είναι σωστά. Θα πρέπει, λοιπόν, αυτές οι πρωτοβουλίες να συζητηθούν και σε επίπεδο ΟΟΣΑ κι αυτό απευθύνεται σε εσάς, κύριε Υπουργέ. Αυτές οι πρωτοβουλίες για την φορολόγηση των εταιρειών θα μπορούσαν να συζητηθούν και σε επίπεδο ΟΟΣΑ, όπως επίσης στην ενότητα του προγράμματος για το Διεθνές Εμπόριο.  Έχουμε κάνει Επιτροπή ήδη στη Βουλή εδώ, η οποία ασχολείται με το θέμα, ωστόσο ανάλογα και με τη στάση της νέας διοίκησης των ΗΠΑ, διότι βρισκόμαστε στην αλλαγή, θα μπορούσαμε να συνεδριάσουμε πάλι από κοινού με την Επιτροπή αυτή, την Ειδική Επιτροπή που κάναμε για το Διεθνές Εμπόριο, ώστε να θέσουμε σε μια καινούργια βάση τις συναλλαγές μας με τις ΗΠΑ.

Μπορώ να πω  μετά βεβαιότητα ως, ότι οι συναλλαγές μας το 2015 ήταν καλές, ανέβηκαν στο 1,55 δισ. €, από 1,32 δισ. € που ήταν το 2014. Επίσης, οι εισαγωγές μας από τις ΗΠΑ, είχαν μια ελαφρά μείωση, δηλαδή, από 535 εκατ. €, άρα το ισοζύγιο είναι θετικό για μας, και αυτό το ισοζύγιο πρέπει να το επαυξήσουμε. Και πώς μπορούμε να το αυξήσουμε; Θα το πω. Με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, γιατί συνήθως είναι από ιδιωτικές επιχειρήσεις όλα αυτά τα εξαγώγιμα προϊόντα και κυρίως, είναι αγροτικά.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. που έθεσε εχθές το θέμα στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως που έγινε για τα αγροτικά και θα ήθελα να σας παρακαλέσω, κύριε Πρόεδρε να το θέσετε και αυτό το θέμα στην επόμενη COSAC που θα γίνει. Απευθύνομαι και σε εσάς, κύριε Υπουργέ.

Ευχαριστώ πολύ, ευχαριστώ και τους συναδέλφους μου που μου παραχώρησαν την θέση τους.

Print
1288 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω