Search
× Search
Πέμπτη, 9 Μαΐου 2024

Ομιλίες

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Παρέμβαση Ι. Τραγάκη στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής - Ακρόαση του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.)

Παρέμβαση Ι. Τραγάκη στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής - Ακρόαση του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.), κ. Χρήστου Ζαμπίρα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. Τραγάκης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Στα άλλα κόμματα ποτέ θα πάτε; Την Παρασκευή πήγατε στο Κ.Κ.Ε., στα άλλα κόμματα, που υπήρχε το ίδιο πρόβλημα συνακροάσεων και έχουν κάνει και εκείνα καταγγελίες, πότε θα πάτε;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΜΠΙΡΑΣ (Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών – Α.Δ.Α.Ε.): Έχουμε επικοινωνήσει ήδη τηλεφωνικά και με τα τρία κόμματα άλλα κόμματα, που αναφέρονται στην ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε., δηλαδή Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΟΤΑΜΙ, αλλά οι αρμόδιοι και των τριών κομμάτων δεν έχουν επιβεβαιώσει συνακρόαση, δηλαδή ότι διαπίστωσαν κάποια περίεργη σύνδεση, που να λέει από τη μια μεριά Κ.Κ.Ε. και από την άλλη ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία ή ΠΟΤΑΜΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν υπήρξε, για παράδειγμα, το φαινόμενο - γιατί συνέβη αυτό και στη Ν.Δ., όπως και σε άλλα κόμματα - να μιλάνε και μετά από ένα - ενάμιση λεπτό συνομιλία να ακούγονται αυτά που είχαν πει πριν λίγο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΜΠΙΡΑΣ (Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών – Α.Δ.Α.Ε.): Αυτό είναι ένα άλλο θέμα, δεν μας έχει καταγγελθεί από κανένα κόμμα, επομένως δεν μπορούμε να ξέρουμε τι είναι αυτό που λέτε. Εμείς, ερευνήσαμε το θέμα της συνακρόασης μεταξύ Κ.Κ.Ε. και ΣΥΡΙΖΑ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Επειδή γνωρίζετε ότι εκτιμούμε και τους τρεις σας, έχω τα πρακτικά της 15/12/2015, όπου εσείς, όταν σας είχαμε ακροαστεί τότε, είχατε δηλώσει «Κίνδυνοι για παράνομες παρακολουθήσεις υπάρχουν, πέρα από τις νόμιμες, εκεί που ακολουθούνται ορισμένες διαδικασίες, αλλά παράνομες παρακολουθήσεις υπήρχαν στο παρελθόν, υπάρχουν σήμερα και θα υπάρχουν και στο μέλλον. Δηλαδή, δεν υπάρχει κανένα δίκτυο, καμία επικοινωνία, η οποία να είναι 100% ασφαλής».

Το επιβεβαιώνετε και πάλι;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΜΠΙΡΑΣ (Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης 

του Απορρήτου των Επικοινωνιών – Α.Δ.Α.Ε.): Βεβαίως.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Επειδή βάσει των νομοθετικών διατάξεων που διέπουν την ΑΔΑΕ, έχει και την υποχρέωση να ελέγχει την ΕΥΠ. Έχουν κάνει έλεγχο στην ΕΥΠ τώρα τελευταία; Από πότε έχουν να κάνουν έλεγχο στην ΕΥΠ;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αυτό είναι άλλο θέμα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΜΠΙΡΑΣ (Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απόρρητου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ)): Όντως έχει υποχρέωση η ΑΔΑΕ να κάνει έλεγχο στην ΕΥΠ και στις άλλες δύο υπηρεσίες της αστυνομίας, την αντιτρομοκρατική και την ΓΑΔΑ, για τα συστήματα, τη σύνεση και για τις νόμιμες άρσεις του απορρήτου όπου χρειάζεται. Τα τελευταία τρία χρόνια, από το 2013-2015 έχουμε κάνει έναν έλεγχο στην ΕΥΠ, έναν έλεγχο στην αντιτρομοκρατική και έναν άλλον έλεγχο στην ΓΑΔΑ. Θα θέλαμε να κάνουμε κάθε χρόνο ελέγχους, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερους ελέγχους. Από τη μια πλευρά η έλλειψη προσωπικού είναι τεράστια, έχουμε λιγότερο προσωπικό από ότι ξεκινήσαμε και το δεύτερο είναι ότι στο 2015, τους μισούς μήνες, η ολομέλεια δεν μπορούσε να πάρει αποφάσεις γιατί δεν είχε νόμιμη σύνθεση, επειδή είχαν λήξει οι θητείες. Χωρίς νόμιμη σύνθεση και χωρίς αποφάσεις, δεν μπορούμε να κάνουμε έλεγχο ούτε στην ΕΥΠ, ούτε να πάρουμε μέτρα εναντίον οποιουδήποτε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εδώ έχετε μόνο 18 ελεγκτές, παρά το γεγονός ότι έχετε ζητήσει και άλλους. Έγινε ένα παράρτημα στη Θεσσαλονίκη. Τι γίνεται με την Θεσσαλονίκη;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΜΠΙΡΑΣ (Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απόρρητου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ)): Στη Θεσσαλονίκη δεν έχουμε παράρτημα. Θέλουμε να φτιάξουμε αλλά δεν έχουμε την δυνατότητα, ούτε την οικονομική, ούτε το προσωπικό.



Print
1346 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω