Search
× Search
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ομιλίες

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Παρέμβαση Ι. Τραγάκη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων - «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017»

Παρέμβαση του Βουλευτή Β' Πειραιά, κ. Ι. Τραγάκη, στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης,τη συνέχιση της εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017»

ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Και εμείς ευχαριστούμε.

Ο κ. Τραγάκης, έχει το λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, χαίρομαι που είστε εδώ σήμερα, ειλικρινά και λυπάμαι που θα σας αντικρούσω σε κάτι το οποίο μας καταθέσατε. Καταρχάς, ο Προϋπολογισμός είναι ευχολόγιο. Εάν μου δώσετε οποιοδήποτε προϋπολογισμό και εγώ μαθηματικός είμαι, πολιτικός μηχανικός είμαι, αντιλαμβάνεστε ότι μπορώ να τον ωραιοποιήσω.

Είπατε, λοιπόν, για τις κοινωνικές παροχές. Είπατε, λοιπόν, ότι υπήρξε αύξηση. Δεν είπατε, όμως, ότι είναι μείωση σε ό,τι αφορά το ποσοστό, διότι οι κοινωνικές παροχές, από τον πίνακα που μας δώσατε τώρα και τον κοίταξα, ήταν 38.721 εκατομμύρια και γίνονται 38.935, δηλαδή 120 εκατομμύρια παραπάνω. Το ποσοστό, όμως, από 22,1% έγινε 21,5%. Άρα, μειώθηκε.

Επειδή επικαλεστήκατε και τα νοσοκομεία, πάλι μπορώ να σας πω ότι και για τα νοσοκομεία, από 1,864 δισεκατομμύρια έγιναν 1,710 δισεκατομμύρια. Άρα, πάλι μειώθηκε.

Δράττομαι της ευκαιρίας, επειδή είστε εδώ σήμερα, να σας πω μερικά πράγματα, έτσι από την εμπειρία μου και αν θέλετε, να τα δεχθείτε.

Έχετε ανοίξει πολλά μέτωπα. Στην πολιτική δεν ανοίγουμε ποτέ πολλά μέτωπα. Κλείνουμε ένα ένα τα μέτωπα και συνεχίζουμε. Εσείς έχετε ανοίξει όλα τα μέτωπα και όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά.

Στην οικονομία, πρώτος αναγνωρίσατε σήμερα, πώς πηγαίνει η αξιολόγηση. Ενώ ο κ. Πρωθυπουργός, χθες, στη συνάντησή του με τον κ. Μοσχοβισί, μας είπε ότι στις 5 Δεκεμβρίου, τελειώνουμε, δεν τελειώνουμε. Εσείς το ανοίξατε το θέμα. Είπατε ότι είναι σε τρεις δόσεις και είναι όπως το λέτε.

Για να μη μας κατηγορείτε, εμείς, θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση, το έχει πει και ο Εισηγητής μας.

Άρα, έχετε ένα ανοικτό μέτωπο στην οικονομία.

Έχετε ανοικτό μέτωπο με το χρέος και έχετε μια διγλωσσία για τη συμμετοχή ή όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Άλλα λέει ο κ. Σκουρλέτης άλλα λέει ο αρμόδιος κ. Παπαδημητρίου. Βρείτε τα, επιτέλους. Έχετε ανοίξει μέτωπο και με τους θεσμούς.

Ξέρετε ότι το Κοινοβούλιο δεν λειτουργεί πια, βάσει του Κανονισμού του;

Λειτουργεί με βάση ενός κανονισμού άγραφου. Κατεπείγοντα νομοσχέδια, επείγοντα νομοσχέδια, διαδικασία τεσσάρων ημερών, οι εισηγητές, έρχονται νομοσχέδια και έρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις και κυρώσεις συμβάσεων που είναι…

Πήρα  μια νομοτεχνική βελτίωση, κύριε Υπουργέ, που ήταν μεγαλύτερη από το νομοσχέδιο, τριάντα οκτώ σελίδες.

Άρα και εκεί έχετε ανοίξει μέτωπα.

Ανοίξατε μέτωπο με τη δικαιοσύνη. Βάλατε τους δικαστές να τσακώνονται μεταξύ τους. Αν είναι δυνατόν.

Αλλά, κυρίως, κύριε Υπουργέ, ανοίξατε μέτωπο στα εξωτερικά θέματα. Ανοίξατε ένα τεράστιο μέτωπο. Όταν αναγκάζεται ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Χριστοδουλίδης, να λέει ότι «εγώ μιλάω με τον Τσίπρα και δεν μιλάω με την ελληνική κυβέρνηση», εννοώντας, βέβαια, τον κ. Κοτζιά, αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι εκεί ανοίξατε μεγάλο θέμα.

Θα πω, τώρα,  για τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2017, γιατί σας πήρε ένα χρόνο για να σας δώσω μερικά ερωτηματικά να τα σκεφτείτε. Κάνετε μία επικοινωνιακή, τώρα, απ' ό,τι βλέπω, επιδρομή, θέλοντας να κάνετε, φαίνεται, μια δημοσκόπηση η οποία θα σας οδηγήσει ή δεν θα σας οδηγήσει σε εκλογές.

Θα σας οδηγήσει σε εκλογές.

 

Το 90% των ερωτώμενων, γιατί εγώ κοιτάω τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, βλέπω δημοσκοπήσεις κ. Υπουργέ από το 1985, τα ποιοτικά στοιχεία αυτών των δημοσκοπήσεων, δεν κοιτάω τις διαφορές ποσοστών, αυτό δεν είναι τίποτα, το 90% των Ελλήνων είναι εναντίον της πολιτικής σας, ίσως δεν λέει τίποτα αυτό, το 70% όμως αυτών που ψήφισαν ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις προηγούμενες εκλογές, είναι εναντίον της πολιτικής σας. Που θα πάτε; Τώρα τι να πω για τον Προϋπολογισμό, το κόστος της διαπραγμάτευσης είναι μια αντανάκλαση της πλήρους και παταγώδους αποτυχίας σε όλα τα επίπεδα της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΑΝ.ΕΛ.. Ο κ. Παυλίδης έφυγε, είχα να του πω κάτι, επειδή είπε μερικά πράγματα κι επειδή και εσείς, κύριε Υπουργέ, επειδή και εσείς μάλλον κουνούσατε το κεφάλι σας επιδοκιμαστικά, θα ήθελα να πω για τα 86 δις που είπε ο Κεντρικός Τραπεζίτης και κακώς τα βάζετε μαζί του, μην τα βάζετε με τον Κεντρικό Τραπεζίτη, επειδή ξέρετε και εσείς πολλές λεπτομέρειες και ξέρω ότι ξέρετε, ξέρω ότι ξέρετε, ξέρετε ότι κάνει όσο το δυνατόν τις περισσότερες προσπάθειες για την χώρα, μην τα βάζετε μαζί του, ανοιχτό μέτωπο και εκεί ανοίξατε.

Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέβασε το κόστος στα 100  δισεκατομμύρια, εγώ θα αναλύσω τα 86, τα 25 δις αφορούν την απώλεια που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από την εξαέρωση της προηγούμενης ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, 54 δις από την συνεισφορά του Ελληνικού Δημοσίου στη νέα ανακεφαλαιοποίηση, τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια ευρώ χαμένα από την επιστροφή των κερδών των Ελληνικών Ομολόγων που δεν επεστράφησαν λόγω των κυβερνητικών χειρισμών. Μέτρα 9 δις για την περίοδο 2015 - 2018 με περισσότερα από 6 δις να εφαρμόζονται τη διετία 2015 - 2016, αυτό μάλιστα τη στιγμή που το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εσείς είπατε ότι το θέλετε, ζητούσε μέτρα 3 δισεκατομμυρίων τον Ιούνιο του 2014 με μεγαλύτερους τόκους για πλεόνασμα και να έρθω και στο 2014, επειδή κακολογήθηκε και θα κάνω τις συγκρίσεις.

Οι πολίτες υπέστησαν πολλές θυσίες αυτήν την περίοδο, οι αριθμοί δεν μένουν εδώ, αλλά μερικά πράγματα θα πρέπει να τα λέω και χωρίς αριθμούς, το 2014 η χώρα παρουσίασε μετά από 6 συνεχή χρονιά ύφεσης θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Το 2014 η χώρα πέτυχε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από το 2015, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., έλαβε 9 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον μέτρα. Το 2014 υλοποιήθηκαν οι πρώτες και μοναδικές από το 2010 μέχρι σήμερα, μειώσεις φορολογίας, να μην τις αναφέρω, Φ.Π.Α., εστίαση, όλα αυτά τα οποία γνωρίζετε. Το 2014 χορηγήθηκε κοινωνικό μέρισμα, χαίρομαι που το αναγνωρίσατε, γι' αυτό και κάναμε ένα ειδικό σχόλιο και είπαμε ότι είχατε μία σοβαρή τοποθέτηση, ανεξάρτητα από άλλες τοποθετήσεις, 450 εκατ., περίπου 4 φορές υψηλότερο από αυτό που κατέβαλε η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΑΝ.ΕΛ., για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με το πιλοτικό πρόγραμμα και είχαμε σκοπό το 2015 να το εφαρμόσουμε σε πολύ μεγαλύτερο μέρος και χαίρομαι που και εσείς αναγνωρίσατε ότι ήταν ένα επιτυχές πρόγραμμα.

Το 2014 στη χώρα υπήρξε πάλι ξανά στις διεθνείς αγορές χρήματος κεφαλαίων, με επιτόκια που η χώρα είχε να δει από το 2008, σήμερα απέχουμε πολύ από εκείνο το σημείο, ο Εισηγητής μας σας είπε, ότι είμαστε μόνο πάνω από το Βιετνάμ, μάλλον, εάν βγαίναμε τώρα στις αγορές θα παίρναμε το ίδιο και παραπάνω επιτόκιο με το Βιετνάμ. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο το τι συνέβη, οι ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΑΝ.ΕΛ., έριξαν την προηγούμενη Κυβέρνηση, έσυραν τη χώρα σε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, συκοφάντησαν και λασπολόγησαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, φόρτωσαν την Ελληνική οικογένεια με τεράστια βάρη, διέλυσαν την πραγματική οικονομία και το 2018 οι προβλέψεις σας είναι, εσείς το προβλέπεται, προσπαθείτε να φτάσετε εκεί που ήμασταν το 2014. Αυτές είναι οι προβλέψεις σας.

Αυτές αναφέρονται στον Προϋπολογισμό και ο Προϋπολογισμός του 2017 δεν θα εκτελεστεί κ. Υπουργέ, όπως κατατέθηκε, όλες του οι προβλέψεις είναι ανεδαφικές και μη ρεαλιστικές και εσείς είχατε αμφιβολίες για το Γραφείο Ελέγχου του Προϋπολογισμού της Βουλής, δεν αναφέρατε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο το οποίο επικαλέστηκε ο Εισηγητής μας, δεν αναφέρατε το Οικονομικό Επιμελητήριο που θεωρούν όλες τις προβλέψεις τις δικές σας του Προϋπολογισμού υπέρ-αισιόδοξες.

 

Για να κλείσω, ο Πρόεδρος, ο κ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα είπε ότι κρύβονται μια σειρά από ωρολογιακές βόμβες. Θέλω να τις προσέξετε, σας παρακαλώ, αναφερθήκατε ακροθιγώς εσείς, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σοβαρές και θα τις βρούμε μπροστά μας το 2017. Είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που διογκώνονται, είναι τα κόκκινα δάνεια που αυξάνονται, είναι η μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία, είναι η ρευστότητα των φορέων του δημοσίου που επιδεινώνεται.

Η Κυβέρνηση, προφανώς, αδιαφορεί για την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και με τον Προϋπολογισμό επιβάλλει νέους φόρους, ύψους 2,5 δις ευρώ για το 2017. Δεν θα αναφερθώ στο ασφαλιστικό, αναφέρθηκε ο Εισηγητής μας, για τα 2.600.000 πολίτες, που είδαν μειώσεις στις συντάξεις τους, δεν θα πω για τη μείωση στις επικουρικές ως 40% και στο ότι χάνουν το ΕΚΑΣ περίπου 350.000 συμπολίτες μας.

Επειδή είπατε ότι ανοίγουν καινούργιες επιχειρήσεις, από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, τους πρώτους μήνες του 2016 κατεγράφη στη χώρα μας ο μεγαλύτερος αριθμός λουκέτων της κρίσης, 9.812 διαγραφές επιχειρήσεων.

Όσον αφορά στο χρέος, προσπαθείτε να κάνετε ό,τι μπορείτε, αλλά δεν νομίζω ότι θα το πετύχετε. Για μας, πολύ μεγαλύτερο ζήτημα από τη διευθέτηση του χρέους είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών. Πώς να ενισχυθούν, όμως, οι επενδύσεις, όταν η Κυβέρνηση στραγγαλίζει τον ιδιωτικό τομέα με την υπερφορολόγηση, τη στάση πληρωμών και τη στέρηση ρευστότητας; Πώς να έρθει η ανάπτυξη από μια Κυβέρνηση, που πανηγυρίζει για τους φόρους κλαίει για τις μεταρρυθμίσεις;

Εδώ, χρειάζεται μια νέα σοβαρή, υπεύθυνη κυβέρνηση, που θα αναλάβει το παραγωγικό πρόβλημα της χώρας και θα το δει από μια διαφορετική οπτική γωνία, των κινήτρων όσων παράγουν πλούτο, δηλαδή των λιγότερων φόρων και των λιγότερων δαπανών.

 

Print
1178 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω