Search
× Search
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ομιλίες

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Παρέμβαση Ι. Τραγάκη στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής - Συζήτηση επί της Εκθέσεως Πεπραγμένων και της Συνοπτικής Ανασκόπησης της Πορείας του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (2015)

Παρέμβαση του κ. Ι. Τραγάκη στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής με θέματα ημερήσιας διάταξης:

 
α) Συζήτηση επί της Εκθέσεως Πεπραγμένων και της Συνοπτικής Ανασκόπησης της Πορείας του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (2015) και ακρόαση του Προέδρου, κ. Ιωάννη Καραβοκύρη.
β) Συζήτηση επί των Εκθέσεων Πεπραγμένων (2014 και 2015) της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ακρόαση του Προέδρου, κ. Κωνσταντίνου Μενουδάκου. 


ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ( Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής - Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κύριος Τραγάκης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εγώ, αφού σας καλωσορίζω και σας λέω, ότι σας περιβάλουμε με απόλυτη εμπιστοσύνη, επαναλαμβάνω, με απόλυτη εμπιστοσύνη, θα ήθελα να σας κάνω μόνον 3 ερωτήσεις.

Από τα στοιχεία που είδα, υπάρχει τώρα ένα μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς φορείς, όπου ζητάνε προσλήψεις και επαναλαμβάνω, ότι είναι πάρα πολλοί οι φορείς. Θα ήθελα να μάθω με πολύ ενδιαφέρον, ποια είναι η θέση επάνω σε αυτό το θέμα, διότι, αιωρείται. Πιέζεστε για αυτό το θέμα από κυβερνητικά στελέχη;

Επίσης, θα ήθελα να σας ρωτήσω, το εξής: Για να θωρακιστεί καλύτερα η Αρχή, ποιες νομίζετε ότι πρέπει να είναι οι ενέργειες οι οποίες πρέπει να κάνει; Για παράδειγμα, και εγώ θα συμφωνήσω με τον κύριο Βενιζέλο, διότι πρέπει να υπάρχει και τεχνοκρατικό προσωπικό άλλων ειδικοτήτων εκτός από νομικούς, π.χ. έχετε μηχανικούς, αλλά θα χρειαστούν περισσότερη στελέχωση. Εγώ, θα ήθελα να έχω την άποψή σας, για το θέμα του θωρακισμού της Αρχής.

Η τελευταία ερώτησή μου, αφορά, το θέμα της συνέντευξης.

Όπως ξέρουμε στον ιδιωτικό τομέα δεν γίνεται καμία πρόσληψη αν δεν υπάρξει συνέντευξη. Πώς μπορεί να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας, γιατί πάλι αιωρείται, ότι υπάρχουν πιέσεις για το θέμα της συνέντευξης και θα ήθελα την άποψή σας γι' αυτό.

Αυτά και ευχαριστώ.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής - Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Τραγάκης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, αφού πω ότι σας περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη και αξιολογούμε το έργο σας, θα ήθελα την γνώμη σας για την ετήσια έκθεση του 2015, στη σελίδα 231 για τη γνωμοδότηση 4, του 2015, που αφορά στην απαλλαγή των μαθητών, από το μάθημα των θρησκευτικών. Εκεί θα ήθελα να σας παρακαλέσω, να αξιολογήσετε την άποψη της μειοψηφίας, γιατί υπήρξε μια μειοψηφία 2, την όποια άποψη βρίσκω αρκετά ισχυρή. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να αξιολογήσατε αυτή την άποψη.

Όπως ξέρετε στο άρθρο 9, συνειδητά κατοχυρώνεται το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας. Σύμφωνα με τον νόμο 4186 του 2013, εάν δεν απατώμαι, στο άρθρο 1 και 2, σκοπός του Γενικού Λυκείου είναι μεταξύ άλλων και η καλλιέργεια της θρησκευτικής κληρονομιάς, ενώ το μάθημα των θρησκευτικών αποτελεί ένα από τα υποχρεωτικά μαθήματα Γενικής Παιδείας που διδάσκονται οι μαθητές του λυκείου. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο του Υπουργείου η απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών χορηγείται ύστερα από υπεύθυνη δήλωση του ίδιου του μαθητή, εάν είναι ενήλικος ή και των δύο γονέων του εάν είναι ανήλικος, στην οποία θα αναφέρεται ότι ο μαθητής δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος ή επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος, στο οποίο ανήκει.

 

Κατά τη γνώμη των δύο μελών, την οποία εγώ θα επαναλάβω και ότι την θεωρώ ισχυρή, ότι το όλο ζήτημα θα έπρεπε να ρυθμίζεται με διατάξεις τυπικού νόμου ή με διοικητικές πράξεις. Όχι, π.χ. με μια απλή εγκύκλιο και όπως συμβαίνει εν προκειμένω με τις υπουργικές εγκυκλίους που εκδόθηκαν άνευ νομοθετικής εξουσιοδότησης και δεν δημοσιεύτηκαν μάλιστα, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Νομίζω ότι αυτό επιβάλλεται από τη δημοκρατική αρχή και γιατί αυτό αποτελεί μια δομημένη δημοκρατική διαδικασία.

Εσείς γνωμοδοτήσατε, ότι όσοι επιθυμούν την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών για λόγους θρησκευτικής συνείδησης, ότι δεν αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 4 παράγραφος 1 στην α, β του νόμου 2472/1997 και επομένως, μπορεί να γίνεται με αυτό τον τρόπο. Εγώ νομίζω, ότι η σωστή άποψη είναι, ότι θα πρέπει να γίνεται νομοθετική ρύθμιση και σας καταθέτω την άποψη της μειοψηφίας για να την αξιολογήσετε.

Επαναλαμβάνω, ότι σας περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη, αλλά νομίζω ότι για ένα συγκεκριμένο θέμα που θίξατε μια μικρή ολιγωρία, για ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορούσε την επικαιρότητα για θέματα ευαίσθητα προσωπικού χαρακτήρα του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Παρά το γεγονός, ότι π.χ. για άλλα θέματα, όπως π.χ., εάν θα μπορεί να μπει κάμερα στα ασανσέρ των ιδιωτικών πολυκατοικιών, απαντήσατε άμεσα. Θα ήθελα την άποψή σας και επ’ αυτό.

Σε ευχαριστώ πολύ.

 

 

Print
1027 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω