Search
× Search
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Ομιλίες

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Παρέμβαση του Ι. Τραγάκη στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης: Προετοιμασία της 56ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Παρέμβαση του Ι. Τραγάκη στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης: Προετοιμασία της 56ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (LVI COSAC ) στη Μπρατισλάβα.


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής - Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε τον κ. Υπουργό για όσα μας είπε, για τα τρία αυτά σημαντικά ζητήματα. Το λόγο έχει ο κ. Τραγάκης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε, εκτός σειράς, κ. Υπουργέ, να κάνω μια μικρή τοποθέτηση βασιζόμενη στην εμπειρία που έχω, συμμετέχοντας σε 9 COSAC και προεδρεύοντας το 2014 στην 51η.

Θα αναφερθώ στη διάρκεια της Προεδρίας μας, κατά την οποία καταφέραμε και προωθήσαμε αρκετά θέματα, μάλιστα όλα με ομοφωνία, εκτός μιας περιπτώσεως που δεν μετρούσε η ψήφος της κυρίας που την έδινε. Θα ήθελα να πω, ότι είχαμε προωθήσει πάρα πολύ τις σχέσεις των Εθνικών Κοινοβουλίων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αυτό αποδεικνύεται από τον αυξανόμενο αριθμό επισκέψεων που έχουμε από Επιτρόπους στα Εθνικά Κοινοβούλια. Δηλαδή, ήταν μια απόφαση που είχαμε πάρει και η οποία έχει εφαρμοστεί.

Επίσης, είχαμε υποβάλει την πρόταση, της βελτίωσης των απαντήσεων των αιτιολογημένων γνωμών των Εθνικών Κοινοβουλίων, ώστε όταν συζητούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφερόμενος στην κίτρινη και την πράσινη κάρτα, γιατί η πράσινη κάρτα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να βελτιωθεί ο ρόλος των Εθνικών Κοινοβουλίων. Επομένως, είχαμε πάρει την απόφαση να ενθαρρύνουμε όλα τα Εθνικά Κοινοβούλια να συνεχίσουν να εξερευνούν τις περαιτέρω δυνατότητες που δημιουργούν οι πρωτοβουλίες.

Άκουσα τον κ. Υπουργό στο τέλος, να με συγχωρείται αλλά είμαι και σε άλλη Επιτροπή, για το γνωστό θέμα των εξωτερικών συνόρων στα πλαίσια της παράνομης μετανάστευσης. Εμείς, αν και τότε αυτό το θέμα δεν ήταν σε τόσο μεγάλη έμφαση, είχαμε τονίσει τις ανθρωπιστικές πλευρές στην εξεύρεση λύσης για τη μεταναστευτική κρίση - από κει ξεκινήσαμε - και εκτιμά ότι η συνεργασία τις Ε.Ε. με τις χώρες διαμετακόμισης και προέλευσης των μεταναστευτικών ροών, σε συνδυασμό με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - το οποίο τονίζω για ακόμη μια φορά - των αιτούντων άσυλο και προσφύγων πολέμου, θα πρέπει να είναι στο κέντρο της επίλυσης του προβλήματος της Ε.Ε. και σε αυτό νομίζω ότι η COSAC μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, διότι εκεί συναντώνται οι περισσότερες προσωπικότητες από όλα τα Εθνικά Κοινοβούλια και γίνεται ένας μεγάλος διάλογος.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Πρόεδρε, καθώς και την Επιτροπή για την ανοχή που έδειξε. Κύριε Υπουργέ, με συγχωρείται αλλά θα πάω δίπλα, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της οποίας είμαι μέλος. Ευχαριστώ.


Print
1102 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω