Search
× Search
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ομιλίες

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Παρέμβαση Ι. Τραγάκη στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής - Ακρόαση του προτεινομένου στη θέση του Προέδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), κ. Γεωργίου Καταπόδη

Ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής, κατά τα άρθρα 43Α του Κανονισμού της Βουλής και 3 του ν. 4013/2011, του προτεινομένου κ. Γεωργίου Καταπόδη από τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, για διορισμό στη θέση του Προέδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) και διατύπωση γνώμης της Επιτροπής.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Τραγάκης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Διαβάζοντας το βιογραφικό σας, το βρίσκω αρκετά συμπαθή, αλλά ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε καμία γνώση του αντικειμένου εκεί πού πάτε. Έχετε λάβει γνώση, ξέρετε πού πάτε, δηλαδή;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ: Γνωρίζω το θεσμικό πλαίσιο της Αρχής. Στο δίκαιο των συμβάσεων έχω δικηγορήσει, έχω εκπροσωπήσει όμως το δημόσιο, δεν έχω εκπροσωπήσει ποτέ ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτή τη στιγμή μάλιστα είμαι και δικηγόρος του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας για μια σειρά διαγωνισμών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

  ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εγώ θα ήθελα να συνεχίσω την ερώτηση, όπως ξέρετε υπάρχει ένα θέμα οριοθέτησης αρμοδιοτήτων με το Ελεγκτικό Συνέδριο. Θα ήθελα την άποψη σας πάνω σε αυτό διότι το θεωρώ πολύ κομβικό. Επίσης, ρωτάω τον κύριο Υπουργό τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής παραμένουν ως έχουν;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ (Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού): Νομίζω ότι η συμπλήρωση είναι για δύο ή τρία μέλη και θα συμπληρωθούν πολύ σύντομα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κύριε Καταπόδη;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ (Προτεινόμενος για τη θέση του Προέδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων(ΕΑΑΑΔΗΣΥ)): Το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ένα από τα τρία Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας μαζί με το Συμβούλιο Επικρατείας στον Άρειο Πάγο. Σε αυτές έχει πολύ σημαντικό ρόλο ο δικαστικός ρόλος, εμείς είμαστε διοικητική αρχή. Εμείς έχουμε διοικητικό ρόλο όχι δικαστικό. Και το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει πολύ συγκεκριμένο ρόλο και αρμοδιότητες που ορίζονται από τον Κανονισμό λειτουργίας και το νόμο που αναφέρει της αρμοδιότητές του. Κυρίως, για τις μεγάλες συμβάσεις κάνει ένα προκαταρκτικό έλεγχο, εμείς έχουμε γενικότερη εποπτεία διοικητική επί των αναθετουσών αρχών δεν εμπλεκόμαστε με το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο θεωρούμε ύψιστο δικαστικό όργανο. Συνεπώς πρωτεύοντα ρόλο έχει ειδικά στο θέμα της νομιμότητας γιατί είναι δικαστικό όργανο, εμάς ο ρόλος μας είναι ελεγκτικός να ελέγχουμε τις αναθέτουσες αρχές και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα γιατί βεβαίως η αρχή δεν εκτείνεται μόνο στη γενική κυβέρνηση, γίνεται και στους ΟΤΑ, και στα ΝΠΔΔ κλπ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Το επόμενο ερώτημα, πόσους οργανισμούς ελέγχετε ξέρετε;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ (Προτεινόμενος για τη θέση του Προέδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων(ΕΑΑΑΔΗΣΥ)): Τον αριθμό όχι.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Είχαμε καταθέσει μια ερώτηση για να δούμε πόσοι είναι μια απάντηση ήταν 5.000. Δεν ξέρει η αρχή πόσους οργανισμούς και ποιους ελέγχει. Θα πρέπει να μας φέρετε μετά από 6 μήνες που θα μπορέσουμε να σας ακροαστούμε να μας φέρετε ένα κατάλογο για το ποιες είναι οι αρμοδιότητες σας. Υπάρχουν ΔΕΚΟ, εσείς μέχρι που πάτε;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ (Προτεινόμενος για τη θέση του Προέδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων(ΕΑΑΑΔΗΣΥ)): Οι αρμοδιότητες μας είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες προβλέπονται από το νόμο και τα ΠΔ. Το πόσες ελέγχουμε σαφώς είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια κατηγοριοποίηση. Το πόσοι είναι δεν το γνωρίζω γιατί βεβαίως όταν λέμε ότι έχουμε ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΔΕΚΟ, Υπουργεία, Νοσοκομεία.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ούτε την τάξη μεγέθους δεν μπορείτε να υπολογίσετε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ (Προτεινόμενος για τη θέση του Προέδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων(ΕΑΑΑΔΗΣΥ)): Προφανώς όχι.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Μεταξύ 5.000 και 7.000 είναι μεγάλη απόσταση πάντως.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ (Προτεινόμενος για τη θέση του Προέδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων(ΕΑΑΑΔΗΣΥ)): Και εξάλλου, ο έλεγχος όπως ξέρετε είναι δειγματοληπτικός και σε αυτό που κάνουμε εμείς είναι πολύ σημαντικό, η συνδρομή και εσάς και υμών γιατί βεβαίως πολλές φορές  ο έλεγχος προκαλείται με βάσει ερωτήσεις.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ναι αλλά, μια από τις αρμοδιότητες η οποία μου προκαλεί εμένα ερωτηματικά, είναι η διατύπωση και σύμφωνη γνώμη επί αιτημάτων προσφυγής στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό θέμα.

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ (Προτεινόμενος για τη θέση του Προέδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων(ΕΑΑΑΔΗΣΥ)): Είναι πάρα πολύ σημαντικό.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν μπορεί να προχωρήσει στη διαδικασία διαπραγμάτευσης καμία προσφυγή, αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της αρχής, θέλω να μου αιτιολογηθεί αυτό.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ (Προτεινόμενος για τη θέση του Προέδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων(ΕΑΑΑΔΗΣΥ)): Θα είμαι πολύ συγκεκριμένος. Στο συγκεκριμένο ζήτημα όπως ξέρετε ψηφίζετε ένας νόμος χθες και σήμερα, ο οποίος συστήνει μια νέα ανεξάρτητη αρχή, την αρχή ελέγχου προδικαστικών προσφυγών. Οπότε ο ρόλος της ΕΑΑΔΗΣΥ θα αναπροσαρμοστεί με βάσει τη νέα αρχή που θα συστηθεί και έχει προβλεφθεί με νόμο.

Στο θέμα των προδικαστικών, οι προδικαστικές προσφυγές είναι πάρα πολύ σημαντικές γιατί είναι προαπαιτούμενο για τα περαιτέρω ένδικα βοηθήματα. Δεν μπορείς να πας στο Συμβούλιο Επικρατείας, τυπική προϋπόθεση να έχεις περάσει  από το στάδιο της προδικαστικής προσφυγής. Η σύμφωνη γνώμη της αρχής, από την στιγμή που είναι ελεγκτική αρχή εμένα μου δημιούργησε μια ασφάλεια δικαίου γενικότερα γιατί, η αρχή η διοικητική είναι ανεξάρτητη δεν είναι διοίκηση είναι ελεγκτική. Άρα, στο πλαίσιο της προδικαστικής που πρέπει να έχουμε και το μέγεθος της σημασίας της γιατί σας λέω και πάλι, η προδικαστική είναι ο προθάλαμος για τον βασικό έλεγχο που θα είναι ο δικαστικός. 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν ξέρω αν έχει λυθεί αυτό το θέμα, μια από τις αρμοδιότητες της αρχής εξαιρεί ρητά τα εξοπλιστικά και τα αμυντικά. Ο λόγος ο οποίος είναι εύλογος ορισμένα όμως δεν είναι εύλογα. Παραδείγματος χάριν, στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως έχουμε προμήθεια περιπολικών, δεν είναι κάτι το απόρρητο. Εκεί ακολουθείται η διαδικασία για τις συμβάσεις, εάν γίνει μια προμήθεια οχημάτων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τζιπ για παράδειγμα, εκεί δεν ακολουθείται η διαδικασία. Καταλαβαίνω τις απόρρητες προμήθειες τις οποίες κάνει και τις δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δεν θέλω να υπεισέλθουμε εκεί αλλά θέλω να πω ότι υπάρχουν και ορισμένες δαπάνες, οι οποίες μπορεί να είναι από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά πρέπει να εμπίπτουν στις αρμοδιότητές σας. Τι γνώμη έχετε γι’ αυτό;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ (Προτεινόμενος για τη θέση του Προέδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων(ΕΑΑΑΔΗΣΥ)): Όπως είπατε συμφωνώ απόλυτα με το θέμα των δαπανών της Εθνικής Άμυνας και να είναι ακόμα πιο προσεκτικός, δεδομένου ότι όντως είναι πολύ ευαίσθητος τομέας, συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει μια αυξημένη προσοχή. Από την άλλη όμως, ο τομέας της Άμυνας όπως όλοι οι τομείς υπάγονται στην αρχή της νομιμότητας, οφείλουν να τηρούν τη νομιμότητα, οφείλουν να τηρούν τους νόμους και το Σύνταγμα συνεπώς, σαφώς υπάρχει και μια ανάγκη ελέγχου στο πλαίσιο του δυνατού και της προστασίας του απορρήτου και της φύσης των δαπανών αυτών, υπάρχει και κοινοτικό πλαίσιο Οδηγία σχετικά για το θέμα εξοπλιστικών.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ξέρετε για το κοινοτικό πλαίσιο ξέρετε ότι σε πάρα πολλές χώρες της Ενωμένης Ευρώπης δεν ισχύει αυτό σε ότι αφορά τα εξοπλιστικά τους. Βέβαια εγώ το δικαιολογώ για τη χώρα μας. Δείτε το και θα μας δοθεί η ευκαιρία σε 6 μήνες να τα ξαναπούμε. Είστε συμπαθής δηλώνουμε παρών και σε 6 μήνες τα ξαναλέμε. Ευχαριστώ πολύ. 

Print
2186 Rate this article:
4.0
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω