Search
× Search
Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

Ομιλίες

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Παρέμβαση στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής - Ακρόαση του Προέδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (16.2.2016)

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής - Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. Τραγάκης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εσείς αναλάβατε 24/12/13. Η προηγούμενη ακρόαση προς τον κ. Φλωρίδη είχε γίνει στις 26/6/13 και είχαν τότε υποβληθεί ορισμένα ερωτήματα. Εγώ θα τα επαναλάβω, εκείνα τα ερωτήματα, τα οποία και τότε τα είχα θέσει. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μου δώσετε μερικές διευκρινήσεις ακόμα. Βέβαια, εν μέρει, έχετε δώσει απαντήσεις με την εισήγησή σας. Είναι γνωστό ότι η Αρχή δημιουργήθηκε το 2011. Εσείς θέσατε τις τρεις βασικές προτεραιότητες της Αρχής, που είναι η πρόληψη, η καταστολή και η εποπτεία. Σε ό, τι αφορά την πρόληψη προσπαθήσατε πράγματι να απλοποιήσετε το δίκαιο των δημόσιων συμβάσεων παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένα φάσμα 460 κανονιστικών διατάξεων, δηλαδή νόμων, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις κ.ο.κ.. Το ερώτημά μου, είναι τι έχουμε πετύχει πάνω σ’ αυτόν τον τομέα; Το δεύτερο ερώτημά μου, αφορά το επίπεδο των Αρχών που αναθέτουν τα δημόσια έργα.  Εκεί η διαπίστωση είναι κάτι το εκπληκτικό. Είπατε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι αναθέτουσες Αρχές είναι περίπου 250.000 και εδώ στη χώρα μας είναι περίπου 7.500.

 Αντιλαμβάνομαι ότι κάνετε κάποια προσπάθεια αυτές τις αναθέτουσες αρχές να τις περιορίσετε και θα ήθελα να σας παρακαλέσω μου πείτε σε ποιο στάδιο βρίσκονται αυτές οι ενέργειες σας.

Έφερα, μερικά παραδείγματα τότε, πώς μπορεί να βοηθήσει η Αρχή, π.χ., όταν σε όλη τη χώρα -γι' αυτό πρέπει να ενημερώνεστε πάντοτε- υπάρχουν τοπικές αυτοδιοικήσεις, δήμοι, οι οποίοι παραγγέλνουν απορριμματοφόρα και παραγγέλνουν από τρία απορριμματοφόρα ο καθένας, αν είναι 20 δήμοι, με έναν διαγωνισμό για 60 απορριμματοφόρα, θα είναι πολύ καλύτερη η τιμή την οποία θα πετύχουν, εάν αυτό περιέλθει σε γνώση της Αρχής. Επομένως αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα.

Για τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εκεί εμπλέκεστε λίγο, δεν υπάρχει θέμα, γιατί αν θα διαβάσετε πολύ προσεκτικά τα πρακτικά της τότε ακρόασης 26.6.2013 ο νυν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος έκανε μια πολύ καλή εισήγηση, αποδεικνύοντας ότι εσείς είσαστε το δικαιοδοτικό όργανο, έχετε εσείς την αρμοδιότητα απέναντι του προσυμβατικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προηγείστε δηλαδή, εσείς του προσυμβατικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επομένως, αυτό είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι μπορεί να σας βοηθήσει.

Στο θέμα της καταστολής, δεν ξέρω αν έχει προχωρήσει το κεντρικό ηλεκτρονικό μητρώο δημοσίων συμβάσεων. Αυτό, το οποίο είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Εγώ το είχα θέσει τότε και το είχα ονομάσει και “TAXIS” μάλιστα δημοσίων συμβάσεων. Δεν ξέρω τι έχει γίνει πάνω σε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να σας απασχολήσει. Είπατε ότι έχετε μερική έλλειψη προσωπικού. Πράγματι, από τις 94 οργανικές θέσεις που έχει η Ανεξάρτητη Αρχή, έχουν καλυφθεί οι 77 και είναι ακάλυπτες 17 θέσεις, εκ των οποίων οι 14 είναι διοικητικών, από ό,τι είδα, άρα, αυτό εμένα που αποδεικνύει ότι όπως έχει γίνει η κατανομή των θέσεων, είναι πιο σωστή, γιατί πράγματι δεν θα χρειάζεται πολλούς διοικητικούς υπαλλήλους, αλλά χρειάζεται οπωσδήποτε ελεγκτικό μηχανισμό, διότι ο ελεγκτικός μηχανισμός αφορά την καταστολή.

Το ερώτημά μου, τώρα, είναι για την εποπτεία. Η εποπτεία νομίζω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και είναι μια από τις κυρίαρχες αρμοδιότητες της Αρχής. Θα αναφερθώ σε ένα πρόσφατο παράδειγμα, των ημερών μας, δηλαδή. Πρόκειται για κάτι που διάβασα στον Τύπο, σχετικά με την προμήθεια κοντέινερς, αλλά δεν υπήρξε καμία διάψευση ούτε από τον αρμόδιο υπουργό, αλλά νομίζω ότι και η Αρχή σας δεν ξέρω αν έχει αναμειχθεί σε αυτό. Δημιουργήθηκε ένας διαγωνισμός, του οποίου η έναρξη ήταν 11.57΄ αν δεν απατώμαι, το μεσημέρι και έληξε 17.20΄ το απόγευμα. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό θέμα, να το δείτε, θα σας δώσω και το δημοσίευμα για να το ελέγξετε.

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Εσείς το θίξατε για τις απευθείας αναθέσεις ότι οι απευθείας αναθέσεις δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα, για τις απευθείας αναθέσεις, αν ήταν 473, είπατε ότι είχατε 50% αρνητική γνώμη και 50% σύμφωνη γνώμη και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Γι' αυτό εγώ δίνω πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην εποπτεία και η εποπτεία πιστεύω ότι έχει άμεση σχέση με τη διαφθορά -το είπατε και εσείς γιατί είσαστε σε συνεργασία με την αρχή καταπολέμησης της διαφθοράς- και σε αυτό το σημείο νομίζω ότι ένας εθνικός φορέας σε επίπεδο συμβάσεων δημοσίων έργων, θα ήταν η ιδανική λύση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα, τα οποία υπάρχουν.

Σημειωτέον ότι έχετε κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά. Εγώ διάβασα και την έκθεση σας της 26.6.2013, αλλά και τη σημερινή σας αποτίμηση και είδα ότι σε αυτό το διάστημα των περίπου δυόμισι ετών έχετε προχωρήσει πάρα πολύ.

Ευχαριστώ πολύ.

Print
1419 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω