Θα ήθελα πραγματικά να μάθω την αιτιολογία για την αμέλεια και την ατελή ή μη έγκαιρη εκπλήρωση των καθηκόντων του Διοικητή του ΙΚΑ. Δεν ξέρω σε ποιον διοικητή αναφέρεται, δεν υπάρχει χρονολογία δίπλα για να ξέρω, σημασία έχει ότι ο Διοικητής του ΙΚΑ είναι ένας θεσμός και στον οποίο πρέπει να ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη.
Το δεύτερο θέμα, το οποίο θα αναφέρω είναι πράγματι ότι οι επώνυμες καταγγελίες έχουν σημειώσει αλματώδη άνοδο από το 2009 στο 2010, δηλαδή έφτασαν στο 46,7% των περιπτώσεων. Είχαν άνοδο 46,4% το 2009 και το 2010 και έχει φτάσει το 46,7% των υποθέσεων να είναι από επώνυμες καταγγελίες. Αυτό σημαίνει ότι έχει εμπεδωθεί ο θεσμός και οι πολίτες νιώθουν ότι μπορούν να προσφύγουν στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για θέματα, τα οποία γενικά τον αφορούν και όχι μόνο θέματα διοίκησης.
Το τρίτο που θα σταθώ λίγο είναι το πόθεν έσχες, κύριε Γενικέ. Υπεβλήθησαν 7845 πόθεν έσχες, 7901 ήταν οι υπόχρεοι, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό. Επειδή αναφερθήκατε σε ορισμένες ιδιάζουσες περιπτώσεις, για παράδειγμα ότι Διευθυντής της Πολεοδομίας ανοίξατε τους λογαριασμούς του και είδατε ότι είχε υπέρογκα ποσά που δεν δικαιολογούνται από τη φορολογική του δήλωση και από το πόθεν έσχες του, θα ήθελα να μου πείτε πόσες δηλώσεις πόθεν έσχες εξετάσατε και με ποιον τρόπο τις εξετάσατε.
Διότι, θα ήθελα εδώ να τονίσω για μια ακόμη φορά και να υπερασπιστώ το θεσμό του πόθεν έσχες σε ό,τι αφορά τους βουλευτές. Ο έλεγχος των πόθεν έσχες των βουλευτών δεν γίνεται από τους βουλευτές, όπως κακώς λέγεται, γίνεται από Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών από τα μεγαλύτερα ελεγκτικά γραφεία της χώρας. Μην ξεχνάτε ότι οι εκθέσεις Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών είναι εκείνες, οι οποίες συνοδεύουν όλες τις μεγάλες εταιρείες και τις δημόσιες επιχειρήσεις. Μετά πάνε σε μια Επιτροπή του άρθρου 21, στην οποία συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι από τα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας, οι οποίοι έχουν προέλθει από τις Ολομέλειές τους δια κληρώσεως και η οποία αποφασίζει επί των εκθέσεων των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών. Θέλω να μάθω, εάν και εσείς ακολουθείτε την ίδια μέθοδο, δηλαδή εάν έχετε αναθέσει σε Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές να κάνουν τον έλεγχο και εσείς να το επικυρώσετε και πόσες δηλώσεις ελέγξατε.
Θα αναφερθώ εν τάχει και στις προτάσεις. Στις προτάσεις βρήκα πολλά ενδιαφέροντα, κύριε Γενικέ, τα οποία μπορεί η πολιτική ηγεσία και η δημόσια διοίκηση να αποδεχτεί. Υπάρχουν, όμως, ορισμένα προβλήματα. Αναφερθήκατε, για παράδειγμα στην κατανομή των αρμοδιοτήτων και στην κινητικότητα. Για την κινητικότητα, όπως ξέρετε, διαβάζοντας προσεκτικά την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου, το οποίο εισάγεται το απόγευμα, είδατε ότι υπήρχαν πολλές επιφυλάξεις, και όχι μόνο, μπορώ να πω ότι κινείται εκτός συνταγματικότητας η όλη διάταξη. Νομίζω ότι εδώ πρέπει να γίνει μια πιο προσεκτική αναφορά σε ό,τι αφορά το θέμα της κινητικότητας.
Σχετικά με τα πειθαρχικά συμβούλια για τους δικαστές. Έχετε απόλυτο δίκιο. Δεν μπορούμε να βρούμε τόσους δικαστές, οι οποίοι θα είναι πρόθυμοι να συμμετέχουν σε πειθαρχικά συμβούλια υπ’ αυτήν τη μορφή, την οποία προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση, την οποία έχουμε πάλι το απόγευμα. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να μη συμφωνήσει στον αυτοπεριορισμό των συνδικαλιστών στα συνδικαλιστικά τους καθήκοντα, δηλαδή να μη συμμετέχουν στα πειθαρχικά συμβούλια και να μη συμμετέχουν στο συμβούλιο κρίσεων. Θα πείτε ότι αυτό ήταν μια κατάκτηση του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά νομίζω ότι όπως έχει ξεφύγει στις τωρινές συνθήκες το συνδικαλιστικό κίνημα, διότι νομίζω προσωπικά ότι έχει ξεφύγει, θα πρέπει να ξανααντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.
Κύριε Πρόεδρε, θα κλείσω με μια πολύ σημαντική παρατήρηση για τη γραφειοκρατία. Η γραφειοκρατία αποτιμάται ότι κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο 8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Φανταστείτε ότι όλα αυτά τα επώδυνα μέτρα τα οποία λαμβάνονται με το σημερινό νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται στη Βουλή, είναι για 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία σε μια νύχτα είναι αδύνατον, μπορούν, όμως, να γίνουν ουσιαστικά βήματα και θα πρότεινα κύριε Πρόεδρε, επειδή και εμείς σαν Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχουμε ασχοληθεί με πάρα πολλά θέματα, να ασχοληθούμε και με το φαινόμενο της γραφειοκρατίας. Εντάξει, η εγκληματικότητα, αλλά να ασχοληθούμε και με το φαινόμενο της γραφειοκρατίας, το οποίο έχει και οικονομικά οφέλη. Διότι, εάν μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε ένα μικρό έστω μέρος της γραφειοκρατίας θα μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να ωφελήσουμε οικονομικά το ελληνικό δημόσιο, την Κυβέρνηση, την οποιαδήποτε κυβέρνηση, η οποία τώρα είναι σε πολύ δύσκολη θέση.
Διαφθορά. Λέγεται και μας έχουν κατατάξει πλέον, ως προς τη διαφθορά - δεν το διάβασα στη φετινή σας έκθεση, κύριε Γενικέ - και μας υποβιβάζουν συνεχώς θέσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυξάνει η διαφθορά – το είπε ο κ. Γενικός - σημαίνει ότι ελέγχουμε περισσότερο και καλύτερα τη διαφθορά, γι' αυτό ανεβαίνουν τα ποσοστά της διαφθοράς και εμείς υποβιβαζόμαστε, ενώ σε άλλες χώρες, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, τη διαφθορά την έχουν αναγάγει σε εθνικό τους σπορ. Δεν μπορεί, λοιπόν, εμείς να υποβιβαζόμεθα συνεχώς και με αυτοπροσδιορισμούς από ηγετικά στελέχη σε ό,τι αφορά το θέμα της διαφθοράς. Ναι, υπάρχει διαφθορά, δεν υπάρχει στο μέγεθος που μας καταλογίζουν.
Θα έλεγα, λοιπόν, η Επιτροπή μας να ασχοληθεί με τα θέματα της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας. Θα τονίσω για άλλη μια φορά ότι έχουμε προσφέρει σπουδαίο έργο ως Επιτροπή. Η Επιτροπή μας είναι η μόνη επιτροπή που δεν λειτουργεί με κομματικά κριτήρια και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, αφού λειτουργούμε με πολιτικά κριτήρια να παράξουμε έργο για το καλό του τόπου.