Search
× Search
Παρασκευή, 2 Μαΐου 2025

Ομιλίες

/ Categories: Ομιλίες

Παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής κ. Γιάννη Τραγάκη στη συνεδρίαση της Επιτροπής της 11ης Οκτωβρίου 2011

Παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής κ. Γιάννη Τραγάκη στη συνεδρίαση της Επιτροπής με θέμα ημερησίας διάταξης: "Συζήτηση επί του προσχεδίου Έκθεσης της Επιτροπής"

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα κάνω, καταρχάς, μία γενική παρατήρηση η οποία αφορά τη λειτουργία της επιτροπής μας, επειδή ελέχθησαν ορισμένα τα οποία ήταν εκτός πραγματικότητας. Θα διαβάζω επί λέξη τι αναφέρει ο Κανονισμός της Βουλής για τις αρμοδιότητες της Επιτροπής μας: Aντικείμενο της Eπιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος επί των ανεξαρτήτων διοικητικών αρχών, καθώς και η έρευνα και η αξιολόγηση κάθε στοιχείου χρήσιμου για τη μελέτη και επεξεργασία προτάσεων που συμβάλλουν στη διαφάνεια της πολιτικής και γενικότερα της δημόσιας ζωής της χώρας και η παρακολούθηση εφαρμογής τους. Πάνω σε αυτό, κύριε Πρόεδρε, θέλω να θέσω ένα θέμα που αφορά αυτή τη στιγμή την πραγματικότητα, την καθημερινότητα. Θα θέσω το θέμα των επιθέσεων εναντίον των πολιτικών. Θεωρώ ότι η Επιτροπή μας θα πρέπει να αναλάβει μια σταυροφορία για αυτό το θέμα, διότι είναι ένα θέμα που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Είναι ένα θέμα που δεν θίγει τους Βουλευτές, θίγει τον κοινοβουλευτισμό και κατ' επέκταση τη δημοκρατία. Θα ήθελα, λοιπόν σε μια συνεδρίαση να αφιερώσουμε τη συζήτηση πάνω σε αυτά τα θέματα της έξαρσης βίας μιας και, όπως γνωρίζετε, μας έχει ανατεθεί στην Επιτροπή μας και με την επιστολή του Πρωθυπουργού προς εμάς, να ελέγξουμε και να εξετάσουμε τα θέματα βίας. Και θέτω τώρα εγώ τα θέματα βίας κατά των πολιτικών. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει, το οποίο πρέπει να μας προβληματίζει και στο οποίο πρέπει εμείς, μέσα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να δώσουμε μια απάντηση.

Έρχομαι τώρα στην έκθεση της επιτροπής. Κατ΄ αρχάς η πρώτη διαπίστωση που έχω να κάνω , είναι ότι η επιτροπή στην τελευταία της Σύνοδο, επιτέλεσε πραγματικά τεράστιο έργο. Μην ξεχνάτε ότι είχαμε 34 συνεδριάσεις με 98 ώρες συνεδριάσεων, που είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και όπως γνωρίζετε όλοι το μεγαλύτερο μέρος συνεδριάσεων είναι μη αμειβόμενο.
Θα σταθώ κατ΄αρχάς στην πρώτη φάση, που αναφέρετε στην έκθεσή σας, σε ό,τι αφορά τις ανεξάρτητες αρχές. Στις ανεξάρτητες αρχές, νομίζω ότι κάναμε μια πολύ εμπεριστατωμένη συζήτηση με όλες τις ανεξάρτητες αρχές. Συζητήσαμε, επίσης, το νομοθετικό πλαίσιο και νομίζω, κύριε Πρόεδρε, ότι η συμβολή της επιτροπής μας σε ό,τι αφορά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, είναι σημαντική. Για παράδειγμα είναι και σημαντική για το θέμα των ανεξάρτητων αρχών, αλλά είναι και σημαντική η συμβολή μας σε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ, τα κληροδοτήματα και σε ό,τι αφορά βεβαίως και την απονομή της δικαιοσύνης. Ηδη υλοποιούνται προτάσεις οι οποίες έχουν προέλθει μέσα από συζήτηση στην επιτροπή μας.
Ανατρέχοντας στα πρακτικά της επιτροπής για την ταχύτητα της απονομής της δικαιοσύνης, αρχίζοντας από το τέλος, είχα δει ότι αρκετές προτάσεις από αυτές συμπεριλαμβάνει ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης και τότε πρόεδρος της Επιτροπής, στο νομοσχέδιο που φέρνει για την ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης. Αυτό, είναι μια σημαντική συμβολή της επιτροπής μας σε αυτό το θέμα.

Σε ό,τι αφορά τις ανεξάρτητες αρχές, κύριε Πρόεδρε, το πρώτο που μπορώ να διαπιστώσω και εγώ συμφωνώντας με τον κ. Παυλόπουλο είναι ότι από τη συζήτηση που κάνουμε για συνένωση ανεξαρτήτων αρχών των κατοχυρωμένων βέβαια από το Σύνταγμα δεν τίθεται θέμα διότι είδαμε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, αφενός εκτός από την συνένωση της ΑΔΑΕ, που όμως δεν το είδα να προχωρά και αυτό. Επομένως, οι ανεξάρτητες αρχές, θα πρέπει να μείνουν όπως είναι κατοχυρωμένες από το συνταγματικό νομοθέτη του 2001, εκτός εάν στην ερχόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, ο νέος συνταγματικός νομοθέτης αποφασίσει να αλλάξει τον κανονισμό λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών.

Θα μείνω σε μια ανεξάρτητη αρχή, που είναι το ΑΣΕΠ. Ακόμη ηχούν στα αυτιά μου οι λέξεις του κ. Βέη, ότι εγώ είμαι μια ανεξάρτητη αρχή για τις προσλήψεις και όχι μια ανεξάρτητη αρχή των απολύσεων, θέλοντας με αυτό να αποδείξει και να μας πει ότι το ΑΣΕΠ δεν μπορεί να αναλάβει το φορτίο αυτό το λεγόμενο της εργασιακής εφεδρείας και δεν μπορεί να αναλάβει και το φορτίο των απολύσεων. Πολύ σωστά το έθεσε ο κ. Βέης, αλλά είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει σε ό,τι αφορά στην λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών και σε ό,τι αφορά κυριολεκτικά τη λειτουργία της συγκεκριμένης ανεξάρτητης αρχής.
Εμείς, θα συμφωνήσουμε με το θέμα και τις προτάσεις που έχουν τεθεί για τις ανεξάρτητες αρχές. Μάλιστα, ως προς την επιτροπή των τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων, ως προς την ΑΔΑΕ, τον Συνήγορο του Καταναλωτή, το ΑΣΕΠ, αλλά θα επισημάνω και εγώ την ολιγωρία της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην αδειοδότηση των Μ.Μ.Ε. και το ψηφιακό μέρισμα. Ο κ. Παυλόπουλος το έθεσε γλαφυρότατα το θέμα. Ηδη οι προθεσμίες έχουν ξεπεραστεί και ήδη δεν υπάρχουν πια, διότι το 2012 είναι αδύνατον εμείς να έχουμε προβεί στην αδειοδότηση και στην κατ΄επέκταση κατανομής του ψηφιακού μερίσματος. Θα χάσουμε πραγματικά συχνότητες. Αυτό θα ήθελα να το κρατήσετε διότι αυτό σημαίνει απώλεια εθνικού πλούτου και όχι μόνο, αλλά και απώλεια εθνικών δικαιωμάτων. Όταν γνωρίζουμε ότι στο ψηφιακό μέρισμα και στις αδειοδοτήσεις υπάρχουν οι επικοινωνίες των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει.
Το επόμενο θέμα το οποίο απασχοληθήκαμε και μάλιστα πολύ εμπεριστατωμένα, ήταν το θέμα των κληροδοτημάτων. Εγώ στα κληροδοτήματα, θα κάνω μόνο μια παρατήρηση. Από τις ακροάσεις που είχαμε με διάφορες επιτροπές και με διάφορους φορείς κληροδοτημάτων, απεδείχθη ότι με το ρυθμό που πηγαίνουμε τώρα για την εκκαθάριση των κληροδοτημάτων, θα χρειαστούμε 300 χρόνια διότι είναι 7800 κληροδοτήματα, που κάθε έτος γύρω στα 25 με 30 κληροδοτήματα εκκαθαρίζονται ετησίως και με το ρυθμό που πάμε σε 300 χρόνια θα εκκαθαριστούν όλα τα κληροδοτήματα. Η αποτίμηση των κληροδοτημάτων, στις δύσκολες αυτές οικονομικές συγκυρίες που περνά η χώρα μας, είναι περίπου 11 δις ευρώ. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι θα πρέπει να αναληφθεί μια κυβερνητική πρωτοβουλία άμεση για την αξιοποίηση των κληροδοτημάτων, διότι εάν σκεφθούμε ότι τα 11 δις τα οποία μπορούμε να αποκομίσουμε από τα κληροδοτήματα είναι τόσα όσα απιτούνται από τις θυσίες του ελληνικού λαού αυτά που δίνει ο Έλληνας χαμηλόμισθος και χαμηλοσυνταξιούχος και όλοι οι υπόλοιποι για τα έτη 2011-2012-2013, διότι 11 δις είναι τα πρόσθετα μέτρα. Μπορούμε, λοιπόν, αυτά τα μέτρα από την αξιοποίηση των κληροδοτημάτων, να μπορέσουμε να τα αποκομίσουμε. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα.
Επειδή είχα ασχοληθεί προσωπικά με τις ΜΚΟ, έχω καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα για τις ΜΚΟ. Κατ΄αρχάς το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο. Αυτό που λέγεται να φέρει ένα θεσμικό πλαίσιο το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Απασχόλησης, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι ένα και να έχει ενιαίο θεσμικό πλαίσιο. Αυτό ήταν το πρώτο που αναδείξαμε και το δεύτερο είναι ότι αναδείξαμε τις χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίες μας κατέδειξαν ότι υπήρχαν ΜΚΟ σχεδόν ανύπαρκτες με σχεδόν σφραγίδα, οι οποίες είχαν πάρει σοβαρά οικονομικά ποσά από το Υπουργείο Εξωτερικών. Όταν δε βρέθηκε η αναντιστοιχία και ήμασταν εμείς εδώ στην επιτροπή που αναδείξαμε αυτό το θέμα, δηλαδή την αναντιστοιχία πραγματικών ποσών που έλαβαν οι ΜΚΟ από αυτά τα οποία αναφέρονται στο Υπουργείο Εξωτερικών και εμείς αυτό το καταγγείλαμε εδώ και μάλιστα εγώ συγκεκριμένα, ο κ. Υφυπουργός τότε είχε αναλάβει την υποχρέωση, να κάνει ΕΔΕ με μια επιτροπή, τα αποτελέσματα της οποίας ήταν, ότι θα παραδίνονταν άμεσα στην επιτροπή μας εντός διμήνου. ¨Ηδη έχουν περάσει έξι μήνες από τότε, ο Υπουργός άλλαξε και ο καινούργιος Υπουργός λέει ότι θα τα φέρει αλλά τελικά εμείς τα αποτελέσματα από τη διενέργεια αυτής της ΕΔΕ, δεν τα έχουμε δει. Δηλαδή, δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη με αυτές τις χρηματοδοτήσεις και ποια είναι τα πραγματικά ποσά. Είναι τα ποσά που αναφέρονται στον πρώτο πίνακα του Υπουργείου Εξωτερικών; Είναι τα ποσά που αναφέρονται στο δεύτερο πίνακα του Υπουργείου Εξωτερικών; Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και νομίζω ότι θα πρέπει να προχωρήσει.
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις ΜΚΟ, είχαμε υποβάλλει και προτάσεις, οι οποίες ήταν συγκεκριμένες και για τη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, αλλά και για τη διαμόρφωση του μητρώου της ΜΚΟ και για τις διαδικασίες χρηματοδότησης και τον τρόπο ελέγχου των ΜΚΟ ακόμη, αλλά και για τον φορέα ελέγχου και εποπτείας των ΜΚΟ. Εχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση, η οποία μάλιστα, θα ήθελα να τονίσω ότι ήταν σχεδόν ομόφωνη και ήταν μια πρόταση η οποία είχε προέλθει μετά από σοβαρή μελέτη των ΜΚΟ. Αυτό είναι ένα θέμα –μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε στο έτος του εθελοντισμού διότι υπήρξε μια παρεξήγηση από κάποιον συνάδελφο σε ό,τι αφορά τον εθελοντισμό και τις ΜΚΟ- εμπλέκονται μεν αλλά άλλο είναι εθελοντισμός και άλλο ΜΚΟ. Θα πρέπει να γίνει ένα μητρώο ΜΚΟ με σαφή σκοπό των ΜΚΟ και με σαφή τρόπο χρηματοδότησης και επίσης με σαφή τρόπο ελέγχου της χρηματοδότησης, που είναι το πιο σημαντικό. Αυτό είναι το κυριότερο θέμα που έχουμε θέσει.

Τέλος, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω ότι η έκθεσή μας, η έκθεσή σας, η έκθεσή μας ήταν μια έκθεση, η οποία προήλθε μετά από μια πολύ σοβαρή δουλειά. Συμμετέχουμε όλοι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αρκετά χρόνια και γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Ηταν μια σοβαρή εργασία που έγινε στην Επιτροπή μας και θα πρέπει να το λέμε εμείς οι ίδιοι, δεν θα πρέπει να απαξιώνουμε την Επιτροπή. Η Επιτροπή έχει επιτελέσει τεράστιο έργο και μάλιστα μπορώ να πω ότι επειδή όλοι μας συμμετέχουμε και σε άλλες επιτροπές, είναι η επιτροπή της συναίνεσης. Δηλαδή, εδώ κυριαρχεί πραγματικά η συναίνεση και ο πολιτικός λόγος. Μας δίνετε η ευκαιρία να αναπτύξουμε τις απόψεις μας σε ό,τι αφορά στην πολιτική, αλλά και σε ό,τι αφορά στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος σε ό,τι αφορά στη διαφάνεια και τους θεσμούς.

Print
1706 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω