Παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής κ. Γιάννη Τραγάκη στην Επιτροπή
Παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής και Βουλευτή Ν.Δ. Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στην Επιτροπή με θέμα ημερησίας διάταξης: «Τροποποίηση και συμπλήρωση της νομοθεσίας των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών». Συζήτηση για το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων των Ανεξάρτητων Αρχών: Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.), Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Α.Π.Δ.Π.Χ.), Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.), Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.).
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΟΥΡΑΣ ( Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Τραγάκης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εγώ, κύριε Πρόεδρε, θεωρώ επιτυχία της Επιτροπής μας, το ότι για δεύτερη φορά στην Επιτροπή μας έχετε ένα προσχέδιο νόμου, το οποίο θα κατατεθεί σαν σχέδιο νόμου στη Βουλή. Και γίνεται και εκτενής συζήτηση πάνω σ' αυτό το σχέδιο νόμου. Νομίζω, λοιπόν, ότι αυτό εάν μπορούμε θα πρέπει να το συνεχίσουμε. Αυτό, είναι το ένα θέμα που θέτω, προτού μπω στις λεπτομέρειες.
Το δεύτερο θέμα που θέτω, νομίζω, ότι τα προβλήματά μας, εμείς οι πολιτικοί, πολλές φορές, τα παίρναμε σε Ανεξάρτητες Αρχές. Και δεν εννοώ τις συνταγματικά Ανεξάρτητες Αρχές, κατοχυρωμένες από το σύνταγμα, αλλά εμένα , κυρίως, με απασχολούν οι 17 περίπου εάν δεν απατώμαι, Ανεξάρτητες Αρχές τις οποίες εμείς δημιουργήσαμε. Μερικές από αυτές, τις δημιουργήσαμε χωρίς λόγο, μερικές από αυτές τις δημιουργήσαμε για ιδιοτελείς σκοπούς της κάθε κυβέρνησης, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να υπεισέλθουμε οπωσδήποτε και στη λειτουργία αυτών των 17 Ανεξάρτητων Αρχών, που δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες.
Είπε ο κ. Πρόεδρος, κ. Γεραρής, ότι η εντολή που είχε -για τις συγχωνεύσεις εννοώ πάντοτε- η Επιτροπή, ήταν να ασχοληθεί με τις συνταγματικά κατοχυρωμένες Αρχές. Για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου εξαρχής, πιστεύω, και είμαι σύμφωνος απόλυτα με αυτά τα οποία είπε ο κ. Παυλόπουλος, ότι η συγχώνευση των πέντε ή των τεσσάρων Ανεξάρτητων Αρχών, δεν μπορεί να γίνει. Δεν μπορεί να γίνει, διότι εάν π.χ. η συγχώνευση γίνεται για λόγους οικονομίας χρημάτων- όπως είναι της μόδας τώρα- όταν ακούω ότι η περισσότερο στελεχωμένη Αρχή έχει 220 υπαλλήλους, και από κει και πέρα οι άλλες έχουν αρκετά λιγότερους, ας κοιτάξουμε να συγχωνεύουμε άλλες υπηρεσίες οι οποίες όχι απλώς επικαλύπτονται, αλλά έχουν ανθρώπους οι οποίοι δεν προσφέρουν τίποτα, και μετά να ασχοληθούμε με την συγχώνευση των Ανεξάρτητων Αρχών των κατοχυρωμένων από το σύνταγμα. Θα επαναλάβω, όμως για μια ακόμα φορά, θα πρέπει να προσέξουμε πραγματικά αυτές τις 17 Ανεξάρτητες Αρχές που δεν συμπεριλαμβάνονται στη συνταγματική διάταξη.
Θα ασχοληθώ με το σχέδιο νόμου. Όσα ελέχθησαν για τον Κανονισμό, για τη ρύθμιση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, νομίζω ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί κάποιο προηγούμενο, ώστε η απόφαση πράγματι του Συμβουλίου της Επικρατείας να αποκτήσει ένα άλλο περιεχόμενο, να δημιουργηθεί μια άλλη νομολογία, γιατί τότε εβλήθημεν όλοι για αυτή την απόφαση. Δηλαδή, και η Ανεξάρτητη Αρχή, που έλαβε την απόφαση, αλλά και εμείς σαν πολιτικοί. Να σας θυμίσω, ότι είχε βγει ένα πολύ μεγάλο πολιτικό σίριαλ για τα τότε πρόστιμα. Η πρώτη μου παρατήρηση είναι αυτή.
Στο άρθρο 2 παράγραφος 8, για το Διοικητικό Εφετείο, νομίζω, τα είπε ο κ. Παυλόπουλος. Η δική μου παρατήρηση είναι, κύριε Πρόεδρε, εάν μπορείτε αυτό το 25% να το κατοχυρώσετε έτσι ακριβώς στο νομό, ώστε να καταβάλλεται πραγματικά. Διότι, εάν καταβάλλεται πραγματικά το 25%, αυτό θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο που θα μας απαλλάξει από πάρα πολλές νομικές μετέπειτα εμπλοκές.
Είπατε για τους εν ενεργεία δικαστικούς, το είπατε στην αρχή στην πρωτολογία σας, ότι το ξανασκέφτεστε, και επομένως δεν έχω να κάνω παρατήρηση σ΄ αυτό το θέμα.
Για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κύριε Πρόεδρε, εγώ θα επιμείνω και καλώς αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 3, ότι θα πρέπει να έχει γνώμη. Και μάλιστα, θα πρότεινα, ότι γνώμη της Επιτροπής περιλαμβάνει τριπλάσιο αριθμό, για να μην είναι πολύ μεγάλος αριθμός των προτεινόμενων προσώπων, να προτείνουμε τρεις, και να πηγαίνει στη Διάσκεψη των Προέδρων. Εκεί θα σας πω ότι είμαι πολύ απογοητευμένος. Συμμετείχα επί οκτώ ολόκληρα χρόνια στη Διάσκεψη των Προέδρων, και πάρα πολλές φορές έγιναν συζητήσεις και εκτός Επιτροπής, εκτός της διάσκεψης, για τα πρόσωπα τα οποία θα πρέπει να στελεχώσουν τις Ανεξάρτητες Αρχές, και δυστυχώς διαπίστωσα, ότι οι κομματικές αγκυλώσεις δεν επέτρεπαν καθόλου, να μπορέσουμε να στελεχώσουμε τις Ανεξάρτητες Αρχές- επιμένω λίγο σε αυτό- ακόμα και σε ανθρώπους οι οποίοι είχαν οικειοθελώς αποχωρήσει. Υπήρχε, κάποτε περίπτωση που στο ΑΣΕΠ, εάν δεν απατώμαι, ας με διορθώσει ο κ. Παυλόπουλος, υπήρχαν 7 κενά στη στελέχωση του ΑΣΕΠ. Και τώρα έχει 5 κενά.
Για αυτό το θέμα, για το θέμα των προσλήψεων, ο κ. Βέης εδώ, είχε πει από εκείνη τη θέση, ότι «εγώ δεν θεωρώ απαραίτητο να αναλάβω την ευθύνη της πρόσληψης του προσωπικού των Ανεξάρτητων Αρχών». Διότι είναι πολύ λογικό. Τότε, τι εμπιστοσύνη έχουμε σε μια ανεξάρτητη αρχή να διαχειριστεί τόσο σπουδαία θέματα, και δεν έχουμε εμπιστοσύνη να στελεχωθεί η ίδια με το προσωπικό το οποίο εκείνη επιθυμεί, και που γνωρίζει πολύ καλύτερα, και πολύ σωστά το είπε ο κ. Λαμπρινόπουλος- ότι υπάρχουν και εξειδικευμένοι επιστήμονες οι οποίοι θα πρέπει να προσλαμβάνονται για ορισμένα εξειδικευμένα θέματα, και αυτό το αντιμετωπίσαμε, κύριε Πρόεδρε, στην υπόθεση των υποκλοπών.
Θα σας θυμίσω ότι στην υπόθεση των υποκλοπών, εμείς σαν Επιτροπή, αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε σε εξωτερικούς επιστήμονες οι οποίοι δεν ανήκαν ούτε στη Βουλή ούτε στην ΑΔΑΕ, για να μπορέσουμε να βγάλουμε άκρη και τελικά μπορώ να πω εν παρενθέσει, ήταν μια επιτυχία της Επιτροπής μας. Ήταν μια επιτυχία της Επιτροπής μας το υλικό που δώσαμε στον κ. Δασούλα, ο οποίος έκανε την προανάκριση.
Σε ότι αφορά την θητεία των μελών, δεν πιστεύω ότι η εξαετής είναι μια θητεία η οποία δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσει το ενδιαφέρον και μετά εάν κορεστούν, αλλά το υποχρεωτικό χωρίς δυνατότητα ανανέωσης, ας το βάλουμε εντός παρενθέσεως να το δούμε ξεχωριστά και βέβαια θα το δούμε οπωσδήποτε ξεχωριστά για τα μέλη των Επιτροπών τα οποία έχουν κλείσει ήδη εξαετία. Εδώ θα μιλήσω, για μια ακόμα φορά, κ. Πρόεδρε, για τον κ. Ρακιντζή. Έχω επανειλημμένως ζητήσει από την Επιτροπή και θα είναι η πολλοστή φορά που θα το ζητήσω, να κληθεί ο κ. Ρακιντζής στην Επιτροπή μας, ώστε ορισμένες από τις απόψεις του ή έστω και τις αποφάσεις του τις οποίες δημοσιοποιεί προτού καν λάβει γνώση ο οποιοσδήποτε και δεν εννοώ την Επιτροπή μας, προλαμβάνει ακόμα και την Κυβέρνηση ίσως, να κληθεί λοιπόν ο κ. Ρακιντζής, του οποίου η θητεία έχει λήξει εδώ και 2,5 χρόνια, του οποίου η θητεία δεν έχει ανανεωθεί και για πρώτη φορά δεν είναι πρόβλημα της Διάσκεψης των Προέδρων, κ. Πρόεδρε. Διότι ο κ. Ρακιντζής δεν ορίζεται από την Διάσκεψη των Προέδρων, ορίζεται από την Κυβέρνηση. Γιατί, λοιπόν, να υπάρχει θέμα ως προς τις αποφάσεις τις οποίες παίρνει σε ότι αφορά ορισμένα πάρα πολύ σημαντικά θέματα και αν θέλει η Κυβέρνηση ας ανανεώσει τη θητεία του, μπορεί ανά πάσα στιγμή, ή αν θέλει ας τον αντικαταστήσει. Πρέπει κάτι να γίνει όμως. Διότι, μου επιτρέπετε για μια ακόμα φορά να συμπληρώσω, ότι ο κ. Ρακιντζής προβαίνει και σε πολιτικά σχόλια. Ο κ. Ρακιντζής προβαίνει και σε σχόλια τα οποία άπτονται και του Κυβερνητικού έργου αλλά και της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, γιατί ορισμένες αποφάσεις του οι οποίες δημοσιοποιούνται και εμείς λαμβάνουμε γνώση από τον Τύπο, δεν έχουν κατά βάση κανένα νόημα.
Θα κλείσω, κ. Πρόεδρε, αφού ευχαριστήσω για την υπομονή σας και αφού ευχαριστήσω και όλους σας γιατί είστε πρόθυμοι κάθε φορά και ανταποκρίνεστε στο κάλεσμά μας, να συζητήσουμε για αυτά τα θέματα τα οποία είναι αρκετά σοβαρά. Να ζητήσω, κ. Πρόεδρε, δεν ξέρω αν θα πρέπει να γίνει τώρα αυτό ή θα πρέπει όταν αποχωρήσουν οι κύριοι, να ορίσουμε τη διαδικασία και το πρόγραμμα με το οποίο θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας και θα ήθελα να θέσουμε ο κ. Παυλόπουλος, ο κ. Πολύδωρας και εγώ ένα θέμα μετά τη λήξη αυτής της συνεδρίασης σε ότι αφορά την ακρόαση των φορέων. Σας ευχαριστώ πολύ.