Ομιλία του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Ν.Δ. Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας
Ομιλία του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας και Βουλευτή Ν.Δ. Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στην συνεδρίαση της Επιτροπής με θέμα ημερησίας διάταξης: "Συζήτηση επί του Σ/Ν Υπ. Οικονομικών "Περιουσίες υπέρ Κοινοφελών Σκοπών, υπέρ του δημοσίου και σχολάζουσες κληρονομιές"
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Καταρχάς να ευχαριστήσω τον κ. Πρόεδρο της Επιτροπής, διότι διαπίστωσα πραγματικά ότι ασχολήθηκε πάρα πολύ με τα συμπεράσματα της Επιτροπής μας. Απαντήσατε σε ένα προς ένα τα ερωτήματά μας και χαίρομαι διότι, διευκρινίσατε ότι και τα περισσότερα καταγραφέντα στο δικό μας κείμενο έχουν συμπεριληφθεί και στο νόμο τον οποίο φέρατε. Αυτό είναι δεδομένο. Όταν θα έρθει ο νόμος θα τοποθετηθούμε σε όλα τα συγκεκριμένα άρθρα. Θα ήθελα όμως πρώτα κ. Πρόεδρε, να μου απαντήσετε σε ορισμένα ερωτήματα, εάν στα ερωτήματά μου αυτά δίνει απάντηση ο νόμος σας.
Το πρώτο αφορά την καταγραφή. Δεν πείστηκα ότι η καταγραφή μπορεί να γίνει τόσο εύκολα όπως προβλέπεται στο άρθρο το οποίο αναγνώσατε, διότι, θεωρώ πολύ σκληρό π.χ. το εάν εντός τριών μηνών δεν έχουν απαντήσει ποια είναι τα κληροδοτήματα τα οποία έχει ο κάθε φορέας να θεωρούνται ότι περιέχονται στο Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα, διότι, υπάρχουν φορείς που έχουν κληροδοτήματα που είτε δεν έχουν λάβει γνώση, είτε δεν θα λάβουν γνώση της εγκυκλίου της δικής σας, είτε δεν θα αποσταλεί ίσως εγκύκλιος από το Υπουργείο Οικονομικών που θα τους προτρέπει να δώσουν τις καταγραφές. Γιατί; Γιατί δεν έχει γίνει πλήρης καταγραφή των 11.000 κληροδοτημάτων και των σχολαζουσών κληρονομιών που υπάρχουν. Δεν υπάρχει αυτή η καταγραφή γενικά στο Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να ξέρετε εσείς ότι θα στείλετε π.χ. σε 570 ιδρύματα, οι σε 570 σχολάζουσες κληρονομιές. Πράγματι, όπως ανέλυσε ο κ. Πρόεδρος υπολογίζεται ότι η περιουσία όλων αυτών είναι περίπου 10 δις ευρώ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και θα ήθελα να μου πείτε για την καταγραφή.
Το δεύτερο είναι η εκκαθάριση. Σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση ανελύθη σωστά από την Επιτροπή μας, ότι με το ρυθμό που πήγαινε η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή, περίπου 20 με 30 εκκαθαρίσεις το χρόνο, θα χρειαζόμασταν 300 χρόνια. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο το οποίο εσείς προτείνετε που θα μας δώσει την ευχέρεια, ώστε αυτή η διαδικασία να έχει πολύ πιο σύντομο χρόνο, ώστε να μπορέσουμε να πούμε ότι αυτά θα εκκαθαριστούν σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα αξιοποίησής τους.
Το τρίτο μου ερώτημα αφορά την εποπτεία. Είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό θέμα. Δώσατε απάντηση σε ότι αφορά την εποπτεία και το ερώτημά μου είναι εάν επαρκούν οι κεντρικές, περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών να ασκήσουν την εποπτεία επί των 11.000 αυτών κληροδοτημάτων που υπάρχουν και των διαφόρων άλλων φορέων. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει ένα ακίνητο, κεντρικό των Αθηνών, καταπληκτικό ακίνητο με πολύ μεγάλη αξία, το οποίο έχει καταληφθεί εδώ και 22 ολόκληρα χρόνια από φοιτητές, οι οποίοι το χρησιμοποιούν είτε για μπαρ, είτε για κατοικία τους και όταν προσπάθησε το πολυτεχνείο να μπει μέσα με συνοδεία εισαγγελέα για να δει τουλάχιστον τι γίνεται το ακίνητο του δεν μπόρεσε καν να μπει μέσα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες.
Να κάνω δύο συγκεκριμένα ερωτήματα. Το πρώτο μου συγκεκριμένο ερώτημα αφορά τη «Ζωσιμαία» κληρονομιά και το κληροδότημα «Σταύρος» σε ό,τι αφορά τις μετοχές της Εθνικής Τραπέζης. Γνωρίζετε ότι όταν ιδρύθηκε η Εθνική Τράπεζα με 5 εκατομμύρια μετοχές, τα δύο αυτά ιδρύματα είχαν το 1 εκατομμύριο των μετοχών. Είχανε δηλαδή το 1/5 περίπου του μετοχικού κεφαλαίου τότε της Εθνικής Τραπέζης. Μετά, με τις διάφορες μετοχοποιήσεις που έγιναν της Εθνικής Τράπεζας, η Εθνική Τράπεζα έχει αυτή τη στιγμή, εάν δεν απατώμαι 45 εκατομμύρια μετοχές, ενώ τα δύο ιδρύματα δεν έχουν το 1/5 των μετοχών αλλά παραμένουν ακόμα σε άγνωστο αριθμό μετοχών στο μετοχολόγιο της Εθνικής Τράπεζας. Είναι ένα συγκεκριμένο ερώτημα, δεν ξέρω εάν σας έχει απασχολήσει.
Είναι δύο πολύ σημαντικά θέματα αυτά τα οποία μας ετέθησαν. Το θέμα των μετοχών της Εθνικής Τραπέζης ετέθη από την επιτροπή αγώνα των ηπειρωτικών κληροδοτημάτων όταν είχαν έρθει εδώ και μας έθεσαν αυτό το ερώτημα. Τι γίνεται με το μετοχολόγιο της Εθνικής Τραπέζης σε ό,τι αφορά τα δύο αυτά μεγάλα ιδρύματα, το «Ζωσιμαίο» και το κληροδότημα «Σταύρος». Σας ευχαριστώ πολύ.