Search
× Search
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ομιλίες

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Παρέμβαση του Βουλευτή Β' Πειραιά και Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ν.Δ. κ. Ιωάννη Τραγάκη

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Τραγάκης.

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Καταρχάς, νομίζω ότι η επιλογή του κυρίου Κατσίγιαννη είναι ευτυχής. Ο κύριος Κατσίγιαννης έχει ένα πολύ σοβαρό βιογραφικό, έχει μία παρουσία στο δικαστικό χώρο περίπου 40 ετών και έχει αποδείξει τις ικανότητές του για το συγκεκριμένο θέμα. Δράττομαι όμως της ευκαιρίας, κυρία Πρόεδρε, προτού αρχίσουμε με τον κ. Κατσίγιαννη και η παρουσία του Υπουργού , μου δίνει το δικαίωμα να ρωτήσω εάν ο κ. Υπουργός έχει να κάνει κανένα σχόλιο για τον προηγούμενο Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής, τον κ. Αρναούτογλου, ο οποίος έστειλε μία επιστολή προς όλα τα  μέλη εδώ και που είχε πολύ αιχμηρά ερωτήματα να μην πω πολύ αιχμηρές διατυπώσεις σε ότι αφορά και τη λειτουργία της Αρχής και σε ότι αφορά γενικά τη λειτουργία, το πώς αντιμετωπίστηκε η Ανεξάρτητη Αρχή αυτή από την ίδρυσή της μέχρι τώρα. Θα ήθελα επίσης αυτό το ερώτημα να το θέσω και για τον κ. Κατσίγιαννη εάν έχει ενημερωθεί γι’ αυτή την αναφορά του κυρίου Αρναούτογλου, την επιστολή δηλαδή που έστειλε σε όλους σας διότι και ο κ. Αρναούτογλου τον οποίο όλοι ψηφίσαμε την προηγούμενη φορά και η απόφαση ήταν ομόφωνη να αναλάβει την Ανεξάρτητη Αρχή. Ήταν μια προσωπικότητα από τον δικαστικό χώρο, είχε διατελέσει Αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, παραλίγο δεν έγινε Πρόεδρος και είχε ένα πολύ σοβαρό βιογραφικό. Αυτά είναι τα ερωτήματά μου σε ότι αφορά τον κ. Υπουργό και αν θέλει να του τα κάνω και πιο συγκεκριμένα παρά το γεγονός ότι έχει την αναφορά και την μελετάει . Άρα, θα την έχετε μελετήσει και θα έχετε απαντήσεις για πολλά από αυτά που λέει για την ΚΥΑ την αντιμετώπισή του όλα αυτά τα οποία αναφέρει.

Ερχόμενος σε εσάς κύριε Κατσίγιαννη, θέλω να κάνω μία ερώτηση γιατί με τις διατάξεις του 4412/2016 δεν είναι μόνο ένα σύστημα έννομης προστασίας κατά τη διαδικασία, αλλά είναι και για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων και σ’ αυτό το σημείο των δημοσίων συμβάσεων ο κ. Αρναούτογλος λέει ότι του πήγαν μία σύμβαση για προμήθεια πληροφοριακών συστημάτων για κάποιο Υπουργείο και δεν την υπέγραψε διότι δεν είχε τα μέλη της Επιτροπής. Διότι, μόνο ένας άνθρωπος  εσείς δηλαδή γιατί μόνο εσείς θα είστε, οι υπόλοιποι 30 δεν πρόκειται να βρεθούν  σε σύντομο χρονικό διάστημα  ούτως ώστε να έχετε συμπαραστάτες, να έχετε ανθρώπους οι οποίοι θα γνωρίζουν, να έχετε ένα πληροφορικάριο π.χ., δεν είναι ανάγκη να είναι μόνο νομικοί. Παρά το γεγονός ότι η προκήρυξη όπως προβλέπει ο νόμος, προβλέπει νομικούς με ορισμένες προϋποθέσεις, για τους 8, τους 15 κ.λπ..

Άρα το πρώτο μου  ερώτημα είναι αυτό και γεννάται το ζήτημα εάν υπάρχει αντίθεση της διατάξεως νόμου με τις διατάξεις του Συντάγματος περί οργάνωσης και δικαιοδοσίας των δικαστηρίων. Διότι φοβάμαι  παρά το γεγονός ότι η Ανεξάρτητη Αρχή δεν έχει τη δυνατότητα επίλυσης με τη δύναμη δεδικασμένης, παρόλα αυτά όμως η Ανεξάρτητη Αρχή είναι προδικαστική. Έχει γίνει μία προδικαστική απόφαση η οποία μπορεί να επηρεάσει και τις δικαστικές αποφάσεις.

Το δεύτερο ερώτημά μου είναι ότι εάν πιστεύετε ότι όντας κεντρική αυτή η Αρχή θα ήταν καλύτερα να ήταν αποκεντρωμένη. Δηλαδή, εάν υπήρχε κάποια υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής στη Βόρεια Ελλάδα, στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο βέβαια η απάντηση είναι ότι θα πρέπει  η Ανεξάρτητη Αρχή να έχει όλες τις αποφάσεις σε ένα κέντρο ώστε να μην υπάρχουν διαφορετικές αποφάσεις από διαφορετικά κέντρα όπως γίνεται  και με τα δικαστήρια.

Το τρίτο μου ερώτημα αφορά τη διαδικασία επιλογής προσωπικού, δηλαδή είναι μέσω ΑΣΕΠ βέβαια τα 30 μέλη, 10 διορίζονται με θητεία 3 ετών και τα υπόλοιπα μέλη είναι με 5ετή θητεία. Εδώ τίθεται ένα ερώτημα εάν λήξει η θητεία του Προέδρου ή παραιτηθεί, όπως παραιτήθηκε ο προηγούμενος Πρόεδρος. Εδώ προβλέπει ότι ο χρόνος …………… μπορεί να υπερβεί τους 6 μήνες, λέει όμως ότι αντικαθίστανται από αυτούς που συμμετείχαν στη διαδικασία για την επιλογή. Στη διαδικασία για την επιλογή  εάν δεν απατώμαι ήσασταν δύο και επιλέγετε εσείς απέναντι ενός άξιου δικαστικού ομολογουμένως και μάλιστα προέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου. Θέλω να πω δηλαδή ότι εάν ου μη γέννητο εσείς παραιτηθείτε, θα αναλάβει ο έτερος συνυποψήφιος γι’ αυτή τη θέση ή θα ξαναγίνει προκήρυξη όπως έγινε τώρα   μετά την παραίτηση του κ. Αρναούτογλου.

Το ερώτημα προς τον κύριο Υπουργό είναι ότι εάν έγινε η  ανάθεση στον κ. Αρναούτολγου, η προκήρυξη ήταν με μόνο έναν υποψήφιο, τον κ. Αρνατούτογλου. Ο νόμος προβλέπει στο άρθρο 348 παράγραφος 8 ότι  εκλιπόντος ή παραιτουμένου του προέδρου αντικαθίσταται από έτερο συμμετέχοντα στη διαδικασία επιλογής.

 Δεν ξέρω αν το προσέξατε, κ. Υπουργέ. Να το δείτε και αυτό, λοιπόν.

            Κύριε Κατσίγιαννη, σας στέλνουμε σε έναν, μπορώ να πω, κυκεώνα, ειλικρινά σας μιλάω και σας εύχομαι καλό κουράγιο, καλή δύναμη. Θα πάτε σε ένα κτίριο άδειο, ένα κτίριο στην Περιφέρειά μου, στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη , αλλά χωρίς κανέναν. Θα πάτε, δηλαδή και μέχρι να γίνει η επιλογή των 30 μέσω ΑΣΕΠ αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρξει πάρα πολύς χρόνος για να μπορέσετε να έχετε βοηθούς ή ανθρώπους, μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής, οι οποίοι θα μπορέσουν να συνδράμουν στο έργο σας. Πιστεύετε ότι θα τα καταφέρετε; Πρέπει να επισπευσθεί αυτή διαδικασία. Δεν ξέρω αν ο κ. Υπουργός έχει τη δυνατότητα να επισπεύσει τη διαδικασία των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, διότι πρέπει να γίνει η προκήρυξη, να ελεγχθούν τα βιογραφικά, να δούμε ποιοι υπέβαλλαν υποψηφιότητες, να πάνε στο ΑΣΕΠ, το ΑΣΕΠ να διαλέξει ποιοι είναι κ.λπ.. Αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα.

            Κλείνω με το θέμα της οικονομικής αυτοτέλειας. Υπάρχει πράγματι οικονομική αυτοτέλεια αυτής της Ανεξάρτητης Αρχής. Θα εισπράττει κράτηση 0,06% επί όλων των συμβάσεων που υπάγονται στον παρόντα νόμο, αλλά μέχρι να προκηρυχθούν και να έρθουν σε σας προκηρύξεις αναθέσεων έργων, ώστε να μπορέσετε να εισπράξετε από εκεί το 0,06% αντιλαμβάνεστε ότι τα έσοδα θα αργήσουν. Από πού θα χρηματοδοτηθεί σε αυτό το κενό χρονικό διάστημα η Ανεξάρτητη Αρχή χωρίς έσοδα; Αναφέρει κάπου ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά όπως ξέρετε η οδηγία η οποία μας εστάλη για τη δημιουργία αυτής της Αρχής δεν προβλέπει χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και μάλιστα δημιουργήθηκε ένα θέμα στην Κομισιόν, επειδή δεν προβλέπεται από την οδηγία χρηματοδότηση της Αρχής. Πώς θα τα βγάλετε πέρα χωρίς έσοδα;

Βέβαια είμαστε θετικοί για την τοποθέτηση του κ. Κατσίγιαννη. Ευχαριστώ πολύ.

Print
1606 Rate this article:
3.0
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω