Search
× Search
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ομιλίες

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Παρέμβαση του κ. Ιωάννη Τραγάκη στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης

Το λόγο έχει ο κ. Τραγάκης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Σας είχα παρακαλέσει, κύριε Υπουργέ, γιατί σας είχα πει ότι μια ανειλημμένη υποχρέωση και θα πρέπει να φύγω από νωρίς και γι' αυτό ζήτησα να πάρω πρώτος το λόγο.

 Δεν θα αποφύγω, όμως, τον πειρασμό να ανατρέξω στα πρακτικά της 26/1/2016, όταν ο κ. Υπουργός μας παρουσίαζε την προηγούμενη Διοίκηση του ΟΣΕ. Ήσασταν τόσο υπέρ τους, τόσο καλά λόγια δεν είχα ξανακούσει και τώρα βλέπω στο σημείωμά σας για παύση.

Τους παύσατε;

Τους παύσατε.

Επειδή τώρα είδα ανταποκρίσεις, ξέρετε, είναι σπάνιο το φαινόμενο να έρχεται μια διοίκηση ενός Οργανισμού που είχε παυτεί η προηγούμενη. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι υπάρχει θέμα.

Νομίζω ότι θα απαντήσετε εσείς και εξάλλου, πάντα απατάτε ανεξάρτητα αν είναι σωστά αυτά που λέτε.

Καταρχάς, για τα προσόντα του κ. Κακουλάκη.

 Έχετε εξετάσει - επειδή είσαστε έγκριτος νομικός - το ενδεχόμενο να υπάρχει ασυμβίβαστο από το γεγονός ότι εσείς ακόμα και τώρα που μιλάμε εδώ είσαστε νομικός σύμβουλος στη ΓΑΙΑ ΟΣΕ και συγχρόνως αναλαμβάνετε και Πρόεδρος του ΟΣΕ.

Υπάρχει ασυμβίβαστο;

Θέλω να το ψάξετε, μήπως υπάρχει ασυμβίβαστο και άδικα μιλάμε εδώ τώρα και σας καλούμε στην ακρόαση.

Ο προηγούμενος Πρόεδρος δεν ήταν, όμως, νομικός σύμβουλος στη ΓΑΙΑ ΟΣΕ.

Το ερώτημά μου, δεν το καταλάβατε, μάλλον. Εκτός του ότι, όπως λέει ότι είναι και  δικός σας νομικός συνεργάτης.

Αυτό πρέπει να το εξετάσετε.

Όσον αφορά τον κ. Θεοχάρη. Είσαστε ειδικός σύμβουλος του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης. Έτσι δεν είναι; Και είσαστε ακόμα. Δεν είσαστε τώρα;

Όταν μπήκατε στη ΤΡΑΙΝΟΣΕ, φύγατε τώρα τελευταία;

Έτσι δεν είναι; Περίπου όταν μεταβιβάστηκε στους Ιταλούς.

Έχω μερικά ερωτήματα να σας κάνω,  γιατί μας δείξατε ότι γνωρίζετε το αντικείμενο και κάνατε και οι δύο μια εμπεριστατωμένη, μάλιστα, εσείς κάνατε, κ. Θεοχάρη και μια ανάλυση που δείξατε ότι είσαστε γνώστης των θεμάτων του ΟΣΕ.

 Πρώτον, επί Θεοφανόπουλου, που τον αντικαταστήσατε, σας παρέδωσε 120 εκατ. αποθεματικό. Πόσα παραλαμβάνετε τώρα; Μηδέν, νομίζω.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Παραπάνω είναι, κ. Τραγάκη.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Μακάρι. Θέσατε και το θέμα του οργανογράμματος του ΟΣΕ. Πού βρίσκεται το οργανόγραμμα του ΟΣΕ; Δύο διοικήσεις πέρασαν, ο κ. Θεοφανόπουλος όταν τον είχαμε ακροαστεί μας είχε πει ότι ετοιμάζεται το οργανόγραμμα. Η προηγούμενη διοίκηση που παύσατε, μας είχε πει ότι ετοιμάζει το οργανόγραμμα. Πού βρίσκεται επιτέλους αυτό το περίφημο οργανόγραμμα του ΟΣΕ;

Επίσης, για το επιχειρησιακό σχέδιο, το σχέδιο ανάταξης και συντήρησης του ΟΣΕ, για το οποίο, είχα κάνει μια σειρά ερωτήσεων τότε και θα βρείτε ερωτήματα αν ανατρέξετε στα πρακτικά της 26-1-2016. Τα κυριότερα ερωτήματά μου είναι για το επενδυτικό σχέδιο έργων ανάταξης - συντήρησης του σιδηροδρομικού δικτύου. Πού βρίσκεται αυτό τώρα; Είχε παρθεί μια απόφαση για το σχέδιο 2016 - 2018. Τι έχει γίνει γι' αυτό το θέμα;

Να ξέρετε ότι όλοι μας πιστεύουμε στον σιδηρόδρομο. Πιστεύουμε ότι ο σιδηρόδρομος είναι το πλέον οικολογικό μέσο μεταφοράς. Νομίζω ότι το μέλλον του σιδηροδρόμου είναι στον εμπορικό τομέα, επομένως θα πρέπει να αναπτύξατε όλες σας τις δραστηριότητες σε ό,τι αφορά τον εμπορικό τομέα. Για να σας βοηθήσω σε αυτό το θέμα, ο κ. Κουμουτσάκος όταν ήταν υπεύθυνος μεταφορών Ευρωβουλευτής στην Ε.Ε. είχε κάνει το λεγόμενο εσωτερικό δίκτυο, το οποίο, δημιουργούσε κόμβο και το λιμάνι του Πειραιά και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Να ανατρέξετε εκεί, να δείτε τις μελέτες, για να μπορέσετε να βοηθηθείτε, διότι, είμαστε πολύ χαμηλά στην διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων.

Υπάρχει το κέντρο εκπαίδευσης που δίνει πιστοποίηση σε κλειδούχους, σταθμάρχες, μηχανοδηγούς. Τι γίνεται με αυτό; Λειτουργεί; Θα λειτουργήσει; Πώς θα λειτουργήσει;

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω στον κ. Υπουργό, ότι αναρωτιέμαι αν έχουν τελειώσει τα στελέχη. Βλέπω σύμβουλο δικό του, σύμβουλο του κ. Δραγασάκη και δεν τα καταλαβαίνω αυτά.

Θα μας δοθεί η ευκαιρία σε έξι μήνες περίπου να τα ξαναπούμε και να διαπιστώσουμε την πορεία εργασιών του ΟΣΕ.

Ψηφίζω «παρών». Ευχαριστώ.

Print
1706 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω