Search
× Search
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ομιλίες

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Παρέμβαση του Βουλευτή Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής- Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Τον λόγο έχει, ο κ. Τραγάκης.

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ο κ. Υπουργός απήντησε στο θέμα για την προκήρυξη και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της της συνεδρίασης θα μας φέρει τα βιογραφικά εκείνων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Αν ανατρέξουμε στα πρακτικά προ δεκαπέντε ημερών που είχαμε εδώ τον κ. Κωστόπουλο, δεν θέλω να ανατρέξω και να πω τι είπε και ποια ήταν και η επίσημη θέση της ηγεσίας του Υπουργείου, αλλά και ποια ήταν και η θέση του κ. Κωστόπουλου και το τι  ακούστηκαν από τους συναδέλφους βουλευτές. Δεν θα κρίνω τώρα.

Είχαν ακουστεί πολλά όμως και αυτό ανάγκασε και τον κ. Κωστόπουλο να του  υποδειχθεί να υποβάλει παραίτηση και του αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου.

Τώρα, συμπληρώνετε με δύο μέλη του Δ.Σ.. Έχετε επιλέξει αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο; Θα είναι ο κ. Αρβανίτης; Για να ξέρω πώς θα απευθύνω και τις ερωτήσεις μου σαν μέλλων αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ή σαν μέλος του Δ.Σ..

Δεν βλέπω να υπάρχει άλλος σε αυτό, απαντήστε μου για να ξέρω τι θα κάνω τι θα κάνω με τις ερωτήσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΡΕΤΣΟΣ (Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης):  Ευχαριστώ, κ. Τραγάκη. Αυτό θα οριστεί στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ρ.Τ.. Πέντε είναι τα μέλη.

Φαντάζομαι θα τεθεί αυτό το ζήτημα και θα αποφασίσει το Δ.Σ..

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κύριε Δρόσο, αναγνωρίζω πραγματικά και την ακαδημαϊκή σας πορεία και τις ακαδημαϊκές σας γνώσεις και ειλικρινά σας μιλάω το βιογραφικό σας είναι αρκετά μεγάλο.

Δεν γνωρίζω όμως τις πολιτικές σας επιλογές διαχρονικά. Και για το κάνω πιο συγκεκριμένα, υποβάλλοντας και ερωτήσεις βάση του βιογραφικού σας, εκεί ήθελα να καταλήξω.

Βάση του βιογραφικού σας, λοιπόν, όπως εσείς το αναφέρετε κατά σειρά, το 1983 ήσασταν σε ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σαν στέλεχος πολιτικής ομάδας.

Ποια ομάδα ήταν αυτή;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΟΣΟΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης Ανώνυμης Εταιρείας): Η κομμουνιστική ομάδα και συνεργαζόμενοι.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Το ξέρω, γι' αυτό ρώτησα κιόλας. Το ρωτάω για να καταγραφεί στα πρακτικά.

Επίσης, το 1984 έως το 1989 εργαστήκατε στο Υπουργείο Εμπορίου, σαν σύμβουλος σε θέματα Ε.Ε.. Εκεί προσφέρατε αρκετά.

Θα σταθώ όμως στο 1997-2001, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ως Γενικός Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας, με αρμοδιότητα την εποπτεία των ελληνικών κρατικών αμυντικών βιομηχανιών και αμυντικών ερευνητικών και λοιπά.

Όπως γνωρίζετε, για την περίοδο εκείνη, υπήρξα Πρόεδρος μιας Εξεταστικής Επιτροπής για την προμήθεια των TOR-M1, η οποία κατέληξε σε ένα συμπέρασμα πολύ σημαντικό και οδήγησε, βέβαια, στην καταδίκη πολιτικού προσώπου. Δεν σας είχαμε ακροαστεί τότε. Είχαμε ζητήσει να σας ακροαστούμε, αλλά δεν προλάβαμε, γιατί η Επιτροπή τελείωσε τις εργασίες της σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και δεν προλάβαμε να σας ακροαστούμε. Εάν σας είχαμε ακροαστεί τότε, θα σας είχα ρωτήσει πολλά πράγματα για την προμήθεια των TOR-M1.

Θα σταθώ, όμως, κάπου αλλού. Ήσασταν Διευθυντής στο Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο συγκροτήθηκε - όπως λέτε - εξ υπαρχής από εσάς. Εκεί είχατε μέλος και την κυρία Δούρου, αν δεν απατώμαι, έτσι δεν είναι; Έτσι είναι. Δεν έχει σημασία με τι ήταν, με σύμβαση ή όχι.

Εγώ θα σταθώ στα ποδοσφαιρικά σας, επειδή και εσείς αναγνωρίζετε τις ποδοσφαιρικές μου γνώσεις, διότι έχουμε καθίσει δίπλα σε αρκετά ματς. Εγώ, όμως, θα ήθελα να σας ρωτήσω επί συγκεκριμένου ερωτήματος. Όπως γνωρίζετε, η ΕΡΤ έκανε μια σύμβαση για 54 εκατομμύρια ευρώ με τις ομάδες που είναι εκτός των άλλων καναλιών, για δύο χρόνια - το τονίζω. Ενώ, αντίστοιχα υπήρχε μια πρόταση από ιδιωτικό κανάλι για 12 εκατομμύρια ευρώ, για ένα χρόνο. Θέλω να ρωτήσω εάν εσείς ήσασταν τότε Διευθύνων Σύμβουλος, θα επιλέγατε αυτήν τη συμφωνία; Και να σας πω τα υπέρ και τα κατά της συμφωνίας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Κύριε Τραγάκη, παρακαλώ για τον χρόνο σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Παρακαλώ μην με διακόπτετε, κυρία Πρόεδρε. Πάντως, σας ευχαριστώ, διότι αυτό δείχνει ότι έχω το ενδιαφέρον σας για την ομιλία μου. Δείχνει ότι με παρακολουθείτε.

Λοιπόν, εσείς, παρά το γεγονός ότι πράγματι έχει μια θεαματικότητα αρκετά μεγάλη. Όμως, τα έσοδά τους από τις διαφημίσεις -γιατί τα παρακολουθώ όλα τα παιχνίδια και του ποδοσφαίρου- είναι μηδενικά. Δηλαδή, στα time out ή στις διακοπές ή στα ημίχρονα, εκείνο που διαφημίζει η ΕΡΤ είναι το πρόγραμμά της. Τίποτε άλλο. Άρα, ως διαφημιστικό προϊόν, ως έσοδα, δεν έχει καμία, μα καμία επιτυχία πάνω σε αυτό το θέμα.

Τώρα, θα έρθω να σας ρωτήσω για την ΕΡΤ. Ήταν ερωτήματα τα οποία είχαμε θέσει και την προηγούμενη φορά και θα ήθελα, αν είχατε τη δυνατότητα, να απαντήσετε. Τότε είχαν γίνει ορισμένες δηλώσεις, οι οποίες έχουν καταγραφεί και στα πρακτικά. Π.χ., ο κ. Τσακνής – ο προηγούμενος- είχε πει ότι είναι το πιο άρρωστο τμήμα του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού, επί λέξει. Ο κ. Κρίμπαλης, ο Σύμβουλος Προγράμματος είχε πει ότι λειτουργεί ως ενιαίο σύστημα εξουσίας που θυμίζει περισσότερο εμπόλεμη φατρία παρά ορθολογική εταιρική δομή και έχει ως βασικό δόγμα το « όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας και άρα πρέπει να εξοντωθεί με κάποιον τρόπο». Ο Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας μάλιστα της ΕΡΤ ο κ. Μιχαλίτσης είχε κατηγορήσει για το Οργανόγραμμα και είχε πει ότι είναι ένα εξάμβλωμα  που γυρίζει οργανωτικά την εταιρία στον προηγούμενο αιώνα. Ο δε κύριος Θαλασσινός, ο παραιτηθείς « Με έωλες στα όρια παρατυπίας διαδικασίες, με απειλές και εξοστρακισμούς, η ΕΡΤ παραδίδεται σταδιακά στην απαξίωση, την περιθωριοποίηση και την αδράνεια. Και βέβαια ο κ. Αλαφογιώργος, όπως ξέρετε, είχε καλέσει την Ένωση Εισαγγελέων να επιληφθεί των δαπανών εκτός ΕΡΤ, που επιβαρύνουν άσκοπα την υπηρεσία και να ελέγξουν το δημόσιο χρήμα.

Γιατί τα διάβασα όλα αυτά; Τα διάβασα για να σας ρωτήσω το εξής: Σε ένα τέτοιο αρρωστημένο κλίμα που πάτε στην ΕΡΤ – το είπατε και εσείς- ομολογουμένως είπατε ότι πάω να αντιμετωπίσω πολλά προβλήματα. Πώς σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε όλα αυτά τα προβλήματα, όταν π.χ. θα έχετε αντιμέτωπο το σύνολο των δημοσιογράφων, οι οποίοι είχαν βγάλει πρόσφατα μια ανακοίνωση που έλεγε ότι: «Πρώτον. Ο γίγαντας της ΕΡΤ λειτουργικά και οικονομικά παραπαίει. Από το καλοκαίρι του 2017, που ανέλαβε καθήκοντα η ΕΡΤ, στην πραγματικότητα διοικείται από παράλληλους μηχανισμούς. Ο πελατειακός συνδικαλισμός επέστρεψε δριμύτερος. Οι οργανωτικές δομές έχουν απαξιωθεί και Διοίκηση ασκούν ουσιαστικά Επιτροπές ημετέρων». Πώς, λοιπόν, πάτε εσείς, με όλες αυτές τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει και τις καταγγελίες, να αναλάβετε; Αφού, όπως είπατε, αισθάνεσθε αυτή την οργάνωση που λέγεται ΕΡΤ, αυτό το τεράστιο κομμάτι, το βλέπετε με αυτό το μάτι;

Ως προς εσάς, κύριε δημοσιογράφε, Ελευθέριε Αρβανίτη, θέλω να πω το εξής. Είχατε δουλέψει σε αρκετά μέσα. Όπως ξέρετε, η ΕΡΤ είναι δημόσια τηλεόραση, δεν είναι κρατική και ένας λόγος παραπάνω, δεν είναι κομματική. Πώς αισθάνεστε, λοιπόν, εσείς που έχετε δουλέψει σε κομματικά μέσα, σε κομματικό ραδιόφωνο; Θα μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στα καθήκοντά σας; Εγώ, επιμένω ότι θα είστε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος.

Ευχαριστώ πολύ.

 

Print
1393 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω