Search
× Search
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ομιλίες

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Παρέμβαση του Βουλευτή Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής – Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Τον λόγο έχει ο κ. Τραγάκης.

 

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε, εγώ θα ξεκινήσω κύριε Πρόεδρε, από το τελευταίο ερώτημα του συναδέλφου, για το θέμα του Άργους και Ευρώπης. Η ερώτησή μου είναι η απόφαση, η οποία πήρατε, ήταν ομόφωνη; Νομίζω όμως ότι ήταν ομόφωνη απόφαση, επομένως κρίνουμε μια ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Εκείνο που θα ήθελα να πω, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι παρακολουθώ τις έκθεσης σας από το 2009 και αυτά τα οποία είπατε στον απολογισμό σας, τώρα, ο οποίος ήταν ένας γενικός απολογισμός, η παρουσία σας, είναι πάρα πολύ θετικός.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι παραλάβατε την χώρα, στη δεύτερη από το τέλος θέση στην Ευρώπη και καταφέρατε να την έχετε σε πολλά θέματα πρώτη. Τα αναλύσατε, δεν θα τα αναλύσω και εγώ, διότι πράγματι ήταν πολύ μεγάλη επιτυχία, η πρώτη θέση επί του ευρωπαϊκού δικτύου ανταγωνισμού, μαζί με την Ισπανία,  στις έρευνες και παρεμβάσεις απόφασης στον τομέα των τροφίμων. Και, εδώ στο θέμα των τροφίμων, θα ήθελα να σας ρωτήσω, επιληφθήκατε της υποθέσεως για τα πουλερικά. Απέφερε κέρδος αυτό στην ελληνική οικονομία και πόσο;

 Κατέχει η Ελλάδα την 7η θέση των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού σε ότι αφορά την διεκπεραίωση υποθέσεων παράβασης του δικαίου του ανταγωνισμού και τη 14η θέση στην κίνηση νέων ερευνών.

Στην Έκθεση Πεπραγμένων του 2017, κατέχουμε την 9η θέση στην κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης από την 4η. Νομίζω ότι μάλλον διεκπεραιώθηκαν οι περισσότερες υποθέσεις και επομένως δεν υπήρχαν οι υποθέσεις που να μας δώσουν το κίνητρο να είμαστε σε αυτή την υψηλή θέση στην οποία ήμασταν.

Κύριε Πρόεδρε, θα σταθώ και στο θέμα των προστίμων. Πράγματι, από το 2000 έως το 2009, είχαν επιβληθεί πρόστιμα 200 εκατομμυρίων και εσείς τα παραδώσατε στα 576 εκατομμύρια, δηλαδή 376 εκατομμύρια από το 2009 έως το 2018, μια αύξηση σχεδόν 100%.

Θα ήθελα, λοιπόν, να μου πείτε και κάτι γι’ αυτά τα πρόστιμα τα οποία έχετε επιβάλει και γι' αυτό που είπατε, να αποκτήσει η χώρα συνείδηση για τη διευθέτηση. Νομίζω ότι ο θεσμός της διευθέτησης είναι ένας θεσμός που πήγε καλά, ειδικά στις κατασκευαστικές εταιρείες.

Όπως γνωρίζετε, κύριε Πρόεδρε, όταν ήταν σε διευθέτηση, οι κατασκευαστικές εταιρείες δεν μπορούσαν να λάβουν μέρος σε διαγωνισμό. Μετά το γεγονός ότι μπήκαν στη διευθέτηση, απεδέχθησαν αυτό που εσείς ονομάσατε αυτοκάθαρση και απεδέχθησαν τα πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν. Πράγματι και στο εφετείο οι αποφάσεις ήταν δεκαεπτά στις δεκαεπτά και στο Συμβούλιο της Επικρατείας τρεις στις τρεις. Απεδέχθησαν περίπου το 70% των προστίμων και άρχισαν να αποδέχονται το θέμα της διευθέτησης.

Νομίζω ότι η διευθέτηση είναι ένας θεσμός που πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας, σε όλους τους τομείς, όπως πολύ σωστά το είπατε, ακόμη και στις παραβάσεις.

Πράγματι, είχατε 600 υποθέσεις όταν αναλάβατε, βγήκαν και άλλες 600 στην πορεία της θητείας σας, δηλαδή ένα σύνολο 1200 υποθέσεων και τις διεκπεραιώσατε σχεδόν όλες, μιας και οι 145 που έχουν μείνει, με τις 50 από αυτές να είναι σε διευθέτηση, είναι τελειωμένες.

Νομίζω ότι αν είχατε λίγο χρόνο ακόμη, αν δεν απατώμαι στις 23 Δεκεμβρίου λήγει η θητεία σας, θα τελειώνατε, αν και μπορείτε να ασκήσετε τα καθήκοντά σας μέχρι και όποτε έρθει ο επόμενος.

Θα ήθελα να μου πείτε κάτι σχετικά με τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ, γιατί, πράγματι, ο ΟΟΣΑ είναι ένας οργανισμός διεθνούς κύρους, διεθνούς αναγνώρισης και όλα τα στοιχεία που δίνει δεν αμφισβητούνται, κάτι που είναι πολύ σημαντικό.

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, την έκθεση, μου έμεινε ότι από τις υποθέσεις του 2016 - 2017, που η Επιτροπή σας είχε επιληφθεί και που αφορούσαν την κατάκτηση δεσπόζουσας θέσης, στα πρωτοδικεία είχε πάει το 30%, εάν δεν κάνω λάθος, αφού είχαν αποδεχθεί τα πρόστιμα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΤΣΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού): (Ομιλεί εκτός μικροφώνου, δεν ακούγεται)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Για τα πρόστιμα πάντοτε μιλάω.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΤΣΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού): (Ομιλεί εκτός μικροφώνου, δεν ακούγεται)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Έτσι. Το εφετείο τα μειώνει;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΤΣΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού): Το Διοικητικό Εφετείο επιλαμβάνεται μετά από προσφυγές κατά αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Πολύ ωραία.

Άρα, εσείς, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, για παράδειγμα, από το 2012 έως το 2017, εξέδωσε 14 αποφάσεις, βάσει της έκθεσης του ΟΟΣΑ, για οριζόντιες συμφωνίες με αντίκτυπο στην αγορά, παραδείγματος χάριν, αυτό που είπα προηγουμένως, για τα πουλερικά, που απέδωσαν περίπου 250 εκατομμύρια στην ελληνική οικονομία.

Επίσης, υπάρχουν και άλλες αποφάσεις και άλλα θέματα τα οποία είχατε επιληφθεί και στα οποία θα ήθελα να έχω την άποψή σας.

Καταρχάς, πράγματι, έχετε 54 από 69, έχει μείνει πάρα πολύ λίγο το προσωπικό, αν και χρησιμοποιείτε, βέβαια, εξωτερικούς δικηγόρους. Επειδή ακούγονται πολλές φήμες για τις αμοιβές των εξωτερικών δικηγόρων, θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να μου πείτε για αυτές τις φήμες που ακούγονται.

Εγώ δεν τις αποδέχομαι αυτές τις φήμες γιατί ξέρω περίπου πόσο αμείβονται οι εξωτερικοί δικηγόροι που χρησιμοποιείτε και οι οποίοι, κατά κάποιο τρόπο, μπορώ να πω ότι κάνουν χάρη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, να συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία και δεν ξέρω πού οφείλεται αυτό.

Θέλω να μου το εξηγήσετε αυτό και για τους εξωτερικούς δικηγόρους.

Η τελευταία μου ερώτηση, κύριε πρόεδρε, αφορά τα τρόφιμα. Πέρυσι σας είχα κάνει μια ερώτηση για το 3,6% αύξηση στην τιμή των τροφίμων. Ήταν για την Έκθεση του 2015.

Σας είχα κάνει την ερώτηση ότι, πράγματι, η αύξηση της τιμής των τροφίμων ήταν περίπου 3,6%.

Εκεί, παρεμπιπτόντως, ετέθη και το θέμα «Μαρινόπουλου» - «Σκλαβενίτη». Πράγματι, έκλεισαν 22 υποκαταστήματα της «Μαρινόπουλος» για να μην αποκτήσει την εταιρεία, η οποία δημιουργήθηκε, μια δεσπόζουσα θέση στην αγορά, γιατί υπάρχουν και άλλες εταιρείες σουπερμάρκετ. Παρόλα αυτά, όμως, η εμπειρία μου λέει ότι ελάχιστοι έως καθόλου απολύθηκαν. Απορροφήθηκαν όλοι περίπου οι εργαζόμενοι του «Μαρινόπουλου» στον «Σκλαβενίτη», με μια διαφορά, κύριε Πρόεδρε κι εδώ θέλω να μου δώσετε την απάντηση. Έχω την αίσθηση ότι δεν ήταν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αλλά ότι πολλοί από αυτούς ήταν με τετράωρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν αυτό το έχετε ελέγξει κι εάν ισχύει.

            Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για ότι έχετε κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Προσωπικά δεν αποδέχομαι καμία, μα καμία αιχμή για το έργο σας και δεν αποδέχομαι καμία αιχμή για το έργο σας γιατί, όπως είπα και προηγουμένως, σχεδόν όλες οι αποφάσεις, για να μην πω όλες, ήταν ομόφωνες και ομόφωνες σημαίνει ότι συμφωνούσατε εσείς, συμφωνούσε η Αντιπρόεδρος, συμφωνούσαν όλοι και, αφού συμφωνούσαν όλοι, νομίζω ότι μια ομόφωνη απόφαση κακώς βάλλεται!

Ευχαριστώ πολύ.

 

Print
1348 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω