Search
× Search
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ομιλίες

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Παρέμβαση του Βουλευτή Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής- Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Τον λόγο έχει ο κ. Τραγάκης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ : Κυρία Πρόεδρε, εκτιμώ την σύντομη ανέλιξή σας σε όλα τα αξιώματα, πραγματικά το εκτιμώ, έχετε αποδείξει όμως, ότι εσείς είστε ταχύτερη ακόμη και από την Κατερίνα Θάνου, την συνεπώνυμή σας, την Ολυμπιονίκη δηλαδή, σε ό,τι αφορά την ταχύτητα. Για να γίνω ακριβής, όπως είχατε δηλώσει, διότι ο κ. Βορίδης είπε ένα μέρος των δηλώσεών σας τότε στην Ένωση Εισαγγελέων και Δικαστών, είχατε σημειώσει επί λέξει «έτσι δημιουργείται και εύλογη πεποίθηση ότι υπήρχε προϋπάρχουσα συναλλαγή». Εννοούσατε τότε, εάν κάποιος από τη διοίκηση, αναλάβει μέλος ή πρόεδρος ανεξάρτητης αρχής και συνεχίζεται «ο δικαστικός λειτουργός επιβάλλεται και μετά την συνταξιοδότησή του να διαφυλάσσει τόσο την προσωπική του αξιοπρέπεια, αλλά πρωτίστως το κύρος και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης, ώστε να μπορούν να μας εμπιστεύονται». Αυτή ήταν επί λέξει η δήλωσή σας, τότε, το ασπάζεστε και τώρα πιστεύω, παρά το γεγονός ότι πριν από λίγο καιρό η ίδια είπατε «ουδείς δικαιούται να καταλογίζει συναλλαγή ή πελατειακή σχέση μεταξύ της ίδιας και της κυβέρνησης» όταν αναλάβατε στο νομικό συμβούλιο του Πρωθυπουργού Υπουργού. Βέβαια, εδώ παρουσιάζεται το φαινόμενο, για να μην ξεχνάμε και εσάς κύριε Υπουργέ ότι και η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού η κυρία Νάκου ήταν νομικός σύμβουλος στο γραφείο του κ. Παππά. Δηλαδή, έχουμε αυτή τη στιγμή την Πρόεδρο και την Αντιπρόεδρο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού που να είναι νομικοί σύμβουλοι σε κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και μάλιστα στον Πρωθυπουργό.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Έχουμε και εισηγητές που υπήρξαν σύμβουλοι υπουργών, αλλά δεν το θεωρώ μειονεκτικό.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εγώ μάλιστα για την ανέλιξη της κυρίας Θάνου ρίχνω ευθύνες και στις προηγούμενες κυβερνήσεις για να είμαι ειλικρινής.

Θα ήθελα να πω για τη σημασία της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι την εποπτεία της λειτουργίας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας -είναι πολύ σημαντικό στοιχείο αυτό και αφορά και σας κύριε Υπουργέ, να το προσέξετε- την ασκεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Είναι δηλαδή ο σημαντικός μοχλός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, γιατί έχει σχέση με όλες τις εταιρείες και αυτό μπορεί, παραδείγματος χάρη, να δημιουργήσει σε τρίτους και κυρίως σε επενδυτές όταν έρχονται ξένοι επενδυτές ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα κινείται εφεξής καθοδηγούμενη από κομματικά κριτήρια πια, αφού η Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος κατείχαν τις θέσεις που είπα και όχι μόνον αυτό, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι υπήρχε και μία άλλη κατά κάποιο τρόπο επέμβαση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και η επέμβαση αυτή έγινε τότε με την αλλαγή του νόμου που άλλαξε ο 3959 του 2011 και σε μία τροπολογία τη νύχτα πέρασε η 282 του ν. 4364/2016, παρά τις αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης   που τότε είχαν προταθεί ακόμα και όρια ηλικίας, τότε έγινε και για τη συγγένεια πρώτου βαθμού με βουλευτές ή κυβερνητικά στελέχη και η κυβέρνηση το κατάλαβε και μετά από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η όποια παρέμβαση οδήγησε την κυβέρνηση να φέρει μέσα σε μία νύχτα την τροποποίηση του άρθρου 282,  να το αποσύρει και με τα άρθρα 103 και 104 του ν.4389/2016 να το πάρει πίσω.

Αντιλαμβάνεστε, δηλαδή, ότι και η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο θεσμός ο οποίος λειτουργεί ανασταλτικά. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κύριος Μητσοτάκης τον οποίον ο κύριος Παπαχριστόπουλος –και τον ευχαριστώ- απεκάλεσε Πρωθυπουργό, έστειλε αυτή την επιστολή που έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επειδή δε και ο κύριος Υπουργός ανεφέρθη και θα ήθελα να αναφερθώ και εγώ στην νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία ξέρετε Κύριε Υπουργέ, η οποία μιλάει ακριβώς και επί λέξει για το πόσο ανεξάρτητες πρέπει να είναι σε όλες τις χώρες οι ανεξάρτητες αρχές της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο θέλω να το καταλάβουμε όλοι.

Επειδή αναφέρθησαν και στην απερχόμενη διοίκηση και μάλιστα στον Πρόεδρο της, είμαι υποχρεωμένος να φέρω μερικά στοιχεία από τότε πώς έχουν γίνει. Στα χρόνια που ο κ κυριτσάκης ήταν πρόεδρος αυτής της ανεξαρτήτου αρχής και παρέλαβε τη χώρα μας στην προτελευταία θέση, ακούστε τα επιτεύγματα μετά από 9 χρόνια…

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής - Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Τα ακούσαμε από τον ίδιο τον κ. Κυριτσάκη, κύριε Τραγάκη.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου να τα πω. Κατέχει την πρώτη θέση εντός του ευρωπαϊκού δικτύου ανταγωνισμού μαζί με την Ισπανία στις έρευνες, παρεμβάσεις, αποφάσεις στον τομέα των τροφίμων. Κατέχει την 7η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού, όσον αφορά τη διεκπεραίωση υποθέσεων παραβάσεις του δικαίου του ανταγωνισμού. Κατέχει τη 14η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού στην κίνηση νέων ερευνών και μάλιστα όταν έγινε η πρόσφατη αξιολόγηση από τον ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Ανταγωνισμού υπό τον κύριο Κυριτσάκη, είδατε ότι η χώρα μας πήρε και τα εύσημα και όχι μόνο τα εύσημα, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα θέματα και επειδή και εσείς κυρία Πρόεδρε είπατε ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου υπήρξε παραγραφή, όπως γνωρίζετε επεβλήθησαν πρόστιμα και επειδή ετέθη το ερώτημα ότι το Μαξίμου λέγανε τότε ότι χαρίζει πρόστιμα ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα κατά τη διάρκεια των 9 ετών 400 εκατομμύρια περίπου εκατομμύρια ευρώ, όταν καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ετών είχαν εισπραχθεί μόνον 200.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού και βάση τις αξιολογήσεις του όσα είχε πετύχει αρκετά και σοβαρά πράγματα.

 

Κλείνοντας, εμείς, κυρία Πρόεδρε, θα καταψηφίσουμε και εσάς και τους συνεργάτες σας, παρά το γεγονός ότι για τον κύριο Κυριτσάκη, επειδή είχε λεχθεί τότε, θα σας θυμίσω ότι τότε υπήρξε άλλη ψηφοφορία σε ότι αφορά την επιλογή του κυρίου Κυριτσάκη.

 

Print
1394 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω