Search
× Search
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ομιλίες

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Ομιλία του Βουλευτή Β' Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στη συζήτηση για το Ν/Σ του Υπ. Εργασίας για τις 120 δόσεις

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Πριν αναφερθώ στην ουσία του Σχεδίου Νόμου, επιτρέψτε μου, με τη μακρά εμπειρία μου στη πολιτική να επισημάνω τον άγραφο κανόνα της πολιτικής:

Όταν αρχίσει η κατηφόρα για μία κυβέρνηση, δεν μπαίνει φρένο.

Και η κατηφόρα της κυβέρνησης δεν έχει σταματημό.

Αυτή είναι η αλήθεια.

Ό,τι και να υποσχεθούν, ό,τι και να δώσουν προεκλογικά, ο κόσμος δεν αλλάζει την άποψη του, τους έχει μάθει πια.

Επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε συστηματικά την παραγωγική οικονομία και αφαίμαξε συνειδητά τη μεσαία τάξη, με μαζική υπερφορολόγηση!

Θυμίζω:

  • Αύξηση προκαταβολής φόρου, από το 50% στο 100%
  • Αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης από το 2,8% στο 10%
  • Αύξηση φόρου εισοδήματος από το 42% στο 46%
  • Αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ
  • Αύξηση της εισφοράς υγείας, από 4% στο 6% για τις κύριες και από το 0% στο 6% για τις επικουρικές συντάξεις
  • Αύξηση του φόρου εστίασης, από το 13% της κυβέρνησης Σαμαρά στο 24% της κυβέρνησης Τσίπρα
  • Αύξηση του ΦΠΑ, από το 23% στο 24%
  • Αύξηση στο φόρο μερισμάτων, από το 10% στο 15%
  • Αύξηση του φόρου εταιρειών, από το 26% στο 29%
  • Αύξηση του φόρου κινητής τηλεφωνίας, αύξηση ειδικού φόρου καυσίμων
  • Αύξηση τέλους επιτηδεύματος από 500 ευρώ στα 650 ευρώ
  • Αύξηση των εισφορών
  • Κατάργηση του ΕΚΑΣ
  • Κατάργηση της έκπτωσης του 1,5 στη πληρωμή εφάπαξ του φόρου
  • Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και των ιατρικών εξόδων

Σε αυτή την σκληρή πραγματικότητα, ο Πρωθυπουργός – σε εμφανή κατάσταση πολιτικού πανικού - εξαγγέλλει προεκλογικά μέτρα ανακούφισης, υποτιμώντας προκλητικά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

Μέτρα που στο σύνολό τους επιδιώκουν να επιστρέψουν κατά ένα μέρος, χωρίς να τα καταφέρουν, στο 2014.

Με το παρόν νομοσχέδιο και μάλιστα παραμονή των ευρωεκλογών η κυβέρνηση:

•           Επαναφέρει – μετά από 4 χρόνια- τις συντάξεις χηρείας, που ή ίδια περιέκοψε.

•           Δίνει το περίφημο επίδομα ευρωεκλογών ή προνοιακό επίδομα στους συνταξιούχους. Δίχως ίχνος ντροπής δεν διστάζει να βαφτίζει ένα επίδομα ως 13η σύνταξη, και αυτό σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εξαπατήσει πάλι τους συνταξιούχους και τον ελληνικό λαό.

Η μηνιαία δαπάνη για συντάξεις σε επίπεδο  δώρου, αντιστοιχεί σε 2,1 – 2,2 δισ. ευρώ, όταν το “δώρο” που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι μόλις 800 εκατ. ευρώ.  Άρα, μικρότερο και από τον μισό του πιθανού δώρου που επιδιώκει να μοιράσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

•           Ενώ την ίδια στιγμή, έχει ήδη αφαιρέσει, μετά το 2014, ένα δισ. ευρώ από τους χαμηλοσυνταξιούχους στο ΕΚΑΣ και σήμερα τους επιστρέφει τα 800 εκατ. ευρώ ως επίδομα ευρωεκλογών.

•           Ενώ την ίδια στιγμή, έχει αφαιμάξει επι τέσσερα συνεχόμενα χρόνια, από τον μισθό του συνταξιούχου, μέσω της εισφοράς υγείας, το 2% στις κύριες συντάξεις και το 6% στις επικουρικές, με αποτέλεσμα την περικοπή 750 εκατ. ευρώ  σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, εδώ και δύο χρόνια δεν χορηγούνται συντάξεις!

Οι εκκρεμείς συντάξεις ξεπερνούν τις 250.000!

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου για συντάξεις και εφάπαξ παροχές προσεγγίζουν το 1,2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι να παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς εισόδημα ακόμη και για χρόνια.

•           Φέρνει την πολυδιαφημισμένη – εδώ και 7 μήνες- ρύθμιση των 120 δόσεων, την ώρα που οι οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία έχουν εκτιναχθεί και τους έχουν οδηγήσει στην απόγνωση και σε τραγικά αδιέξοδα.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων είναι επιβεβλημένη και αναγκαία όσο ποτέ, ως αποτέλεσμα της εξοντωτικής δημοσιονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης.  Εμείς θα την ψηφίσουμε, καθώς  πολίτες και επιχειρήσεις πρέπει επιτέλους να ανασάνουν από τα βάρη των οφειλών.

Ωστόσο, υπενθυμίζεται για την ιστορική αποκατάσταση της αλήθειας, ότι:

•           Όταν, το 2014 η Ν.Δ. έφερε ανάλογη ρύθμιση ο ΣΥΡΙΖΑ την καταψήφισε υπονομεύοντας ταυτόχρονα το εθνικό συμφέρον, καθώς καλούσε τους πολίτες να μην πληρώσουν τους φόρους τους και τις εισφορές τους, ούτε να ενταχθούν στην ρύθμιση. Έτσι κέρδισε και τις εκλογές του 2015, υποσχόμενος ότι θα φέρει δική του ρύθμιση. 

•           Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε, την πολυδιαφημισμένη ρύθμιση των 100 δόσεων, που δήθεν θα έλυνε για πάντα το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων και θα ανακούφιζε τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

•           Τα αποτελέσματα της ρύθμισης του 2015 είναι τα εξής: Από τους 1.400.000 οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία, ολοκλήρωσαν τη ρύθμιση μόλις οι 8.800, ποσοστό 0,06%, ενώ από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων στα ασφαλιστικά ταμεία ρυθμίστηκαν -μέχρι σήμερα- μόλις 182 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόνο το 4,8%. Συνεπώς, η ρύθμιση του 2015 απέτυχε παταγωδώς.

•           Τα 140 δισ. ευρώ που χρωστούν οι Έλληνες πολίτες πρέπει να ρυθμιστούν. Ωστόσο, δεν πρόκειται να δοθεί λύση στο πρόβλημα, εάν δεν αλλάξει το μίγμα της οικονομικής πολιτικής.

Ενδέχεται, λοιπόν, εάν δεν συντελεστεί αυτή η αλλαγή, πολύ σύντομα, να προκύψει η ανάγκη για νέα ρύθμιση, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, μετά από ένα χρονικό διάστημα, θα συνεχίσουν να αυξάνονται. 

•           Δυστυχώς άλλο ένα νομοσχέδιο, που δεν προβλέπει τίποτα για τους συνεπείς πολίτες και επιχειρήσεις. Καμία μέριμνα για κανέναν από αυτούς.

•           Το κυριότερο όμως είναι ότι η ρύθμιση προβλέπει μόλις 18 δόσεις για τις επιχειρήσεις.  Όμως, έτσι τελικά υπονομεύεται το εθνικό συμφέρον και η εθνική οικονομία.

•           Η Ν.Δ. έχει πρόταση και αφορά το λευκό μητρώο επιχειρήσεων « ΠΕΡΣΕΑΣ» που νομοθετήσαμε τον Νοέμβριο του 2014. Αυτό θα αφορούσε τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι ασφαλιστικά ενήμερες, είναι συνεπείς ασφαλιστικά και φορολογικά, δεν έχουν εργατικές παραβάσεις και θα προέβλεπε για αυτές ειδικά προνόμια και μειωμένους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Είναι η νέα σύγχρονη πολιτική, που θα αποδώσει σίγουρα καρπούς, καθώς κάνει ελκυστική την νομιμότητα, πολύ ακριβή την παραβατικότητα και αποθαρρύνει καταχρηστικές συμπεριφορές και στρατηγικούς κακοπληρωτές. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα επιβραβεύονται οι συνεπείς πολίτες και επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση του ΦΠΑ υποτίθεται συνολικά στην εστίαση.

Καταρχήν, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το ΦΠΑ στο 13%, το αύξησε στο 24% και 4 χρόνια μετά το μειώνει ξανά στο επίπεδο που το παρέλαβε, έχοντας όμως ήδη προκαλέσει στους πολίτες αφαίμαξη 2,08 δισ. ευρώ. Σήμερα, τους επιστρέφει μόλις 260 εκατ. ευρώ!

Και μάλιστα, δεν αφορά στο σύνολο των προϊόντων της εστίασης. Για παράδειγμα, δυο είδη που καταναλώνονται σε ποσότητες ανυπολόγιστες, ο καφές και τα αναψυκτικά, τελικά δεν υπάγονται στο νέο μέτρο.

Γι’ αυτό, λοιπόν, η  Ν.Δ. κατέθεσε δεύτερη τροπολογία με την οποία προτείνουμε πραγματική μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο της εστίασης, όπως το είχαμε κάνει πράξη το 2014 κι όπως το λέμε στο οικονομικό μας πρόγραμμα. 

Όσον αφορά στη μείωση του αφορολόγητου:

Ο Υπουργός Οικονομικών, το 2015, δεσμεύονταν ότι θα αυξήσει το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.

Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ήδη σε μια μείωση στο αφορολόγητο, ενώ ψήφισε και μια δεύτερη που θα ισχύσει από 1/1/2020.

Αυτό, για ένα συνταξιούχο των 750  ευρώ σημαίνει μείωση 342 ευρώ σε επίπεδο φόρου –για πρώτη φορά- ενώ για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα απώλεια μεγαλύτερη από το μισό του μισθού τους.

Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη μείωση του αφορολογήτου και σήμερα καταθέτουμε τροπολογία για τη μη εφαρμογή της δεύτερης μείωσης του που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σας καλούμε να την ψηφίσετε και εσείς!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το προεκλογικό «πακέτο» μέτρων, που «άρον - άρον» εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, δεν αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας.

Θα τα ψηφίσουμε, αφού είναι μέτρα που αντιγράφουν πεπραγμένα μας καθώς και δικές μας δεσμεύσεις που διορθώνουν λίγα από τα πολλά λάθη που έχει κάνει η Κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, αυτή η Κυβέρνηση αποδεδειγμένα δεν μπορεί να βελτιώσει τη σύνθεση του πλούτου, δεν μπορεί να ενισχύσει την προσφορά στην οικονομία.

Τα υπερπλεονάσματα προέρχονται από την υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τις κατασχέσεις, την εσωτερική στάση πληρωμών και την κατάρρευση των δημοσίων επενδύσεων σε αναπτυξιακά κρίσιμους και κοινωνικά ευαίσθητους τομείς.

Δεν προκύπτουν από την παραγωγή νέου πλούτου.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα επειγόντως είναι ένα άλμα στο μέλλον, με μια άλλη Κυβέρνηση.

Που θα βάλει μπροστά ένα πρόγραμμα συνολικής οικονομικής και εθνικής ανασυγκρότησης.

 

Που θα που θα στοχεύσει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία καλών θέσεων εργασίας.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια κυβέρνηση της Ν.Δ.,

με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Print
1489 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω