Search
× Search
Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Ομιλίες

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Παρέμβαση του Βουλευτή Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών - Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Σας ευχαριστούμε κ. Συρίγο.

Το λόγο έχει ο κ. Τραγάκης.

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Αφού σας καλωσορίσω για ακόμα μια φορά, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω, ότι από τον ιδρυτικό νόμο και την εισηγητική έκθεση του ν. 2567/1998 για την σύσταση της Αρχής, για τα 33 μέλη που την απαρτίζουν, η οποία Αρχή δεν είναι ανεξάρτητη, όσο φαίνεται, γιατί όπως ξέρετε υπάγεται στον εκάστοτε Πρωθυπουργό, η πρότασή μου είναι, και ήταν πάντοτε, ότι θα πρέπει να γίνει Ανεξάρτητη Αρχή. Βέβαια,  έχει πολλούς εκπροσώπους και Ανεξάρτητων Αρχών.

Θα ήθελα να τονίσω, για ακόμα μια φορά, ότι τα ατομικά δικαιώματα έχουν αμυντικό χαρακτήρα, αντιμετωπίζουν δηλαδή την επιθετικότητα του κράτους, γι' αυτό και ο ρόλος σας είναι πάρα πολύ σημαντικός, γι' αυτό επιμένω και για την ίδρυση Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία θα βοηθήσει στα εξής: Κοιτώντας τον προϋπολογισμό που έχετε, είναι ελάχιστος, δηλαδή, είναι πάρα πολύ μικρός, δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε καν και τα ταξίδια που κάνετε στο εξωτερικό, όπως η κυρία Γαβουνέλη προηγουμένως ανέφερε, και επίσης, στεγάζεστε σε τρία γραφεία, στα οποία είναι αδύνατον να συνυπάρξετε.

Η πρότασή μου, λοιπόν, την οποία επαναλαμβάνω για ακόμα μια φορά, εάν θέλετε βοήθεια και εμείς να συναινέσουμε, παρά το γεγονός, ότι εγώ τουλάχιστον προσωπικά, δεν είμαι υπέρ της διεύρυνσης των Ανεξαρτήτων Αρχών, αλλά η δική σας Αρχή πρέπει να γίνει ανεξάρτητη. Παίρνοντας, λοιπόν, αυτό το συμπέρασμα, θα ήθελα να σας κάνω μερικές ερωτήσεις. Καταρχάς, πολύ σωστά αναφέρατε, για τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούν οι πολιτικές καταστάσεις κρίσης, δηλαδή, και για το ασφαλιστικό ζήτημα, αλλά και για το γεγονός, ότι έχουν μειωθεί τόσο πολύ οι μισθοί και οι συντάξεις που δημιουργούν τεράστια κοινωνικά προβλήματα.

Είχατε εκθέσει τις απόψεις σας, και τις διαβάζω και στην τωρινή σας έκθεση, σε ό,τι αφορά τις προτάσεις τις οποίες έχετε κάνει προς την ελληνική πολιτεία γι' αυτό το θέμα. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και γνωρίζετε, επίσης, ως εκ της παλιάς σας ιδιότητας του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι υπάρχουν πληθώρα αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες δικαιώνουν κατά πολύ και συνταξιούχους, αλλά και εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, σε ό,τι αφορά την κρίση, που τους δημιούργησε τόσα πολλά προβλήματα.

Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα το οποίο και εσείς αναφέρατε, και είναι πολύ σημαντικό, που αφορά στο προσφυγικό και μεταναστευτικό. Γνωρίζετε τις καταστάσεις, γιατί έχετε κάνει επανειλημμένως επισκέψεις στα κέντρα φιλοξενίας και έχετε δει το τι υπάρχει εκεί. Γνωρίζετε, επίσης, ότι από τη διεθνή επιτροπή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν γίνει συστάσεις  προς την ελληνική πολιτεία, σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία σε αυτά τα κέντρα. Η κατάσταση, όπως γνωρίζετε, στην Μόρια και στη Σάμο, είναι απελπιστική. Δεν είναι μόνο η υπερπληθώρα εκείνων η οποία συνωθούνται σε αυτά τα κέντρα, είναι και το γεγονός, ότι δεν υπάρχει η αρμόζουσα κρατική βοήθεια, ότι έχουν παρεμβληθεί πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες δεν ξέρω αν λύνουν ή αν δημιουργούν προβλήματα, και σε αυτό το θέμα,  λείπει και η κυρία Βαλχαλαμά, η οποία είχε αναφερθεί στην προηγούμενη συνεδρίασή μας, για το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, το οποίο είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και θα πρέπει να αντιμετωπίσετε.

Ένα άλλο θέμα, το οποίο είχα θέσει και την προηγούμενη φορά, αφορά στην διερμηνεία. Το θέμα της διερμηνείας και της μετάφρασης είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, διότι όλοι σχεδόν οι πρόσφυγες οι οποίοι έρχονται δεν γνωρίζουν βέβαια τα ελληνικά αλλά ελάχιστοι από αυτούς γνωρίζουν και την αγγλική γλώσσα. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι είναι επιβεβλημένη η ύπαρξη διερμηνέων και μεταφραστών σε αυτή την περίπτωση. Θέλω να το εισηγηθείτε, διότι πολλές από τις εισηγήσεις, από ό,τι είδα, έχουν γίνει δεκτές. Και μπορεί αυτό το πρόβλημα στο κέντρο, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη να μην είναι τόσο φανερό γιατί βρίσκεται κάποια άκρη, αλλά αν σκεφτείτε, ότι οι πύλες εισόδου είναι τόσες πολλές πια στη χώρα μας, δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα.

Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ και σε κάτι το οποίο εσείς είχατε πει, όσον αφορά τις προτάσεις σας για την συνταγματική αναθεώρηση. Θα σας αναφέρω επί λέξει και νομίζω ότι θα συμφωνείτε σε αυτά που είχατε πει στην προηγούμενη συνεδρίασή μας στις 7.11.2017,  όταν σας είχαμε ακροαστεί για την έκθεση του 2016, για το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας. Είχατε αναφέρει, επί λέξει, ότι το ισχύον Σύνταγμα, επιτελεί και τους δύο σκοπούς που επιδιώκονται, δηλαδή, και τη διάπλαση ελεύθερων πολιτών, αλλά και τη διαμόρφωση θρησκευτικής συνείδησης, σε ό,τι αφορά το αίσθημα της θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων. Θα ήθελα, λοιπόν, να μου πείτε, αν συμφωνείτε και πάλι με αυτό το θέμα και αν αυτό σας εκφράζει.

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας και μάλιστα, θα χρησιμοποιήσω και την έκφραση, ότι έξω πάμε καλά, αλλά μέσα δεν πάμε καλά, διότι έξω πράγματι έχουμε και εθνικό αντιπρόσωπο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και διεθνή αντιπρόσωπο στο Διεθνές Συμβούλιο.

 

Σε μια έκθεσή σας, είδα τα συμπεράσματά σας για το Ελληνικό. Θα ήθελα να μου αναπτύξετε λίγο περισσότερο - επειδή κάνατε συνεδρίαση στην Επιτροπή, Ολομέλεια μάλιστα - γιατί λειτουργείτε και σε τμήματα. Θα ήθελα να μου πείτε για το Ελληνικό, διότι εγώ προσωπικά πιστεύω ότι είναι μια επένδυση, η οποία έχει τελματώσει για ιδεοληπτικούς λόγους και αυτή η επένδυση δεν δίνει το δικαίωμα σε μια εκατοντάδα χιλιάδων ανθρώπων να δουλέψουν και να αναμορφωθεί ένα πλαίσιο, το οποίο θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσει την αίσθηση της ανάπτυξης, που τόσο θέλουμε εμείς στην Ελλάδα. 

 

Print
1489 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω