Search
× Search
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ομιλίες

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Παρέμβαση του Βουλευτή Β' Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής - Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Το λόγο έχει ο κύριος Τραγάκης.

                ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Όπως ξέρετε, είχαμε Ολομέλεια και νομίζω, ότι ήταν λίγο αδόκιμο να υπάρχει και η Επιτροπή και συγχρόνως να έχουμε στην Ολομέλεια ένα θέμα πολύ σοβαρό για εμάς όλους, για τη Γενοκτονία των Ποντίων και καταλαβαίνετε ότι αυτός ήταν και ο λόγος της καθυστέρησης μου.

                Κύριε Καραγλάνη, σας καλωσορίζω και εγώ.

                Έχετε άλλες δύο θέσεις. Είσαστε μέλος μη εκτελεστικό, βέβαια.

                Θα παραμείνετε εκεί;

                ΑΔΑΜ ΚΑΡΑΓΛΑΝΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Αντιπροέδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.): Όχι.

                ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Άρα, θα παραιτηθείτε από εκεί.

                Πάμε τώρα στην Αρχή.

                Έπιασα μια λέξη εγώ προηγουμένως για την «υποστελέχωση».

                Ένας από τους λόγους που παραιτήθηκαν οι προηγούμενοι, γιατί εδώ σε αυτή την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή έχουμε πολλές παραιτήσεις, παραιτήθηκε ο κ. Φλωρίδης καταγγέλλων, μετά παραιτήθηκε ο κ. Ράικος καταγγέλων και αυτός, παραιτήθηκε ο Νομικός Σύμβουλος, υπήρχε ένα μπαράζ παραιτήσεων τότε και οι δικαιολογίες ήταν διαφορετικές, μία από τις δικαιολογίες ήταν και η υποστελέχωση της Υπηρεσίας.

                Η υπηρεσία όταν ιδρύθηκε είχε ιδρυθεί για 90, περίπου.

                Ξέρετε τώρα πόσοι υπηρετούν;

                ΑΔΑΜ ΚΑΡΑΓΛΑΝΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Αντιπροέδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.): Νομίζω, ότι είναι κάπου 60-70.

                ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Είναι 58 άτομα αυτοί που υπηρετούν και έχετε ζητήσει εναγωνίως, δηλαδή, ο κ. Καραφώτης έχει ζητήσει βοήθεια για να μπορέσει να στελεχώσει αυτή την Αρχή.

                Το βασικό μου ερώτημα είναι η σχέση της Αρχής με το Ελεγκτικό Συνέδριο. Είσαστε και οι δύο ελεγκτικοί μηχανισμοί.

                Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει μεν τη δικαστική εξουσία που έχει, εσείς όμως έχετε το όπλο της λεγόμενης αποφασιστικής γνώμης. Αποφασιστική γνώμη σημαίνει, ότι δεν μπορεί να πάει καμία εκεί, εάν δεν έχει τη γνώμη την αποφασιστική τη δική σας.

                Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι υπάρχει όχι αλληλοκάλυψη, αλλά υπάρχει μια μπορώ να πω και σύγκρουση αρμοδιοτήτων σε ό,τι αφορά το Ελεγκτικό Συνέδριο.

                Ο κ. Καταπόδης είχε πει ότι θα φέρει μια πρόταση μέσω του κ. Υπουργού, βέβαια, γιατί αυτό θέλει νομοθετική ρύθμιση, που θα οριοθετούσε ακριβώς τη σχέση της Αρχής με το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Δεν έχει γίνει αυτό ακόμα, να δούμε εάν θα γίνει.

Το τελευταίο που θέλω να σας ρωτήσω είναι το εξής.

Είχε ειπωθεί από επίσημα χείλη - όχι τα δικά σας - ότι από τις 32 Ανεξάρτητες Αρχές που έχουμε - 32 ή 38 έχουμε χάσει και τον αριθμό, γίνονται συνεχώς Ανεξάρτητες Αρχές εκτός από τις συνταγματικά κατοχυρωμένες - θα γινόταν μια ενοποίηση και θα προέκυπταν 16.

Έχετε, περίπου, γνώμη για αυτό μια και ήσασταν και Νομικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών και πάρα πολλές από αυτές τις Ανεξάρτητες Αρχές υπάγονται και στο Υπουργείο Οικονομικών;

Αυτές είναι οι βασικές μας ερωτήσεις και βέβαια θα σας αντιμετωπίσουμε με «παρών», αφού δούμε πώς θα κριθεί το έργο σας αργότερα.

Ευχαριστώ πολύ.

Print
1524 Rate this article:
5.0
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω