Search
× Search
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Ομιλίες

/ Κατηγορίες: Ομιλίες

Παρέμβαση του κ. Ιωάννη Τραγάκη στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων

Α) Ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής, κατά τα άρθρα 43Α του Κανονισμού της Βουλής και 6 του ν.4070/2012, όπως ισχύει, του προτεινομένου, από τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Κωνσταντίνου Μασσέλου, για διορισμό στη θέση του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) και διατύπωση γνώμης της Επιτροπής.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Τραγάκης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Καταρχήν, με ξενίζει το γεγονός ότι ο κ. Πρόεδρος της Βουλής δεν έστειλε μία ομόφωνη απόφαση. Παρακαλώ ομόφωνη απόφαση όλα τα κόμματα, ακόμα και ο κ. Υπουργός συμφώνησε και συμφώνησε με τον τρόπο που διεξήχθη η συζήτηση για την επιλογή των δύο αντιπροέδρων. Αποχώρησε ο προτεινόμενος Πρόεδρος σωστά, κρίναμε τους δύο αντιπροέδρους, αλλά αναγνώρισε και ο κ. υπουργός ότι υπήρχε  πρόβλημα. Από τη στιγμή λοιπόν που υπήρχε πρόβλημα, έπρεπε να το λύσει με γνωμοδότηση η επιστημονική επιτροπή της Βουλής όπως γνωμοδοτήσεις έφεραν και από την πλευρά της παλιάς διοίκησης της ΕΡΤ και γνωμοδότηση φέρνει και ο κ. Υπουργός πάλι υπερασπιζόμενος τη θέση του. Εγώ είχα πει και τότε ότι εμείς γνώμη εκφράζουμε και αυτή είναι η πραγματικότητα, αλλά ανεξάρτητα εάν εκφράζουμε γνώμη ή όχι μία γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας τη Βουλής θα ήταν χρήσιμη για οτιδήποτε προκύψει μελλοντικά και κρατήστε εντός εισαγωγικών γιατί λέω μελλοντικά. Αυτό αφορά το θέμα για την απόρριψη του αιτήματος από τον κύριο πρόεδρο να το στείλει στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.

Τώρα σε ότι αφορά το πραγματικό γεγονός επειδή η ΕΡΤ επιτελεί πράγματι ένα τεράστιο ρόλο, την προηγούμενη συνεδρίαση αλλά και στις τότε συνεδριάσεις, τότε που είχαμε ακροαστεί την προηγούμενη διοίκηση όταν ο κ. Παπαουλάκης και λέω χαρακτηριστικά το όνομα του κ. Παπαουλάκη του Αντιπροέδρου είχε εκφράσει τη γνώμη του ότι το φάσμα μπορεί να χωρέσει μέχρι 18 συχνότητες σε ότι αφορά τις τηλεοπτικές άδειες. Νομίζω από τη στιγμή εκείνη και εκείνος και ο κ. Τσιαμάκης ο οποίος είχε πει μέχρι 10, ότι είχαν υπογράψει την καταδίκη τους και  ότι θα έφευγαν από εκεί. Αλλά μέχρι του σημείου όμως να διαπομπευθεί ο κ. Παπαουλάκης το θεωρώ πολύ σημαντικό αλλά η καταδίκη του η οποία τον φέρνει σε ένα σημείο να προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του γιατί του ζητάνε να επιστρέψει 2,5 μισθούς που πήρε και ανεξάρτητα από το ποσό, ανεξάρτητα από όλα αυτά είναι μία καταδίκη απέναντι σε ένα πρόσωπο που χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως σε ότι αφορά το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Αυτό είναι κάτι το οποίο κακίζω.

Τώρα σε ότι αφορά τον καινούργιο μας Πρόεδρο, τον οποίο από ότι φαίνεται τη γνώμη θα την πάρετε από την Επιτροπή, είχα ένα ερώτημα το οποίο είχα υποβάλει και την προηγούμενη φορά και σε όλες τις διοικήσεις το είχα υποβάλει  αυτό το ερώτημα, αυτό αφορούσε το θέμα σε ότι αφορά  τις εγκαταστάσεις για τους πολυπλέκτες της ΕΡΤ.

 Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα αυτό που αφορά στη δημιουργία των πολυπλεκτών.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής - Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Τραγάκη μπαίνετε στην ακρόαση. Νόμιζα, ότι θα διαφωνούσατε με αυτά που είπε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Λέω την άποψή μου, για να μην ξαναπάρω τον λόγο. Πρέπει να διευκολύνουμε τη συζήτηση. Μια ερώτηση έχω, αυτή θα κάνω. Εγώ και οι άλλοι συνάδελφοι θα εκφέρουμε τη γνώμη και την άποψή μας μετά.

Αφορά, λοιπόν, στους πολυπλέκτες. Το θέμα των πολυπλεκτών, πολλές φορές, είχε απασχολήσει την Επιτροπή μας, όπως και επίσης είχε απασχολήσει την Επιτροπή μας για την Digea. Σε ό,τι αφορά στην Ε.Ε.Τ.Τ., έχουμε και καταδίκη από την Ε.Ε., σε αυτό το θέμα, όπως γνωρίζετε και θέλω μια απάντηση.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε τον κ. Συρίγο. Να σας ενημερώσω, κ. Μασσέλο, πως  οι ερωτήσεις γίνονται συνολικά και εσείς απαντάτε στο τέλος, σε όλους μαζί. Συνεχίζουμε, λοιπόν, με τον κ. Τραγάκη.

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν είχα σκοπό να πάρω το λόγο, αλλά θα το κάνω, επειδή έθεσε ορισμένα θέματα ο κ. Μασσέλος και μας ανέφερε τους στόχους που έχει, αλλά δεν μας ανέφερε με ποιο τρόπο θα επιτύχει τους στόχους.

 

Να υπενθυμίσω, λοιπόν, τα ερωτήματα, τα οποία είχα θέσει και στους Αντιπροέδρους, σχετικά με το VDSL, για παράδειγμα, το δίκτυο, που έτρεξε η προηγούμενη Ολομέλεια της Επιτροπής σας και βρίσκεται στο στάδιο της και εξέλιξης με την ανάπτυξη υποδομών δικτύων νέας γενιάς από τους παρόχους. Πού βρισκόμαστε;

Το δεύτερο ερώτημα είναι σχετικά με την προετοιμασία της χώρας μας για την ψηφιακή μετάβαση στην 5G εποχή, το αναφέρατε και εσείς, συγκεκριμένα, το πλάνο, το οποίο έθεσε η Ε.Ε., το οποίο θα πρέπει να κληθούμε να ακολουθήσουμε, ως χώρα της Ε.Ε.. Θα ήθελα την άποψη της Επιτροπής επ’ αυτού.

Το τρίτο ερώτημα είναι, τι σκοπεύετε να πράξετε με το SILIA, που έχει υπογραφεί από 2013 και παραμένει σε εκκρεμότητα, δημιουργώντας μια τεράστια δυσλειτουργία στην αγορά.

Το τελευταίο ερώτημά μου έχει να κάνει με το ψηφιακό ραδιόφωνο, το οποίο είναι ένα αγαπημένο μου θέμα. Συμφωνεί η Επιτροπή, που η κυβέρνηση επέλεξε το DAB+ και όχι κάποιο άλλο σύστημα, όπως το DRM, τα οποία εφαρμόστηκαν και σε άλλες χώρες, όπως είναι οι Σκανδιναβικές, αλλά υπήρχε πρόβλημα με την εκπομπή του ραδιοφώνου στο αυτοκίνητο. Θα ήθελα την επιστημονική σας άποψη επ’ αυτού, γιατί έχετε ασχοληθεί με το θέμα.

Β) Συζήτηση επί της, από 20/12/2017, αιτήσεως Βουλευτών της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας – μελών της Επιτροπής.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ(Πρόεδρος της Επιτροπής – Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής) : Το λόγο έχει ο κ. Γκιόλας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Διαβάζω από την αίτηση των συναδέλφων της 19ης Δεκεμβρίου, να κληθούν λοιπόν όλοι αυτοί, ο Υπουργός, οι Υπουργοί και κάποια άτομα, προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις, να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα ζητήματα αυτά, αλλά και να ενημερώσουν την Επιτροπή, για τις ενέργειες τις οποίες σκοπεύουν να προβούν προς στην κατεύθυνση της αποκατάστασης του τρωθέντος κύρους της χώρας στις διεθνείς διαπραγματεύσεις της, του δημόσιου συμφέροντος της χώρας, του διπλωματικού σώματος και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Καθώς και την αποκατάσταση της νομιμότητας των ενεργειών, της διάθεσης του στρατιωτικού εξοπλισμού. Μεγάλες κουβέντες, ώδινεν όρος και έτεκεν μυν.

Εγώ αυτό καταλαβαίνω και το έχει καταλάβει και ο ελληνικός λαός. Γιατί, όταν έχουν μεσολαβήσει, συζήτηση  στην Ολομέλεια, όταν έχει προηγηθεί Κοινοβουλευτικός έλεγχος, όταν τα μέσα εκείνα που πρόσκεινται, ή εκείνα που θέλουν να κατευθύνουν και να παίρνουν θέση από τη Ν.Δ. και από την Αντιπολίτευση μόνο και όχι κάνοντας τις απαραίτητες έρευνες, διασταυρώνοντας  πληροφορίες και τα λοιπά, δεν κατάλαβε κανένας εν πάση περιπτώσει, ότι αυτό το πράγμα έχει αναχθεί σε τόσο μείζον θέμα, που η Ελλάδα έχει ξευτιλιστεί, να το πω έτσι στο διεθνές φόρουμ.

Κύριοι συνάδελφοι, έγιναν πράγματα, σημεία και τέρατα επί ΚΥΣΕΑ και τότε λέγανε να τα παραπέμψουνε στη δικαιοσύνη. Εμείς λέμε όλα στο φως και διαφανώς ήρθαν. Που; Στη Βουλή. Τι παραπάνω δηλαδή θα μας προσδώσουν, κάποιες μη επαρκείς, να το πω έτσι, η, φημολογίες ενδεχομένως διαφόρων που αναφέρονται εδώ ονομαστικά, για τους οποίους κανένας δεν μπορεί να ξέρει, ούτε  κι εγώ πρέπει να έχω την κρίση, η αρμόδια Επιτροπή να καταγνώσει, αν υπάρχει ποινικό αδίκημα, ή έγινε προσβολή πλαστότητας, αν χρησιμοποιήθηκαν έγγραφα που δεν είχαν αποδεικτική ισχύ, αν δεν δόθηκε νόμιμη εξουσιοδότηση, για τα οποία καλώς κακώς απάντησε και ο Πρωθυπουργός και ο κ. Καμμένος στη Βουλή. Αν λοιπόν κάτι απ' όλα αυτά δεν ισχύει, κατευθυνθείτε εκεί που πρέπει, στα αρμόδια ποινικά όργανα, να υπάρχουν αποφάσεις τέτοιες, ώστε να εμφανίσετε παραστρατήματα ή οτιδήποτε άλλο.

Η άποψη της κυρίας Προέδρου, είναι απόλυτα σεβαστή, δίκαιη και νομίζω ότι μπορεί να βρει αντικείμενο στην αρμόδια και κατάλληλη Επιτροπή. Χρησιμοποιήστε και εκεί τα 4/5, δεν αποκλείει κανένας κάτι, είναι για όλες τις Επιτροπές. Ποιος πάει να συγκαλύψει  οτιδήποτε; Υπάρχουν  άλλα στοιχεία; Μάλλον δεν υπάρχουν, αλλά συνεχίζουμε ένα γαϊτανάκι.

Ευχαριστώ  κυρία Πρόεδρε.

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, δεν θέλω να βάλω τάξη στην λειτουργία της Επιτροπής, μπορώ να πω το εξής: Υπάρχει ένα αίτημα συναδέλφων που έχει υποβληθεί, συζητάμε επί του αιτήματος, άρα προηγούνται οι συνάδελφοί που υπέβαλαν το αίτημα να εκθέσουν τις απόψεις τους και από εκεί και πέρα και οι άλλοι συνάδελφοί. Αφού πήγατε στη διαδικασία να εκθέτει ένας και ένας τις απόψεις του, μετά τον συνάδελφό τον κ.Γκιόλα, νομίζω ότι πρέπει να πάρω το λόγο, εάν νομίζετε ότι δεν πρέπει περιμένω εγώ, δεν έχω πρόβλημα.

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής - Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Είπα, ότι δεν θα ακολουθήσουμε τη διαδικασία των επερωτήσεων.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει διαδικασία επερωτήσεων.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής - Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ούτε είναι υποχρεωτικό όλοι όσοι υπογράφουν να μιλήσουν, μπορεί εδώ να μην θέλουν να μιλήσουν άλλοι, περιμένετε να το διαπιστώσουμε.

Το λόγο έχει ο κ.Συρίγος.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ: Θα είμαι πολύ σύντομος, διότι το θέμα αυτό της αρμοδιότητας, το είχα θέσει, αν θυμάστε, στην προηγούμενη Επιτροπή και είχαν υπάρξει αντιδράσεις.

Η τοποθέτηση η δική σας επ` αυτού, εξειδίκευσε πάρα πολύ το ζήτημα αυτό και νομίζω ότι κατά το ορθό τρόπο, μόνο 2-3 παρατηρήσεις θα ήθελα να κάνω και να κλείσω εδώ, δεν έχω κάτι παραπάνω να πω.

Το πρώτο είναι, ότι συμφωνώ κι εγώ, ότι ο Κανονισμός της Βουλής διασφαλίζει τη λειτουργία της, αλλά αυτό έχει διπλή ανάγνωση. Όπως δεν επιτρέπεται στην πλειοψηφία να λειτουργεί κατά τρόπο κυριαρχικό σε σημείο να αναιρεί δικαιώματα της μειοψηφίας, έτσι δεν επιτρέπεται, κατά την ταπεινή μου άποψη- και στην μειοψηφία να χρησιμοποιεί τον Κανονισμό διακωλυτικά ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, επιδιώκοντας άλλου είδους οφέλη- τα πολιτικά οφέλη είναι θεμιτά- άλλου είδους ζητήματα.

Έχω λοιπόν αυτή την αίσθηση, ότι το ένα ζήτημα που πρέπει να δούμε είναι αυτό και επίσης, η γενίκευση, η διεύρυνση του αντικειμένου της Επιτροπής και πολλές φορές, η χρήση της επικουρικά- γιατί δεν ομολογείται, όλοι αυτό λέμε- μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση του του έργου της. Αυτός είναι ένας φόβος τον οποίο εκφράζω και μπορεί, όποιος θέλει να τον συμμεριστεί ή όχι.

Τέλος, επειδή το ζήτημα της διαφάνειας και του τρόπου με τον οποίο αυτή αναζητείται, είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα και έχει σχέση και με την αρμοδιότητα μας, θα εκφράσω έναν προβληματισμό που προκύπτει από τη διαφοροποίηση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί και ίσως να μας δοθεί γι' αυτό κάποια εξήγηση.

Αρχικώς, αν δεν κάνω λάθος και διορθώστε με κυρία Πρόεδρε, υποβλήθηκε από την 29/11/2017 αίτηση, η οποία ήταν μακροσκελέστατη και λεπτομερής και την προσομοιάζω με μηνυτήρια αναφορά και ακολούθως υποβάλλεται η σημερινή αίτηση, η οποία είναι μια αίτηση  απλή πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, χωρίς όμως τις υπόνοιες περί «ενδείξεις ενοχής» κ.τ.λ., όπου αφορούν τη Δικαιοσύνη.

Από αυτό το ζήτημα ενώ κρίνω- και οι αιτούντες θα μας δώσουν την εξήγηση, δεν θέλω να τους προκαταλάβω, ότι και οι ίδιοι έχουν μια αμφιβολία, εάν η αίτηση έπρεπε να εισαχθεί προς διερεύνηση και ποινική αξιολόγηση- κάτι για το οποίο ούτως ή άλλως είμαστε αναρμόδιοι- ή με άλλο τρόπο. Θα μας το εξηγήσετε, δεν θέλω εγώ να προκαταλάβω κάτι, μπορεί να κάνω λάθος.

Αυτό είναι το τελευταίο στοιχείο που θα ήθελα να αναδείξω, κατά τα άλλα αναφέρομαι στην τοποθέτηση που είχα και την προηγούμενη φορά και συμφωνώ και με την αντίληψή σας

Ευχαριστώ πολύ.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής - Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Απλώς, οι βελτιούμενες αιτήσεις που έγιναν, έχουν μία σημασία να σχολιαστούν, γιατί σχολιάζεται η δική μου άποψη και της πλειοψηφίας, ότι την πρώτη φορά είπαμε «αυτό», τη δεύτερη «αυτό» και την τρίτη «αυτό».

Τι να κάνουμε; Όταν μπλεκόμαστε με πράγματα που δεν μας αντιστοιχούν, χρειάζεται προφανώς συνεχής βελτίωση.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ: Διευκρινίζω, ότι δεν είχε χαρακτήρα «προσβολής».

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής - Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Το λόγο έχει ο κ. Βενιζέλος.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω κάτι, κυρία Πρόεδρε. Όταν μας τα είπατε αυτά,  έχετε συνεκτιμήσει το γεγονός ή το ενδεχόμενο ότι μπορεί το κόμμα, στο οποίο ανήκετε, να ξαναγίνει μειοψηφία, σε μια επόμενη Βουλή;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος της Επιτροπής):  Βεβαίως. Αυτά είναι κυμαινόμενα. Αυτό το ξέρουμε πάντα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Απλώς, το ρώτησα για να καταγραφεί στα πρακτικά, διότι μπορεί να καταστεί πολύ χρήσιμο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος της Επιτροπής): Όχι, κ. Βενιζέλε, κοιτάξτε να δείτε. Από την  εξουσιοδότηση, που μας έχει δώσει η Διάσκεψη των Προέδρων, εμείς παρακολουθούμε 19 Ρυθμιστικές Αρχές και συν τις συνταγματικά κατοχυρωμένες, μπορούμε να καλέσουμε πάνω από 25 Υπουργούς αρμόδιους. Εγώ δεν στερώ το να έρχονται εδώ και να κάνουμε τη διαδικασία της ακρόασης, απλώς, λέω ότι θα διαβάσουμε πολύ προσεκτικά το  άρθρο 41, που αφορά στις Διαρκείς Επιτροπές και που υπάρχει, για να κάνει εισηγήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής και γι' αυτό και συντάσσει Έκθεση. Αν, λοιπόν, θέλουμε αναλογική εφαρμογή του άρθρου 41, πρέπει να δούμε τι λέει το άρθρο 41Α. Αυτό είπα. Δεν στερώ τίποτα, ούτε τη μειοψηφία περιφρονώ, ούτε να συγκαλύψω θέλω.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ: Ωραία δεν τους καλούμε τότε να τελειώνουμε; Αφού δεν τα φοβάστε όλα αυτά και δεν περιφρονείτε και τη μειοψηφία;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κυρία Πρόεδρε, εξηγήσετε, όμως, και αυτό. Τον κύριο Πανούση, γιατί τον καλέσαμε εδώ; Εσείς τον καλέσατε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος της Επιτροπής):  Εμείς, μόνοι μας;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Αίτηση κάναμε και την δεχτήκατε ομόφωνα. Ποια είναι η διαφορά;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος της Επιτροπής):  Και την κυρία Τσατάνη (καλέσαμε). Και την κυρία Τσατάνη.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Για να καταλάβει και ο ελληνικός λαός, να δει με τι έχουμε να κάνουμε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος της Επιτροπής): Προσέξτε, κ. Αθανασίου, κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε. Αυτούς τους καλέσαμε, χωρίς δικαίωμα μειοψηφίας, - έχει τεράστια σημασία. Αυτό είναι ένα επιχείρημα υπέρ μου, ότι όλα θα τα συζητάει αυτή η Επιτροπή. Τα «δύο πέμπτα», όμως, θα τα κάνεις όταν έχει αρμοδιότητα.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Ωραία, πέστε μου, γιατί είχατε αρμοδιότητα τότε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος της Επιτροπής):  Μα, εφαρμόσαμε τα «δύο πέμπτα» και το κάναμε γιατί θέλαμε να συζητήσουμε το θέμα. Δεν το απαγορεύουμε να το συζητήσουμε.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Με συγχωρείτε, αλλά αυτό, που λέτε, τώρα, είναι εντελώς διαφορετικό από την αρμοδιότητα. Προηγείται η αρμοδιότητα και μετά έχουμε το αίτημα της πλειοψηφίας. Άρα, λοιπόν, είστε αντιφατική, κυρία Πρόεδρε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος της Επιτροπής):  Μα τι λέτε, κύριε Αθανασίου; Εγώ λέω ότι έχουμε την αρμοδιότητα να συζητάμε ότι θέλουμε. Το πότε θα χρησιμοποιείται το δικαίωμα των «δύο πέμπτων», σε αυτό θέλω να εφαρμοστεί ο Κανονισμός. Όλα τα άλλα, ό,τι θέλετε θα συζητάμε.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Δεν έχουμε τα δύο πέμπτα;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, παρακαλώ, δώστε μου το λόγο. Θέλω να παρακαλέσω, κυρία Πρόεδρε - τόση ώρα κάθομαι υπομονετικά και περιμένω τη σειρά μου-, ότι όσοι συνάδελφοι διαφωνούν με αυτά που θα πω, τους παρακαλώ να με διακόψουν.

Καταρχάς, θα αναφερθώ σε σας, κυρία Πρόεδρε. Ξέρω ότι είστε καλή νομικός, ξέρω ότι, ως Πρόεδρος, όποτε θέλετε τα πάτε καλά και όποτε δεν θέλετε, δεν τα πάτε καλά. Σήμερα, όμως, η Επιτροπή υπέστη μια μείωση άνευ προηγουμένου.

Συμμετέχω στην Επιτροπή από την ίδρυσή της, επί 20- 23 χρόνια είμαι στην Επιτροπή. Όταν ήμουν Γενικός Γραμματέας του κόμματος και Πρόεδρος εδώ, όλοι μου ζητούσαν να μπουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αναγνωρίζοντας ότι αυτή η Επιτροπή έχει αυξημένες αρμοδιότητες και αυξημένο κύρος. Σήμερα, με την τοποθέτησή σας, πραγματικά, το κύρος της Επιτροπής το καταβαραθρώσατε, διότι, εσείς είπατε, ευθέως, ότι η Επιτροπή δεν έχει κανένα δικαίωμα, παρά μόνο αυτά, που τής δίνει η Διάσκεψη των Προέδρων. Είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Η Διάσκεψη των Προέδρων μπορεί να δίνει σε ακρόαση τους 19 φορείς; Ήταν, όμως, για την προηγούμενη συνεδρίασή μας, που κάναμε πριν από μία ώρα. Τώρα, εδώ, είναι άλλο πράγμα. Και τώρα, που είναι άλλο πράγμα, προσπαθήσατε, με νομικίστικους όρους και με πραγματική καθυστέρηση - διότι κάνατε πραγματική καθυστέρηση - να υποβαθμίσετε το γεγονός και να αποφύγετε τη διαδικασία της κλήσεως για ακρόαση των κυρίων Υπουργών και των άλλων εμπλεκομένων προσώπων.

Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ζητήσω να μην επιμείνετε σ' αυτό, γιατί με αυτό τον τρόπο πραγματικά το δικαίωμα της Μειοψηφίας, το δικαίωμα των 2/5, ήδη προ ολίγου εσείς η ίδια το ακυρώσατε, λέγοντας ότι δέχομαι την πλειοψηφία, εκτός από την εφαρμογή των 2/5. Δηλαδή, η Επιτροπή μας θα αποφασίζει, κατά πλειοψηφία, ποιους θα καλεί.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ( Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Υπουργούς μπορούμε να καλούμε, όμως να είναι αρμόδιοι. Ο Υπουργός Άμυνας δεν μας ανήκει, τι να κάνουμε, να τον φέρουμε με το ζόρι;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Μας ανήκει και μας παρά ανήκει.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ( Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Εσείς το λέτε αυτό.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εάν εσείς θέλετε με οποιονδήποτε τρόπο να μην κληθεί, θα υποχρεωθεί να κληθεί και κρατήστε το αυτό. Γιατί;

Αναφέρατε ως επιχείρημα ότι η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη. Πάντα εδώ είχαμε υποθέσεις, που παραλλήλως ήταν στη Δικαιοσύνη, όμως αυτό δεν μας εμπόδιζε, να καλέσουμε προς ακρόαση πρόσωπα, τα οποία είχαν ήδη κληθεί στη Δικαιοσύνη.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ( Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Αυτό το είπα για τη συγκάλυψη.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Θα θυμίσω δε, επειδή ετέθη το θέμα της πλαστογραφίας, ότι στην Επιτροπή αυτή είχαμε ζητήσει γνωμοδότηση από γραφολόγους σε δύο θέματα που είχαν παρουσιαστεί.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ( Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Κάποτε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Τι σημαίνει το κάποτε;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ( Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Εννοώ ότι το λέτε σαν να έγινε επί των ημερών μας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ:  Στείλαμε στη Δικαιοσύνη όλα τα πρακτικά. 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ( Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Αυτό έχουμε δικαίωμα να το κάνουμε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Από κει και πέρα, είπατε ότι δε μπορούμε να καλέσουμε. Εμείς  εδώ δεν έχουμε  αποκλείσει δεκάδες αιτήσεις ιδιωτών, οι οποίοι ζητούσαν για προσωπικά τους θέματα να κληθούν στην Επιτροπή; Επειδή το είχαμε συζητήσει οι δυο μας, σας είχα πει «Κύρια Πρόεδρε, μην τους καλείτε, διότι δημιουργούνται τεράστια προβλήματα και δεν έχει κανένα νόημα». Άρα, μπορούσαμε να είχαμε καλέσει οποιονδήποτε ιδιώτη.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ( Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Εννοείται.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Από τη στιγμή που θα μπορούσαμε να καλέσουμε οποιονδήποτε ιδιώτη να αναπτύξει το προσωπικό του θέμα, δεν έχουμε την υποχρέωση να καλέσουμε, που το ζητάνε όχι μόνο τα 2/5, αλλά παραπάνω, το ζητάει σχεδόν όλη η Αντιπολίτευση; Δεν το προσέξατε καλά, εάν κάνατε το άθροισμα θα βλέπατε ότι όλη η Αντιπολίτευση ζήτησε να κληθούν.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ( Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Οκτώ, όσο είναι τα 2/5.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Είναι και παραπάνω.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ( Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Όχι, δεν  υπάρχει παραπάνω, ο κ. Συντυχάκης δεν την υπογράφει.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν την υπογράφει, αλλά δέχεται το αίτημα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ( Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Εντάξει το τυπικό, αλλά μη δημιουργείτε εντυπώσεις.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Αφήστε με να ολοκληρώσω.

Επομένως, αφού μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό για τους ιδιώτες, απεμπολείτε το δικαίωμα της Μειοψηφίας. Θέλετε των 2/5; Των 2/5.

Μάλιστα, είπατε αυτό που θα επαναλάβω, γιατί ήταν βαρύ ολίσθημα, ότι στις περιπτώσεις των κ.κ. Πανούση και Παπαγγελόπουλου ήταν ομόφωνες οι αποφάσεις.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ( Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν ήταν τα 2/5, εξηγώ τη θέση μου για να καταλάβουν κι αυτοί που μας ακούν, ότι η αντίρρησή μου είναι για αυτό.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δηλαδή, εάν ήταν τα 2/5 δεν θα τους καλούσατε;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ( Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Όχι, δεν λέω αυτό.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δηλαδή, τι εννοείτε;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ( Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Εννοώ, ότι τώρα εγώ κάνω άλλη συζήτηση. Εάν ο Υπουργός Άμυνας υπάγεται στην αρμοδιότητά μας;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Υπάγεται.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ( Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Εσείς το λέτε. Εγώ κατέθεσα μια άποψη, απαντήστε μου στην άποψή μου, μη λέτε άλλα αντί άλλων.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπάγεται; Ο Υπουργός Ανάπτυξης υπάγεται; Έχουμε επιτροπές για αυτούς.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ( Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχουμε 19 Ανεξάρτητες Αρχές, στις οποίες προΐστανται Υπουργοί και υπάρχουν και πέντε συνταγματικά …

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, μην πάτε να μπλέξετε τα θέματα, δεν θα καταφέρετε τίποτα.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ: Άρα κανένας Υπουργός δεν υπάγεται σε μας;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ( Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Σχεδόν όλοι.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Γιατί ο Υπουργός Άμυνας, όχι;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ( Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Γι’ αυτό το 31β, ως ειδική διάταξη, υπερισχύει.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ: «Σας έχουμε πιάσει τώρα με τη γίδα στην πλάτη» και δεν ξέρετε τι να κάνετε και λέτε αυτά τα πράγματα. Ντροπή.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ( Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Ναι, καλά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Επειδή ο κ. Τραγάκης μίλησε με ποδοσφαιρικούς όρους, μίλησε για παράταση, να πω κάτι.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ( Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν συνηθίζω να κάνω τίποτα εν κρυπτώ. Επίσης, ξέρω πού απευθύνομαι.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Φέρτε κανένα σοβαρό θέμα. Οι Κουκουβάουνες θα παίξουν Α΄ Τοπικό.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ: Εμείς σας βάζουμε εύκολα, φέρτε να συζητήσετε τα εύκολα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Είδατε με τι υπομονή περίμενα και θέλω να ολοκληρώσω.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ( Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Ναι, αλλά κάνατε μεγάλη φασαρία.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εγώ έκανα φασαρία;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ( Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Όπως βλέπετε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ακούστε, λοιπόν. Εδώ υπάρχει πολιτική αξιολόγηση, κυρία Πρόεδρε και είμαι σίγουρος ότι εσείς, προσωπικά εσείς, παίρνοντας τα πρακτικά και διαβάζοντάς τα όλα, θα έχετε άλλη άποψη.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ( Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Κάνετε λάθος.

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ακούστε, λοιπόν.

Κυρία Πρόεδρε, εδώ υπάρχει πολιτική αξιολόγηση και είμαι σίγουρος, ότι εσείς προσωπικά, παίρνοντας και διαβάζοντας όλα τα πρακτικά, έχετε άλλη άποψη.

Είμαι σίγουρος γι' αυτό.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής – Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κάνετε λάθος, κύριε Τραγάκη.

Καμία σχέση δεν υπάρχει.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Για να προστατεύσουμε, λοιπόν, το κύρος της Επιτροπής εμείς εμμένουμε στο αίτημά μας.

Έχουν υποβληθεί τα 2/5 και εάν εσείς προσπαθήσετε να τορπιλίσετε το έγγραφο των 2/5 πώς σας ζητάει την κλήση των προσώπων αυτών, θα σας καταγγείλουμε ότι προσπαθείτε να φιμώσετε την Αντιπολίτευση με το 18% του ελληνικού λαού.

 Πάτε να γίνετε εξουσία με το 18% του ελληνικού λαού, γιατί τόσο πήρατε στις εκλογές. Δεν πήρατε παραπάνω και εάν γινόντουσαν τώρα εκλογές «ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα».

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής – Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Εντάξει, για αυτό προσπαθείτε, αλλά…..

Εγώ για την αξιοπιστία των ομιλούντων θέλω να αναφερθώ στα πρακτικά της Επιτροπής Θεσμών τι έλεγε ο κ. Τραγάκης το 2008.

Θέλω, λοιπόν, να σας πω, «ότι εγώ προσωπικά…. σε ό,τι αφορά τώρα την Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας διασταλτικό είναι το αίτημα της Αντιπολίτευσης για πρόσκληση….. Θα ήθελα να παρακαλέσω να παρακολουθήσουμε όλοι προσεκτικά πώς έγινε το 1996 αυτή η Επιτροπή Θεσμών.

 Θα αναφερθώ, λοιπόν, στα πρακτικά της συζήτησης στην Ολομέλεια, άλλωστε τις απόψεις των Εισηγητών, διότι όταν κάπου έχουμε αμφιβολία νομίζω, ότι είναι υποχρέωσή μας να ανατρέξουμε στα πρακτικά για να δούμε τι είχε γίνει.

Ο κ. Δημητρακόπουλος εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναφέρει, ότι αντικείμενο της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είναι αποκλειστικά η κοινοβουλευτική εποπτεία επί των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών.

Η Επιτροπή Θεσμών για να είναι αποτελεσματική στο έργο της μπορεί να ζητήσει από τη Βουλή τη μετατροπή της σε εξεταστική.

Συνεχίζω με την εισήγηση που έκανε η κυρία Μπενάκη και θα επικαλεστώ τη δική σας ομιλία, κυρία Πρόεδρε, που αναφέρετε, «ότι μεγαλύτερη σημασία, κατά την άποψή μου, έχει η δημιουργία της Επιτροπής Θεσμών που έρχεται να καλύψει ένα κενό ελέγχου στη διάρθρωση της πολιτείας σε δύο βασικούς θεσμούς: στους θεσμούς ελέγχου των Ανεξάρτητων Αρχών, δηλαδή, αποκλειστικά και μόνο το άρθρο του Κανονισμού που αναφέρεται στον έλεγχο, αναφέρεται στον έλεγχο των Ανεξάρτητων Αρχών».

Θα συνεχίσω με τον κ. Χατζηδημητρίου της Πολιτικής Άνοιξης που λέει, ότι υπάρχει επίσης μια άλλη βασικότατη Επιτροπή  η οποία είναι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που αποκλειστικά έχει ως σκοπό τον έλεγχο των Ανεξάρτητων Αρχών.

Θα πάω και στον κ. Σκυλλάκο, ο οποίος λέει, ότι η Επιτροπή Διαφάνειας έχει περιορισμένο χαρακτήρα και σε έκταση και σε βάθος, προβλέπεται ότι θα εποπτεύει των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών που ουσιαστικά, εάν αφαιρέσουμε το ΑΣΕΠ και το ΕΣΡ θα εποπτεύει και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και θα κάνει προτάσεις».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Αυτά όλα που διαβάζετε, κυρία Πρόεδρε, γιατί τα διαβάζετε;

Σας είπα, ότι τα έχω πει αυτά.

Ε, και, λοιπόν;

Αυτά ήταν για την ίδρυση της λειτουργίας της Επιτροπής.

Διαφωνείτε σε αυτά που λέω;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής – Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Όχι.

Αφού τα είπαν οι Εισηγητές, γιατί να διαφωνώ;

Κύριε Τραγάκη, είπατε, ότι η βασική μας αρμοδιότητα είναι ο έλεγχος των Ανεξάρτητων Αρχών.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ:  Η βασική άρα και η μόνη;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗ: Έχει πάρα πολλά παρακάτω, κυρία Πρόεδρε, και θα πρέπει να τα διαβάσετε όλα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής – Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Τα έχω όλα και θα τα μοιράσω, γιατί θα την κάνουμε αυτή τη συζήτηση.

Μα είναι αρμοδιότητα της Επιτροπής μας και θα την κάνουμε, δεν θα την αποφύγετε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ορίστε, λοιπόν, και άλλη συνεδρίαση.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής – Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Βεβαίως, ειδική συνεδρίαση.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κυρία Πρόεδρε, αυτό αφορούσε την κοινοβουλευτική. Διαβάστε παρακάτω, ότι προσετέθη εδάφιο που ναι μεν δεν το λένε οι Εισηγητές, αλλά εμείς έχουμε το κείμενο του νόμου που λέει «και τη διαφάνεια για κάθε θέμα».

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής – Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Το ξέρω, το 2010.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ήταν μέσα και αυτά τότε.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Πού τα λέτε αυτά τώρα, κυρία Πρόεδρε;

 Σε μαθητές του Γυμνασίου;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής – Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Το 2010 προσετέθησαν βασικές τροποποιήσεις στον Κανονισμό της Βουλής από τον κ. Πετσάλνικο, αυτά τα λέγατε το 2008.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ: Άρα, τι σημασία έχουν;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής – Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ποια είναι η αρμοδιότητα της Επιτροπής Θεσμών.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ: Τι σημασία έχουν ως προς τη συζήτηση, αφού έχουν τροποποιηθεί οι διατάξεις το 2010;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής – Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Μα, δεν έχει αλλάξει, κύριε Βορίδη.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Το κείμενο του νόμου τι λέει.

 

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ: Άρα λέτε τι έλεγαν το 2008, όταν έχουμε τροποποίηση το 2010.

Άρα, λέτε τι έλεγαν το 2008, όταν έχουμε τροποποίηση το 2010.

Τι σημασία έχει τι λέγαμε το 2008, είναι άλλη κουβέντα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το 2010 δεν αλλάξει η αρμοδιότητα της Επιτροπής. Το 2010 προσέθεσε το 31β΄.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ: Είστε σε κατάσταση απελπιστική, έτσι;

Απελπισία είναι αυτό.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Να τον χαίρεστε τον κ. Καμμένο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Τραγάκη, επειδή με ρωτήσατε…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Για το ίδιο άρθρο, το 243α΄, κυρία Πρόεδρε, έχουν γίνει τρεις τροποποιήσεις.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Επειδή με ρώτησε ο κ. Βενιζέλος, εάν θα είμαι πάντα πλειοψηφία ή αν έχω σκεφθεί αυτή την εναλλαγή, το διάβασα γιατί θεωρώ κρίσιμο να πω ότι εμένα δε θα με πιάσετε να έχω τέτοια ανακολουθία.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Γιατί, εδώ, βρήκατε ανακολουθία, κυρία Πρόεδρε;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Τραγάκης, θεωρούσε ότι…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που είχαμε πει.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Άρα, εντάξει.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Συμφωνώ απόλυτα, αλλά δεν είπατε για τις τροποποιήσεις του 2001, του 2009 και του 2010.

Να τα πείτε αυτά.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Καμία σχέση δεν έχουν αυτά με την Επιτροπή Θεσμών.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Πως δεν έχουν. Στο άρθρο 2 αναφέρονται, κυρία Πρόεδρε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όχι, όχι. Δεν έχουν.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Παρακαλώ μην αμφισβητείτε αυτά που λέω σε ό,τι αφορά τον Κανονισμό.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, ένα λεπτό μόνο για να βοηθήσω, επειδή ετέθη θέμα για αρμοδιότητα της Επιτροπής, το θέσατε εσείς ευθέως. Άρα, όπως με τα παρεμπίπτοντα στην Ολομέλεια, θα ήθελα να πω γιατί δεν στέλνετε ένα ερώτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής να αποφανθεί εάν έχει αρμοδιότητα η Επιτροπή μας; Τι το καλύτερο; Γιατί δεν το στέλνετε;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής – Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Το ακούω με ενδιαφέρον.

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Στείλτε, λοιπόν, το αίτημα. Να τελειώνουμε την συζήτηση σήμερα και θα περιμένουμε την απάντηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής - Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Όπως γνωρίζετε δεν αλληλογραφώ με το Επιστημονικό Συμβούλιο.

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εντάξει. Θα το στείλει ο Πρόεδρος. Εδώ είναι υποχρεωμένος να το στείλει ο Πρόεδρος, διότι αφορά αρμοδιότητες επιτροπής της Βουλής. Παρακαλώ πολύ, να το διαβιβάσετε αυτό το θέμα.

 

 
Print
1895 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω