Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA"
Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2009
Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στην ενημερωτική εκπομπή
«Κοινωνία Ώρα MEGA»
με τους Δ. Καμπουράκη – Γ. Οικονομέα
Για την δια βοής εκλογής του ως Γ. Γραμματέα της Κ.Ο.:
Και την προηγούμενη φορά, όταν πριν από δυόμισι χρόνια ο Πρόεδρος πρότεινε την υποψηφιότητα μου για Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πάλι δια βοής εξελέγην.
Για την χθεσινή ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην συνεδρίαση της Κ.Ο.:
Ήταν μια συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία του Προέδρου. Μια ομιλία παρακαταθήκη. Τις τρεις λέξεις που κράτησα και τις οποίες επανέλαβε δύο φορές ήταν ενότητα, συνοχή, αλληλεγγύη. Είναι λάθος να λέγεται ότι έβαλε εαυτόν στο ψυγείο. Επανέλαβε δύο φορές, ότι ήταν, είναι και θα είναι εδώ. Θα είναι κοντά μας, θα είναι δίπλα μας.
Είναι γεγονός, ότι στη χθεσινή του ομιλία ο Πρόεδρος ήταν πολύ συγκινημένος. Μου έκανε εντύπωση αυτό. Σημαίνει ότι είναι ένας συναισθηματικός ηγέτης. Οι ηγέτες κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες. Σε εκείνους που είναι ψυχροί, οι λεγόμενοι «killers» και στους συναισθηματικούς ηγέτες. Νομίζω, ότι ο Καραμανλής κατατάσσεται στη δεύτερη κατηγορία.
Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρόεδρο, για το ότι με εμπιστεύτηκε, επί δυόμισι χρόνια, Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, με 151 βουλευτές. Να τον ευχαριστήσω για την τελευταία αποστροφή του λόγου του, όπου ανεφέρθη προσωπικά σε εμένα και με συνεχάρη. Το θεωρώ μεγάλη τιμή. Να ευχαριστήσω, επίσης, την Κοινοβουλευτική Ομάδα, που με εμπιστεύτηκε.
Ο Κώστας Καραμανλής, είναι ο μακροβιότερος αρχηγός της Ν.Δ., δεκατρία χρόνια αρχηγός, κατήγαγε τέσσερις νίκες, δύο σε εθνικές εκλογές και δύο σε ευρωεκλογές και εξελέγη δύο φορές Πρωθυπουργός. Έχω την αίσθηση, ότι πολύ σύντομα όλοι θα αναφερόμαστε σε αυτά που είπε ο Καραμανλής προεκλογικά.
Για την ομιλία του Προέδρου στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης:
Νομίζω, ότι ο πολιτικός πολιτισμός που δίδαξε ο Πρόεδρος από το βήμα της Βουλής, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, θα πρέπει να ακολουθεί τον πολιτικό κόσμο της χώρας από εδώ και πέρα.
Ήταν μια ομιλία – σταθμός για αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μας έδειξε τον τρόπο και τον δρόμο για το πώς πρέπει να ασκήσουμε μια υπεύθυνη, δομική, αλλά και κριτική αντιπολίτευση. Σε αντίθεση με την αντιπολίτευση ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ του ΠΑΣΟΚ.
Για τον ρόλο του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας:
Μια κουβέντα θα πω μόνο. Εύχομαι, κανείς να μην ζήσει – είτε σαν Πρόεδρος κόμματος, είτε σαν Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας – το νούμερο των 151 βουλευτών.
Εγώ αποτελούσα το «αμορτισέρ» μεταξύ της κυβέρνησης και των βουλευτών. Αυτός είναι, άλλωστε, ένας από τους ρόλους του Γ. Γραμματέα. Να καθοδηγεί την κοινοβουλευτική Ομάδα και σε περιόδους νομοθετικής εργασίας να κατανείμει στην Κ.Ο. το νομοθετικό έργο. Έχω την αίσθηση, ότι τώρα που είμαστε αντιπολίτευση το έργο μας γίνεται ακόμα πιο δύσκολο, διότι θα πρέπει να ασκήσουμε και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Για αυτό τον λόγο, επισημαίνω ότι οι επόμενοι τρεις μήνες είναι πολύ δύσκολοι. Θα πρέπει να οργανωθούμε ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Για τον τρόπο που αντιμετώπισε τα προβλήματα της πλειοψηφίας των 151 βουλευτών:
Μου επιτρέπετε να πω ότι επέδειξα ψυχραιμία. Αντιμετώπισα όλα τα προβλήματα των βουλευτών συμμετέχοντας σε αρκετά από αυτά. Πολλές φορές, ήμουν εκείνος που παρεμβαλλόμουν μεταξύ των υπουργών και των βουλευτών, ώστε να λύσω προβλήματα των περιφερειών τους που ήταν σημαντικά. Υπήρξε, για παράδειγμα, σύγκρουση βουλευτών με υπουργό, διότι πήγαν με μια επιτροπή στον υπουργό και εκείνος δεν τους δέχτηκε γιατί δεν είχαν κανονίσει ραντεβού. Αυτά ήταν συνήθη προβλήματα. Ήταν τριβές της καθημερινότητας. Το κυριότερο, όμως, από όλα τα θέματα, ήταν οι ψηφοφορίες. Περάσαμε 85 ονομαστικές ψηφοφορίες χωρίς καμία, μα καμία, αρνητική ψήφο για τη Ν.Δ.
Για την τριετή παράταση που δόθηκε από τις Βρυξέλλες για τα δημόσια οικονομικά:
Τα δύο χρόνια παράτασης είναι δεδομένα. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε πετύχει τη διετή παράταση και τώρα το ΠΑΣΟΚ ζητάει ακόμα ένα χρόνο. Οι Βρυξέλλες μας ζητάνε να δώσουμε δείγμα γραφής, με την σύνταξη του προϋπολογισμού, ώστε να μας δοθεί η παράταση ενός ακόμα έτους.
Για τις ενοποιήσεις και τους διαχωρισμούς των υπουργείων:
Οι ενοποιήσεις και οι διαχωρισμοί των υπουργείων δεν έγιναν μεθοδευμένα και μελετημένα. Για παράδειγμα, στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας - το οποίο καταργήθηκε και ένα μέρος του πήγε στο υπ. Ανάπτυξης και ένα μέρος στο υπ. Προστασίας του Πολίτη – δεν ξέρουν που βρίσκονται. Επειδή είμαι και Πειραιώτης βουλευτής, σας λέω ότι στο υπ. Ναυτιλίας δεν ξέρουν τι γίνεται. Εδώ υπάρχει χώρα που δεν διαθέτει θάλασσα και παρόλα αυτά έχει υπουργείο Ναυτιλίας γιατί έχει πλοιοκτησίες. Είναι δυνατόν, εμείς, πρώτη χώρα στον κόσμο σε πλοιοκτησίες, να μην έχουμε υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας;
Για τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων του κόμματος:
Είναι διαφορετικό όταν είσαι στην κυβέρνηση και διαφορετικό όταν βρίσκεσαι στην αντιπολίτευση. Όταν είσαι στην κυβέρνηση είναι λογικό, ως ένα σημείο, τα συλλογικά όργανα να συνεδριάζουν λιγότερο. Τώρα που είμαστε στην αντιπολίτευση επιβάλλεται τα συλλογικά όργανα να συνεδριάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα. Νομίζω, ότι η ανασυγκρότηση την οποία επιδιώκουμε τώρα στο κόμμα μας, πρέπει να είναι η αφετηρία ανασυγκρότησης της λειτουργίας όλων των οργάνων. Το ηχηρό ράπισμα που δεχθήκαμε στις εκλογές, να σταθεί η αφορμή, ώστε να βελτιώσουμε τη συλλογική λειτουργία του κόμματος.