Search
× Search
Σάββατο, 3 Μαΐου 2025

Ομιλίες

/ Categories: Ομιλίες

Ομιλία του Γ. Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό της Βουλής 2010

Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2009
 
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ
Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ.
κ. ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΑΓΑΚΗ
ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 2010
 
 
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Σήμερα, συζητούμε και ψηφίζουμε το Σχέδιο Προϋπολογισμού Δαπανών της Βουλής για το οικονομικό έτος 2010 και τον Απολογισμό των Δαπανών 2008. Στον Προϋπολογισμό, όπως είναι γνωστό, περιλαμβάνονται οι δαπάνες που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση των αναγκών της Βουλής και τη λειτουργία των υπηρεσιών της.
 
Ο κάθε Προϋπολογισμός περιέχει οικονομικά στοιχεία και αριθμούς. Επιτρέψτε μου, όμως, να πω ότι ο Προϋπολογισμός της Βουλής είναι κάτι παραπάνω από μια απλή λογιστική απεικόνιση και παράθεση αριθμών. Κατοχυρώνει, πρώτα και πάνω από όλα, το κοινοβουλευτικό μας σύστημα. Αναβαθμίζει την Κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία, διευρύνει τις λειτουργίες της Βουλής, συμβάλει ουσιαστικά στη στήριξη των δημοκρατικών μας θεσμών και ενισχύει το ρόλο του Βουλευτή.
 
Η σημερινή συζήτηση έχει ξεχωριστό χαρακτήρα, γιατί εκφράζει βασικές απαιτήσεις της κοινωνίας από την πολιτική. Εκφράζει τη χρηστή διαχείριση, τη διαφάνεια και τη συναίνεση. Διαχρονικά οι Προϋπολογισμοί της Βουλής διακρίνονται από δημοσιονομική αυστηρότητα και πειθαρχία. Τα τελευταία χρόνια, επιτυγχάνουν να καλύπτουν το ευρύτατο φάσμα που σχετίζεται με τις λειτουργίες του Κοινοβουλίου και παράλληλα καταφέρνουν να επιστρέψουν ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων στον κρατικό Προϋπολογισμό (πάνω από 5 εκατομμύρια πέρσι (5.715.000).
 Επιπλέον, αποτελούν υπόδειγμα διαφάνειας, εκθέτοντας με κάθε λεπτομέρεια το σύνολο των δαπανών της Βουλής. Ποιος άλλος δημόσιος οργανισμός το κάνει αυτό;
 
Στις ίδιες αρχές κινείται και ο Προϋπολογισμός του 2010. Μάλιστα, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία για τον τόπο και υπό το βάρος των συνεπειών της τεράστιας, διεθνούς οικονομικής κρίσης, πρώτη η Βουλή των Ελλήνων συμβάλει στη γενικότερη προσπάθεια επίτευξης του στόχου της αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας. Η συμβολή αυτή επιτυγχάνεται με τη μείωση των ελαστικών δαπανών της, σε ένα ποσοστό περίπου -1,75%.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Όπως είπα προηγουμένως, ο Προϋπολογισμός της Βουλής είναι κάτι παραπάνω από νούμερα και λογιστικές απεικονίσεις, για αυτό και δεν θα σας κουράσω με αριθμούς. Θεωρώ, όμως, χρέος μου, ως παλαιός κοινοβουλευτικός, να υπερασπιστώ την τιμή και το ρόλο του βουλευτή, από τις άδικες και παραπλανητικές επιθέσεις που δέχεται κάθε χρόνο με αφορμή τη δημοσιοποίηση του Προϋπολογισμού της Βουλής.
 
Κάθε χρόνο, επιχειρείται από πολλές πλευρές και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ένας εύκολος εντυπωσιασμός σε βάρος των βουλευτών και του Κοινοβουλίου. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, το κόστος λειτουργίας του κορυφαίου θεσμού του δημοκρατίας αντιμετωπίζεται ως μια πολυτέλεια, μια περιττή σπατάλη, μια πράξη ευνοιοκρατίας προς τους βουλευτές. Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους, ότι οι δαπάνες για την υλικοτεχνική υποδομή της Βουλής, για την επιστημονική και διοικητική υποστήριξη του έργου των βουλευτών, δεν αφορά σε πρόσωπα. Αφορά στην αποδοτική λειτουργία του Κοινοβουλίου. Το Κοινοβούλιο είναι η καρδιά της δημοκρατίας. Είναι το κέντρο της πολιτικής. Είναι ο πυρήνας λήψης των αποφάσεων, που επηρεάζουν τη ζωή όλων των πολιτών.
 
 
Γίνεται, επίσης, πολύ συζήτηση για τις αποδοχές των Βουλευτών. Πολύ συχνά, γινόμαστε εύκολοι στόχοι μιας κακόπιστης κριτικής, με έντονα τα στοιχεία του λαϊκισμού.
 
Οι Βουλευτές πρέπει να κατοικούν και να βρίσκονται στις περιοχές τους, να διατηρούν γραφείο εκεί, να έχουν μια κατοικία στην Αθήνα και να διαθέτουν και εδώ ένα γραφείο. Πως θα γίνουν όλα αυτά; Με πόσα ευρώ αποτιμούνται αυτές οι ανάγκες; Ζητάμε από τους Βουλευτές να είναι ανεξάρτητοι, αυτοδύναμοι, ακηδεμόνευτοι. Αλλά, βασική προϋπόθεση για να μπορεί ο Βουλευτής να ανταποκρίνεται στο ρόλο του και στις πολλαπλές του υποχρεώσεις, είναι να έχει τα αναγκαία μέσα για να το κάνει. Μέσα που διασφαλίζουν την αυτοτέλεια του, την ανεπηρέαστη παρουσία του. Αυτή την προϋπόθεση, λοιπόν, για να μπορεί ο Βουλευτής να επιτελεί την αποστολή και το έργο του όπως πρέπει, οφείλει να την παρέχει η πολιτεία.
 
Βέβαια, από την άλλη μεριά, πρέπει και εμείς οι ίδιοι με τη στάση μας να σηκώσουμε αναχώματα απέναντι στη δημαγωγία και το λαϊκισμό. Απέναντι στην συστηματική προσπάθεια απαξίωσης των βουλευτών και του Κοινοβουλίου. Πρέπει με τη συμπεριφορά μας, τα λεγόμενα μας, το κοινοβουλευτικό μας έργο, τη γενικότερη παρουσία μας, να συμβάλουμε ώστε η πολιτική να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία. Η διατήρηση και η ενδυνάμωση της αυτονομίας της πολιτικής είναι χρέος όλων μας. Όλων των πολιτικών. Οφείλουμε να θωρακίσουμε το θεσμό, όχι μόνο από τις εξωτερικές πιέσεις, αλλά και από τις δικές μας αδυναμίες. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Το ελληνικό Κοινοβούλιο, μετά τη Μεταπολίτευση και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζει ποιοτικά τη λειτουργία του. Ανταποκρίνεται με επιτυχία στις σύγχρονες απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και στα νέα δεδομένα που αναδύονται από τις σχέσεις με τον κόσμο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει γίνει πραγματικά σημαντικό έργο, το οποίο πιστώνεται σε όλους τους πρώην Προέδρους της Βουλής.
 
Θέλω, όμως, να κάνω ιδιαίτερη μνεία στους τρεις τελευταίους προέδρους, τον Απόστολο Κακλαμάνη, την Άννα Ψαρούδα Μπενάκη και τον Δημήτρη Σιούφα. Η συμβολή τους, στην αναβάθμιση του Κοινοβουλίου και το άνοιγμα του στην κοινωνία και το διεθνές περιβάλλον, ήταν εξαιρετικά σημαντική. Εύχομαι και στο σημερινό πρόεδρο, τον κ. Πετσάλνικο, καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο του. Είμαι σίγουρος, ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό.
 
Οφείλουμε, επίσης, να συγχαρούμε τις Υπηρεσίες της Βουλής, τους Γενικούς Διευθυντές, τους Προϊστάμενους και όλους, συνολικά, τους εργαζόμενους της Βουλής, για την εργατικότητα, την αποτελεσματικότητα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που επιδεικνύουν. Τους ευχαριστούμε.
 
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Οι προκλήσεις της νέας εποχής είναι μεγάλες. Συνιστούν δραστικές αλλαγές και διαρκή προσπάθεια. Χρειάζονται νέα ανοίγματα και νέες πρωτοβουλίες του Κοινοβουλίου στην κοινωνία και το διεθνές στερέωμα. Απαιτείται αναβάθμιση του ρόλου του βουλευτή και του κοινοβουλευτικού έργου. Ο Προϋπολογισμός του 2010, ανταποκρίνεται στις ανάγκες για τη στήριξη του έργου της Βουλής και των σημαντικών της δράσεων, όπως είναι ο θεσμός της Βουλής των Εφήβων, οι δράσεις για την ενίσχυση των δεσμών μας με τους απόδημους, οι δράσεις της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.
 
Με αυτές τις σκέψεις, λοιπόν, ψηφίζω τον απολογισμό και Προϋπολογισμό της Βουλής.
 
Σας ευχαριστώ.
Print
1432 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω