Σημεία συνέντευξης του Α΄Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γιάννη Τραγάκη στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο"
Σημεία της συνέντευξης του
Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής
κ. Γιάννη Τραγάκη
στην ενημερωτική εκπομπή
«MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ»
με τους Ι. Χασαπόπουλο – Μ. Αναγνωστάκη
Για το επεισόδιο με τον βουλευτή της Χ.Α.:
Γνωρίζετε ότι θητεύω στο Κοινοβούλιο απο το 1974 και πιστεύω ότι κάθε Βουλή είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Αυτή η Βουλή έχει μια ιδιομορφία, υπάρχουν κόμματα που δημιουργούν προβλήματα. Η εντολή του Προέδρου της Βουλής, μετά από συσκέψεις που έχουμε κάνει, είναι να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα ο Κανονισμός πρός όλες τις κατευθύνσεις.
Για την αντίδραση του Δ’ Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Δραγασάκη:
Δεν μπορώ να κρίνω τον προεδρεύοντα. Έτσι έκρινε πως έπρεπε να αντιδράσει, έτσι αποφάσισε, έτσι έπρεπε να γίνει. Υπάρχουν άλλες περιπτώσεις, για παράδειγμα, που έχουμε ανακαλέσει βουλευτές στην τάξη και έχουν ανακαλέσει αυτά που έχουν πει. Οπότε, όταν προχωράμε σε ανάκληση σημαίνει ότι δεν γράφονται στα πρακτικά αυτά που έχουν λεχθεί και ότι ο βουλευτής ζητάει συγνώμη.
Απο τη στιγμή που ο προεδρεύων αποφάσισε να λειτουργήσει έτσι, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, έπρεπε να εφαρμόσει τον Κανονισμό. Διότι, υπήρξε παρακώλυση της ομαλής διεξαγωγής του Κοινοβουλευτικού έργου, υπήρξε απρεπής συμπεριφορά, υπήρξαν οι απρεπείς εκφράσεις.
Για το πόσο ακραίοι ήταν οι χαρακτηρισμοί του βουλευτή της Χ.Α.:
Πολλές φορές δεν έχει σημασία μόνο αυτό που λες, αλλά και ο τρόπος που το λες. Για παράδειγμα, ο κοροϊδευτικός τρόπος δημιουργεί προϋπόθεση παραβίασης του Κανονισμού. Μετά, βέβαια, ξέφυγε η συζήτηση, πήγε σε πολύ άγριες καταστάσεις και καλώς ζητήθηκε να αποχωρήσει απο την αίθουσα ο βουλευτής.
Για το τι σημαίνει η πρόταση μομφής προς βουλευτή:
Καταρχήν, η πρόταση μομφής προύποθέτει και άλλα πράγματα. Ο βουλευτής κατά του οποίου γίνεται η πρόταση μομφής μιλαέι για πέντε λεπτά, πέντε λεπτά μιλάει ένας αντιλέγων και εκείνη την ώρα αποφασίζει η Βουλή.
Η πρόταση μομφής, εκτός απο το γεγονός ότι αφορά ένα πολύ σοβαρό κοινοβουλευτικό παράπτωμα, συνεπάγεται και την αφαίρεση του ¼ της βουλευτικής αποζημίωσης.
Το επόμενο βήμα είναι ο προσωρινός αποκλεισμός του βουλευτή από τις συνεδριάσεις, για δεκαπέντε ημέρες. Από τον αποκλεισμό χάνει το ½ της βουλευτικής αποζημίωσης.
Αυτό το μέτρο δεν έχει εφαρμοσθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Θα θυμίσω ότι στην Βουλή του 1963 που είχαμε τα χειρότερα μεταπολεμικά επεισόδια στο Κοινοβούλιο, με εκσφενδονισμό ποτηριών και άλλα, δεν είχε επιβληθεί η ποινή αποκλεισμού βουελυτή από τις συνεδριάσεις.
Για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο:
Αυτός ο νόμος, επειδή είναι οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγιναν δύο προσπάθειες στο παρελθόν να έρθει στη Βουλή, απο τον κ. Καστανίδη και τον κ. Παπαϊωάννου. Είναι ένας νόμος που οπλίζει το νομικό μας οπλοστάσιο με περισσότερα όπλα για την αντιμετώπιση ρατσιστικών φαινομένων.
Την Τρίτη, ο Αρειοπαγίτης επί τιμή, Πρόεδρος της ΚΕΝΕ, της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, θα εξετάσει τον νόμο από νομικής πλευράς, ως οφείλει να κάνει, το νομικό τμήμα της Γραμματείας της Κυβέρνησης θα εξετάσει και αυτή τον νόμο, ως οφείλει, θα πάει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και μετά θα πάρει το δρόμο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Για το εάν τα κόμματα είναι νομικά πρόσωπα και εμπίπτουν στο νόμο:
Είναι ένα μεγάλο θέμα. Τα κόμματα δεν είναι συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένα, δηλαδή δεν είναι νομικά πρόσωπα.
Για το εάν οι διατάξεις του νόμου είναι ασαφείς:
Ο νόμος αναφέρεται σε δίωξη κατά εκείνου που προκαλεί η διεγείρει βιαιοπραγίες. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ συγκεκριμένο, δεν χρείζει άλλης νομικής επεξεργασίας.
Να φέρω ένα παράδειγμα. Πριν μερικές ημέρες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κατεβέσαν απο τον ιστό την ελληνική σημαία, το σύμβολο μας και έβαλαν στη θέση της μια σημαία αναρχικών. Αυτό εμπίπτει τώρα στον νόμο και αυτοί οι κύριοι διώκονται εάν συλληφθούν. Βάσει του παλαιού νόμου δεν θα μπορούσαν να διωχθούν.