Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΑΝΤ1
Αθήνα, 11 Μαΐου 2009
Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ «ΑΝΤ1»
Δημοσιογράφος: Βασίλης Αδαμόπουλος
ΔΗΜ: Γεια σας κ. Τραγάκη.
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα, σε εσάς και τους ακροατές σας.
ΔΗΜ: Για ποιο λόγο ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε αυτή την κίνηση, στο κλείσιμο των εργασιών της Βουλής;
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, ήταν μια ενέργεια σύμφωνη με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και για αυτό τον λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέδωσε το προεδρικό διάταγμα για την λήξη των εργασιών της Βουλής. Πρόθεση του Πρωθυπουργού ήταν να οδηγήσει την προεκλογική ατζέντα στην ουσία της πολιτικής, διότι δεν ήταν δυνατόν να πάμε στις ευρωεκλογές μέσα σε ένα τέτοιο νοσηρό κλίμα σκανδαλολογίας. Νομίζω, ότι αυτό το θέμα έχει κλείσει και δεν πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο.
ΔΗΜ: Και θα κλείσουν άρον άρον αυτές οι υποθέσεις;
«Γιάννης Τραγάκης»: Ποιες υποθέσεις; Όλες υποθέσεις που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα, έχουν ολοκληρωθεί κοινοβουλευτικά. Όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες έχουν κλείσει. Δεν υπάρχει καμία υπόθεση, μα καμία, που να μην έχει ολοκληρωθεί κοινοβουλευτικά.
ΔΗΜ: Γνωρίζετε πολύ καλά, από τις πληροφορίες που υπάρχουν, για τις εξελίξεις των ανακρίσεων στην υπόθεση του Βατοπαιδίου και στην υπόθεση Γερμανός – ΟΤΕ.
«Γιάννης Τραγάκης»: Ποιος τα ξέρει αυτά; Δεν έχω ακούσει αυτές τις πληροφορίες, αλλά και εάν ακόμα τις αποδεχθώ τι εμποδίζει τον κάθε ανακριτή να στείλει τις υποθέσεις στην Βουλή τώρα; Ανά πάσα στιγμή, ο οποιοσδήποτε ανακριτής μπορεί να στείλει οποιοδήποτε πόρισμα στην Βουλή.
ΔΗΜ: Θα μπορεί, όμως, να σταθεί εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή για αυτές τις υποθέσεις;
«Γιάννης Τραγάκης»: Όχι τώρα, από τη στιγμή που η Βουλή έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της. Από την επόμενη, όμως, Σύνοδο εάν χρειαστεί μπορεί να συσταθούν επιτροπές.
ΔΗΜ: Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι πάμε στην απόλυτη παραγραφή των αδικημάτων της περιόδου 2004 2007.
«Γιάννης Τραγάκης»: Και το αίτημα του κ. Παπανδρέου, που ζητάει συνεχώς εκλογές, σημαίνει απευθείας παραγραφή. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εκείνο που φρόντισε να παραγραφούν τα αδικήματα για όλες τις υποθέσεις που το αφορούσαν; Όταν, για παράδειγμα, στην υπόθεση του Βατοπαιδίου είχαν παραγραφεί τα αδικήματα των κ. Δρυ και Φωτιάδη, γιατί δεν είπαν τίποτα; Τώρα τους έπιασε η αγωνία για την παραγραφή;
ΔΗΜ: Λένε πολλοί, ότι εάν ήθελε η κυβέρνηση να μην οδηγήσει την κατάσταση σε παραγραφή, θα μπορούσαμε να έχουμε αναστολή των εργασιών της Βουλής για δύο - τρεις εβδομάδες, χωρίς ημερήσιες διατάξεις για διευκόλυνση των βουλευτών.
«Γιάννης Τραγάκης»: Τι εννοείται με αυτό; Δεν θα έληγε η Σύνοδος; Η Σύνοδος θα έληγε ούτως ή άλλως και μάλιστα είχε αποφασισθεί να λήξει την άλλη βδομάδα. Το ότι έληξε μια εβδομάδα νωρίτερα δεν σημαίνει τίποτα. Επαναλαμβάνω, για ακόμα μια φορά. Κοινοβουλευτικά όλες οι υποθέσεις είχαν αντιμετωπισθεί και είχαν κλείσει.
ΔΗΜ: Δεν υπάρχει, όμως, και ένα θέμα πολιτικής ουσίας κ. Τραγάκη;
«Γιάννης Τραγάκης»: Η πολιτική ουσία είναι ότι ο Πρωθυπουργός έχει την πρόθεση να οδηγήσει την κουβέντα στην πραγματική πολιτική, στις επιπτώσεις της τεράστιας οικονομικής κρίσης και πως θα μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε καλύτερα. Με υπευθυνότητα ή με την ανευθυνότητα που διακρίνει το ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του;
ΔΗΜ: Ακούστηκαν γκρίνιες, από αρκετά στελέχη της Ν.Δ., ότι με την κίνηση της λήξης των εργασιών της Βουλής, η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε επικοινωνιακά την υπόθεση Βερελή. Ποια είναι η δική σας άποψη;
«Γιάννης Τραγάκης»: Η Ν.Δ. δεν έχει καμιά πρόθεση να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το θέμα Βερελή.. Είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει την Βουλή όταν έρθει η ώρα. Δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με τέτοιου είδους θέματα και θα είδατε ότι έχουμε, επανειλημμένως, καταγγείλει το ΠΑΣΟΚ για σκανδαλολογία και προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου. Επιτρέψτε μου, όμως, να κάνω μια αναφορά στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, διότι ήμουν από εκείνους που εξαρχής είχαν μιλήσει για αλλαγή του. Έχω την αίσθηση, ότι παρά την δέσμευση του Συντάγματος υπάρχουν τα νομοθετικά περιθώρια να ενσκήψουμε πάνω από αυτό το ζήτημα, έτσι ώστε οι πολίτες να μην αισθάνονται ότι υφίστανται δύο μέτρα και δύο σταθμά από την πλευρά της δικαιοσύνης. Με την ανάδειξη όλων αυτών των θεμάτων, μας δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια διακομματική επιτροπή η οποία θα ασχοληθεί με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και να έρθει ένα κείμενο στην Βουλή που θα αποδεχθούμε όλα τα κόμματα.
ΔΗΜ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πολύ.