Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στην ενημερωτική εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA"

Αθήνα, 11 Μαΐου 2009
 
Σημεία συνέντευξης
 του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στην ενημερωτική εκπομπή «Κοινωνία ‘Ώρα MEGA»
με τους Γ. Οικονομέα – Δ. Καμπουράκη
 
Για την απόφαση λήξης των εργασιών της Βουλής:
 
Καταρχήν, η Βουλή δεν κλείνει, περαιώνονται οι εργασίες της παρούσας κοινοβουλευτικής Συνόδου. Ήταν μια ενέργεια, η οποία είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και ασφαλώς δεν αποτελεί «θεσμική εκτροπή», όπως την χαρακτήρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι η εφαρμογή του Συντάγματος, που δίνει το δικαίωμα στον Πρωθυπουργό να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την έκδοση Διατάγματος για την λήξη των εργασιών της Συνόδου.
 
Εξάλλου, είναι γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός επέστρεψε από το ταξίδι του στην Ευρώπη την Πέμπτη το βράδυ. Το πρωί της Παρασκευής και μέχρι τις 4:00 το απόγευμα είχαμε της εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή. Το Σάββατο και την Κυριακή ο Πρωθυπουργός βρισκόταν στην Θεσσαλονίκη και το βράδυ της Κυριακής αναχώρησε πάλι για 3μερο ταξίδι στο εξωτερικό. Επομένως, αφού ούτως ή άλλως την επόμενη βδομάδα θα ολοκληρώνονταν οι εργασίες της Βουλής, ο προσφορότερος χρόνος λήξης της Συνόδου ήταν αυτή η Παρασκευή.
 
Έχει ξαναγίνει αυτή η ενέργεια και σε άλλες περιόδους της Βουλής. Για παράδειγμα, στις ευρωεκλογές του 1984 η Βουλή ολοκλήρωσε τις εργασίες της Συνόδου πέντε εβδομάδες πριν και το 1999 τρεις εβδομάδες πριν.
 
Ο Πρωθυπουργός, είχε ως στόχο να σταματήσει την σκανδαλολογία η οποία ταλανίζει τον τόπο επί πέντε ολόκληρους μήνες. Το ΠΑΣΟΚ σκανδαλολογεί και προσπαθεί να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου. Έπρεπε, λοιπόν, να επανέλθει η πολιτική στην ουσία της, η οποία αφορά τις ευρωεκλογές που διεξάγονται εν μέσω της πρωτοφανούς, διεθνούς οικονομικής κρίσης. Τα κόμματα, οφείλουν να αναμετρηθούν βάσει αυτής της ατζέντας.
 
 
 
Τώρα, επιτέλους, θα μιλήσουμε με όρους πολιτικούς και επί της ουσίας των πραγμάτων. Άλλωστε, όποιο θέμα, όποια υπόθεση, είχε έρθει στην Βουλή είχε ολοκληρωθεί κοινοβουλευτικά. Επομένως, για την Ν.Δ. δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα να λήξουν οι εργασίες της Συνόδου. Και βέβαια, οποιαδήποτε νέα υπόθεση προκύψει, μπορεί κάλλιστα να αποσταλεί στην Βουλή, παρά το γεγονός ότι έχουν λήξει οι εργασίες της Συνόδου.
 
Για την υπόθεση της παραγραφής:
 
Τώρα θυμήθηκε ο κ. Παπανδρέου το ζήτημα της παραγραφής; Όταν ζητάει συνεχώς εκλογές, δεν αντιλαμβάνεται ότι συγχρόνως επέρχεται και η παραγραφή των αδικημάτων. Ή ακόμα περισσότερο, όταν οι υποθέσεις αφορούσουν ανθρώπους του κόμματος του – για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, της ΔΕΚΑ, του Βατοπαιδίου – τότε δεν τον ενοχλούσε η παραγραφή;
 
 
Για την αίσθηση της κοινής γνώμης για τους πολιτικούς:
 
Είναι ευθύνη όλων μας, των πολιτικών, των Μ.Μ.Ε. και του πολιτικού συστήματος γενικότερα, καθώς μέσα σε ένα κλίμα πόλωσης προσπαθούμε συνεχώς να αναδεικνύουμε τα μειονεκτήματα των άλλων. Όταν στην πολιτική αναδεικνύονται μόνο τα μειονεκτήματα, τότε η κοινή γνώμη διαμορφώνει και την ανάλογη άποψη.
Τα Μ.Μ.Ε, από την πλευρά τους, προβάλλουν συνήθως μόνο τα αρνητικά γεγονότα διότι αυτά συνιστούν, κατά την γνώμη τους, είδηση.
 
Όλα αυτοί οι παράγοντες, οδηγούν στον μηδενισμό της πολιτικής και των πολιτικών.
 
 
Για την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή:
 
Ο Πρωθυπουργός, επικέντρωσε το 70%, περίπου, της ομιλίας του στα ευρωπαϊκά ζητήματα στην οικονομία και στα έργα που γίνονται στην Βόρεια Ελλάδα και έκανε μια αναφορά μόνο δύο παραγράφων, προκειμένου να αμυνθεί σε όλα όσα του καταλογίζει ο κ. Παπανδρέου επί ολόκληρους μήνες. Αυτό συνιστά πόλωση από την πλευρά του Πρωθυπουργού;
 
Για τον στόχο των ευρωεκλογών:
 
Ο στόχος μας είναι να βγούμε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές.
 
Η Ν.Δ. παρουσιάζει πολύ χαμηλή συσπείρωση, γύρω στο 67%, όταν ακόμα και το 1981 – την χειρότερη εκλογική χρονιά για εμάς - είχαμε συσπείρωση 80%. Επομένως, μια συσπείρωση της τάξης του 75% - 80%, που είναι απολύτως εφικτή, είναι το στοιχείο που μπορεί να μας δώσει την πρωτιά στις ευρωεκλογές. Επιπλέον, υπάρχει ένα 14% αδιευκρίνιστης ψήφου στην οποία έχουμε κάνει δημοσκόπηση. Προκύπτει ότι το 52% αυτού του εκλογικού σώματος προέρχεται από την Ν.Δ. και το 57% αναγνωρίζει καλύτερα αρχηγικά χαρακτηριστικά στον Κώστα Καραμανλή.
 
Επομένως, ο στόχος να βγούμε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές είναι απολύτως εφικτός.
 
Για το πώς θα συσπειρωθεί ο κόσμος της Ν.Δ.:
 
Ο κόσμος μας θα συσπειρωθεί αξιοποιώντας δύο παράγοντες. Πρώτον, χρησιμοποιώντας το πιο δυνατό μας χαρτί, που ονομάζεται Κώστας Καραμανλής. Δεύτερον, και αυτό είναι δική μου ευθύνη ως Γ. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όλοι βουλευτές της Ν.Δ. να περιοδεύσουν σε όλη την Ελλάδα και να έρθουν σε επαφή με τους πολίτες.
 
 
Για την οικονομία:
 
Ο Πρωθυπουργός, αφιέρωση ένα μεγάλος μέρος της ομιλίας του για την οικονομία. Ανέλυσε που βρισκόμαστε όσον αφορά στους οικονομικούς μας στόχους και τόνισε ότι, αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη, από κανέναν, για το τέλος της κρίσης. 
 
 
 
Πιστεύουμε, ότι μεγαλύτερο πρόβλημα που θα προκύψει από την κρίση είναι η απασχόληση. Για αυτόν τον λόγο, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε νέες θέσεις εργασίας με το σύστημα της επιδότησης της απασχόλησης, αντί του επιδόματος ανεργίας. Προβλέπονται ογδόντα χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
 
 
Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό να αναφέρουμε το ΤΕΜΠΜΕ, όπου το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο ότι θα κάνουν χρήση 500 επιχειρήσεις, όταν τελικά προσήλθαν 26 χιλιάδες μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες. Τα 19 δισεκατομμύρια τα οποία δόθηκαν στο ΤΕΜΠΜΕ θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο ώστε να δημιουργηθεί ένα ΤΕΜΠΜΕ 2.
 
 
Για το εάν πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Παυλίδης:
 
Έχω επανειλημμένως τοποθετηθεί στο ζήτημα αυτό. Ο κάθε πολιτικός αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεων του. Ο κ. Παυλίδης θα αποφασίσει ο ίδιος τι κάνει.
Print
1198 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω