Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμμάτέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8

Αθήνα, 12 Μαΐου 2009
 
Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα
της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
 
 
Δημοσιογράφος: Θάνος Σιαφάκας
 
 
ΔΗΜ: Καλημερίζω τον κ. Τραγάκη, Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
 
Γιάννης Τραγάκης: Καλημέρα, σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Έχει ξεκινήσει μεγάλη κουβέντα, αυτές τις μέρες, σχετικά με το κλείσιμο της Βουλής. Ακούστηκαν πολλά από το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι πρόκειται περί πραξικοπήματος, περί θεσμικής εκτροπής, ότι φιμώνεται η αλήθεια κλπ. Θα ήθελα ένα σχόλιο από την πλευρά σας.
 
Γιάννης Τραγάκης: Το πρώτο σχόλιο είναι ότι δεν κλείνει η Βουλή. Απλώς ολοκληρώνονται οι εργασίες της παρούσης Συνόδου. Δεν κλείνει η Βουλή, διότι η φράση περί «κλεισίματος» δημιουργεί άσχημους συνειρμούς στον ελληνικό λαό. Εάν αυτή η ενέργεια αποτελεί «θεσμική εκτροπή», θα πρέπει να δούμε εάν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Είναι σίγουρο, ότι αυτή η ενέργεια είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και για αυτό τον λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέδωσε προεδρικό διάταγμα για την λήξη της Συνόδου. Άρα, εκφράσεις όπως θεσμική ή συνταγματική εκτροπή ή πραξικόπημα, που χρησιμοποιήθηκαν από την πλευρά της αντιπολίτευσης, νομίζω ότι δεν αρμόζουν στην παρούσα περίπτωση.
 
ΔΗΜ: Πάντως, άκουσα χθες τον Συνταγματολόγο κ. Κων/νο Χρυσόγονο, ο οποίος είπε ότι η πρόταση ήταν δεσμευτική για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν μπορούσε να αρνηθεί για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.
 
Γιάννης Τραγάκης: Με συγχωρείτε, αλλά επειδή διάβασα προσεκτικά τις δηλώσεις του κ. Χρυσόγονου, παρακάτω δηλώνει ότι η ενέργεια αυτή είναι σύμφωνη με τα συνταγματικά δεδομένα. Και βέβαια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να αρνηθεί την έκδοση του προεδρικού διατάγματος, γιατί είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού να ορίσει πότε λήγουν οι εργασίες της Συνόδου.
 
ΔΗΜ: Ξέρετε, η όλη συζήτηση που κάνουμε θυμίζει το νόμιμο και το ηθικό. Μέσα στον νόμο είναι η ενέργεια, δεν παραβιάζεται το Σύνταγμα, δεν παραβιάζεται κανένας κανόνας δικαίου. Η κριτική που ασκείται έχει πολιτικό χαρακτήρα.
 
Γιάννης Τραγάκης: Πολύ σωστά. Συμφωνούμε, λοιπόν, ότι η ενέργεια αυτή δεν παραβιάζει το Σύνταγμα. Τι μπορεί να παραβιάζει; Έγινε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ θεσμικά; Έγινε μια ενέργεια που δημιούργησε πολλά προβλήματα; Καταρχήν, η Βουλή ούτως ή άλλως αυτή την βδομάδα που διανύουμε, την Παρασκευή, θα ολοκλήρωνε τις εργασίες της. Πρώτον, αυτό. Δεύτερον, έχει ξανασυμβεί ενόψει ευρωεκλογών;
 
ΔΗΜ: Το 1984 και το 1989, αλλά όχι με αυτές τις εκκρεμότητες.
 
Γιάννης Τραγάκης: Και το 1999. Δεν υπάρχει θέμα εκκρεμοτήτων. Δηλαδή, θα αποφασίζουμε πότε θα περαιώνει η Βουλή τις εργασίες της ενόψει ευρωεκλογών, ανάλογα με το τι υπάρχει στην πολιτική ατζέντα;
 
ΔΗΜ: Τι θα σας πείραζε να δίνατε ανάσα μια βδομάδα; Γιατί αφήνετε αυτές τις σκιές και δίνετε λαβή στην αντιπολίτευση να σας σέρνει τα εξ αμάξης, για μια βδομάδα;
 
Γιάννης Τραγάκης: Καταρχήν, γνωρίζετε ότι το πρωί της Παρασκευής είχαμε την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Βουλή μέχρι τις 4 το απόγευμα. Γνωρίζετε, επίσης, ότι ο Πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο ήταν στην Θεσσαλονίκη, ότι είναι ακόμα στην Στοκχόλμη και ότι θα γυρίσει το βράδυ. Επομένως, η μόνη ώρα που έμενε να αποφασισθεί η λήξη της Συνόδου ήταν την Παρασκευή το βράδυ. Για αυτό έγινε τότε. Όσον αφορά στο θέμα της παραγραφής, για το οποίο μας κατηγορούν. Ακούω συνεχώς τον κ. Παπανδρέου να ζητάει εκλογές. Δεν γνωρίζουν ότι με τις εκλογές επέρχεται παραγραφή; Δεν γνωρίζουν, επίσης, ότι όλες οι υποθέσεις που τους αφορούσαν – Χρηματιστήριο, ΔΕΚΑ, ελληνοποιήσεις κλπ – έχουν παραγραφεί; Δεν το λέω συμψηφιστικά, το λέω υπενθυμητικά. Πρέπει να τα θυμόμαστε και αυτά, διότι είναι γεγονός ότι, εδώ και πέντε μήνες, η σκανδαλολογία περισσεύει σε αυτό τον τόπο. Το ΠΑΣΟΚ σκανδαλολογεί και προσπαθεί να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου. Έχουμε μπροστά μας ευρωεκλογές, πανελλαδικές εκλογές με εξαιρετική σημασία, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι διεξάγονται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες. Και οι συνθήκες αυτές δεν αφορούν στη σκανδαλολογία, αλλά στη τεράστια οικονομική κρίση. Ο κόσμος θα πρέπει να έχει ως κριτήριο το ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις επιπτώσεις της.
 
ΔΗΜ: Ο κ Πάνος Παναγιωτόπουλος, χθες, δήλωσε ότι ξαφνιάστηκε από την κίνηση αυτή και ότι ήταν λάθος από πλευράς πολιτικής επικοινωνίας. Επίσης, ο κ. Σούρλας, δήλωσε ότι αιφνιδιάστηκε από το κλείσιμο της Βουλής, ότι δεν το ήξερε και ότι το έμαθε από τα media. Αυτά, εάν θέλετε τα σχολιάζετε.
 
Γιάννης Τραγάκης: Διαβάστε και παρακάτω την δήλωση του κ. Σούρλα.
 
ΔΗΜ: Ναι, λέει ότι «συμφωνώ ωστόσο με την διακοπή των εργασιών της Βουλής, η οποία είχε μετατραπεί σε ανούσιο δικαστήριο». Έχετε δίκιο σε αυτό.
 
Γιάννης Τραγάκης: Καταρχάς, ως εκ της θέσεως μου δεν σχολιάζω δηλώσεις και απόψεις συναδέλφων βουλευτών. Απλά, υπογραμμίζω ότι αλίμονο εάν οτιδήποτε πράττουμε στην πολιτική να πρέπει να σχετίζεται πάντα με την επικοινωνία. Τότε δεν θα είχαμε μια κυβέρνηση που κυβερνά, αλλά που επικοινωνεί. Αντιλαμβάνεστε, ότι δεν γίνεται έτσι πολιτική και η κυβέρνηση δεν μπαίνει σε αυτό το παιχνίδι. Είδατε, ότι για το θέμα του κ. Βερελή δεν κάναμε το παραμικρό σχόλιο. 
 
ΔΗΜ: Πάντως, δεν υπάρχει πολιτικό κόστος από το κλείσιμο της Βουλής κ. Τραγάκη;
 
Γιάννης Τραγάκης: Αλίμονο, εάν γνώμονας των κινήσεων και των ενεργειών μας είναι πάντα το πολιτικό κόστος. Νομίζω, ότι πρόθεση του Πρωθυπουργού ήταν, ενόψει των 30 ημερών που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές, να επιστρέψουμε στην πραγματική ουσία της πολιτικής.
 
ΔΗΜ: Βλέπετε, όμως, ότι η διαφορά στη δημοσκόπηση της MetronAnalysis, που παρουσίασε ο ΑΝΤ1, εκτινάσσεται από το 2,2% στο 4,8%.
 
Γιάννης Τραγάκης: Αποδεικνύει για μια ακόμα φορά, αυτό το οποίο ισχυρίζομαι τόσο καιρό. Ότι οι δημοσκοπήσεις είναι σαν κινούμενη άμμος. Εγώ θα σας παραθέσω και ένα άλλο στοιχείο των δημοσκοπήσεων. Το 77,7% των πολιτών θεωρούν ότι το πρώτο θέμα που τους ενδιαφέρει είναι η οικονομία και μόνο το 14% ενδιαφέρεται για την σκανδαλολογία. Δεν βλέπετε, ότι ο κόσμος μας ζητάει να κάνουμε πραγματική πολιτική, να ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα;
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Πάντως, το ρεπορτάζ λέει ότι δικαστές έχουν σκοντάψει σε πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση Γερμανός.
 
 Γιάννης Τραγάκης: Πριν σας πω για αυτό το θέμα, να ξεκαθαρίσουμε ότι όλα τα άλλα θέματα που είχαν έρθει στην Βουλή είχαν αντιμετωπιστεί και είχαν κλείσει κοινοβουλευτικά. Είχαν εκδοθεί πορίσματα, βάσει των πορισμάτων είχε γίνει ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, και κοινοβουλευτικά είχαν κλείσει όλα τα θέματα.
 
ΔΗΜ: Δεν είχαν κλείσει όλα. Το ΠΑΣΟΚ επέμενε σε κάποια ζητήματα. Είχε ζητήσει, για παράδειγμα, προανακριτική για το Βατοπαίδι.
 
Γιάννης Τραγάκης: Είχε κλείσει αυτό το θέμα.
 
ΔΗΜ: Είχε κλείσει με την εξεταστική, όχι με την προανακριτική.
 
Γιάννης Τραγάκης: Βεβαίως, είχε κλείσει με την εξεταστική επιτροπή και βεβαίως είχε κλείσει και το θέμα της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, διότι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο αριθμό των ψήφων. Δηλαδή, τι θα κάνουμε; Θα παραβιάζουμε το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής κατά το δοκούν του ΠΑΣΟΚ;
 
ΔΗΜ: Εάν προκύψουν σχετικά στοιχεία με πολιτικά πρόσωπα, τι θα γίνει κ. Τραγάκη;
 
Γιάννης Τραγάκης: Θα γίνει, ακριβώς, αυτό που γίνεται κάθε φορά. Εάν προκύψουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα, ο αρμόδιος ανακριτής που διεξάγει την έρευνα μπορεί να στείλει τον φάκελο στην Βουλή και όταν λειτουργήσει η Ολομέλεια θα γίνει ό,τι πρέπει να γίνει.
 
ΔΗΜ: Να πάμε σε άλλα ζητήματα. Ποιός θα είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις ευρωεκλογές; «Κλειδώνει» η κ. Γιαννάκου;
 
Γιάννης Τραγάκης: Δεν το γνωρίζω. Θέλω, όμως, να σημειώσω ότι μια υποψηφιότητα σαν της κ. Γιαννάκου, προσωπικότητα με διεθνή εμβέλεια, θα ήταν μια καλή υποψηφιότητα.
 
ΔΗΜ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για την παραίτηση Βερελή. Ακούστηκαν πολλές συγκρίσεις με τον κ. Παυλίδη.
 
Γιάννης Τραγάκης: Κοιτάξτε, ο κ Βερελής έδειξε πράγματι ευαισθησία για το θέμα του και εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, παρά στις δίκες των media και των συναδέλφων όλων των κομμάτων. Όλοι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη.
 
ΔΗΜ: Ποια θα είναι η διαφορά στις εκλογές;
 
Γιάννης Τραγάκης: Δεν πρέπει να βάζουμε πήχη για τις ευρωεκλογές. Ξέρετε, ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη και φυσικά βρέθηκαν ορισμένοι νουνεχείς μέσα στο ΠΑΣΟΚ και είπαν ότι ακόμα και με μια ψήφο διαφορά θα είναι νίκη. Ο δικός μου αγώνας και όλων μας, είναι η Ν.Δ. να βγει πρώτο κόμμα. Είναι ένας δύσκολος αγώνας και έχω την αίσθηση ότι, όταν αρχίσουμε να μιλάμε με πολιτικούς όρους και επί της ουσίας των πραγμάτων, η Ν.Δ. έχει σαφή υπεροχή. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έχει ένα πολύ ισχυρό όπλο που ακούει στο όνομα Κώστας Καραμανλής.
 
ΔΗΜ: Η δημοκρατία έχει στομώσει, έχει διαβρωθεί επικίνδυνα και τελεί υπό την δικτατορία της μετριοκρατίας, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ;
 
Γιάννης Τραγάκης: Ο κ. Δσκαλόπουλος, κατά καιρούς, έχει πει πάρα πολλά. Δεν ξέρω εάν θέλει να ηγηθεί μιας πολιτικής πλατφόρμας ο ίδιος, πάντως δεν συμφωνώ με τα λεγόμενα του.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την επικοινωνία κ. Τραγάκη.
Print
1245 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω