Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2010
Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
Δημοσιογράφος: Π. Τσούτσιας – Τ. Σαράντης
ΔΗΜ: Καλημέρα σας κ. Τραγάκη.
«Γιάννης Τραγάκης»: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
ΔΗΜ: Να ξεκινήσουμε από την τελευταία φράση του κ. Χυτήρη, ο οποίος μίλησε για «κουκούλωμα» εάν δεν γίνει εξεταστική επιτροπή για τα οικονομικά στοιχεία.
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν έχω καταλάβει τι εννοεί ο κ. Χυτήρης, όταν λέει «κουκούλωμα» στη συγκεκριμένη περίπτωση. Κυβέρνηση δεν είναι; Δεν έχουν όλα τα στοιχεία στη διάθεση τους; Γιατί δεν ψάχνουν μόνοι τους, ανενόχλητοι, να βρουν ότι θέλουν και να παρουσιάσουν τα στοιχεία; Είτε από το Υπουργείο Οικονομικών, είτε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είτε από οποιαδήποτε ανεξάρτητη υπηρεσία. Να βγάλουν στην επιφάνεια οτιδήποτε θέλουν.
ΔΗΜ: Άρα είστε κοντά στη γραμμή του κ. Καρατζαφέρη, ο οποίος είπε όλα στον εισαγγελέα.
«Γιάννης Τραγάκης»: Εγώ δεν μίλησα για εισαγγελέα. Το θέμα είναι πολιτικό. Οι ευθύνες εάν υπάρχουν και καταλογιστούν, που δεν πιστεύω ότι υπάρχουν, είναι πολιτικές. Δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε αυτό το θέμα. Αν είναι δυνατόν, να ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή του τόπου και κάθε φορά που αναλαμβάνει μια κυβέρνηση να κάνει εξεταστική επιτροπή για οποιονδήποτε προηγούμενο υπουργό, επικαλούμενη οποιαδήποτε στοιχεία, για οποιοδήποτε θέμα. Η υπόθεση αυτή, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία, δεν προσφέρει. Αφαιρεί. Εμείς, βέβαια, ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση να γίνει εξεταστική επιτροπή. Να εξετάσει όλα τα παρελθόντα έτη, για να δούμε τι στοιχεία δίνονταν τότε στις Βρυξέλλες. Αλλά θα το τονίσω, για ακόμα μια φορά. Αυτό το θέμα δεν ωφελεί την ελληνική οικονομία στην παρούσα φάση. Στην παρούσα φάση, που η ελληνική οικονομία χρειάζεται αξιοπιστία, συναίνεση, ανάπτυξη και ανάσες ζωής, δεν είναι καθόλου σωστό να μπουν στη μέση πολιτικές διαφορές. Οι οποίες, αφενός θα περιπλέξουν την κατάσταση και αφετέρου θα τορπιλίσουν τη συναίνεση την οποία δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση.
ΔΗΜ: Γιατί είναι απαραίτητη αυτό; Γιατί να την τορπιλίσουν;
«Γιάννης Τραγάκης»: Όταν γίνεται μια εξεταστική επιτροπή – και έχω γνώση από εξεταστικές επιτροπές – τορπιλίζεται το πολιτικό κλίμα. Γιατί; Διότι, εμείς θα αρχίσουμε να λέμε για τις αλχημείες του 2001 και την ένταξη μας στην ΟΝΕ – είδατε τα χθεσινά δημοσιεύματα για την GoldmanSachs– και το ΠΑΣΟΚ θα λέει για το έλλειμμα, ότι στην αρχή το δηλώναμε 8% και μετά πήγε 12%. Αντιλαμβάνεστε, ότι θα υπάρχουν διαφορές, διαξιφισμοί και ο ένας θα κατηγορεί τον άλλο για στοιχεία που δίδονταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν ήταν σωστά. Τι θέλετε να κάνουν οι Ευρωπαίοι, όταν ακούν ότι εμείς οι ίδιοι αξιολογούμε ο ένας τον άλλο αρνητικά;
ΔΗΜ: Θα μπορούσε κάποιος να πει, ότι εδώ που φτάσαμε, γιατί όχι να μην τα μάθει ο κόσμος όλα;
«Γιάννης Τραγάκης»: Έχουμε, εμείς, καμία αντίρρηση να τα μάθει; Απλώς, τονίζω το αποπροσανατολιστικό του θέματος. Δεν νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει αυτή την εξεταστική για να αναδείξει το θέμα. Αφενός, το έχει ήδη αναδείξει και αφετέρου έχει όλα τα στοιχεία στα χέρια του, ως κυβέρνηση, να το αναδείξει ακόμα περισσότερο εάν βρει κάτι άλλο.
ΔΗΜ: Μου δημιουργείται η εντύπωση ότι ο κ. Παπανδρέου δεν χολοσκάζει, κιόλας, εάν βρεθούν ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την κυβέρνηση Σημίτη. Για εσάς ισχύει το ίδιο;
«Γιάννης Τραγάκης»: Αυτό είναι θέμα του κ. Παπανδρέου. Εκείνος αξιολογεί τον Πρωθυπουργό που του έδωσε το δαχτυλίδι για να γίνει αρχηγός και μετέπειτα Πρωθυπουργός. Εμείς, θα αξιολογήσουμε όλα τα στοιχεία που θα έρθουν στην επιφάνεια από την εξεταστική επιτροπή. Εάν, βέβαια, προκύψει κάτι που δεν γνωρίζουμε. Αλλά, επιτρέψτε μου, να κάνω μια παρατήρηση. Έβδομη εξεταστική; Για όνομα του Θεού. Επτά εξεταστικές; Τόσες ,δεν έχουν γίνει από τη μεταπολίτευση και μετά. Δεν καταλαβαίνω αυτή τη μανία του ΠΑΣΟΚ με τις εξεταστικές επιτροπές. Τι περιμένουν δηλαδή; Νομίζω, ότι είναι πράξεις αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού από τα πραγματικά προβλήματα, που είναι τα προβλήματα της οικονομίας.
ΔΗΜ: Από ότι καταλαβαίνουμε, δηλαδή, συναίνεση τέλος;
«Γιάννης Τραγάκης»: Καθόλου. Για τα οικονομικό μέτρα, έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι όποια είναι στη σωστή κατεύθυνση και οδηγούν στην έξοδο της χώρας από την κρίση όχι μόνο συναινούμε, αλλά τα στηρίζουμε κιόλας. Για πρώτη φορά, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέτρεπε κυβέρνηση να πάρει μέτρα γρήγορα. Και ακόμα δεν έχουν πάρει μέτρα. Έχουν περάσει τέσσερις μήνες και μέτρα δεν έχουν παρθεί.
ΔΗΜ: Και ένα τελευταίο, προσωπικό, ερώτημα. Την Παρασκευή, γίνεται η εκλογή του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Από ότι διαβάζουμε δεν είστε μέσα στα πρόσωπα που έχουν προταθεί..
«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν θα μπορούσα να είμαι. Όπως γνωρίζετε, είχα θέσει την παραίτηση μου στη διάθεση του νέου Προέδρου, του κ. Σαμαρά, από τις 2 Δεκεμβρίου, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Του είχα πει όποτε θέλει να προχωρήσει στην αλλαγή αυτή και είχα εκδηλώσει την επιθυμία μου να μην είμαι ξανά υποψήφιος. Νομίζω, ότι ο κύκλος μου σαν Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έκλεισε. Και έκλεισε επιτυχώς, επιτρέψτε μου να πω. Διότι, κρατήσαμε μια κοινοβουλευτική ομάδα με 151 βουλευτές και περάσαμε 85 ονομαστικές ψηφοφορίες χωρίς καμία, μα καμία απώλεια. Νιώθω υπερήφανος για το έργο μου σαν Γενικός Γραμματέας. Εύχομαι στον νέο Γενικό Γραμματέα μας, καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα, καλή υπομονή και καλό κουράγιο.
ΔΗΜ: Μάλιστα. Σας ευχαριστούμε πολύ.