Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2009
Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
Δημοσιογράφος: Α. Ζήγου
ΔΗΜ: Καλό μεσημέρι κ. Τραγάκη.
Γιάννης Τραγάκης: Καλό μεσημέρι, σε εσάς και τους ακροατές σας.
ΔΗΜ: Και καλά Χριστούγεννα να πούμε, παρότι τα πράγματα είναι δύσκολα.
Γιάννης Τραγάκης: Πράγματι, είναι δύσκολα τα πράγματα, το αναγνωρίζουμε όλοι. Ακούμε αναλύσεις επί αναλύσεων, αλλά μέτρα δεν βλέπουμε. Εμείς έχουμε δεσμευτεί, δια του Προέδρου μας Αντώνη Σαμαρά, ότι όποια μέτρα είναι προς τη θετική κατεύθυνση για την έξοδο από την κρίση θα τα στηρίξουμε. Και τα στηρίζουμε. Το έχουμε αποδείξει, ήδη, στην πράξη, όταν έχουν ψηφιστεί στη Βουλή τέσσερα νομοσχέδια εκ των οποίων τα δύο τα υπερψηφίσαμε. Αναφέρω, για παράδειγμα, το μέτρο για το επίδομα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Θυμίζω, βέβαια, ότι κατά τη διάρκεια του έτους, τον Μάρτιο του 2009, όταν φέραμε την δική μας πρόταση για επίδομα 500 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, το ΠΑΣΟΚ την είχε καταψηφίσει. Εμείς, σαν αξιωματική αντιπολίτευση στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων. Διότι, για πρώτη φορά μεταπολεμικά, βρισκόμαστε σε τόσο δύσκολη θέση ως χώρα και αυτό φαίνεται από την πιστοληπτική μας ικανότητα. Αναλογιστείτε, ότι τον Οκτώβριο η πιστοληπτική μας ικανότητα ήταν Α και τώρα έχει υποβιβαστεί στο ΒΒΒ. Εμείς, λοιπόν, από την πλευρά μας θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε, διότι η οικονομία είναι εθνικό θέμα και μας αφορά όλους. Αφορά το μέλλον των παιδιών μας και των εγγονών μας.
ΔΗΜ: Και δεν έχει χρώματα κομματικά.
Γιάννης Τραγάκης: Ασφαλώς. Θέλουμε, όμως, να δούμε συγκεκριμένα μέτρα από την κυβέρνηση. Αλλά και διαχρονικά μέτρα. Διότι ψηφίζουμε, για παράδειγμα, το βράδυ έναν προϋπολογισμό ο οποίος θα αναθεωρηθεί τον Ιανουάριο. Και θα αναθεωρηθεί ξανά με το τετραετές Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο θα υποβάλλουμε.
ΔΗΜ: Είναι κάτι αναμενόμενο, όμως, αυτό κ. Τραγάκη, έτσι δεν είναι;
Γιάννης Τραγάκης: Για το τετραετές Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι, πράγματι, αναμενόμενο. Εκεί θα δούμε την οικονομία μας σε βάθος τεσσάρων ετών. Αυτό, όμως, που μας ενοχλεί είναι η μηδενιστική τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ρίχνουν όλα τα βάρη στις κυβερνήσεις της Ν.Δ.
ΔΗΜ: Το ίδιο πράγμα κάνατε και εσείς κ. Τραγάκη. Μέχρι το 2008, η μόνιμη επωδός όλων των στελεχών της Ν.Δ. ήταν η καμένη γη που παρέλαβαν από το ΠΑΣΟΚ.
Γιάννης Τραγάκης: Να σας πω ποια ήταν η μόνιμη επωδός μας. Λέγαμε, ότι πριν το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, οι δείκτες της οικονομίας μας το 2008 ήταν καλύτεροι από τους δείκτες της οικονομίας το 2004, όταν παραλάβαμε. Και αυτό ήταν ένα αδιάψευστο γεγονός, διότι μιλούσαν οι αριθμοί. Δεν θέλω να μπω σε αυτή την αντιπαράθεση τώρα, διότι δεν βοηθάει σε τίποτα. Όταν, όμως, μας αντιμετωπίζουν με μηδενιστική κριτική, ότι για όλα φταίει η Ν.Δ., θα παίρνουν τις κατάλληλες απαντήσεις. Όπου θέλουν συναίνεση για να προχωρήσουμε μαζί θέματα που θα βοηθήσουν τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, θα μας βρουν συμμάχους. Ο φετινός προϋπολογισμός έχει ορισμένα θετικά στοιχεία, αλλά είναι άτολμος. Είναι εξισορροπητικός, ενώ οι καιροί επιβάλλουν τολμηρά μέτρα. Εμείς το δώσαμε το μήνυμα και το πληρώσαμε πολιτικά, όταν προεκλογικά, δια στόματος Κώστα Καραμανλή, είπαμε ότι παγώνουμε τους μισθούς και τις συντάξεις. Ότι υπάρχει πρόβλημα και ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν. Όταν αντίκρισαν τη σκληρή πραγματικότητα, τότε άλλαξαν όλα. Προσπαθώντας να τα φορτώσουν όλα στην κυβέρνηση της Ν.Δ., αύξησαν τις δαπάνες για το 2009 και αύξησαν αντίστοιχα τα έσοδα για το 2010 με διάφορες αλχημείες. Αλχημείες, όπως για παράδειγμα το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων, οι αποδώσεις των ταμείων, οι επιστροφές φόρων και άλλα πολλά. Όλα αυτά οδήγησαν τεχνικά το έλλειμμα στο 12,7%. Ενώ εμείς τους «είχαμε στρώσει το χαλί», για να λάβουν μέτρα τα οποία θα βοηθούσαν την ελληνική οικονομία. Δεν τα πήραν αυτά τα μέτρα και ο χρόνος περνάει. Επιπλέον, επισημαίνω ότι η αύξηση αυτή του ελλείμματος οδήγησε όλους τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να μας υποβιβάσουν ως προς την πιστοληπτική μας ικανότητα. Γίναμε βορά των κερδοσκόπων. Αντιλαμβάνεστε τι θα γίνει εάν δεν απορροφηθεί ένα ελληνικό ομόλογο; Αυτομάτως θα πέσουμε στην εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία. Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε. Παρά το γεγονός ότι δυναμιτίζουν πάλι το κλίμα της συναίνεσης, φέρνοντας πέντε εξεταστικές επιτροπές, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μας στριμώξουν.
ΔΗΜ: Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το συνδέει όλο αυτό, άρρηκτα, και με την παθογένεια της ελληνικής. Συνεπής στο προεκλογικό της μότο, δηλαδή σύνδεση των κρουσμάτων διαφθοράς με την κακή οικονομική κατάσταση και της διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.
Γιάννης Τραγάκης: Η κυβέρνηση τα συνδέει, αλλά δεν συνδέονται καθόλου. Είναι δυνατόν να λέμε ότι το έλλειμμα έφτασε 12,7%, όταν δεν είναι αυτό το πραγματικό νούμερο; Θα μπορούσαμε να έχουμε μονοψήφιο νούμερο, ώστε να είμαστε θελκτικοί σε όλες τις αγορές και να μην εμφανιζόμαστε τόσο αναξιόπιστοι; Όσον αφορά στις εξεταστικές επιτροπές, πως συνδέονται με το θέμα της τεράστιας οικονομικής κρίσης; Σε κάθε περίπτωση, εμάς δεν μας απασχολεί το θέμα. Δεν μας ενοχλεί. Όλα στο φως έχει πει ο Πρόεδρος, Αντώνης Σαμαράς, όλα στο φως λέμε και τώρα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να γίνουν εξεταστικές. Αυτό που λέμε, είναι ότι εν μέσω της τεράστιας οικονομικής κρίσης και της συναίνεσης που υπάρχει για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το να φέρνεις πέντε εξεταστικές συγχρόνως είναι μια πράξη αποπροσανατολιστική. Νομίζω, ότι προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από τα οικονομικά προβλήματα. Δεν θα το πετύχουν. Θυμίζω, άλλωστε, ότι πολλές από τις υποθέσεις αυτές βρίσκονται στο επίπεδο της δικαστικής έρευνας.
ΔΗΜ: Ναι, αλλά στα δικαστήρια πάει και η δικαστική έρευνα. Να σας θυμίσω την υπόθεση Ζαγοριανού;
Γιάννης Τραγάκης: Δεν υπάρχει υπόθεση Ζαγοριανού. Με συγχωρείτε πολύ. Την κάναμε υπόθεση κιόλας; Είναι σύνηθες, ο προϊστάμενος αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου να ζητάει έρευνα για τη διεξαγωγή έρευνας που έχε κάνε κάνει κάποιος ανακριτής. Δεν λέει τίποτα αυτό.
ΔΗΜ: Πρόκειται για μια τυπική διαδικασία λέτε.
Γιάννης Τραγάκης: Είναι και ουσιαστική διαδικασία, αλλά είναι σύνηθες το φαινόμενο. Ξεφύγαμε, όμως, από την οικονομία. Θέλω να μιλήσω για το δημόσιο χρέος, που είναι ο μεγάλος βραχνάς της ελληνικής οικονομίας. Ο εισηγητής μας για τον Προϋπολογισμό, ο κ. Κεφαλογιάννης, ένα πολύ ενδιαφέροντα πίνακα, ο οποίος δείχνει πως έχει εξελιχθεί το δημόσιο χρέος, την κατανομή του ανά χρονιά από το 1981 και μετά. Διότι, όπως ξέρετε, έως το 1981 οι προϋπολογισμοί ήταν ισοσκελισμένοι. Σας πληροφορώ, λοιπόν ότι τη δεκαετία του 80’ και του 90’ το δημόσιο χρέος έφτασε σε τέτοια δυσθεώρητα ύψη. Θα μου πείτε, αυτό που λέει και το ΠΑΣΟΚ, ότι κύριοι εσείς παραλάβατε το δημόσιο χρέος διακόσια και κάτι δισεκατομμύρια και το παραδίδετε 300 δισεκατομμύρια. Ναι, αλλά γιατί έγινε αυτό; Διότι, κάθε χρόνο χρειαζόμαστε 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ για τόκους. Μόνο για τόκους. Το μεγαλύτερο ποσοστό του δημόσιου χρέους, περίπου 65 δισεκατομμύρια ευρώ, αφορά τόκους από δάνεια προηγούμενων ετών. Δεν θέλω να δικαιολογήσω την κυβέρνηση της Ν.Δ. Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας, έχουμε αναγνωρίσει τα λάθη και τις παραλείψεις μας. Μμ ε ενοχλεί, όμως, η ισοπεδωτική και μηδενιστική λογική του ΠΑΣΟΚ.
ΔΗΜ: Μάλιστα, να σας ευχαριστήσω πολύ.