Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ "ΑΘΗΝΑ 984"

 
Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2010
 
Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
 στο Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 98.4»
 
Δημοσιογράφοι: Η. Κανέλλης – Σ. Κασιμάτης
 
 
ΔΗΜ: Έχουμε μαζί μας τον Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., τον κ. Γιάννη Τραγάκη. Έναν άνθρωπο, του οποίου οι απόψεις έχουν πάντα ενδιαφέρον. Καλημέρα σας κ. Τραγάκη.
 
Γιάννης Τραγάκης: Καλή σας ημέρα, σε εσάς και τους ακροατές σας. Και καλή χρονιά σε όλους, με υγεία.
                                
ΔΗΜ: Σας ευχαριστούμε πολύ και αντευχόμαστε. Διαβάζαμε προηγουμένως ένα άρθρο, δημοσιευμένο σήμερα στην Απογευματινή, του κ. Μαρκόπουλου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, ο οποίος έλεγε ότι τον ενοχλεί ο θάνατος των ιδεολογιών, που βλέπει να συνεχίζεται και από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη μεριά, θεωρεί ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει πολύ άσχημα, διότι έχει στο μυαλό της αποκρατικοποιήσεις. Τι κακό έχουν οι αποκρατικοποιήσεις;
 
 Γιάννης Τραγάκης: Είναι πάγια τακτική μου, σαν Γ. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να μην σχολιάζω τοποθετήσεις βουλευτών μας. Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι το εξής. Επειδή αυτή την περίοδο το κυρίαρχο θέμα είναι η οικονομία και στην οικονομία τα πάντα είναι κλίμα, θα σας πω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δημιουργήσει ένα αρνητικό ψυχολογικό κλίμα. Με διάφορες διαρροές, στοχευμένες ή μη δεν ξέρω, θίγουν όλα τα κοινωνικά στρώματα. Από τους συνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους, μέχρι τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
 
ΔΗΜ: Ξέρετε, η οικονομία δεν είναι μόνο κλίμα, είναι και αριθμοί.
 
Γιάννης Τραγάκης: Ασφαλώς. Και τους αριθμούς τους γνώριζαν. Όπως τους γνωρίζαμε και εμείς. Ήμασταν το μόνο κόμμα, μεταπολεμικά θα έλεγα, που είπαμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό σε ότι αφορά την οικονομία. Και μάλιστα προεκλογικά αναγγείλαμε δυσάρεστα μέτρα. Το ΠΑΣΟΚ, προεκλογικά – ενώ γνώριζε την κατάσταση της οικονομίας - υποσχέθηκε πάρα πολλά, τα οποία δεν μπορεί να υλοποιήσει μετεκλογικά. Άρα, έχω την αίσθηση ότι στις προηγούμενες εκλογές υπήρξε, επιτρέψτε μου τη έκφραση, ένας «εμπαιγμός».
 
ΔΗΜ: Λέτε, λοιπόν, ότι το ΠΑΣΟΚ κορόιδεψε τους πολίτες.
 
Γιάννης Τραγάκης: Αυτό φαίνεται. Από τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις δεν έχουν υλοποιήσει απολύτως καμία, όσον αφορά την οικονομία. 
 
ΔΗΜ: Ενώ η Ν.Δ. τα πήγε καταπληκτικά στη διακυβέρνηση της;
 
 Γιάννης Τραγάκης: Καθόλου. Και λάθη κάναμε και παραλείψεις. Αλλά δεν είναι σωστό να μηδενίζουμε το έργο μας. Τα πεντέμισι χρόνια, η Ν.Δ. επιτέλεσε έργο και μάλιστα σοβαρό. Το να έρχεται το ΠΑΣΟΚ να μηδενίζει τα πάντα, από τη διακυβέρνηση της Ν.Δ., δεν είναι σωστό και θα το βρει μπροστά του. Διότι αυτή τη στιγμή, όταν είναι έτοιμοι να καταθέσουν το πρόγραμμα Σταθερότητας, θα χρειαστούν συναίνεση. Εμείς, έχουμε τονίσει σε όλους τους τόνους, δια του Προέδρου μας Αντώνη Σαμαρά, ότι όπου τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για την έξοδο της χώρας από την κρίση, όχι μόνο θα συναινέσουμε, αλλά θα επικροτήσουμε κιόλας. Τώρα είναι η ώρα των μέτρων. Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.
 
ΔΗΜ: Ανάμεσα στα μέτρα αυτά, είναι και το ότι πρέπει να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες το 2010 γύρω στα δέκα με έντεκα δισεκατομμύρια ευρώ. Συμφωνείτε με αυτό; Θα δώσετε τη συναίνεση σας εάν η κυβέρνηση αναγκαστεί, εκ των πραγμάτων, να προχωρήσει στη μείωση των κρατικών δαπανών;
 
 Γιάννης Τραγάκης: Εμείςτο ευχόμαστε αυτό. Όπως είδατε, προτείναμε δημοσιονομικά μέτρα για τη μείωση των δαπανών. Συγχρόνως, όμως, ο Πρόεδρος μας, στην ομιλία του στον προϋπολογισμό, πρότεινε και μέτρα για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας. Διότι, χωρίς ανάπτυξη δεν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να ανασάνει η αγορά. Είδατε, ότι η αγορά αυτή την περίοδο, για πρώτη φορά σε γιορτές, ήταν τόσο πιεσμένη. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ήταν πεσμένη κατά 25%. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι θα πρέπει να ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα. Πιστεύω, δε, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι το έλλειμμα. Το έλλειμμα, μπορούμε σε βάθος τετραετίας να το τιθασεύσουμε, από τη στιγμή που υπάρχει μια αντιπολίτευση με εποικοδομητική λογική. Με προτάσεις και λύσεις. Και όχι μια αντιπολίτευση του ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ. Αυτή τη συγκυρία πρέπει να την εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση. Η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής οικονομίας είναι το δημόσιο χρέος, το οποίο έχει εκτιναχθεί σε πολύ μεγάλο νούμερο. Σκεφτείτε, ότι αυτή τη στιγμή είναι, περίπου, στο 122% του ΑΕΠ. Εκεί πρέπει να δώσουμε όλο το βάρος. Αναλογιστείτε, ότι όλοι οι φόροι που εισπράττουμε από τα φυσικά πρόσωπα, πηγαίνουν μόνο για τους τόκους των δανείων των προηγούμενων ετών. Νομίζω, ότι αυτό το θέμα πρέπει να απασχολήσει το οικονομικό επιτελείο, τόσο της κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης.
 
ΔΗΜ: Είδατε, άρα, ότι η οικονομία δεν είναι μόνο κλίμα, αλλά είναι και νούμερα;
 
Γιάννης Τραγάκης: Ασφαλώς είναι και νούμερα. Αλλά όταν έχουμε ανάπτυξη, μπορούμε να τιθασεύσουμε το δημόσιο χρέος. Θα σας πω, για παράδειγμα, για τη διακυβέρνηση της χώρας από το 2004 έως το 2008. Και λέω το 2008, διότι τότε είχαμε το ξέσπασμα της τεράστιας διεθνούς οικονομικής κρίσης, που γονάτισε τις οικονομίες όλου του κόσμου.
 
ΔΗΜ: Ο τότε Πρωθυπουργός έλεγε ότι δεν μας αγγίζει η κρίση.
 
Γιάννης Τραγάκης: Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω μαζί σας. Το αντίθετο ισχύει. Η κυβέρνηση τότε, ήταν η πρώτη που εντόπισε το θέμα της κρίσης και ήταν η πρώτη που έλαβε μέτρα. Σας θυμίζω ότι πρώτον, εγγυηθήκαμε τις καταθέσεις. Κρατήσαμε το τραπεζικό σύστημα. Δώσαμε, επιπλέον, τα 28 δισεκατομμύρια για ανάσα στην αγορά. Δημιουργήσαμε, επίσης, το ΤΕΜΠΜΕ, για το οποίο το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι θα κάνουν χρήση μόνο 500 επαγγελματίες, όταν τελικά το χρησιμοποίησαν πάνω από 52.000 επιχειρήσεις. Αυτό το μέτρο πρέπει να συνεχιστεί, διότι έδωσε ανάσα στην αγορά.
 
ΔΗΜ: Να πάμε λίγο σε ένα παραδίπλα θέμα. Το θέμα των εξεταστικών επιτροπών και ειδικά αυτή για το Βατοπέδιο. Για ποιο λόγο η Ν.Δ. το σκέφτεται να γίνει μια εξεταστική επιτροπή για να διερευνηθεί το σκάνδαλο;
 
Γιάννης Τραγάκης: Εμείς, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Θα συμμετέχουμε σε όλες τις διαδικασίες, όλων των εξεταστικών επιτροπών. Όχι απλώς ήμαστε σύμφωνοι, αλλά επικροτούμε όλες τις εξεταστικές επιτροπές. Για την υπόθεση του Βατοπεδίου μόνο, βάλαμε έναν μικρό αστερίσκο. Είπαμε, ότι από τη στιγμή που έχει εκδοθεί πόρισμα, μαζί με τις εκθέσεις των μειοψηφιών, έχει έρθει το πόρισμα στην ολομέλεια της Βουλής - όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής – και έχει ψηφισθεί, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να γίνει εξεταστική επιτροπή, αλλά να έρθουν και καινούργια στοιχεία. Σκεφτείτε, ότι στην εξεταστική για το Βατοπέδι είχαν εξετασθεί 122 μάρτυρες. Όταν σε άλλες υποθέσεις, όπως για παράδειγμα στην υπόθεση Οτσαλάν, είχαν εξετασθεί μόλις 22 μάρτυρες. Συνοψίζω, λοιπόν, ότι δεν έχουμε καμία, μα καμία αντίρρηση για τις εξεταστικές επιτροπές. Θα συμμετέχουμε σε όλες, διότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.
 
ΔΗΜ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πολύ.
Print
1127 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω