Search
× Search
Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8

Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2009
 
Σημεία της συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
& υπ. Βουλευτή Β’ Πειραιώς
κ. Γιάννη Τραγάκη
στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105.8
 
Δημοσιογράφος: Θ. Σιαφάκας
 
 
 ΔΗΜ: Καλημέρα κ. Τραγάκη.
 
Γιάννης Τραγάκης: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.
 
ΔΗΜ: Θέλω να σας ρωτήσω ένα πιστεύετε ότι τα debate, οι τελευταίες εμφανίσεις του Πρωθυπουργού στις μεγάλες πόλεις, η προεκλογική καμπάνια, εάν όλα αυτά συνετέλεσαν στην ανατροπή ή απλώς βελτίωσαν μια σχεδόν παγιωμένη κατάσταση που είχαμε από τα γκάλοπ των προηγούμενων εβδομάδων.
 
Γιάννης Τραγάκης: Έχω την αίσθηση ότι πάμε για ανατροπή. Ανατροπή του στυλ 2000, όταν τότε η Ν.Δ. ήταν μπροστά έξι μονάδες, είχαμε κερδίσει τις ευρωεκλογές με 3,3% και πήγαμε στις εκλογές και τις χάσαμε.
 
ΔΗΜ: Δεν ήταν ακριβώς έτσι τα πράγματα. Το 2000, η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε με το ΠΑΣΟΚ να έχει καθαρό προβάδισμα. Σε όλη την προεκλογική περίοδο υπερείχε το ΠΑΣΟΚ στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, με την εξέλιξη όμως της εκστρατείας η Ν.Δ. κέρδιζε έδαφος, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές είχε οριακό προβάδισμα, δύο μέρες όμως πριν από την κάλπη με την κατάρρευση του ΔΗΚΚΙ και την υποχώρηση του Συνασπισμού το ΠΑΣΟΚ πέρασε οριακά μπροστά.
 
Γιάννης Τραγάκης: Εκεί ήθελα να καταλήξω. Ήθελα να υπογραμμίσω ότι οι εκλογές είναι ντέρμπι. Όταν το 2000, ο κ. Σημίτης προκήρυξε τις εκλογές ήταν μπροστά 4,5 μονάδες και το παιχνίδι κατέληξε ντέρμπι. 72.000 ψηφοφόροι ήταν η διαφορά μας. Έχω την αίσθηση, ότι από το debateκερδισμένος βγήκε ο Κώστας Καραμανλής, διότι αυτές τις συζητήσεις τις παρακολουθούν σκεπτόμενοι ψηφοφόροι, οι οποίοι σταθμίζουν θέσεις, προγράμματα και ιδεολογία. Νομίζω ότι η υπεροχή του Κώστα Καραμανλή ήταν εμφανής.
 
ΔΗΜ: Για αυτό το λόγο ζητάτε και μια δεύτερη αναμέτρηση τετ α τετ.
 
Γιάννης Τραγάκης: Την οποία δεν βλέπω να γίνεται. Από ότι είδατε, η προεκλογική μας καμπάνια έχει εστιασθεί στο πρόσωπο του Καραμανλή, ο οποίος είναι το ισχυρό χαρτί της Ν.Δ. Στα αρχηγικά χαρακτηριστικά υπερέχει συντριπτικά έναντι του Γ. Παπανδρέου και αυτό έχει καταγραφεί σε όλες τις μετρήσεις μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή. Μην ξεχνάτε, ότι οι Έλληνες εκτός από κυβερνήσεις ψηφίζουν και πρωθυπουργό.
 
ΔΗΜ: Η ψήφος, κατά την κρίση σας, έχει και μια ηθική διάσταση;
 
Γιάννης Τραγάκης: Πάντα έχει και μια ηθική διάσταση. Αλλά είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό εκείνων που αποφασίζουν μόνο από την ηθική διάσταση.
 
ΔΗΜ: Το ρωτάω, διότι ένα υπάρχει και μια ηθική διάσταση στην ψήφο, γιατί η Ν.Δ. λέει ότι κάθε ψήφος που φεύγει από τη Ν.Δ. ευνοεί το ΠΑΣΟΚ;
 
Γιάννης Τραγάκης: Γιατί είναι γεγονός αυτό. Εάν δεν ψηφισθεί η Ν.Δ. θα βγει το ΠΑΣΟΚ. Είναι απλό και λογικό. Δεν βλέπω, όμως, να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Από τις περιοδείες που κάνω σε όλη την περιφέρεια – πολιτεύομαι στη δύσκολη κομματικά περιφέρεια της Β’ Πειραιά, Κοκκινιά, Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Πέραμα, Ρέντης, Κορυδαλλός, Σαλαμίνα, με πολλά συσσωρευμένα προβλήματα από όλες τις κυβερνήσεις, για να είμαι ειλικρινής – βλέπω ότι η Ν.Δ. ανακάμπτει συνεχώς, συσπειρώνεται. Μην ξεχνάτε ότι ξεκινήσαμε με πολύ χαμηλό βαθμό συσπείρωσης. Επιπλέον, είμαστε μια βδομάδα προ των εκλογών και ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσουν. Είναι η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος.
 
ΔΗΜ: Γιατί τα στελέχη της Ν.Δ. , αλλά και ο Κώστας Καραμανλής, αισθάνονται την ανάγκη να απαντούν συνεχώς για την επόμενη μέρα, σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών;
 
Γιάννης Τραγάκης: Δεν αισθάνονται την ανάγκη. Υποβάλλονται τα ερωτήματα και κανένα ερώτημα δεν πρέπει να μένει αναπάντητο. Ο Καραμανλής το έχει διευκρινίσει από καιρό, ότι είναι αρκετά νέος για να φύγει από την πολιτική. Σας θυμίζω, ότι είναι ο μακροβιότερος αρχηγός της Ν.Δ., δώδεκα ολόκληρα χρόνια, ότι είναι ο νεαρότερος εκλεγμένος πρωθυπουργός και ότι είναι δύο χρόνια μικρότερος από τον Γ. Παπανδρέου.
 
ΔΗΜ: Η τακτική που υιοθετήθηκε από τη Ν.Δ., με τις ανακοινώσεις περί παγώματος μισθών και συντάξεων, ήταν η ενδεδειγμένη τακτική σε επίπεδο επικοινωνίας; Διότι, στους πολίτες έμεινε η εντύπωση για το πάγωμα και όχι ότι θα υπάρξει μια ειδική φροντίδα για τους ασθενέστερους.
 
Γιάννης Τραγάκης: Κοιτάξτε, ο Κώστας Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη είπε τα πράγματα με το όνομα τους. Είπε ότι βιώνουμε τη χειρότερη οικονομική κρίση που βίωσε ποτέ η υφήλιος, ότι είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα, και ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει ανάκαμψη. Σε αυτή τη λογική εξήγγειλε μια δέσμη μέτρων.
 
ΔΗΜ: «Τσούλησε» λέτε αυτό το πράγμα;
 
Γιάννης Τραγάκης: Έχω την αίσθηση, ότι σε εκείνη την ομάδα ανθρώπων τους οποίους στόχευε «τσούλησε» για τα καλά. Διότι, αντιλήφθηκαν ότι εδώ υπάρχει μια υπεύθυνη πολιτική, όταν την αμέσως επόμενη βδομάδα ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε στους πάντες τα πάντα, είπε 37 «θα» και δεν είπε ποτέ από πού θα βρει τα 10,7 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία απαιτούνται για να υλοποιήσει όλα αυτά που υποσχέθηκε.
 
ΔΗΜ: Μιλάτε για την πολιτική του συγκεκριμένου και καλά κάνετε. Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω ποια είναι η εκτίμηση σας για το μέγεθος του δημόσιου δανεισμού για το 2010. Εάν εσείς είστε κυβέρνηση τι θα δανειστείτε για το 2010;
 
Γιάννης Τραγάκης: Αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κανείς. Το σημαντικό είναι ότι οι δανειακές ανάγκες της χώρας εξυπηρετούνται πλήρως. Και εάν θα δείτε τα επιτόκια δανεισμού, αυτή τη στιγμή είναι σε καλά επίπεδα, παρά την έξαρση που σημειώθηκε. Αυτό που θέλω να τονίσω με έμφαση, είναι ότι ο μεγάλος βραχνάς της ελληνικής οικονομίας είναι το δημόσιο χρέος. Είναι γεγονός ότι την τελευταία πενταετία το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 80 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά μην παραγνωρίζετε το εξής. Τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ κατευθύνθηκαν για να εξυπηρετηθούν οι τόκοι των δανείων που πήρε το ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη εικοσαετία. Επτά δισεκατομμύρια κατευθύνθηκαν στις αμυντικές δαπάνες, από συμβάσεις που είχε υπογράψει το ΠΑΣΟΚ και τέσσερα δισεκατομμύρια πήγαν για να σωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτά ήταν τα 80 δισεκατομμύρια τα οποία δανείστηκε η χώρα.
 
ΔΗΜ: Μας έλεγε ο κ. Παπαθανασίου, την προηγούμενη βδομάδα, ότι πράγματι επί Ν.Δ. είχαμε αύξηση των δαπανών, αλλά αυτό συνέβη γιατί χρειάστηκαν χρήματα για να κινηθεί η πραγματική οικονομία και για να στηριχθούν οι ασθενέστεροι. Το ερώτημα είναι, εάν πραγματική οικονομία έχει να κάνει με τις δαπάνες, τότε η υπόσχεση περί μείωσης των δαπανών πάλι έχει να κάνει με την πραγματική οικονομία.
 
Γιάννης Τραγάκης: Εξαρτάται για ποιες δαπάνες μιλάμε. Ο κ. Παπαθανασίου θα σας έκανε τον διαχωρισμό για τις ελαστικές δαπάνες. Στις ελαστικές δαπάνες ήμασταν αρκετά γενναιόδωροι, όταν φέτος δώσαμε 500 ευρώ αύξηση στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 7% αύξηση, όταν ο πληθωρισμός είναι στο 0,8%. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι θα δώσει αύξηση πάνω από τον πληθωρισμό, δηλαδή θα δώσει αυξήσεις της τάξης του 1% - 1,2%, που σημαίνει 30 λεπτά την ημέρα. Οι ελαστικές δαπάνες, επίσης, βοήθησαν ορισμένους κρίσιμους τομείς της οικονομίας μας, όπως είναι ο τουρισμός. Είδατε ότι εμείς αντέξαμε, την ίδια ώρα που άλλοι τουριστικοί προορισμοί, με τα ίδια τουριστικά χαρακτηριστικά με εμάς, όπως είναι η Ισπανία και η Ιταλία, είχαν τρομακτική μείωση τουριστών.
 
ΔΗΜ: Ο κ. Παπανδρέου, είπε ότι από το πάγωμα των μισθών θα εξοικονομηθούν 500 εκατομμύρια. Αλήθεια, αυτά δεν θα μπορούσαν να βρεθούν από τον περιορισμό της σπατάλης, την περικοπή των δημοσίων δαπανών; Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε μιλήσει για μια σειρά από επιτροπές οι οποίες δεν παράγουν έργα, για χρέη νοσοκομείων και άλλες δημόσιες δαπάνες.
 
 Γιάννης Τραγάκης: Πράγματι, από το πάγωμα των μισθών θα εξοικονομηθούν 300 με 500 εκατομμύρια ευρώ. Εξαρτάται από τις ελαστικές δαπάνες που θα κατευθυνθούν σε έκτακτο βοήθημα, διότι ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα ενισχυθούν. Όσον αφορά στις επιτροπές για τις οποίες μίλησε ο κ. Παπανδρέου, σας λέω ότι επιτροπές υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Οι επιτροπές συνήθως δεν είναι αμειβόμενες, διότι απαρτίζονται από δημοσίους υπαλλήλους.
 
ΔΗΜ: Οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 23, 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Γιάννης Τραγάκης: Οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 23,4 δισ., αλλά αυτές οι δαπάνες αφορούσαν την αύξηση του προσωπικού στα νοσοκομεία και την εκπαίδευση. Όπως είδατε, ο Πρωθυπουργός, εξαίρεσε αυτούς τους δύο κλάδους από το πάγωμα των προσλήψεων. Τα 23,4 δισ. προέρχονται, επίσης, από τις αυξήσεις που δόθηκαν στους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους από το 2004 και μετά. Μην ξεχνάτε, ότι η αγροτική σύνταξη, για παράδειγμα, ήταν 170 ευρώ και την πήγαμε 340 ευρώ και ότι δώσαμε σύνταξη και στις γυναίκες αγρότισσες. Για αυτούς τους λόγους αυξήθηκαν οι δημόσιες δαπάνες.
 
ΔΗΜ: Κύριε Τραγάκη, να σας ευχαριστήσω πολύ και να ευχηθώ καλή επιτυχία στη Β’ Πειραιά.
Print
1235 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςPrivacy StatementCopyright 2025 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω