Σημεία συνέντευξης του Γ. Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Γιάννη Τραγάκη στην εκπομπή της ΝΕΤ "Πρώτη Γραμμή"
Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2009
Σημεία συνέντευξης του
Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. Γιάννη Τραγάκη
στην ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ «Πρώτη Γραμμή»
με τους Δ. Οικονόμου – Β. Λυριτζή
Για τις δημοσκοπήσεις:
Υπάρχουν δύο στοιχεία των δημοσκοπήσεων, τα οποία δεν αμφισβητούνται.
Πρώτο στοιχείο, το οποίο ήταν μειονέκτημα και γίνεται πλεονέκτημα για τη Ν.Δ., είναι η χαμηλή μας συσπείρωση. Η συσπείρωση μας ανεβαίνει κάθε μέρα ραγδαία. Αυτή τη στιγμή, είμαστε σε βαθμό συσπείρωσης 70%, όταν το 1981, που ήταν η χειρότερη εκλογική χρονιά για εμάς, είχαμε συσπείρωση 80%. Λαμπρό πεδίο, λοιπόν, για όλους μας στη Ν.Δ., τις έντεκα μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές, να αυξήσουμε τη συσπείρωση μας.
Το δεύτερο στοιχείο των δημοσκοπήσεων, το οποίο αποτελεί στοίχημα για εμάς, είναι το 14,1 % της αδιευκρίνιστης ψήφου. Πολύ μεγάλο ποσοστό. Είμαστε έντεκα μέρες πριν τις εκλογές και 1.400.000 έλληνες δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν. Σε ποιοτική έρευνα που διενεργήσαμε, σε παλαιότερη δημοσκόπηση, δείχνει ότι το 62% των αναποφάσιστων ψηφοφόρων προέρχονται από τη Ν.Δ. Εάν είχαν αποφασίσει να μετακινηθούν σε άλλο κόμμα, θα το είχαν ήδη πράξει. Από τη στιγμή που δεν μετακινήθηκαν είναι στο χέρι μας να τους πείσουμε να γυρίσουν κοντά μας.
Αυτοί οι ψηφοφόροι είναι σκεπτόμενοι άνθρωποι. Δεν παρασύρονται ούτε από κραυγές, ούτε από συνθήματα του τύπου ζήτω το ΠΑΣΟΚ, ζήτω η Ν.Δ. Οι ψηφοφόροι αυτοί, σταθμίζουν θέσεις, προγράμματα, ιδεολογία. Σήμερα, μόνο η Ν.Δ. έχει ξεκάθαρες θέσεις, συγκεκριμένο πρόγραμμα, ευθεία ιδεολογία και κυρίως έναν αποφασιστικό πρόεδρο.
Για τις δύο σχολές πολιτικής:
Στα τόσα χρόνια που πολιτεύομαι, έχω βιώσει δύο σχολές πολιτικής.
Είναι η Καραμανλική σχολή, του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, που το 1956, όταν οι αγρότες του φώναζαν από κάτω να τους χαρίσει τα χρέη, τόλμησε να πει ότι «δεν σας τα χαρίζω και εάν θέλετε μην με ψηφίσετε». Και τον ψήφισαν.
Η συνέχεια αυτής της σχολής είναι ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος στη Θεσσαλονίκη είπε στον ελληνικό λαό την αλήθεια.
Υπογράμμισε ότι το 2010 θα είναι ένας κρίσιμος χρόνος, εξαιτίας της τεράστιας διεθνούς οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με τα ενδογενή προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε σε όλους τους τόνους, ότι το πρώτο χρόνο είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε συγκεκριμένα, δυσάρεστα μέτρα και από εκεί και πέρα είναι σίγουρο ότι η οικονομία μας θα ανακάμψει.
Η άλλη σχολή είναι η Παπανδρεϊκή, η οποία υπόσχεται τα πάντα, σε όλους.
Για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας:
Η ελληνική οικονομία επέδειξε σημαντικές αντοχές και αντέδρασε με δυναμική απέναντι στη κρίση. Παρεμφερής, οικονομικά, χώρα με την Ελλάδα, η Ισπανία έχει 28% ανεργία. Εμείς, το 2004 παραλάβαμε την ανεργία στο 11,4%, τη μειώσαμε στο 7,3% και τώρα με την οικονομική κρίση, μόνο στο δεύτερο τρίμηνο του 2009, ανέβηκε δύο μονάδες.
Θυμίζω, ότι ο Κώστας Καραμανλής ήταν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης ο οποίος εγγυήθηκε τις καταθέσεις. Οι ελληνικές τράπεζες άντεξαν, γιατί τις εγγυήθηκε ο Καραμανλής.
Η ελληνική οικονομία μπορεί να έχει διαρθρωτικά προβλήματα, αλλά ο έλληνας αναγνωρίζει εκείνον που τον κοιτάει στα μάτια, του λέει την αλήθεια και του δίνει ελπίδα προοπτικής.