Search
× Search
Πέμπτη, 9 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στο Ρ/Σ «APLHA 98,9»

Σημεία συνέντευξης του

 Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας

 και Βουλευτή Β’ Πειραιά,

κ. Γιάννη Τραγάκη,

στο Ρ/Σ «APLHA 98,9»

 

 

Για τη δήλωση Δραγασάκη περί παράλληλου τραπεζικού συστήματος:

 

Μου έκανε εντύπωση, αλλά υποδηλώνει και τους σκοπούς της κυβέρνησης, η δήλωση του Αντιπροέδρου κ. Δραγασάκη, ο οποίος μίλησε για παράλληλο τραπεζικό σύστημα. Δεν υπάρχει παράλληλο τραπεζικό σύστημα, όπως γνωρίζετε απαγορεύεται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το να θέλει η κυβέρνηση να δημιουργήσει τις συνεταιριστικές τράπεζες είναι ένας τρόπος να δημιουργήσει ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, το οποίο δεν μπορεί να δημιουργηθεί.

 

Για τη λειτουργία του τραπεζικού μας συστήματος:

 

Πράγματι, και στο παρελθόν δεν ήταν τέλειος ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσαν οι τράπεζες, είχαμε και επιχειρηματικά δάνεια τα οποία ήταν επισφαλή και μάλιστα μου έκανε εντύπωση από τα stress test τα περισσότερα δάνεια που θεωρούνται πιο επισφαλή ήταν ορισμένα επιχειρηματικά δάνεια.

 

Για τα εσωκομματικά της Ν.Δ.:

 

Προσωπικά, ως ο αρχαιότερος βουλευτής της Ν.Δ. και του κοινοβουλίου - εκλέγομαι από το 1974 και έχω υπογράψει τη ιδρυτική διακήρυξη της Ν.Δ. – και ως Αντιπρόεδρος στην ΚΕΦΕ, έστειλα μήνυμα και προς τους τέσσερις υποψήφιους αρχηγούς της Ν.Δ. ότι θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι όσον αφορά στην εσωκομματική διαδικασία. Διότι, η ένταση δεν ωφελεί τον τόπο.

 

Η Ν.Δ. θα πρέπει να αναδείξει έναν πρόεδρο κοινής αποδοχής και μάλιστα θα ζητήσω να κάνουν μια δήλωση και οι τέσσερις ότι θα αποδεχθούν το αποτέλεσμα που θα βγάλει η εταιρεία, για την επιλογή της οποίας έχει τόσο πολύ λόγος, ώστε την  ημέρα της εκλογής να μην υπάρξει το παραμικρό παρατράγουδο. Άλλωστε, συμμετείχαν και από τους τέσσερις υποψήφιους οκτώ τεχνικοί σύμβουλοι, οι οποίοι συμφώνησαν απόλυτα και στην επιλογή της εταιρείας και στο τρόπο διεξαγωγής της διαδικασίας. Επομένως, από εδώ και πέρα δεν δικαιούται κανένας να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα.

 

Για το πρώτο μέλημα του νέου αρχηγού:

 

Το κύριο μέλημα του νέου προέδρου της Ν.Δ. θα πρέπει να είναι η αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα μας και σε αυτή την τακτική θα πρέπει να είμαστε όλοι στρατευμένοι πίσω από τις επιλογές όχι του αρχηγού, αλλά των κεντρικών μας οργάνων. Οι επιλογές δεν είναι επιλογές ενός, λαμβάνονται συλλογικές αποφάσεις.

Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να έχουμε στείρο αντιπολιτευτικό λόγο, το κόμμα μας δεν είναι συνηθισμένο σε έναν τέτοιου είδους λόγο, αυτό είναι προνόμιο άλλων.

 

Για το εάν ήταν λάθος η στήριξη της Ν.Δ. στο τρίτο μνημόνιο:

 

Εμείς στηρίξαμε και ψηφίσαμε τη συμφωνία, αλλά δεν στηρίζουμε τους εφαρμοστικούς νόμους. Στους εφαρμοστικούς νόμους μπαίνει η πολιτική στη μέση και επομένως αυτές είναι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, στις οποίες θα είμαστε αντίθετοι όποτε δεν συμφωνούμε.

 

Για παράδειγμα, το ασφαλιστικό δεν υπήρχε στην συμφωνία, αλλά ήταν οι περίφημες «ουρίτσες» του θέματος, όπως έλεγε συνέχεια προεκλογικά ο πρόεδρος μας κ. Μεϊμαράκης. Είναι το αγροτικό θέμα, ένα τεράστιο θέμα που θα ξεσπάσει. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της πολλά δύσκολα θέματα και εγώ θα την προέτρεπα να προσπαθήσει να τα συμφωνήσει με το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης.

 

Ακούω πολλές φορές τον Πρωθυπουργό να λέει, απευθυνόμενος σε εμάς, υποδείξτε μας ισοδύναμα. Καταρχάς, δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να βρούμε ισοδύναμα μέτρα, διότι τότε θα κυβερνούσαμε εμείς. Αυτό που χρειάζεται είναι πριν φτάσουμε στο σημείο να βρεθούν ισοδύναμα να τα έχουμε συζητήσει πρώτα, αλλά δεν υπάρχει συνεννόηση από την πλευρά της κυβέρνησης. Αποτέλεσμα αυτού είναι όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι που φέρνει να έρχονται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, μια κοινοβουλευτική διαδικασία που εφαρμόστηκε και από την προηγούμενη κυβέρνηση σε έκτακτες περιστάσεις και τώρα εφαρμόζεται κατά συρροή.

 

Για το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση:

 

Αυτά τα πέρα δώθε με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο δεν λύνεται με παρατάσεις είκοσι ημερών που δίνονται με εγκυκλίους του υπουργείου παιδείας. Αυτά τα θέματα λύνονται εξαρχής.

 

Η κυβέρνηση είχε υπερτιμήσει τα έσοδα από αυτό το μέτρο και για να πείσει τους εταίρους είχε δηλώσει ένα ποσό 300 εκατομμυρίων το οποίο ήταν εξωπραγματικό και τώρα προσπαθεί να βρει ισοδύναμα αυτού του ποσού, ενώ δεν ήταν έτσι. Εύχομαι να μην επιβληθεί αυτός ο άδικος φόρος, διότι θα πλήξει όλες τις ελληνικές οικογένειες. Δεν υπάρχει οικογένεια που να μην στέλνει το παιδί του σε φροντιστήριο ή οπουδήποτε αλλού. 

 

Για το ασφαλιστικό:

 

Στα 41 χρόνια που είμαι στο κοινοβούλιο έχω δει και ακούσει πολλούς ασφαλιστικούς νόμους. Εκείνος που πράγματι πρόσφερε στο ασφαλιστικό σύστημα ήταν ο νόμος Σιούφα το 1992, με τη λεγόμενη «λευκή τρύπα», ο οποίος έδωσε πνοή στο σύστημα για μια εικοσαετία. Ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Κατρούγκαλος, θα πρέπει να σταματήσει να δημιουργεί σύγχυση με τις συνεχείς αναφορές του στο θέμα, ακόμα και τους ειδικούς να ρωτήσεις δεν μπορούν να σου δώσουν μια πρόβλεψη τι θα γίνει λόγω των καθημερινών αντικρουόμενων δηλώσεων του υπουργού. Εκτός και αν θέλει ηθελημένα να δημιουργήσει σύγχυση.

 

Επιτέλους, ας φέρει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το ασφαλιστικό, να το συζητήσουμε όλοι μαζί, γιατί είναι ένα θέμα που αφορά όχι μόνο τη γενιά μας, αλλά και τις μελλοντικές γενιές. 

Print
1447 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω