Search
× Search
Σάββατο, 11 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία της συνέντευξης του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας & Βουλευτή Β’ Πειραιά κ. Γιάννη Τραγάκη στην ΕΡΤ1

Σημεία της συνέντευξης του

Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας &

Βουλευτή Β’ Πειραιά

κ. Γιάννη Τραγάκη

στην ΕΡΤ1

 

 

Για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Τουρκία:

 

Βλέπω, δυστυχώς, ότι όλα αυτά τα φαινόμενα βίας κλιμακώνονται και κλιμακώνονται τυφλά, δεν ξέρεις που θα γίνει το επόμενο χτύπημα. Από τη στιγμή που ο ίδιος ο τρομοκράτης έχει αποφασίσει να γίνει η βόμβα που θα εκραγεί καταλαβαίνετε ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.

 

Αυτό το χτύπημα στη Τουρκία καταδεικνύει, για μια ακόμα φορά, ότι ο γεωστρατηγικός ρόλος της χώρας μας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Διότι, εμείς και η Κύπρος είμαστε οι μοναδικές εστίες σταθερότητας σε όλο το Νοτιοανατολικό Αιγαίο και μέσω ημών αυξάνονται οι ελπίδες για ειρήνευση στη περιοχή.

 

Για τη Συρία και το προσφυγικό ζήτημα:

 

Μας ταλανίζει το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο δεν είναι ελληνικό, νομίζω δεν είναι καν ευρωπαϊκό, είναι παγκόσμιο θέμα. Οι εικόνες που είδαμε προχθές, με τα παιδάκια που έχουν να φάνε ημέρες και μήνες ήταν συγκλονιστικές. Και εδώ αξίζουν συγχαρητήρια στους Έλληνες για τη βοήθεια που προσφέρουν στους πρόσφυγες και η προσπάθεια που γίνεται ώστε οι κάτοικοι της Μυτιλήνης να πάρουν το Νόμπελ Ειρήνης όχι απλά με βρίσκει σύμφωνο, αλλά συνδράμω και εγώ προς αυτή τη κατεύθυνση.

 

Για την εμπειρία ως προεδρεύων της ΚΕΦΕ και την κριτική που ασκήθηκε:

 

Καταρχήν, να θυμίσω ότι η επιλογή μου ως προεδρεύων της ΚΕΦΕ έγινε με ομοφωνία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ομοφωνία των τεσσάρων υποψήφιων αρχηγών. Δεν ανέλαβα από το μηδέν, διότι εάν αναλάμβανα από το μηδέν θα χειριζόμουν αλλιώς τα πράγματα. Ανέλαβα από αρνητικό δεδομένο, από την αποτυχία της 22ας Νοεμβρίου 2015 και αντιλαμβάνεστε τη δυσκολία.

 

Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ, για τη συγκινητική τους προσφορά νυχθημερόν, γιατί δουλέψαμε πραγματικά νύχτα – μέρα. Να ευχαριστήσω τους 405.000 οπαδούς και φίλους της Ν.Δ., που προσήλθαν στις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου και τις 335.000 που προσήλθαν στις τελευταίες εκλογές. Κυρίως, όμως, θέλω να ευχαριστήσω τους 7.000 εθελοντές, χωρίς τη βοήθεια των οποίων δεν θα μπορούσαν να γίνουν αυτές οι εκλογές.

 

 

 

Η δυσκολία του εγχειρήματος έχει να κάνει με την ιδιαιτερότητα που υπάρχει στο καταστατικό μας, η οποία δεν υπάρχει σε κανένα άλλο κόμμα στο κόσμο. Για παράδειγμα, στη Γερμανία ο αρχηγός του κόμματος εκλέγεται από 15.000 μέλη, το ίδιο και στις Η.Π.Α. Εμείς εδώ ξεκινήσαμε μια διαδικασία αναζητώντας το εκλογικό σώμα, το εκλογικό μας σώμα ήταν τα δέκα εκατομμύρια εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στους εθνικούς καταλόγους.

 

Επίσης, να σημειώσω ότι εμείς σαν ΚΕΦΕ, που λοιδορηθήκαμε ότι καθυστερήσαμε να δώσουμε το αποτέλεσμα, επιτελούμε τρεις λειτουργίες. Κάνουμε τη λειτουργία της Singular των εθνικών εκλογών, δηλαδή τη συλλογή αποτελεσμάτων. Κάνουμε τη λειτουργία του Υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή των εφορευτικών επιτροπών, με την υπογραφή του πρωτοκόλλου της ψηφοφορίας. Και τέλος, το θέμα που μας καθυστέρησε περισσότερο, κάνουμε τη δουλειά των Πρωτοδικείων, δηλαδή επιβεβαιώνουμε το αποτέλεσμα.

 

Για την εκλογή του νέου Προέδρου της Ν.Δ.:

 

Έχω λάβει μέρος σε όλες τις εκλογές των προέδρων της Ν.Δ. Θα σας πω ότι η Ν.Δ. μετά από κάθε εκλογή βγαίνει περισσότερο ενωμένη. Τώρα είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε τα καθήκοντα μας σαν αξιωματική αντιπολίτευση, όπως το επιβάλλει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, ασκώντας μια προγραμματική και εποικοδομητική αντιπολίτευση.

 

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος σηματοδοτεί τη διεύρυνση της Ν.Δ., άλλωστε το κέντρο, ο μεσαίος χώρος, ήταν πάντα το προνομιακό πεδίο του κόμματος μας. Πιστεύω ότι τώρα θα ακολουθήσουν τη Ν.Δ. πολλοί, βουλευτές και όχι μόνο, που δεν ήταν μαζί μας.

 

Print
1357 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω