Search
× Search
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης του Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτή Β’ Πειραιά, κ. Γιάννη Τραγάκη, στο Ρ/Σ APLHA

Αθήνα, 13 Ιουνίου 2016

Σημεία συνέντευξης του

 Προέδρου Επιτροπής Δεοντολογίας

 και Βουλευτή Β’ Πειραιά,

κ. Γιάννη Τραγάκη,

στο Ρ/Σ APLHA

 

 

Για τη μη απονομής δικαιοσύνης:

 

Επί ένα εξάμηνο στη χώρα μας δεν αποδίδεται δικαιοσύνη, ανεξαρτήτως του λόγου. Όταν ο κ. Παπαγγελόπουλος με ρώτησε τι να κάνουμε, να επιστρατεύσουμε τους δικηγόρους, του απάντησα όχι, να ικανοποιήσετε τα αιτήματα τους. Διότι, όταν ένας ελεύθερος επαγγελματίας, δικηγόρος, πρέπει να δώσει το 75% των εισπράξεων ενός έτους για ασφαλιστικές εισφορές και εφορίες αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να βγει.

 

Επομένως, η λύση ήταν να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους, όχι στον απόλυτο βαθμό, αλλά ένα μίνιμουμ των αιτημάτων τους, για να μην βρισκόμαστε στο αδιανόητο σημείο να μην αποδίδεται δικαιοσύνη εδώ και έξι μήνες. Στο Εφετείο Αθηνών υπάρχουν κακουργηματικές πράξεις οι οποίες απειλούνται με παραγραφή, επίσης χάνονται έσοδα για το δημόσιο και τους πολίτες. Ούτε στην Γκάνα δεν συμβαίνουν αυτά.

 

Προσπάθησαν με νομοθετικές παρεμβάσεις να επηρεάσουν δικαστικές αποφάσεις. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην υπόθεση του υπουργού Οικονομίας, του κ. Σταθάκη, αναφέρομαι σε άλλες υποθέσεις για τις οποίες προέτρεξαν να βγάλουν αποφάσεις, μέσω κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών, που επηρεάζουν το αποτέλεσμα της δικαιοσύνης. Αυτό είναι πρωτοφανές.

 

Εκείνο που με ανησυχεί πολύ είναι ότι υπάρχουν μηνυτήριες αναφορές μεταξύ εισαγγελέων. Είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα, κατάφεραν και έκαναν άνω κάτω και τη Δικαιοσύνη.

 

Για τους Έλληνες δικαστές:

 

Θέλω να μιλήσω για την ποιότητα απονομής της δικαιοσύνης και να πω ότι είμαστε από τις καλύτερες χώρες της Ευρώπης και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι λίγες αποφάσεις πέφτουν στον Άρειο Πάγο ή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, που σημαίνει ότι οι Έλληνες δικαστές κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Ωστόσο, για να κάνουν καλά τη δουλειά τους χρειάζονται ανθρώπινες συνθήκες και οι συνθήκες που θα κληθούν να δικάσουν μετά τη λήξη της απεργίας των δικηγόρων θα είναι απάνθρωπες.

 

Για αυτό τον λόγο, την Παρασκευή έχουμε μια επίκαιρη επερώτηση της Ν.Δ., την οποία υπογράφει πρώτος ο Πρόεδρος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα, για αυτά που συμβαίνουν στη Δικαιοσύνη.

 

 

 

 

 

Για τη «βουτιά» στην δικαστική επετηρίδα:

 

Είναι ένα θέμα που έθεσα και στη επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, απευθυνόμενος στον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον κ. Παρασκευόπουλο. Παραλείφτηκαν στις κρίσεις της Δικαιοσύνης 44 ανώτατοι δικαστικοί, αυτό είναι κάτι αδιανόητο. Θα μου πείτε γινόντουσαν και παλιότερα. Σίγουρα γινόντουσαν ορισμένες παραλείψεις, αλλά σε καμιά περίπτωση σε αυτό το βαθμό. Κατά βάση, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι κρίσεις πήγαιναν κατά αρχαιότητα, το οποίο δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη δικαιώνει και την επιλεκτικότητα. Αλλά στη Δικαιοσύνη η αρχαιότητα είναι ένας θεσμός που έχει μεγάλη βαρύτητα, περισσότερη ίσως και από τον Στρατό.

 

Εμείς καταγγέλλουμε τη διαδικασία, όχι την επιλογή των προσώπων. Αλλά αυτή όλη η μεθόδευση που ακολουθείται από την κυβέρνηση είναι πρωτόγνωρη.

 

 

Για τη δήλωση Φίλη για τη συγκέντρωση του «Παραιτηθείτε»:

 

Καλό είναι να μιλάει ο Φίλης και ο Κατρούγκαλος για το κίνημα «παραιτηθείτε», γιατί όσο μιλάνε τόσο περισσότεροι θα πάνε. Προσπάθησαν να το καταστήσουν γραφικό, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να του κάνουν τέτοια διαφήμιση που δεν περίμενε κανείς, γιατί οι διοργανωτές του δεν είναι πολιτικοποιημένα άτομα.

 

Αυτοί φοβούνται κάποιο κίνημα σαν το κίνημα των «αγανακτισμένων», αλλά μην ξεχνάτε ότι κίνημα των «αγανακτισμένων» αξιοποιήθηκε και υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Χρυσή Αυγή.

 

Τώρα, το κίνημα «παραιτηθείτε» κανένα κόμμα δεν έχει σπεύσει να το υιοθετήσει. Ακούω ότι δημιουργούνται αντίστοιχα κινήματα σε όλη την Ελλάδα και αυτό είναι που φοβούνται.

 

 

Για τη συνταγματική αναθεώρηση:

 

Η συνταγματική αναθεώρηση, σύμφωνα με τον συνταγματικό νομοθέτη του 1975, που ήταν ένα από τα καλύτερα Συντάγματα της Ευρώπης για την εποχή του και άντεξε διαχρονικά σε όλες τις πιέσεις και αλλαγές, απαιτούσε συναίνεση. Η συνταγματική αναθεώρηση θέλει συναίνεση, όχι σύγκρουση, για αυτό και ο νομοθέτης έβαλε το 180, ώστε να υπάρχει συναίνεση σε ότι αφορά τις αναθεωρητέες διατάξεις.

 

Εδώ η κυβέρνηση έχει διαλέξει, μέσω των υπουργών της, τη σύγκρουση. Η συνταγματική αναθεώρηση δεν είναι για πολιτικά παιχνίδια.

 

 

Για την αποχώρηση από τη Βουλή στη συζήτηση για τις offshore:

 

Έχω πει την άποψη μου, δεν έπρεπε να φύγουμε. Αλλά κρατήστε και το γεγονός ότι προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις χρησιμοποιώντας το κοινοβούλιο και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ποινικών αποφάσεων και ότι εμείς με την παρουσία μας θα νομιμοποιούσαμε μια ρύθμιση που ήταν ωρών. Όταν δημοσιοποιηθούν τα πόθεν έσχες του 2012, 2013, 2014, θα δούμε για ποιό λόγο η κυβέρνηση θέλησε να νομιμοποιήσει αυτές όλες τις καταστάσεις.

Ξέρετε, οι εκλογικές μάχες στη πολιτική είναι ένα μαραθώνιος, δεν είναι αγώνας ταχύτητας και σε ένα τέτοια αγώνα έχει τη στρατηγική σου και την πολιτική σου.

 

Για τον εκλογικό νόμο:

 

Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι όλες οι κυβερνήσεις συζητάνε για τον εκλογικό νόμο στη λήξη της θητείας τους. Αυτή η κυβέρνηση αποφάσισε, για επικοινωνιακούς λόγους, να συζητάει τον εκλογικό νόμο στην αρχή της θητείας της.

 

Ο συνταγματικός νομοθέτης ήταν πάλι σοφός όταν όρισε ότι για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να έχει τα 2/3 της Βουλής, γιατί δεν είναι δυνατόν η κάθε κυβέρνηση να αιφνιδιάζει την αντιπολίτευση φέρνοντας έναν εκλογικό νόμο που θα ισχύει από τις επόμενες εκλογές και για αυτό ζητάει πλειοψηφία 200 βουλευτών. Απαιτεί συναινέσεις με άλλα λόγια, αλλά αυτή η κυβέρνηση δεν θέλει συναινέσεις, φάσκει και αντιφάσκει.

 

Η ατόφια, απλή αναλογική δεν δίνει βιώσιμες κυβερνήσεις, δίνει ακυβερνησία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για είσοδο στη Βουλή κομμάτων που είναι επικίνδυνα για τα εθνικά μας θέματα. Άρα, πρέπει να υπάρχει ένα πλαφόν.

 

Πρέπει να προσέξουμε πολύ τον εκλογικό νόμο, διότι όλες οι άστοχες παρεμβάσεις που έγινα στο παρελθόν δημιούργησαν πολιτικά προβλήματα. Θυμίζω την παρέμβαση Κουτσόγιωργα. Ακόμα και το μπόνους των 40 εδρών, του κ. Σκανδαλίδη, και αυτό έγινε την τελευταία στιγμή και ευνόησε τα πρώτο κόμμα.

 

Είναι νωρίς να συζητάμε για τον εκλογικό νόμο και αυτό μπορεί να δημιουργήσει αντίρροπες συνθήκες, οι οποίες μπορεί να αποσταθεροποιήσουν τώρα το πολιτικό σύστημα εξαιτίας ενός εκλογικού νόμου που θα έρθει.

 

Για το θέμα της Αγιάς Σοφιάς και τους Τσάμιδες:

 

Για το θέμα της Αγιάς Σοφιάς, άργησε πάρα πολύ το υπουργείο Εξωτερικών να αντιδράσει στην κατάπτυστη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και απαντήσαμε τελικά μέσω κύκλων, αντί να απαντήσουμε ευθέως. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, γιατί αν τολμάνε τώρα στο ραμαζάνι να αναγιγνώσκεται το Κοράνι μέσα στην ελληνορθόδοξη Αγιά Σοφιά αντιλαμβάνεστε τι έπεται.

 

Θέλω να απαντήσω στην ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ότι δεν υπάρχει τζαμί στην πρωτεύουσα, και να πω ότι υπάρχουν 316 τζαμί στην ελληνική επικράτεια. Και αν αναφέρονται στον Μουφτή θα πρέπει να τους υποδείξουμε ότι ο Μουφτής έχει και δικαστικές εξουσίες, επομένως πρέπει να είναι άμεσα ελεγχόμενος από το ελληνικό κράτος, γιατί αποδίδει δίκαιο.

 

Για το άλλο θέμα, εμείς πάντα ήμασταν υπέρ της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων  στην Ε.Ε., με προϋποθέσεις, το γνώριζαν οι χώρες αυτές και μας σεβόντουσαν. Τώρα έχουν αποθρασυνθεί, δεν ξέρω γιατί, ίσως να οφείλεται στην οικονομική κρίση που διέρχεται  χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και το θέμα των Τσάμιδων.

Print
1261 Rate this article:
No rating
Όροι χρήσηςΠολιτική ΑπορρήτουCopyright 2024 ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΡΑΓΑΚΗΣ
Επιστροφή πάνω